Ethereum 2.0 Testnet, Goldman Sachs Stablecoin, dan ‘Crypto Mom’ Disahkan – Crypto News of the Week

Seperti biasa, ini adalah minggu yang penting dalam dunia blockchain dan cryptocurrency. Testnet Ethereum 2.0 yang dinanti-nantikan telah disiarkan, Rizab Persekutuan Amerika Syarikat mempercepat usaha untuk melancarkan platform pembayaran segera, dan Goldman Sachs berminat untuk melancarkan cryptocurrency sendiri – cerita ini dan banyak lagi dalam edisi OKEx Insights ini Berita Crypto Minggu Ini!

Ethereum 2.0 testnet Medalla disiarkan secara langsung, mempunyai 21,373 pengesah

Medalla, testnet awam terakhir untuk Ethereum 2.0, disiarkan secara langsung pada hari Selasa, 4 Ogos.

Ethereum 2.0 terutama menukar altcoin pertama dan terpenting dari bukti kerja ke mekanisme konsensus bukti-kepentingan. Pada masa akhbar, 21.373 pengesah telah mengumpulkan sejumlah 683.936 ETH di rangkaian – walaupun, token testnet ini secara teknikal tidak nyata Ether.

Pelancaran Fasa 0 Ethereum 2.0 itu sendiri dirancang sementara untuk akhir tahun 2020 – walaupun penentang mengharapkan yang lain dalam sejarah kelewatan yang panjang.

Pengambilan utama:

  • Pelancaran Medalla akan memberi keyakinan yang tinggi dalam pelancaran Ethereum 2.0 pada masa akan datang, yang telah lama ditangguhkan.
  • Harga Ether telah menyaksikan kenaikan yang ketara dalam beberapa minggu kebelakangan. Salah satu sebab yang mungkin, antara lain, adalah permintaan untuk membeli ETH untuk tujuan taruhan sebagai pengesah rangkaian dalam sistem bukti-kepentingan yang baru.

Carta yang menggambarkan Ether dan validator aktif di Medalla testnet. Sumber: beaconcha.inCarta yang menggambarkan Ether dan validator aktif di Medalla testnet. Sumber: beaconcha.in

$ 1.2 bilion Strategi Mikro mempertimbangkan pelaburan BTC

MicroStrategy, syarikat bernilai $ 1.2 bilion yang membantu perusahaan membina dan menyebarkan aplikasi analitik dan mobiliti melalui risikan perniagaan, perisian mudah alih dan perkhidmatan berasaskan awan, merancang untuk melabur $ 250 juta dalam "pelaburan atau aset alternatif" – seperti Bitcoin (BTC).

Berita itu datang melalui komen yang dibuat semasa panggilan pendapatan 28 Jun, dengan presiden dan ketua pegawai kewangan syarikat, Phong Le, menyatakan:

"Di samping itu, kami akan berusaha melabur sehingga $ 250 juta lagi dalam 12 bulan akan datang dalam satu atau lebih pelaburan atau aset alternatif yang mungkin merangkumi saham, bon, komoditi seperti emas, aset digital seperti Bitcoin, atau jenis aset lain."

Ketua Pegawai Eksekutif MicroStrategy Michael Saylor kemudiannya menjadikan BTC dengan emas dan perak sebagai aset yang "tidak dapat melambung jauh atau cenderung untuk melambung jauh."

Pengambilan utama:

  • Walaupun MicroStrategy tidak secara eksplisit mengesahkan bahawa ia akan memperuntukkan modal ke dalam BTC secara khusus, menawarkannya sebagai pilihan seterusnya mengukuhkan cryptocurrency sebagai aset berharga dan potensi simpanan.
  • Kenyataan syarikat juga menggambarkan keprihatinan meluas mengenai penurunan nilai dolar Amerika Syarikat di tengah usaha mencetak wang secara besar-besaran untuk mengimbangi akibat ekonomi segera dari pandemik COVID-19.

Carta yang menggambarkan harga saham tahun ke tahun MicroStrategy Incorporated. Sumber: GoogleCarta yang menggambarkan harga saham tahun ke tahun MicroStrategy Incorporated. Sumber: Google

Goldman Sachs mempertimbangkan mata wang digitalnya sendiri

Goldman Sachs dilaporkan mempertimbangkan untuk membuat cryptocurrency sendiri.

Berita itu datang melalui bank global aset digital syarikat pelaburan multinasional Amerika dan syarikat kewangan baru, Matthew McDermott, yang disahkan bahawa Goldman Sachs mempertimbangkan aset digitalnya sendiri – yang dipercayai secara meluas sebagai stablecoin. McDermott berkata:

"Kami sedang meneroka daya maju komersial untuk membuat token digital fiat kami sendiri, tetapi masih awal kerana kami terus berusaha menangani kemungkinan kes penggunaan."

Pengambilan utama:

  • Kesungguhan pertimbangan kripto Goldman Sachs disokong oleh pengambilan Oli Harris baru-baru ini, yang sangat terlibat dalam blockchain Quroum JPMorgan dan JPMCoin.
  • Pertimbangan Goldman Sachs selaras dengan pemikiran JPMorgan yang bersaing, serta aspirasi Facebook untuk melancarkan mata wang digitalnya sendiri, Libra. McDermott tidak menolak kerjasama antara syarikat.
  • Sudah jelas bahawa dunia kewangan tradisional semakin melibatkan dirinya dengan penyelesaian blockchain dan mata wang digital.

Carta yang menggambarkan harga saham jangka panjang Goldman Sachs Group Inc. Sumber: GoogleCarta yang menggambarkan harga saham jangka panjang Goldman Sachs Group Inc. Sumber: Google

"Ibu Crypto" disahkan untuk penggal kedua sebagai pesuruhjaya SEC

Hester Peirce, pengawal selia pasaran kewangan yang terkenal dengan kripto, telah disahkan untuk penggal kedua sebagai pesuruhjaya Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat.

Pengesahan datang melalui suara suara dari Dewan Negara pada hari Khamis.

Penggal kedua Peirce sebagai Pesuruhjaya SEC akan tamat pada tahun 2025.

Pengambilan kunci:

  • Secara meluas diharapkan Peirce, yang terkenal dalam industri blockchain dan cryptocurrency sebagai "Ibu Crypto," akan meneruskan pendiriannya yang pro-crypto – seperti dia sokongan yang diperhatikan untuk ETF Bitcoin.

Tergesa-gesa untuk melancarkan perkhidmatan pembayaran segera

Rizab Persekutuan A.S. dilaporkan mempercepat usahanya untuk melancarkan perkhidmatan pembayaran segera sendiri, FedNow

FedNow pada awalnya dirancang untuk pelancaran 2023/2024, tetapi Fed kini mendorong untuk pelancaran bertahap dalam waktu dekat. Menurut Gabenor Lembaga Rizab Persekutuan, Lael Brainard, bank pusat berhasrat melancarkan platform pembayaran berkelajuan tinggi "secepat mungkin."

Pengambilan utama:

  • Pihak berkuasa kewangan di Amerika Syarikat telah terkenal ketika melakukan inovasi dalam sektor kewangan. Tergesa-gesa The Fed untuk melancarkan FedNow mungkin menunjukkan kesedaran bahawa A.S. kalah dari segi itu kepada ekonomi maju yang lain, seperti China dan mata wang digital bank pusatnya yang maju.
  • Mengenai mata wang digital bank pusat, sejauh ini, banyak perbincangan dan tindakan kecil mengenai dolar digital. Terutama, ucapan terbaru mengenai FedNow gagal menyebut apa-apa mengenai CBDC.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me