Apakah Perlombongan Bitcoin? Panduan Permulaan untuk Pengguna Baru

Anda tidak perlu menceburkan diri dalam pasaran kripto sebelum anda menemui istilah pelombong Bitcoin. Memahami perlombongan Bitcoin, apa tujuannya, dan bagaimana menjadi satu adalah bahagian penting untuk membiasakan diri dengan teknologi blockchain. Pelombong Bitcoin adalah inti dari blockchain terbesar di dunia. Inilah cara mereka memastikan pengguna selamat dan membantu mempromosikan penggunaan Bitcoin selanjutnya.

Blockchain

Untuk memahami apa itu pelombong Bitcoin, anda perlu terlebih dahulu memahami teknologi blockchain. Blockchain adalah rangkaian komputer yang semuanya bekerjasama untuk mengemas kini dan mengesahkan lejar digital. Tidak seperti sistem terpusat seperti bank anda, blockchain bergantung pada protokol desentralisasi untuk memastikan lejar selamat.

Apa itu Pelombong Bitcoin?

Dalam senario perbankan tradisional, institusi kewangan terpusat anda akan menerima permintaan transaksi anda dan kemudian menyetujui atau menolaknya bergantung pada bagaimana ia sesuai dengan agenda tertentu mereka. Dalam rangkaian Bitcoin, bank pusat digantikan oleh pengguna biasa. Pengguna biasa semua bekerjasama untuk mengesahkan blok transaksi secara serentak. Pengguna ini adalah yang dikenali sebagai pelombong Bitcoin.

Istilah pelombong merujuk kepada jumlah masa dan sumber daya yang diperlukan untuk berjaya mengumpulkan Bitcoin baru. Sama seperti perlombongan emas, terdapat perbelanjaan yang berkaitan dengan penciptaan aset tersebut. Dengan cara ini, setiap Bitcoin baru dilahirkan dengan nilai yang wujud.

Ladang Perlombongan Bitcoin

Ladang Perlombongan Bitcoin

Dalam blockchain Bitcoin, setiap pelombong (juga dikenali sebagai simpul) bekerjasama dengan rangkaian untuk mengesahkan setiap transaksi. Walau bagaimanapun, hanya seorang pelombong yang menerima ganjaran dan menambah blok sebenar ke rangkaian urus niaga, sehingga memperluas blok block.

Bukti Kerja

Rangkaian Bitcoin memperkenalkan protokol yang dikenali sebagai Proof-of-Work (PoW) untuk menentukan simpul apa yang mendapat ganjaran atas usaha mereka. Sistem ini adalah persamaan matematik maju. Persamaannya sangat sukar sehingga lebih logik bagi komputer anda untuk membuat tekaan rawak daripada menyelesaikan persamaan secara langsung.

Tekaan rawak ini mendorong pemproses anda ke tahap maksimum. Usaha pengiraan ini menghasilkan perbelanjaan dalam bentuk kos elektrik. Laporan membuat penggunaan tenaga Bitcoin sekitar 120 gigawatt (GW) sesaat. Ini berubah menjadi sekitar 63 terawatt-jam (TWh) setiap tahun.

SHA-256

Rangkaian Bitcoin bergantung pada algoritma matematik yang dikenali sebagai SHA-256. SHA bermaksud algoritma hashing selamat. Fungsi hash kriptografi sehala ini memastikan bahawa setiap transaksi Bitcoin disahkan dan disahkan oleh pelbagai sumber sebelum penambahannya. Untuk memberikan keselamatan tambahan, Bitcoin menggunakan fungsi SHA-256 dua kali. Proses ini dikenali sebagai double-SHA-256.

Ganjaran

Bitcoin memberi penghargaan kepada pelombong atas usaha mereka dalam Bitcoin yang baru dicetak. Terutama, ini adalah satu-satunya masa Bitcoin baru memasuki pasaran. Dengan cara ini, Bitcoin berfungsi sebagai bekalan wang yang dapat diramalkan. Pada hari-hari awalnya, pelombong Bitcoin mendapat ganjaran 50 BTC atas masalah mereka. Walaupun ini mungkin kelihatan seperti kekayaan hari ini, ketika itu hanya beberapa dolar.

