Ceramah Ketua Pegawai Eksekutif OKEx: The Indian Crypto Landscape

India telah menarik perhatian saya kerana perkembangan crypto yang pesat. Di negara berpenduduk kedua terbesar di dunia, crypto meningkat berkat dasar monetari agresif bank pusatnya sebagai tindak balas terhadap kemerosotan ekonomi yang disebabkan oleh wabak COVID-19. Negara-negara di seluruh dunia sibuk mencetak wang untuk menjaga kecairan pasar, namun secara beransur-ansur menurunkan daya beli mata wang tempatan mereka. Lebih banyak orang memperhatikan ini dan mula melindungi portfolio mereka terhadap crypto sebagai alternatif pelaburan, terutama di India. Hari ini, lebih banyak orang India menggunakan crypto untuk mengimbangi kejatuhan rupee India.

Saya berpendapat bahawa terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada perkembangan crypto di India. Crypto digunakan untuk dua aplikasi utama di negara ini – medium pengiriman wang rentas sempadan, dan mata wang kenderaan untuk menukar Rupee menjadi mata wang fiat yang lebih stabil, seperti Dolar AS.

Crypto untuk Penghantaran Antarabangsa

Juga negara aliran keluar penduduk terbesar di dunia, India mempunyai lebih dari 17 juta pendatang pada tahun 2019, yang menyumbang kepada permintaan yang tinggi untuk pengiriman wang antarabangsa.

Namun, bayaran kiriman wang global di India tidak masuk akal tinggi kerana permintaan yang besar (negara mencatat bayaran kiriman wang USD 5,67 bilion pada tahun 2019). Jelas sekali, orang India memerlukan jalan keluar yang lebih baik untuk pembayaran rentas sempadan mereka. Menggunakan Bitcoin atau cryptocurrency lain sebagai medium pembayaran rentas sempadan adalah penyelesaian terbaik yang dapat dilaksanakan untuk mereka.

Sejak 4 Mac 2020, Mahkamah Agung India membatalkan larangan perbankan Reserve Bank of India (RBI) terhadap cryptocurrency, pasaran cryptocurrency India secara keseluruhan telah kembali makmur, terutama tercermin dalam jumlah perdagangan pertukaran crypto. Oleh kerana permintaan pengiriman wang yang besar, saya percaya bahawa ia akan mendorong kesejahteraan pertumbuhan mata wang digital di India untuk jangka masa yang panjang.

Crypto sebagai mata wang kenderaan untuk menukar Rupee menjadi mata wang fiat yang lebih stabil

Deflasi menyusut nilai rupee India, terutamanya semasa wabak COVID-19, di mana kadar pertukaran antara rupee dan dolar AS masih meningkat.

India selalu mempunyai permintaan yang besar untuk Dolar AS untuk membeli-belah dalam talian, langganan streaming, dll. Sama ada disebabkan oleh pemeliharaan rupee atau permintaan pengguna, dengan penyusutan rupee yang berterusan, orang India mempunyai keperluan kuat untuk menukar rupee mereka menjadi mata wang fiat yang lebih stabil. Walau bagaimanapun, peraturan pertukaran wang asing yang ketat menjadikannya sangat sukar untuk menukar rupee terus ke dolar, jadi kebanyakan orang India memilih untuk menukar rupee ke Bitcoin dan kemudian ke dolar melalui platform perdagangan P2P atau kumpulan sembang, seperti WhatsApp, Telegram dan Facebook.

Setelah larangan dua tahun perdagangan kripto di negara itu dicabut, ekonomi India dijangka bergerak menuju pasaran yang lebih bebas dan adil di mana mereka dibenarkan menukar dolar AS dengan Bitcoin secara bebas. Menurut data dari Similarweb, semasa Q1 2020, lalu lintas laman web pertukaran crypto utama dari India telah meningkat. Antaranya, lawatan OKEx dari India menyaksikan kenaikan tertinggi, mencapai 545.56%. Dijangka persaingan pasaran di India akan semakin sengit.

Rancangan OKEx India

Pada masa ini, ekosistem cryptocurrency India masih dalam pembangunan dan secara beransur-ansur bertambah baik dari segi pertukaran, media, dan infrastruktur. Di sini di OKEx, kami ingin melengkapkan ekosistem perdagangan crypto di India dengan menghubungkan pengguna India ke pasaran perdagangan antarabangsa.

Untuk mengatasi permintaan yang meningkat, kami meluncurkan perkhidmatan yang disesuaikan untuk pasaran India untuk memudahkan perdagangan orang. Nantikan Twitter saya atau saluran rasmi OKEx untuk pengumuman!

Sementara itu, jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ekosistem crypto semasa di India, OKEx telah bekerjasama dengan Coinpaprika dan menulis bersama laporan untuk berkongsi pandangan dari perspektif global. The Laporan OKEx x Coinpaprika – Memetakan Ekosistem Blockchain India membincangkan pelbagai pasaran baru yang berkembang pesat di seluruh dunia dari segi jumlah perdagangan. Anda boleh memuat turun laporan di sini.

Ikuti OKEx pada:

https://twitter.com/OKEx

https://www.facebook.com/okexofficial/

https://www.linkedin.com/company/okex/

https://t.me/OKExOfficial_Bahasa Inggeris

https://www.reddit.com/r/OKEx/

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me