Bitcoin vs Bitcoin Tunai

Memahami perbezaan antara Bitcoin vs Bitcoin Cash adalah langkah penting untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai perjalanan yang dilakukan oleh cryptocurrency selama ini. Pada masa kini, perbandingan Bitcoin Cash dan Bitcoin jarang berlaku. Kedua-dua syiling telah berkembang menjadi ruji di pasaran crypto.

Walau bagaimanapun, senario ini tidak selalu berlaku. Tidak lama dahulu, kedua-dua syiling ini membuat seluruh komuniti kripto mengalami keributan. Inilah kisah di sebalik salah satu garpu keras Bitcoin yang paling kontroversial setakat ini.

Bitcoin

Untuk memahami perbezaan antara Bitcoin vs Bitcoin Cash, anda perlu memulakan perjalanan anda pada tahun 2008. Pada tahun inilah pencipta tanpa nama Bitcoin, Satoshi Nakamoto, memperkenalkan dunia kepada Bitcoin. Bitcoin adalah mata wang digital pertama yang menghilangkan ancaman berbelanja dua kali. Oleh itu, ia dianggap sebagai mata wang digital pertama yang berjaya.

Bitcoin dibina dari awal untuk menyediakan persaingan yang setara untuk peserta dan pengguna rangkaian. Sebahagian daripada strategi ini termasuk membatasi saiz blok blockchain Bitcoin kepada 1MB. Kekangan ukuran ini menjamin bahawa mana-mana komputer akan mempunyai keupayaan teknikal untuk menyetujui transaksi di blockchain Bitcoin.

Bitcoin vs Bitcoin Tunai - Bukti Kerja -Rumusan Berita

Bitcoin vs Bitcoin Tunai – Bukti Kerja -Rumusan Berita

Blok 1MB Bitcoin diluluskan setiap sepuluh minit oleh komuniti perlombongan. Blok-blok ini dapat bertahan dari 1,000 dan 1,500 transaksi setiap blok. Walaupun kadar ini sangat baik pada peringkat awal Bitcoin, hampir tidak cukup untuk menyokong ekonomi global Bitcoin sepenuhnya. Sebagai perbandingan, rangkaian VISA dapat menangani lebih dari 20,000 transaksi sesaat (tps).

Isu Skalabiliti Muncul – Bitcoin vs Bitcoin Tunai

Semasa rangkaian Bitcoins terus berkembang, begitu juga jumlah data yang diperas ke setiap blok. Sebagai contoh, pada tahun 2010 saiz blok purata adalah 100kb. Menjelang Januari 2015, ukuran data purata blok adalah 600K. Peningkatan data ini juga menambah kesesakan jaringan, yang menyebabkan kenaikan biaya dan penundaan transaksi.

Menjelang 2017, kebimbangan skalabilitas telah meningkat menjadi terlalu banyak. Cryptomarket mengalami pertumbuhan rekod, dan rangkaian Bitcoin terhenti kerana kelewatan transaksi dan turun naik. Tidak ada yang dapat menggunakan Bitcoin untuk tujuan yang dinyatakan pada asalnya sebagai “sistem tunai elektronik peer-to-peer.” Masalahnya menjadi kebimbangan yang lebih besar apabila peruncit berhenti menerima Bitcoin kerana takut akan kerugian besar semasa kelewatan transaksi. Pada satu ketika, bayaran rangkaian selalunya lebih tinggi daripada jumlah transaksi.

Bitcoin vs Bitcoin Cash – Bentuk Rift

Bitcoin pada dasarnya telah gagal dalam ujian tekanan pertama dan banyak di kalangan masyarakat merasakan bahawa perubahan perlu dilakukan pada protokol teras koin jika ingin memenuhi visi asal Nakamoto. Anggota tertinggi komuniti Bitcoin berdebat secara mendalam mengenai bagaimana menyelesaikan masalah tersebut. Di satu sisi hujah, anda mempunyai Bitcoiners lama Roger Ver, yang percaya bahawa protokol teras Bitcoin dapat diubah tanpa merosakkan tujuan duit syiling. Dia dan sekumpulan Bitcoiner lain mencadangkan peningkatan saiz blok. Blok yang lebih besar dapat menyelesaikan masalah sementara dan membolehkan Bitcoin digunakan semula untuk transaksi harian.

Bahagian lain dalam perbahasan itu menyaksikan pembangun teras Bitcoin menentang idea mengubah bahagian penting dari reka bentuk Bitcoin. Pembangun ini percaya bahawa ada teknologi lain seperti SegWit dan Lightning Network yang dapat membantu mengurangkan kesesakan Bitcoin tanpa mengubah reka bentuk asalnya. Pembangun ini juga berpendapat bahawa perubahan tersebut dapat menyebabkan peningkatan ukuran blok yang tidak berkesudahan di masa depan.

