Isi Jurang: Desentralisasi Pasaran Kewangan Dunia Sebenar – Meja Bulat #OKExDeFi

Di OKEx, kami sentiasa melihat ke masa depan – dan kami yakin itu bermaksud DeFi. 

Untuk menyebarkan mesej, CEO kami, Jay Hao, mengadakan siri perbincangan meja bulat #OKExDeFi maya baru dengan pemimpin dari pelbagai industri untuk membincangkan kemajuan, pandangan dan rancangan masa depan mereka di DeFi.

Dalam meja bulat ini, Jay menemubual Corey Caplan, ketua pegawai teknologi DeFi Money Market. Kesungguhan Corey untuk ruang DeFi jauh melebihi DMM, juga telah mengasaskan dan membina Dolomite pertukaran terdesentralisasi pada awal tahun 2018. Ketika dia tidak mengusahakan DMM, dia sering mempelajari trend DeFi terkini, membina kontrak pintar dan bermain dengan DApps.

Berikut adalah sorotan utama dari meja bulat.

Kami memutuskan untuk menyenaraikan DMM: Governance (DMG) di OKEx minggu lalu! Selain senarai, apa yang anda harapkan pemain terpusat di ruang crypto seperti yang kita lakukan untuk memudahkan ruang DeFi?

Ini adalah soalan yang bagus. Sebab kami memutuskan untuk bekerjasama dengan OKEx adalah kerana kami berpendapat bahawa kolaborasi dapat berjalan jauh – lebih dari sekadar menyenaraikan DMG. Oleh itu, kami melihat peserta seperti anda berkepentingan dalam DMG dan benar-benar mengambil bahagian dalam pengundian, kerana kami melihat anda sebagai peserta yang sangat kuat untuk peserta dalam ekosistem.

Kami juga berpendapat bahawa ada potensi bagi individu untuk mengadakan DMG mereka di OKEx dan masih dapat memilih cadangan yang berbeza yang berlaku juga. Oleh itu, kami fikir ada banyak potensi untuk bekerjasama.

Dan perkara ketiga – yang sedikit lebih maju dan yang kita fikir akan datang lebih jauh – adalah bahawa kita mempunyai konsep siling hutang ini dalam ekosistem kita, kerana setiap kali kita menawarkan bunga, ia perlu disokong oleh nyata- aset dunia. Ekosistem kontrak pintar kami, yang diatur oleh DMG, mengharuskan kami memastikan ekosistem kami tidak dijamin. Dengan itu, kita mempunyai had hutang, yang memastikan bahawa kita tidak pernah meminjamkan lebih banyak aset daripada yang sebenarnya kita miliki untuk menyokong ekosistem.

Oleh itu, jika ada, misalnya, permintaan bernilai $ 100 juta untuk mTokens kami, tetapi siling hutang kami hanya pada $ 10 juta, ini bermakna terdapat lebihan $ 90 juta atau lebihan permintaan – dan itu mengalir ke pasaran sekunder perdagangan untuk mToken. Kami fikir ini adalah perkara yang sangat penting, kerana kontrak pintar kami lebih merupakan pasaran utama – tetapi pergi ke tempat profesional, seperti OKEx, akan menjadi tempat pasar sekunder untuk berdagang mTokens dengan premium apabila kami mempunyai masalah kecairan untuk mereka.

Peranan apa yang dimainkan oleh kerangka kerja oracle terdesentralisasi Chainlink dalam membantu DMM mengekalkan pasaran wang yang dijamin sepenuhnya, telus dan diperkecilkan dengan kepercayaan?

Dengan Chainlink, terdapat empat bidang penyertaan utama dari mereka. Saya akan mulakan dengan yang sederhana dan mula menyelami mereka sedikit lagi.

Jadi, yang pertama ialah, ketika mengukur jaminan, kita memerlukan kaedah pengiraan yang sama untuknya. Bagi kami, kami menggunakan dolar A.S. untuk ini – tetapi di negara lain, kami mungkin menggunakan satu dolar lain, seperti yuan China. Sekarang ini, dengan mata wang kripto yang kami pegang, kami menggunakan harga mereka secara rawak untuk mengira berapa nilai kripto itu sebenarnya. Kita dapat mengukur jumlah simpanan kita.

