Mengubah Dunia: Generasi Baru dalam Konsensus DeFi – Meja Bulat OKExDeFi

Di OKEx, kami sentiasa melihat ke masa depan – dan kami yakin ini bermaksud kewangan terdesentralisasi. 

Untuk menyebarkan mesej, CEO kami, Jay Hao, mengadakan siri perbincangan meja bulat #OKExDeFi maya baru dengan pemimpin dari pelbagai industri untuk membincangkan kemajuan, wawasan dan rancangan masa depan DeFi mereka.

Dalam meja bulat ini, Jay menemubual Gordon Gao, pengasas bersama dan CEO WaykiChain. Gao bertanggungjawab untuk reka bentuk model perniagaan dan keputusan strategik WaykiChain.

Berikut adalah sorotan utama dari meja bulat.

Jay Hao: WGRT, salah satu projek IEO baru-baru ini di OKEx Jumpstart, adalah token tadbir urus dan ekuiti dari platform pinjaman cagaran terdesentralisasi WaykiChain. Semua orang menganggapnya sebagai bahagian penting dalam sistem ekonomi yang terdesentralisasi, jadi sangat bagus untuk mempelajarinya dengan lebih terperinci. Bolehkah anda memperkenalkan peranannya secara ringkas dalam keseluruhan ekosistem WaykiChain?

Gordon Gao: WGRT mempunyai empat huruf. Mereka bermaksud Hak dan Khazanah Pemerintahan WaykiChain. 

Seperti namanya, pemegang WGRT harus memantau seluruh sistem pinjaman bercagaran, dan mereka memiliki kewajiban untuk mengatur sistem tersebut. Mereka berhak melancarkan proposal atau suara untuk mengubah beberapa parameter sistem – seperti suku bunga, kadar likuidasi, dan lain-lain – dan mereka berkongsi manfaat keseluruhan sistem. Mereka seperti pemegang saham. Jadi, semua faedah yang diterima oleh sistem dan sebahagian daripada denda penalti akan digunakan untuk mengitar semula WGRT di pasaran sekunder. Maksudnya, pemegang WGRT akan berkongsi keuntungan yang diperoleh hasil kesejahteraan ekosistem. Itulah peranan yang dimainkan oleh WGRT.

Jay Hao: Sebagai salah satu projek DeFi pertama di China, adakah anda menyedari ada perbezaan antara penyokong DeFi di China dan wilayah lain?

Gordon Gao: Ya, ada beberapa perbezaan. 

Bagi beberapa wilayah lain, terutama di Eropah dan Amerika Syarikat, mereka lebih berminat dengan produk yang menghasilkan hasil kerana, di negara mereka, kadar faedah dalam akaun simpanan mereka hampir nol atau bahkan negatif. Di China, orang berminat dengan peluang pelaburan yang dibawa oleh DeFi kerana China mempunyai dasar yang sangat ketat mengenai mata wang asing dan aset asing – jadi, orang mempunyai peluang terhad untuk melabur dalam aset global. Itulah sebabnya saya percaya itu "aset sintetik" akan menjadi kata kunci pada bulan-bulan berikutnya di dunia DeFi di China.

Jay Hao: Apa yang anda harap pemain terpusat seperti OKEx akan lakukan untuk memudahkan ruang DeFi?

Gordon Gao: Saya rasa ada banyak pertukaran, seperti OKEx, yang dapat membantu DeFi, betul? 

Pertama sekali, saya fikir OKEx dapat memecahkan jambatan terpusat untuk menghubungkan rantaian blok awam yang berbeza dengan bertindak sebagai jambatan rentas rantai. Kerana OKEx mempunyai kredibiliti yang sangat baik. Oleh itu, kami mempercayai OKEx kerana ia tidak akan melakukan sesuatu yang buruk. Sudah menjadi jenama selama bertahun-tahun, bukan? Dan ia menguruskan banyak aset pengguna. Orang ramai boleh mempercayai jambatan ini untuk bertindak sebagai jambatan rentas rantai di antara rantaian blok awam yang berbeza. Inilah yang saya fikir boleh dilakukan oleh OKEx.

Juga, OKEx dapat membawa lebih banyak pengguna ke dunia yang terdesentralisasi. Untuk OKEx, saya rasa produk OKEx mesra pengguna, terutama bagi sebilangan pengguna crypto baru. Mungkin langkah pertama mereka dalam perdagangan kripto adalah dengan OKEx, pertukaran terpusat. Kemudian, OKEx boleh menjadi frontend produk DeFi yang berbeza dan membantu dunia yang terdesentralisasi mendapatkan lebih banyak pengguna.

Itulah beberapa pemikiran saya.

Jay Hao: Cadangkan satu kata untuk menggambarkan masa depan DeFi – dan mengapa?

Gordon Gao: Bagi Defi, saya fikir ia mempunyai masa depan yang cerah. Saya akan menggunakan perkataan "terang" kerana DeFi adalah model perniagaan baru, bukan? Sekiranya kita menilai model perniagaan, kita sebenarnya dapat melihat tiga perkara. Kami mempunyai tiga soalan. Yang pertama adalah apakah ini model perniagaan yang dapat menjana nilai bagi masyarakat. Soalan kedua ialah adakah model perniagaan ini dapat meningkatkan kecekapan. Soalan ketiga ialah adakah model perniagaan ini dapat mengurangkan kos. Tanya tiga soalan kepada orang-orang ketika anda melihat industri ini. 

Bagi DeFi, ia adalah kewangan. Kewangan itu sendiri tidak menghasilkan apa-apa nilai bagi masyarakat, jadi jawapan untuk soalan pertama adalah tidak.

Mari kita lihat soalan kedua – adakah ia dapat meningkatkan kecekapan. Ya, betul-betul. Dalam kewangan tradisional, kita mengalami masalah itu. Penyelesaian dan pembubaran berjalan sangat perlahan jika anda melakukan pemindahan rentas sempadan. Kami memerlukan dua atau tiga hari! Di dunia DeFi, ketika anda melakukan perdagangan atau transaksi, sangat cepat. Anda melakukan transaksi dan penyelesaian dalam beberapa saat. Jadi, ia dapat meningkatkan kecekapan aktiviti kewangan.

Yang ketiga ialah anda dapat mengurangkan kos dengan menggunakan DeFi. Lupakan bayaran gas di Ethereum dan datang ke WaykiChain. Kos transaksi sangat rendah, dan orang tidak memerlukan banyak orang tengah untuk membuat transaksi berlaku. Apa yang mereka mahukan hanyalah membayar yuran transaksi dan yuran gas, dan semuanya akan selesai. Itulah tugas DeFi. Melihat DeFi, ia dapat mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan.

Oleh itu, jika saya menggunakan satu kata untuk menggambarkan masa depan DeFi, saya fikir ia akan menjadi “cerah”.

Wawancara ini telah diedit dan disingkat untuk kejelasan.

Sertailah saluran kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai blockchain, cryptocurrency & DeFi:

Jay Hao, Ketua Pegawai Eksekutif OKEx 

Rasmi OKEx

Kredit kepada Tetamu Meja Bulat #OKExDeFi kami:

Gordon Gao, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif @WaykiChain

https://twitter.com/gordongao11

https://www.linkedin.com/in/gordonhanggao/

WaykiChain

https://twitter.com/wayki_chain

https://www.linkedin.com/company/waykichain

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me