Penyesuaian Kesukaran Automatik

Untuk memastikan pengeluaran Bitcoin yang berterusan, sistem ini menggunakan algoritma penyesuaian yang sukar. Protokol ini memerlukan jawapan kepada persamaan SHA-256 untuk mempunyai bilangan sifar di depan agar layak sebagai jawapan yang betul. Kesukaran persamaan ini dapat ditingkatkan atau dikurangkan dengan memerlukan lebih banyak atau lebih sedikit angka nol dalam kata pengantar jawapan.

Dengan jelas, algoritma penyesuaian kesukaran berdasarkan pada kekuatan hash rangkaian. Semakin banyak pelombong yang mengambil bahagian, semakin sukar persamaannya. Juga, semakin kuat rig perlombongan, semakin sukar persamaannya. Ini memastikan bahawa Bitcoin baru memasuki pasaran dalam selang sepuluh minit.

Apa itu Pelombong Bitcoin

Apa itu Pelombong Bitcoin?

Sebagai sebahagian daripada penyesuaian kesukaran, ganjaran penambangan Bitcoin berkurang separuh dari masa ke masa. Penurunan ini sesuai dengan kenaikan nilai duit syiling di pasaran. Acara-acara ini dikenali sebagai halangan oleh masyarakat perlombongan. Ini adalah peristiwa besar yang biasanya diikuti oleh keuntungan stratosfera dalam nilai Bitcoin. Pembahagian terakhir berlaku pada 11 Mei 2020.

Pelombong Lanjutan Memasuki Pasar

Apabila nilai Bitcoin meningkat, begitu juga minat para pelombong untuk mencari jalan untuk menyelesaikan persamaan SHA-256 dengan lebih baik. Usaha ini membawa kepada penciptaan rig perlombongan buatan khusus yang dirancang khusus untuk menyetujui transaksi Bitcoin. Pelantar perlombongan ini bermula sebagai projek pembinaan rumah. Hari ini, industri perlombongan perlombongan merangkumi berbilion dolar.

Pelombong GPU

Peningkatan pelantar perlombongan utama pertama berlaku apabila pelombong menyedari bahawa kad grafik jauh lebih pantas dalam menyelesaikan tugas berulang persamaan SHA-256. CPU anda bagus dalam banyak perkara tetapi tidak begitu hebat. Manakala, kad grafik sangat baik untuk tugas-tugas tertentu tetapi ia tidak begitu berguna untuk tujuan lain selain daripada yang sesuai dengan kes penggunaan utama mereka.

Akhirnya, pelombong menyedari bahawa kad GPU jauh lebih berkesan dalam menyelesaikan algoritma Proof-of-Work jika dibandingkan dengan PC biasa. Kesedaran ini membawa kepada pasaran untuk kad-kad ini. Firma seperti Nvidia mula melihat keseluruhan bekalan kad yang dibeli oleh ladang perlombongan yang berusaha mendapatkan kekuatan hash yang berharga dalam rangkaian.

Akhirnya, terdapat banyak kelewatan dan masa menunggu pada produk ini. Masalahnya menjadi sangat teruk sehingga pengeluar mengeluh bahawa pelanggan yang dimaksudkan dapat memanfaatkan produk tersebut kerana permintaan tinggi oleh pelombong.

Pelombong ASIC

Segala-galanya berjalan lancar untuk pelombong GPU sehingga pengeluar rig Perlombongan Bitcoin terbesar di dunia, Bitmain menaikkan tahap sebelumnya. Firma itu mengubah pasaran selamanya dengan pengenalan pelantar perlombongan ASIC (Application Specific Integrated Circuit) pertama. Pelombong ASIC beribu-ribu kali lebih pantas menyelesaikan algoritma SHA-256 jika dibandingkan dengan kad GPU.

Rig Perlombongan Bitmain

Rig Perlombongan Bitmain

Rahsia keberkesanan rig ASIC adalah hakikat bahawa ia dibina khas untuk menyelesaikan algoritma SHA-256 dan tidak ada yang lain. Cip perlombongan Bitcoin yang dibina khas ini menghasilkan kemasukan kuasa hashing yang meningkatkan kesukaran untuk pelombong biasa. Yang penting, anda hanya boleh menggunakan pelombong ASIC untuk cryptocurrency yang dimaksudkan. Mereka tidak dapat mengalihkan algoritma perlombongan mereka ke pilihan lain.