Dengan lebih mendalam lagi, sehubungan dengan semua jaminan yang kita miliki sekarang, kita sebenarnya memperoleh data dari buku hitam. Chainlink bekerjasama dengan kami untuk benar-benar membawa data tersebut dalam talian. Pada dasarnya, apa yang mereka lakukan ialah mengambil data dari buku hitam dan membersihkannya dengan masing-masing kenderaan 912 atau lebih yang kita duduki di kolam renang, dan mereka memberikan nilai kepada mereka sehingga kita benar-benar dapat mengukur bagaimana banyak yang sebenarnya kita ada dalam aset dunia nyata yang membantu mengembalikan semula ekosistem. Jadi, itu satu lagi yang besar di sana.

Pada penghujung hari, kami mempunyai protokol yang ada dalam rangkaian. Kami benar-benar melihat diri kita sebagai protokol teras yang berusaha merapatkan aset dunia nyata ke dalam persekitaran blockchain – yang berpotensi sangat tidak kemas dan sukar dilakukan, terutama bagi mereka yang berpikiran lebih teknikal dan memahami masalah oracle yang boleh datang dari itu. Bagi kami, Chainlink adalah penyelesaian terbaik di luar sana.

Perkara-perkara lain yang kita bekerjasama dengan mereka adalah dua kali ganda. Yang pertama adalah wang yang mengalir ke ekosistem DMM. Ia pertama kali masuk sebagai crypto, tentu saja, dan kami akan sentiasa menyimpan sejumlah besar crypto. Kontrak pintar kami sebenarnya menentukan berapa banyak yang perlu kita simpan di sana – jadi kita tidak dapat menipu sistem – dan akan selalu ada bahagian yang mengalir ke aset dunia nyata. Mungkin ada jangka waktu dua hari di mana wang dalam perjalanan dari crypto ke aset-aset tersebut dan, dalam tempoh itu, wang tersebut dapat dalam crypto atau mungkin dalam fiat. Chainlink dapat membantu kami dalam mengesan wang tersebut agar para peserta ekosistem dapat merasa selesa melihat ke mana wang itu benar-benar mengalir ketika ia tidak diperuntukkan atau tidak masuk langsung dalam kontrak pintar DMM – yang cukup penting. Itulah perkara ketiga.

Perkara keempat – yang, menurut pendapat saya, paling keren, dan di sinilah kami melakukan banyak penyelidikan dan pengembangan dengan mereka – adalah DAO yang sebenarnya, atau di mana DMG dimainkan. Sekiranya anda membayangkan ekosistem di mana semua pemegang DMG berkumpul untuk memilih sesuatu … katakanlah, mereka akan memilih untuk menaiki aset baru, yang, dalam kes ini, adalah pesawat PC-12. Oleh itu, artikel kami mengenai perkara itu sebenarnya tidak membawa pesawat masuk. Kami hanya melakukan apa yang kami fikirkan sebagai tanggungjawab utama kami sekarang, yang menunjukkan aliran perjanjian baru ke DAO sebagai salah satu perkara yang dapat membantunya masa ini. Pada akhirnya, terserah kepada pemegang DAO atau DMG untuk memilihnya.

Oleh itu, apabila pemegang DMG menjadikannya wujud dan mereka ingin mewujudkannya, akan ada beberapa kontrak pintar dan beberapa perkara teknikal yang perlu berlaku. Di luar itu, kami berpendapat bahawa oracle Chainlink sebenarnya dapat membaca hasil undian secara rantai dan benar-benar menyebarkannya untuk melakukan tindakan di dunia nyata. Dalam istilah yang paling sederhana, ia mungkin seperti, berdasarkan hasil pengundian, menghantar panggilan API ke akaun bank kami yang dapat memindahkan dana dari satu hari ke hari yang lain untuk membayar perkhidmatan pinjaman untuk memulakan proses sebenarnya membawa pesawat PC-12. Ini boleh menjadi perkara yang sangat komprehensif seperti itu.

Walau bagaimanapun, tanpa penyelesaian oracle yang kuat dan bebas seperti Chainlink yang melakukan tindakan bebas seperti yang saya jelaskan, secara semula jadi ia tidak boleh dipercayai lagi, dan ia sebenarnya mengelak keseluruhan tujuan kita menjalankan ini sebagai DAO dengan pada dasarnya menggerakkan banyak yang nyata- tindakan dunia kemudian ke Chainlink – atau sebenarnya lebih jauh mendesentralisasi proses dan memindahkannya ke pihak bebas yang benar-benar menggerakkan kita untuk bebas.

