Bitcoin vs Ethereum: Apa Perbezaannya?

Sebagai pelabur crypto yang berpendidikan, sangat penting anda memahami perbezaan antara Bitcoin vs Ethereum. Kedua-dua syiling ini adalah titans di pasaran, walaupun dengan alasan yang berbeza. Kedua-dua syiling ini sangat penting untuk perkembangan pasaran pada masa ini. Inilah yang menjadikan syiling ini sangat berbeza tetapi, namun begitu penting di pasaran.

Bitcoin

Bitcoin adalah cryptocurrency pertama yang berjaya di dunia. Satoshi Nakamoto mengubah dunia ketika dia memperkenalkan protokol revolusionernya. Tujuannya adalah untuk mewujudkan “sistem tunai elektronik peer-to-peer” yang tahan penapisan dan desentralisasi.

Dia berjaya dalam misinya ketika melancarkan Bitcoin secara rasmi pada tahun 2009. Sejak itu, Bitcoin telah menyaksikan pertumbuhan yang luar biasa baik dari segi kewangan dan teknologi. Walau bagaimanapun, pada dasarnya, ia masih boleh diakses oleh sesiapa sahaja. Bitcoin mengubah dunia selama-lamanya dan memberi inspirasi kepada industri baru. Atas sebab-sebab ini, anda boleh menganggap Bitcoin generasi pertama cryptocurrency.

Terutama, Bitcoin tidak tergendala dan protokolnya terus berkembang. Namun, ia dibina untuk memenuhi tujuan tertentu. Oleh itu, ini bukan pilihan terbaik untuk ciri seperti kontrak pintar atau fungsi blockchain generasi seterusnya. Terutama, pengenalan protokol lapisan kedua seperti Lightning Network memperluas fungsi Bitcoins.

Generasi Kedua – Bitcoin vs Ethereum

Ethereum adalah blockchain awam yang diedarkan. Rangkaian yang terdesentralisasi ini memperkenalkan kepada dunia fungsi skrip kontrak pintar. Protokol ini membolehkan sesiapa sahaja membina aplikasi yang terdesentralisasi dan memperluaskan kes penggunaan cryptocurrency. Hari ini, terdapat ribuan projek cryptos dan blockchain yang berbeza. Namun, kebanyakan menggunakan beberapa bentuk kontrak pintar untuk menyelaraskan aktiviti rangkaian.

Carta Ethereum

Carta Ethereum

Bukan Tepat Cryptocurrency

Penting untuk anda faham bahawa Ethereum bukan cryptocurrency. Ethereum adalah platform yang berfungsi dalam cryptocurrency Ether. Rangkaian ini berfungsi sebagai rangkaian desentralisasi yang dapat diprogramkan untuk pemaju Dapp. Selain itu, peranan utama Ether adalah untuk memberi ganti rugi kepada pelombong untuk melakukan pengiraan EVM (Ethereum Virtual Machine).

Ethereum adalah rangkaian cryptocurrency pertama yang dibina khusus untuk menyokong pengembangan Dapp. Dapps adalah aplikasi yang dirancang untuk berjalan di rangkaian terdesentralisasi. Dapps pertama berjalan di rangkaian terdesentralisasi seperti rangkaian Tor. Rangkaian ini tahan penapisan kerana sifatnya yang terdesentralisasi.

Dapp yang berjalan di rangkaian blockchain adalah inti dari revolusi blockchain. Dengan cara ini, Ethereum mewakili perubahan mendasar dalam pengembangan dan fungsi cryptocurrency yang bergerak maju. Atas sebab-sebab ini, Ethereum dianggap sebagai cryptocurrency generasi kedua

Kontrak Pintar

Untuk melaksanakan kontrak pintar, Ethereum memperkenalkan protokol unik yang dikenali sebagai EVM – Mesin Maya Ethereum. Setiap nod Ethereum penuh menjalankan sekumpulan timbunan maya ini. Kelebihan utama EVM adalah mereka meningkatkan proses membina aplikasi yang terdesentralisasi dengan meningkatkan kebolehrograman dan kecekapan yang rangkaian melaksanakan kod byte kontrak.

Sejarah Ethereum

Salah satu pengikut Bitcoin awal adalah pembangun komputer dengan nama Vitalik Buterin. Pada tahun 2013, individu yang berfaedah ini memutuskan untuk membina cryptocurrency baru. Projek baru ini akan berkongsi banyak ciri teknikal dengan Bitcoin. Sebagai contoh, kedua-dua syiling menggunakan algoritma Proof-of-Work (PoW) untuk mengesahkan keadaan rangkaian.

Konsensus

Bitcoin menggunakan algoritma SHA-256. Persamaan matematik ini memerlukan pelombong untuk membuktikan hasil kerja mereka melalui pengiraan lanjutan. Rangkaian secara automatik menyesuaikan kesukarannya untuk memastikan bahawa blok transaksi hanya dapat disetujui dalam selang sepuluh minit. Pendekatan ini memastikan strategi pengeluaran wang yang boleh diramalkan sehingga Bitcoin terakhir dilombong suatu ketika 2140.

Ethereum, seperti Bitcoin, kini menggunakan protokol konsensus bukti-kerja (PoW). Walau bagaimanapun, Ethereum menggunakan algoritma Ethash. Buterin memutuskan mekanisme ini untuk membantu mengurangkan kelebihan pelantar perlombongan ASIC (Application Specific Integrated Circuit) khusus. Pelantar perlombongan ASIC dibina dari bawah ke atas untuk menyelesaikan algoritma SHA-256 yang digunakan Bitcoin. Pengkritik pelombong ASIC berpendapat bahawa pelantar harga tinggi ini menyebabkan pemusatan dalam rangkaian Bitcoin.