Bye-Bye kepada Rata-rata Penambang

Segera menjadi bukti bahawa perlombongan CPU tidak lagi menjadi pilihan. Anda masih boleh menggunakan lombong CPU hari ini, tetapi peluang untuk mengatasi pelantar berkuasa tinggi ini tidak ada. Tidak mustahil, tetapi sangat mustahil. Namun, terdapat banyak di pasaran yang berusaha untuk kembali ke hari-hari di mana mana-mana pengguna dapat membantu mengamankan rangkaian Bitcoin dan memperoleh keuntungan.

Bitmain

Sebagai pengeluar pelantar perlombongan dan pengendali kolam perlombongan terbesar di dunia, Bitmain menguasai pasaran. Platform ini melenturkan kekuatannya ketika menyokong penciptaan Bitcoin Cash pada akhir tahun 2017. Sokongan mereka membantu mengukuhkan duit syiling sebagai alternatif yang sesuai di pasaran.

Kolam Perlombongan Bitcoin

Kumpulan perlombongan Bitcoin muncul sebagai cara untuk meratakan lapangan permainan lagi. Kolam perlombongan menggabungkan semua kekuatan pengguna dan membahagikan ganjaran di antara pengguna berdasarkan sumbangan mereka. Hari ini, kolam perlombongan adalah pelombong Bitcoin terbesar di pasaran. Kajian menunjukkan bahawa kolam perlombongan ini mencapai tahap kepekatan berbahaya dengan satu lapor mendedahkan bahawa tiga kumpulan perlombongan terbesar menguasai lebih daripada 65% kuasa hashing Bitcoin.

Kolam perlombongan Bitcoin terbesar di dunia ketika ini adalah F2Pool. Secara tidak langsung, hanya kumpulan satu ini yang mengawal 20% kuasa hash kolektif rangkaian. Terutama, mengendalikan kolam perlombongan adalah tugas yang sukar. F2Pool menyatakan bahawa ia telah mengalami kemarau yang panjang di mana kolam tidak mendapat ganjaran. Dalam lebih daripada satu contoh, platform kehilangan lebih dari 100 BTC kerana perlu membayar pelombong tanpa melombong sendiri. Namun, apabila anda melihat gambaran besarnya, kolam penambangan akhirnya sangat menguntungkan bagi syarikat-syarikat yang mengusahakannya dan dapat menahan kekeringan ini.

Perlombongan Awan

Bagi sesiapa yang ingin menjadi pelombong Bitcoin tetapi tidak mahu meluangkan masa untuk mempelajari aspek teknikal seni, atau meneliti cara membina atau membeli rig berkualiti tinggi, terdapat penambangan awan. Platform perlombongan awan menyewakan kekuatan hash mereka kepada pengguna dengan harga yang dipersetujui. Perlombongan awan adalah salah satu cara termudah bagi pengguna baru untuk mengambil bahagian dalam sektor perlombongan tanpa pelaburan awal yang besar.

Terdapat beberapa kebimbangan yang harus ditangani ketika memutuskan perkhidmatan perlombongan awan. Anda hanya perlu berpegang pada penyedia perkhidmatan perlombongan awan yang paling terkenal. Terdapat sebilangan besar penipuan penambangan awan yang dilakukan di pasaran selama sebelas tahun terakhir. Dalam kebanyakan penipuan penambangan awan, platform akan mengambil dana pengguna baru untuk membayar awal yang dijanjikan kepada pengguna lama. Setelah mendapat maklumat bahawa platform ini sah, permaidani syarikat menarik dengan semua Bitcoin pengguna.

Penipuan Cloud Mining Selalunya

Tahun ini menyaksikan pelbagai penipuan perlombongan muncul. Dalam satu contoh, sekumpulan penipu yang menjalankan firma dengan nama Mining City Cloud Mining dari Filipina menipu pengguna daripada berjuta-juta. Firma itu mengaku membayar keuntungan $ 92 sehari untuk menyertai pelombong. Terutama, di Filipina, ini adalah sejumlah besar dana yang berfungsi sebagai umpan sempurna untuk pengguna crypto baru.

Pengawal selia menghentikan penipuan tahun ini pada bulan September. Pegawai menyatakan bahawa “Mining City tidak didaftarkan dengan Suruhanjaya dan beroperasi tanpa izin dan / atau kewenangan yang diperlukan untuk meminta, menerima, atau mengambil pelaburan / penempatan dari orang awam atau untuk mengeluarkan kontrak pelaburan dan bentuk sekuriti lain.” Mereka juga terus menuduh syarikat itu menjalankan Skim Ponzi.

