Jay Hao: Membandingkan Mesin Pembubaran Pertukaran Crypto

Dalam dua tahun terakhir, kami telah menyalurkan usaha kami untuk menyempurnakan enjin pengurusan risiko untuk pasaran niaga hadapan, dan kami belum mencatat sebarang kekurangan BTC selama kira-kira satu setengah tahun. Sistem ini dirancang untuk menyimpan sejumlah kecil dana pengguna dalam dana insurans kami, sehingga kami dapat bertahan hidup >30% penurunan pasaran semasa turun naik. Saya sangat jelas bahawa menaikkan nisbah margin penyelenggaraan secara membuta tuli adalah merugikan pengguna kami.

Dalam 6 bulan terakhir, OKEx dikenali secara terbuka oleh para pemimpin dari pertukaran rakan sebaya kami, seperti FTX dan Deribit, dalam beberapa kesempatan. Sehingga 13 Mac, kami tidak pernah berpeluang untuk benar-benar melihat bagaimana semuanya akan bersatu, atau membiarkan pasar menguji sistem pengurusan risiko kami. Kami tidak mahu memanggil peristiwa kemalangan ke-13 pada hari Jumaat ini, kerana kami telah meramalkan hari seperti ini mungkin berlaku ketika kami merancang sistem kami. Kami bersedia untuk itu.

Sumber: https://twitter.com/SBF_Alameda/status/1237569751460671491 Sumber: https://blog.deribit.com/insights/crypto-derivatives-exchanges-liquidation-pioneers/

Sebagai Ketua Pegawai Eksekutif OKEx, salah satu momen paling membanggakan saya ialah ketika Huobi (doppelgänger kami) menyalin dan melancarkan kerangka sistem pengurusan risiko yang sama seperti sistem kami beberapa hari sebelum kehancuran pasaran. Mereka mengatakan bahawa meniru adalah bentuk sanjungan yang paling tulus – saya ingin berfikir bahawa Huobi dapat menahan turun naik pasaran ini dengan mengikuti jejak kami, yang merupakan salah satu sumbangan “istimewa” kami untuk ekosistem crypto. Kami tidak akan berhenti berinovasi. Kami berhasrat untuk menjadi Tesola Nikola dalam industri blockchain, membina infrastruktur blockchain teras dan membuka landasan untuk kejayaan semua. Saya mengharapkan rakan karib kami yang mendapat manfaat daripada inovasi kami, untuk terus menikmati hasil kami dengan memperbaiki reka bentuk pertukaran dan turunan linear berdasarkan kepada kami sebentar lagi.

Sumber: https://huobiglobal.zendesk.com/hc/en-us/articles/900000297826-Huobi-DM-Huobi-Futures-Releases-Partial-Liquidation

Seperti kebanyakan pertukaran derivatif, kami mengalami cegukan sendiri pada 12-13 Mac apabila produk pertukaran kami turun selama beberapa minit pada hari Khamis malam sebelum penurunan besar. Pasukan teknologi kami dapat meningkatkan operasi dan mengembalikan sistem dalam talian dalam jangka masa yang singkat. Pasukan OKEx kemudian berjaga-jaga sepanjang malam dalam keadaan berjaga-jaga, dan tidak ada kemalangan besar lain yang berlaku di bursa. Pelayaran yang relatif lancar untuk pasaran derivatif kami sejak itu dan kami tidak mengalami kekurangan.

Jika dibandingkan dengan pemimpin industri lain, Deribit mengalami kekurangan insurans, tetapi mereka bertindak cepat dan menyuntik 500 BTC modal mereka sendiri untuk melindungi peniaga. Pada waktu paling gelap pada hari Jumaat pagi, seperti S&Pemutus litar P500 mencetuskan apabila pasaran turun banyak, BitMEX turun untuk penyelenggaraan dan menghentikan pembubaran seluruh industri daripada terus berlanjutan.

Khabar angin mengatakan bahawa penyelenggaraan itu adalah langkah manual untuk menghentikan enjin pembubaran BitMEX daripada melancarkan semua pengguna sementara kecairannya tipis. Sekiranya BitMEX tidak turun, pembubaran dengan mudah dapat terus menurunkan harga Bitcoin ke tahap tiga digit kerana sifat niaga hadapan mereka yang terbalik.

Walau bagaimanapun, saya tidak percaya bahawa ia disengajakan, dan industri ini harus berterima kasih atas perkembangannya. Sekiranya pasar tidak mengambil nafas, ia akan benar-benar masuk ke acara angsa hitam. Pemikiran selepas itu adalah kemungkinan BitMEX mengalami serangan DDoS dari pesaingnya, sama seperti apa yang berlaku pada OKEx.

Sumber: https://blog.bitmex.com/site_announcement/system-status-update-13-march-2020/ Sumber: https://twitter.com/DeribitExchange/status/1238426708895830018

Situasi terburuk nampaknya berlaku pada Binance, yang menderita lebih kurang 50% kekurangan dana insurans mereka. Dana insurans mereka berfungsi dengan cara yang agak menarik. Bagi kebanyakan bursa, kecuali dana insurans habis sepenuhnya, pertukaran tidak akan membuat clawbacks atau auto deleveraging; tetapi pada akhirnya, Binance kehilangan kira-kira $ 6.5 juta dana mereka. Walaupun dengan baki $ 6 juta, mereka tidak berjaya memenangi kedudukan pedagang dengan auto deleveraging (ADL), menyebabkan kemarahan di Twitter seperti yang diharapkan. Tidak jelas bahawa jika sistem itu adil atau jika pembuat pasaran istimewa yang tidak berkewajiban untuk deleveraging automatik ini terlibat. ADL menghancurkan pedagang dalam keadaan seperti ini, jika pengguna menggunakan niaga hadapan untuk melindungi kedudukan lain, dia akan kehilangan sejumlah besar pada kaki yang lain. Contohnya, ketika pasaran merosot dari 6000 hingga 5000 pada hari Jumaat pagi dan jika anda tidak berpengaruh, anda pasti akan mengalami kerugian 20%. Semasa di OKEx, semua orang bermain dengan peraturan yang sama, clawback hanya digunakan ketika dana insurans habis.

Sumber: https://www.binance.com/en/futures/funding-history/1 Sumber: https://twitter.com/cz_binance/status/1238070877289353217 Sumber: https://twitter.com/Fat_macedonian/status/1238080834982346753 Sumber: https://twitter.com/lionel_tlse/status/1238074058664804352 Sumber: https://twitter.com/skewdotcom/status/1238428787865460736

Apabila semua debu menetap, sistem OKEx menahan turun naik, dan perolehan dan kecairan kami mendahului selama 24 jam kritikal. Kami mungkin tidak sempurna dan masih ada ruang untuk diperbaiki, tetapi kami berjanji bahawa kami akan terus bekerja tanpa lelah di belakang tabir untuk melindungi aset pengguna.

Ikuti OKEx pada:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me