Bayaran Gas Tinggi Kapasiti Hinder Ethereum untuk Menyokong Pertumbuhan DeFi

OKEx Insights ‘DeFi Digest adalah pemeriksaan mingguan mengenai dunia kewangan yang terdesentralisasi.

Petikan pasaran DeFi

Walaupun terdapat pembetulan, pasaran kewangan yang terdesentralisasi meneruskan momentum positif minggu ini kerana jumlah nilai yang terkunci dalam produk DeFi meningkat dari $ 8.8 bilion menjadi $ 9.4 bilion.

Setelah dikeluarkannya token pemerintahan UNI, Uniswap kembali mendapat tempat teratas di ruang DeFi kerana nilai terkunci USD terbanyak. Pertukaran yang terdesentralisasi juga mencapai peratusan dominasi pasaran sebanyak 18.7% – walaupun DEX telah menyaksikan penurunan 5% dalam jumlah purata perdagangan mingguan.

Dalam bidang pertanian hasil, Uniswap juga merupakan kumpulan kecairan terbesar, dengan $ 1.4 bilion terkunci. Dari segi pinjaman terdesentralisasi, jumlah keseluruhan pinjaman mencapai $ 2.1 bilion – kenaikan 26% setiap minggu.

Metrik utama dalam dunia DeFi meneruskan momentum positif minggu ini. Sumber: Denyutan DeFi dan DeBank

UniLogin dimatikan

UniLogin, penyedia penyelesaian onboarding Ethereum, diumumkan penutupannya pada 18 September, dengan alasan bayaran gas yang tinggi di rangkaian Ethereum. Menurut pengasasnya, Alex Van de Sande, bayaran gas yang berpatutan sangat penting untuk kelangsungan projek ini.

Menyebarkan dompet multi-sig baru untuk pengguna, membuat pendaftaran Ethereum Name Service dan menggunakan relay UniLogin untuk menambahkan transaksi DAI semuanya memerlukan transaksi on-chain baru, yang memerlukan pengguna membayar yuran gas – sesuatu yang telah menjadi sangat mahal setelah kenaikan dari DeFi. Van de Sande menambah bahawa kos untuk menaikkan pengguna baru lebih dari $ 130 setiap pengguna, yang harganya setara dengan menyediakan dompet perkakasan baru untuk setiap pengguna.

Demam DeFi menyebabkan bayaran gas yang tinggi

Bayaran gas di rangkaian Ethereum adalah harga yang diperlukan untuk melakukan transaksi atau untuk melaksanakan kontrak pintar di blockchain. Bayaran gas paling sering diukur dalam gwei, yang sama dengan 0.000000001 Eter (ETH).

Berikutan kenaikan emas dalam perlombongan kecairan, kos gas yang tinggi di rangkaian Ethereum telah banyak dibincangkan dalam komuniti kripto. Compound, sebuah protokol pasaran wang algoritma di Ethereum, mengeluarkan token tadbir urusnya, COMP pada pertengahan bulan Jun – yang menandakan permulaan kegilaan perlombongan kecairan dalam bidang DeFi.

Pelepasan COMP menyebabkan permintaan besar untuk proyek pertanian hasil, yang mendorong jumlah transaksi yang dilakukan di blockchain Ethereum. Ini menyebabkan kesesakan rangkaian Ethereum dan peserta membayar yuran gas yang lebih tinggi untuk melakukan transaksi mereka. Hasilnya, perlombongan kecairan token DeFi menyebabkan kenaikan kos gas harian yang berterusan dalam tempoh tiga bulan terakhir. Gas harian yang digunakan mencapai tahap tertinggi sepanjang masa sebanyak 80,18 bilion pada awal September.

Jumlah gas yang digunakan setiap hari di rangkaian Ethereum meningkat dengan stabil setelah Compound melancarkan token pemerintahannya. Sumber: Etherscan.io, Wawasan OKEx

Jumlah gas yang melambung tinggi di rangkaian Ethereum juga bertepatan dengan lonjakan rata-rata kos gas yang dibelanjakan. Seperti yang dilihat dalam carta di bawah ini, kenaikan kos gas rata-rata di empat tempat disebabkan oleh pelancaran token DeFi baru untuk perlombongan kecairan. Sebagai contoh, harga gas rata-rata mencapai 709 gwei pada pertengahan bulan Jun, semasa pelancaran COMP. Senarai token DeFi lain yang terkenal – seperti YAM pada pertengahan Ogos, SUSHI pada awal September dan UNI minggu lalu – juga menyebabkan kesesakan di rangkaian Ethereum dan kenaikan ketara dalam harga purata gas yang dibelanjakan.