Dalam dunia tradisional, seperti apa ini: Jika kita tidak memiliki sesuatu seperti Chainlink, maka pemegang DMG akan memilih sesuatu dan kemudian yayasan DMM melakukan tindakan berdasarkan apa pun suara – tetapi sebenarnya tidak ada yang memaksa kita mengambil tindakan itu. Sekiranya cadangan itu terpilih dan hasilnya dikatakan tidak akan menaiki pesawat PC-12, tetapi jika kami bertanggungjawab untuk melakukannya di Yayasan DMM, kami hanya boleh mengatakan bahawa kami tidak setuju dengan suara tersebut. Kami tidak menyukai apa yang mereka pilih. Dan kita boleh terus melakukannya dan tetap melakukannya. Tetapi bukan itu yang sebenarnya dipilih oleh DAO, yang jelas mencerminkan apa yang diinginkan oleh pemungutan suara dan penyertaan.

Oleh itu, dengan menggunakan Chainlink untuk ini, bukan pihak lain yang melakukannya secara manual, mungkin pihak bebas yang melakukannya. Yayasan DMM tidak akan dapat mengelakkannya dengan cara apa pun. Hanya saja apa yang mereka lakukan mencerminkan tindakan cadangan dan pengundian DAO. Tidak akan ada cara untuk kita menipu sistem atau mengelilinginya. Ia adalah apa adanya. Dan kita harus berurusan dengan hasil pengundian – dan itulah yang paling adil.

Oleh itu, kami berpendapat bahawa ini benar-benar akan membawa era DAO yang baru. Kami berpendapat bahawa kami dapat menolong mencontohkan teknologi baru ini.

Bolehkah anda mencadangkan satu perkataan untuk menggambarkan masa depan DeFi dan mengapa?

Saya fikir perkataan itu akan menjadi "memecut. ” Saya rasa bagi banyak individu yang awalnya memasuki ekosistem ini, kami masuk kerana kami mendengar cerita ini tentang bagaimana teknologi ini dapat menggantikan bank – jadi kami dapat menawarkan sumber kewangan kepada mereka yang tidak memilikinya sebelumnya atau menawarkan sumber kewangan yang lebih baik kepada mereka yang sebelumnya tidak mempunyai akses kepadanya. Atau, mereka menyukai idea untuk mengesan di mana wang sentiasa ada.

Sebab mengapa saya mengatakan “mempercepat” adalah kerana saya berpendapat bahawa kita akan melihat banyak pertumbuhan untuk keseluruhan industri. Saya berpendapat bahawa DeFi akan menjadi salah satu pemangkin terbesar bagi industri ini kerana ia merupakan kes penggunaan yang sangat kuat untuknya.

Saya fikir permainan yang dibina di atas blockchain dan perkara-perkara lain yang sangat penting – dan saya fikir ia sangat keren. Tetapi pada akhirnya, saya berpendapat bahawa pergerakan kewangan di sini adalah permainan terbesar buat masa ini. Ini adalah salah satu perkara yang paling penting – kerana sistem kewangan, seperti yang kita lihat, telah menjadi sangat rumit. Dalam beberapa kes, ia sangat korup. Dalam beberapa kes, hanya orang tertentu sahaja yang dapat mengakses sesuatu. DeFi telah menjadi penyamaan yang luar biasa sejauh ini, kerana ia membolehkan sesiapa sahaja untuk terlibat, melihat apa yang sedang berlaku dan dapat mengakses perkara-perkara yang sebelumnya tidak mereka akses.

Saya berpendapat bahawa bagi mereka yang telah lama berada di industri ini, ia akan menjadi pergerakan ke tahap yang lebih baru dan sebelumnya yang tidak dapat dilihat yang kita semua teruja. Bagi individu yang mencari kebebasan kewangan yang lebih baik dan mengalami kesukaran untuk mencarinya, saya rasa mereka akan mendapat banyak penghormatan dan berpindah ke ruang DeFi. Bagi mereka – seperti Jay dan saya, yang sedang membantu membina protokol sekarang yang mula mencapai banyak adopsi – saya rasa akan menjadi sangat menggembirakan kami kerana dapat membantu dalam perjalanan peserta seterusnya ke dalam ekosistem.

Catatan pengarang: Teks ini sedikit padat dan diedit agar lebih jelas.

Sertailah saluran kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai blockchain, cryptocurrency dan DeFi:

Jay Hao, Ketua Pegawai Eksekutif OKEx 

https://twitter.com/JayHao8

https://www.linkedin.com/in/jayhaookex/

Rasmi OKEx

Kredit kepada Tetamu Meja Bulat #OKExDeFi kami:

Corey Caplan, CTO DeFi Money Market (DMM)

https://twitter.com/coreycaplan3

https://www.linkedin.com/in/corey-caplan

Pasaran Wang DeFi (DMM)

https://twitter.com/DMMDAO

https://www.linkedin.com/company/dmmfoundation/

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me