Kebimbangan Perlombongan Bitcoin

Terdapat pelbagai kebimbangan perlombongan Bitcoin yang sedang dihadapi oleh pasaran. Untuk satu, terdapat tahap pemusatan yang belum pernah terjadi sebelumnya di pasaran. Pemusatan tidak baik untuk Bitcoin kerana ia mengikis keselamatan rangkaian. Selain itu, ia membolehkan satu kumpulan untuk menentukan kehendak mereka lebih jauh pada pengguna lain dalam hal menyetujui peningkatan dan perubahan protokol.

Penggunaan elektrik

Keprihatinan utama lain mengenai sektor perlombongan Bitcoin adalah kelestarian. Bitcoin memerlukan sejumlah tenaga elektrik yang tidak waras untuk terus berjalan. Laporan meletakkan penggunaan elektrik Bitcoin setanding dengan negara-negara Eropah yang maju. Permintaan tenaga ini menyebabkan banyak orang mencari pilihan yang lebih lestari.

Tenaga yang boleh diperbaharui

Salah satu pilihan popular yang digunakan oleh sekitar 39% komuniti perlombongan Bitcoin adalah tenaga yang boleh diperbaharui. Penggunaan sistem elektrik berasaskan panas bumi, angin, dan air membolehkan pelombong Bitcoin mendapatkan keuntungan mereka tanpa pembaziran. Usaha untuk beralih ke alternatif yang lebih hijau telah diperlahankan oleh syarikat elektrik yang menawarkan potongan kepada ladang perlombongan Bitcoin.

Rig Perlombongan Bitcoin Bertenaga Tenaga Hijau

Rig Perlombongan Bitcoin Bertenaga Tenaga Hijau

Masa Depan Perlombongan Bitcoin

Ada yang meneka bagaimana masa depan perlombongan Bitcoin. Tidak ada keraguan bahawa pengeluar akan terus mendorong batasan pemprosesan dari segi perlombongan perlombongan. Ada juga kemungkinan besar bahawa penggunaan institusi Bitcoin akan menyebabkan lebih banyak penggunaan rangkaian dalam beberapa bulan mendatang juga. Semua keprihatinan ini menyebabkan lebih banyak kesukaran dari pihak pelombong.

Selain itu, ada kenyataan bahawa satu hari semua 21 juta Bitcoin akan dilombong. Tidak ada yang pasti apa yang akan berlaku pada rangkaian ketika ini, tetapi kebanyakan penganalisis bersetuju, Bitcoin akan memiliki nilai yang signifikan pada masa ini. Pada kadar pengeluaran Bitcoin semasa, Bitcoin terakhir akan dilombong sekitar 2140. Nasib baik, ada banyak masa untuk pembangun untuk mengetahui sesuatu.

Perubahan Teknikal

Ada juga kemungkinan bahawa Bitcoin mungkin memutuskan untuk meninggalkan algoritma Proof-of-Work yang memihak kepada pilihan yang lebih lestari suatu hari nanti. Walaupun ini kelihatan mustahil, blockchain PoW kedua terbesar di dunia, Ethereum sudah membuat persiapan untuk melakukan manuver seperti itu. Ethereum bermaksud menukar dari mekanisme PoW ke sistem Proof-of-Stake (PoS) sebelum akhir tahun ini. Penukaran ini menghilangkan keperluan untuk algoritma SHA-256 dan mengurangkan penggunaan elektrik keseluruhan rangkaian. Ini juga membolehkan pengguna mempertaruhkan crypto mereka untuk mengamankan rangkaian.

Perlombongan Bitcoin Selamanya

Seperti sekarang, komuniti teras Bitcoin tidak tergesa-gesa untuk mengubah protokol utama koin revolusioner ini. Sebaliknya, para pemaksimum Bitcoin percaya bahawa rahsia penggunaan Bitcoin skala besar terletak pada pengembangan teknologi tambahan seperti Lightning Network. Melalui penggunaan protokol luar rantai ini, Bitcoin memperoleh fungsi, kecekapan, dan kepantasan baru. Atas sebab-sebab ini, perlombongan Bitcoin akan menjadi perkara untuk tahun-tahun akan datang.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me