Rata-rata harga gas di rangkaian Ethereum meningkat seiring dengan pengeluaran token perlombongan mudah tunai baru. Sumber: Etherscan.io, Wawasan OKEx

Pengguna teratas dengan perbelanjaan Ether terbanyak juga menunjukkan bahawa DeFi mendominasi aktiviti di rangkaian Ethereum. Uniswap v2 menyumbang 30% daripada jumlah Ether yang dibelanjakan selama 30 hari terakhir, diikuti oleh Tether sebanyak 24%.

Gas digunakan terutamanya oleh projek berkaitan DeFi. Sumber: Ethgasstation.info

Bayaran gas yang tinggi menjadikan Ethereum tidak dapat dikekalkan

Populariti perlombongan mudah tunai mengorbankan projek Ethereum yang tidak berkaitan dengan DeFi.

Menurut Van de Sande dari UniLogin’s, pemain utama DeFi memberikan harga penggunaan lain dari blockchain Ethereum – seperti permainan, token tidak mudah alih dan organisasi autonomi yang terdesentralisasi. Ini dapat dilihat dalam jumlah transaksi harian di rangkaian Ethereum selama sebulan terakhir, yang telah dikuasai oleh protokol DeFi dan pertukaran yang terdesentralisasi.

Jumlah transaksi harian rangkaian Ethereum selama 30 hari terakhir. Sumber: Dapp.com

Adakah penyelesaian skalabiliti Ethereum Layer-2 adalah jalan keluar?

Kurangnya skalabilitas pada rangkaian Ethereum sekali lagi terdedah berikutan kenaikan harga gas yang disebabkan oleh DeFi. Ini juga menimbulkan kebimbangan apakah Ethereum adalah platform yang tepat untuk menyokong ekosistem DeFi yang terus berkembang. Vitalik Buterin, pengasas bersama Ethereum, tertekan bahawa penyelesaian untuk bayaran gas yang tinggi sudah ada melalui penyelesaian lapisan kedua. Walaupun Buterin mendakwa bahawa aplikasi dengan penyelesaian skalabilitas lapisan kedua dapat menangani pembayaran sederhana dengan 2,500 transaksi sesaat, penggunaan aplikasi ini terbatas, dan dia mendesak masyarakat untuk menggunakannya.

Untuk meringankan beban bayaran gas di rangkaian Ethereum, beberapa protokol DeFi terkemuka bereksperimen dengan penyelesaian Layer-2. Contohnya, protokol aset sintetik rantai Synthetix dilepaskan penyelesaian lapisan kedua, "Fomalhaut," pada 24 September. Synthetix melancarkan testnet insentif untuk mencuba pengambilalihan SNX pada Optimistic Ethereum, yang merupakan gabungan penggunaan mesin maya Optimistik dan penyelesaian Layer 2, Optimistic Rollup. Pelepasan testnet bertujuan untuk meringankan kos gas untuk pengambil saham SNX kecil. Begitu juga dengan protokol pinjaman desentralisasi Aave diumumkan pada bulan Ogos bahawa ia merancang untuk menggantikan yuran gas dengan aTokens sendiri untuk sebarang pembayaran yang terlibat dalam transaksi token ERC-20.

Walaupun penyelesaian skalabiliti Layer-2 memberikan harapan untuk jaringan Ethereum yang padat, Ilya Abugov, penganalisis utama di DappRadar, memberi amaran bahawa pasukan projek DeFi akan beralih dari Ethereum ke rantaian lain jika kos gas yang tinggi berterusan. Dia memberitahu OKEx Insights:

"Pasukan projek bersaing untuk menurunkan kos gas mereka untuk menarik pengguna dan pemaju. Selain Ethereum, blockchain lain seperti IOST dan NEO melancarkan inisiatif DeFi mereka sendiri. Walaupun penyelesaian penskalaan Ethereum Layer-2 berpotensi besar untuk menurunkan yuran gas untuk pengguna, pengguna dan pasukan projek mungkin mulai memindahkan kecairannya dari Ethereum ke rantaian lain jika Ethereum 2.0 yang akan datang tidak dapat menyelesaikan masalah yuran gas yang tinggi."

Bersedia untuk memasuki DeFi? Mulakan perlombongan mudah tunai dengan cara yang mudah dengan OKEx Earn.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me