Bitcoin Cash dilahirkan

Pada bulan Ogos 2017, garpu keras Bitcoin Cash berlaku. Syiling baru mempunyai ukuran blok yang lebih besar. Khususnya, pemaju pertama kali merancang duit syiling untuk menangani blok 8 MB, tetapi kemudian mengemas kini rangkaian menjadi 32 MB. Strategi ini sangat meningkatkan kadar tps untuk Bitcoin Cash. Pada bulan September 2018, ujian tekanan rangkaian menunjukkan rangkaian tersebut mampu menangani 25,000 transaksi setiap blok.

Persamaan Teknikal – Bitcoin vs Bitcoin Cash

Sebagai garpu Bitcoin yang sukar, Bitcoin Cash berkongsi beberapa ciri teknikal dengan Bitcoin. Kedua-dua rangkaian menggunakan mekanisme konsensus Proof-of-Work (PoW) untuk menyetujui transaksi dan mengeluarkan token baru dalam bentuk ganjaran perlombongan. Kedua-dua rangkaian menggunakan Penyesuaian Kesukaran Darurat (EDA). Sistem ini menyesuaikan kesukaran rangkaian setiap blok 2016 atau kira-kira setiap dua minggu. Tujuannya adalah untuk menyediakan syiling dengan bekalan wang ramalan.

Drama Bitcoin vs Bitcoin Tunai

Perbahasan Bitcoin vs Bitcoin Cash terus berleluasa setelah berlakunya pertengkaran keras. Anggota inti Bitcoin menuduh pasukan Bitcoin Cash cuba merampas pengguna Bitcoin dengan menjadikannya sukar untuk membezakan duit syiling mana yang merupakan Bitcoin asli. Terutama, Ver sangat panas kerana dia adalah pemilik Bitcoin.com.

Bitcoin vs Bitcoin Tunai vs USD - CoinMarketCap

Bitcoin vs Bitcoin Tunai vs USD – CoinMarketCap

Garpu Tunai Bitcoin

Menariknya, Bitcoin Cash mengalami masalah pada November 2018. Kali ini, Bitcoin Cash adalah duit syiling yang dibahagikan kepada Bitcoin Cash ABC (Now Bitcoin Cash) dan Bitcoin Cash SV (Satoshi Vision). Terutama, Bitcoin Cash SV meningkatkan had ukuran bloknya kepada 128MB.

Perbezaan dalam Kemas kini – Bitcoin vs Bitcoin Cash

Selepas pelancaran Bitcoin Cash, Bitcoin mula melakukan kemas kini teknikalnya sendiri untuk menyelesaikan masalah skalabiliti. Salah satu kemas kini pertama yang ditambahkan ke rangkaian adalah kemas kini Segregated Witness (SegWit). Kemas kini ini memisahkan data tertentu dari transaksi untuk mengurangkan kesesakan.

Kemas kini ini mendorong peningkatan Bitcoin yang seterusnya, iaitu Rangkaian Kilat. Lightning Network adalah protokol lapisan kedua yang menggunakan saluran pembayaran peribadi untuk membolehkan pengguna melakukan transaksi tanpa had dengan sebahagian kecil dari kos penggunaan rangkaian Bitcoin secara langsung. Rangkaian Lightning dianggap oleh banyak orang sebagai peluang terbaik Bitcoin untuk mengurangkan kebimbangan skalabiliti pada masa akan datang.

Dua Perjalanan Berbeda di Blockchain Ave

Hari ini, Bitcoin dan Bitcoin Cash melayani dua niche berbeza dalam komuniti. Bitcoin, sebagai cryptocurrency asal, lebih berharga daripada sebelumnya, sebahagiannya kerana ia mengekalkan struktur asalnya. Bitcoin Cash juga lebih berharga sekarang kerana rangkaian telah berjaya mendapatkan lebih banyak rakan kongsi dan projek. Tidak kira bagaimana anda lebih suka Bitcoin anda, kedua-dua syiling ini nampaknya mempunyai masa depan yang cerah di hadapan mereka.

Di mana untuk membeli Bitcoin (BTC) & Tunai Bitcoin (BCH)

Ini adalah dua cryptocurrency paling popular di dunia. Pertukaran di bawah ini membolehkan pembelian kedua-dua aset digital ini.

Bitcoin vs Bitcoin Tunai Bitcoin vs Bitcoin Tunai Bitcoin vs Bitcoin Tunai
★★★★★ ★★★★★ Ulasan Binance

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Kraken

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

★★★★★ ★★★★★ Ulasan Poloniex

Penilaian Securities.io ditentukan oleh pasukan editorial kami. Formula pemarkahan untuk broker aset digital (cryptocurrency) mengambil kira banyak faktor, termasuk yuran dan minimum akaun, platform perdagangan, sokongan pelanggan, badan pengawalseliaan, dan pilihan pelaburan.

Terbaik untuk

Peniaga Maju

Terbaik untuk

Peniaga USA

Terbaik untuk

Kemudahan penggunaan

Yuran Perdagangan

0.10%

Yuran Perdagangan

0.16%

Yuran Perdagangan

0.125%

Promosi

Pulangan Tunai 10%

Kod Diskaun: EE59L0QP

Promosi

Tiada

Promosi

Tiada

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me