Menanya CEO OKEx: 10 Soalan Tentang DCEP China

Tangkapan skrin antara muka ujian China yang sangat dinantikan DCEP (Pembayaran Elektronik Mata Wang Digital) adalah bom ke ruang kewangan, blockchain, dan crypto. Pengungkapan antara muka menunjukkan bahawa DCEP kemungkinan pada tahap akhir pembangunan dan khabar angin mengatakan bahawa The People’s Bank of China (PBOC) sedang bersiap untuk melancarkan pilot yuan digital di empat bandar termasuk Xiong’An, Suzhou, Chengdu, dan Shenzhen.

Dengan penuh minat dan minat, kami telah berbincang dengan Ketua Pegawai Eksekutif OKEx, Jay Hao dan bertanya kepadanya sepuluh soalan lazim mengenai DCEP.

Uji antara muka DCEP

S1. Apa itu DCEP dan bagaimana ia berbeza dengan yuan Cina yang ada?

Jay: Ringkasnya, DCEP adalah wang kertas dan duit syiling yuan Cina yang kami gunakan setiap hari digital.

S2. Adakah DCEP dan Bitcoin serupa?

Jay: Tidak, mereka adalah perkara yang sama sekali berbeza dengan dua perbezaan yang berbeza:

Pertama, DCEP disokong 100% oleh dana simpanan kerajaan. Dengan kata lain, ia adalah hutang bank pusat yang dijamin oleh PBOC. Jadi, ia adalah mata wang berdaulat nasional. Sebaliknya, Bitcoin tidak disokong oleh bank pusat mana pun. Itulah sebabnya terdapat turun naik harga yang besar dalam nilainya.

Dari segi reka bentuk, DCEP menggunakan sistem operasi dua lapis – PBOC terlebih dahulu menukar DCEP ke bank atau institusi kewangan lain, dan kemudian institusi-institusi ini selanjutnya menyebarkan mata wang digital kepada orang ramai. Bitcoin dikeluarkan dengan cara yang terdesentralisasi yang disebut perlombongan, yang tidak melibatkan bank pusat atau bank perdagangan, dan ia diedarkan kepada orang ramai secara langsung.

S3. Adakah DCEP hanyalah stablecoin lain seperti Libra dan USDT?

Jay: Tidak, DCEP adalah disokong dan dikeluarkan oleh kerajaan China, sementara Libra dan USDT dikeluarkan oleh institusi swasta dan dijamin oleh dolar AS atau mata wang fiat lain.

Dari perspektif undang-undang, DCEP adalah sah, yang bermaksud ketika kita menggunakan DCEP untuk pembayaran, pedagang tidak dapat menolak. Sebaliknya, Libra dan USDT bukan tender sah dan peniaga mempunyai hak untuk mengatakan tidak jika kami ingin membayar dengan mereka.

S4. Adakah teknologi blockchain digunakan untuk DCEP??

Jay: Sukar bagi PBOC untuk menerapkan sepenuhnya teknologi blockchain ke DCEP kerana teknologi yang ada tidak dapat menangani konkurensi tinggi yang akan berlaku. Setahu saya, DCEP telah meminjam beberapa konsep dalam teknologi blockchain, kerana blockchain itu sendiri sebenarnya merupakan gabungan pintar dari banyak teknologi matang yang ada, seperti kriptografi asimetrik, bukti kerja, dan cap masa. Seperti yang dilihat dari paten terbarunya, DCEP disatukan dengan kriptografi asimetrik, output transaksi yang tidak dibelanjakan (UTXO), dan teknologi kontrak pintar. Walau bagaimanapun, mekanisme konsensus, yang merupakan kunci rantaian blok awam, tidak mungkin diguna pakai.

S5. Apakah perbezaan antara DCEP dan baki di Alipay / WeChat Pay?

Jay: Alipay dan WeChat Pay adalah aplikasi pembayaran mudah alih yang paling popular di China. Walau bagaimanapun, DCEP lebih daripada sekadar keseimbangan dompet maya yang lain.

Dari segi penawaran wang, DCEP dirancang untuk menggantikan Wang Simpanan semasa (M0), yang merupakan wang tunai, sementara dana yang disimpan di Alipay dan WeChat Pay milik M2, deposit institusi kewangan bukan simpanan. Ini bermaksud, DCEP adalah wang tunai baru.

Selain itu, status undang-undang dan tahap keselamatan mata wang digital bank pusat jauh lebih tinggi daripada baki Alipay dan WeChat Pay. Sama seperti bank perdagangan, apabila syarikat pembayaran pihak ketiga ini bangkrut suatu hari, orang harus menghadapi risiko kehilangan dana mereka. Tetapi pemegang DCEP tidak akan pernah menghadapi masalah ini.

S6. Apa kelebihan DCEP?

Jay: DCEP hadir dengan pelbagai kelebihan.

Pertama, ia menawarkan penyelesaian untuk tingginya kos pengeluaran, pengeluaran, dan penyimpanan wang kertas, serta ketidaknyamanan dalam membawa dan menggunakan wang tunai.