Sekat Masa

Semasa membandingkan transaksi melalui rangkaian, Ethereum keluar jauh lebih awal daripada Bitcoin. Bitcoin meluluskan blok setiap 10 minit. Blok ini menyimpan tidak lebih daripada 1MB data. Oleh itu, Bitcoin hanya mampu melakukan sekitar 7 transaksi sesaat. Kadar data rendah ini dimasukkan ke dalam pengkodan teras Bitcoin untuk memastikan bahawa sesiapa sahaja dapat menggunakan rangkaian.

Rangkaian Ethereum mampu melakukan sekitar 15 transaksi sesaat. Keupayaan ini akan meningkat dengan ketara berikutan kemas kini Ethereum 2.0 yang akan datang. Peningkatan ini akan mendorong keupayaan Ethereum mendekati 100,000 transaksi sesaat menurut pemaju.

Ganjaran Perlombongan – Bitcoin vs Ethereum

Terdapat ganjaran perlombongan berbeza yang dibayarkan ke nod pada setiap rangkaian. Pelombong Bitcoin menerima ganjaran 6.5 BTC jika mereka adalah simpul yang menyelesaikan persamaan SHA-256 terlebih dahulu dan menambahkan blok seterusnya ke blockchain. Sebagai perbandingan, pelombong Ethereum mendapat ganjaran sebanyak 2 ETH kerana penyertaan mereka dalam mengesahkan blok transaksi.

Statistik Ethereum melalui Etherscan

Statistik Ethereum melalui Etherscan

Jumlah Bekalan – Bitcoin vs Ethereum

Bitcoin membekal 21,000,000 syiling. Strategi ini memastikan bahawa Bitcoin mengekalkan kekurangan di pasaran. Sebaliknya, tidak ada had jumlah Ether (ETH). Rangkaian mesti terus menghasilkan ETH selama-lamanya untuk menampung kos gas yang dibuat oleh pemaju yang melaksanakan EVM. Pada masa ini, terdapat 114,467,625,91 ETH yang beredar hari ini.

Ethereum untuk pergi ke PoS

Menariknya, Ethereum akan melakukan peningkatan besar tahun ini ke Ethereum 2.0. Garpu keras ini akan meletakkan ETH pada blockchain baru yang menggunakan algoritma Proof-of-Stake (PoS). Rangkaian PoS membuang pelombong dan bergantung pada pemegang syiling yang menyimpan token mereka untuk mengesahkan keadaan rangkaian.

Rangkaian PoS jauh lebih cekap tenaga dan lebih murah untuk dijaga. Mereka juga memberikan masa transaksi yang lebih pantas berbanding rangkaian PoW. Yang paling penting, anda tidak perlu membeli peralatan perlombongan yang mahal kerana yang anda perlukan hanyalah dompet rangkaian untuk meletakkan syiling anda pada sistem PoS.

Pelancaran ETH ICO vs Bitcoin

Bitcoin telah dilancarkan secara senyap-senyap yang disambut oleh hanya beberapa orang terpilih dalam komuniti cypherpunk dan pembangunan yang mengambil perhatian mengenai penemuan monumental ini. Menariknya, perjalanan Bitcoin secara rasmi bermula dengan blok genesis. Ini adalah blok pertama blockchain Bitcoin. Walaupun tidak ada yang tahu pasti berapa banyak Nakamoto Bitcoin yang dilombong, anggaran meletakkan ganjarannya pada 1 juta Bitcoin.

Sebagai perbandingan, Ethereum memasuki pasaran dengan banyak peminat. Ethereum ICO (Penawaran Syiling Permulaan) mengumpulkan $ 18 juta. Ethereum meneruskan momentum ini ke pelancaran DAO pertama (Decentralized Autonomous Organisation). Acara ini berlangsung pada bulan April 2016. Pelancaran DAO meningkatkan status Ethereum dan membantu rangkaian memperoleh $ 150 juta dalam ICO awamnya. Pada masa itu, DAO adalah acara crowdfunding terbesar yang berlaku dalam industri blockchain.

Bitcoin vs Ethereum – Epal vs Jeruk

Setelah anda memahami dengan lebih baik perbezaan antara Bitcoin vs Ethereum, mudah untuk mengetahui mengapa kedua-dua projek ini mempunyai umur panjang di sektor ini. Oleh itu, kebanyakan pelabur crypto menyimpan kedua-dua syiling ini dalam portfolio mereka.

Di mana untuk membeli Bitcoin (BTC) & Ethereum (ETH)

Ini adalah dua cryptocurrency paling popular di dunia. Pertukaran di bawah ini membolehkan pembelian kedua-dua aset digital ini.

Bitcoin vs Ethereum: Apa Perbezaannya? Bitcoin vs Ethereum: Apa Perbezaannya? Bitcoin vs Ethereum: Apa Perbezaannya?
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Binance

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Kraken

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Kriptomat

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Terbaik untuk

Pengguna Lanjutan

Terbaik untuk

Peniaga USA

Terbaik untuk

Pedagang Eropah

Minimum Akaun

Tiada

Minimum Akaun

$ 1.00

Minimum Akaun

35 €

Promosi

Pulangan Tunai 10%

Kod Diskaun: EE59L0QP

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me