Kedua, masalah dengan pembuatan dasar monetari bank pusat sekarang adalah mustahil untuk memantau peredaran dan penggunaan mata wang setelah ia digunakan. Dengan DCEP, pengumpulan data transaksi dan maklumat peredaran dibuat lebih mudah, memberikan rujukan yang sangat baik untuk merumuskan dan melaksanakan dasar kewangan masa depan.

Ketiga, DCEP memfasilitasi kerja-kerja anti pencucian wang, penghindaran cukai, anti-rasuah, dan pembiayaan anti-pengganas. Berdasarkan maklumat yang dikeluarkan oleh PBOC, walaupun mata wang digital menggunakan tanpa nama yang dapat dikendalikan, PBOC masih dapat menggunakan data besar dan teknologi lain untuk mengenal pasti transaksi yang mencurigakan dan melakukan pengawasan pembiayaan anti pencucian wang dan anti-pengganas.

Terlebih lagi, DCEP dapat mendorong perkembangan ekonomi digital China. Sebagai contoh, DCEP dapat menghasilkan data besar yang besar yang dapat mendorong perkembangan industri kredit China, yang mengakibatkan penurunan kadar hutang lapuk dan risiko yang dihadapi oleh institusi kewangan.

Akhir sekali, ia meningkatkan kualiti perkhidmatan kewangan di kawasan yang kurang maju dan terpencil. Pada masa ini, orang-orang di kawasan tersebut masih tidak dapat menikmati perkhidmatan kewangan yang berguna, seperti pemindahan wang, deposit, dan pinjaman. Walau bagaimanapun, DCEP boleh menjadi penukar permainan.

S7. Adakah pengenalan PBEP mengenai DCEP bermaksud China bergerak menuju masyarakat tanpa tunai?

Jay: Secara umum, masyarakat tanpa tunai dapat berfungsi tanpa mata wang fizikal. AS mula menggunakan kad kredit sejak abad ke-20. Maju dengan cepat hingga sedekad yang lalu, aplikasi pembayaran mudah alih pihak ketiga muncul di China. Sebenarnya, ia adalah sistem transaksi tanpa tunai. Dunia telah mulai bergerak menuju masyarakat tanpa tunai lebih awal daripada yang kita sangka.

Bercakap mengenai penawaran wang, wang tunai dikelaskan kepada M0, dan kad kredit dan Yuebao masing-masing milik M1 dan M2. Dan seperti yang saya nyatakan di atas, DCEP dikelaskan sebagai M0. Oleh itu, China benar-benar tanpa tunai. Namun, tanpa tunai memerlukan masa – Mungkin memerlukan beberapa dekad atau bahkan satu abad untuk mencapainya.

S8. Bagaimana DCEP dapat memanfaatkan pengantarabangsaan yuan Tiongkok?

Jay: Pendigitan yuan Cina berlaku. mempermudahkan pembayaran dan transaksi rentas sempadan dan meningkatkan peredaran mata wang di luar negara. Namun, bukan satu-satunya faktor yang menyumbang kepada pengantarabangsaan yuan.

Memudahkan peredaran luar pesisir hanyalah sebahagian daripada rancangan pengantarabangsaan. Matlamat utama yuan adalah menjadi mata wang rizab dan penyelesaian perdagangan perdagangan terkemuka di dunia. Terutama, aset dalam mata wang yuan harus menjadi rizab pertukaran asing utama bank pusat, dan urus niaga yang diselesaikan dengan yuan mesti merangkumi bahagian tertentu dalam perdagangan antarabangsa. Pendigitan yuan jauh dari mencapai salah satu dari semua ini.

S9. Bagaimana DCEP akan mengubah tabiat pembayaran penduduk China?

Jay: Sebenarnya, DCEP berfungsi dengan cara yang sama seperti Alipay, WeChat Pay atau perkhidmatan pembayaran pihak ketiga yang lain. Tetapi DCEP dapat, sampai batas tertentu, menghancurkan halangan dalam industri pembayaran. Sebagai contoh, walaupun kita tidak dapat memindahkan wang dari Alipay ke WeChat secara langsung dan sebaliknya, DCEP dapat disetorkan ke kedua-dua akaun bank serta dompet Alipay dan WeChat.

S10. Adakah DCEP akan menggantikan wang tunai sepenuhnya?

Jay: Masih terlalu awal untuk mengatakannya. Namun, tanpa keraguan, DCEP akan memudahkan pembuatan dasar monetari pemerintah China. Wang di dalam poket anda masih menjadi milik anda, tetapi peredarannya akan lebih cekap ke seluruh negara dan bahkan di seluruh dunia.

PBOC sedang mengembangkan teknologi “pembayaran luar talian berganda” yang membolehkan transaksi diselesaikan walaupun kedua-dua belah transaksi berada di luar talian. Teknologi seperti ini pasti akan menjadikan DCEP sangat berguna dalam banyak kesempatan dan menarik orang untuk menggunakannya untuk kemudahan penggunaan.

Ikuti OKEx pada:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_Bahasa Inggeris

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me