AMA Recap: CEO OKEx Jay Hao & Whalepool

Pada 14 April, Ketua Pegawai Eksekutif kami Jay Hao menyertai sesi live-ask-me-everything (AMA) yang dihoskan oleh Whalepool, sebuah komuniti perdagangan crypto yang mapan, dan menjawab soalan di saluran Telegram mereka dengan 14,000+ ahli (https://t.me/whalepoolbtc). Sepanjang 90 minit sembang, Jay menyelami produk OKEx dan juga sistem risiko, merangkumi pelbagai jenis alat perdagangan yang kami tawarkan, dan langkah-langkah yang kami lakukan untuk melindungi pedagang dari turun naik pasaran yang melampau.

Ingin tahu apa yang membuat OKEx menonjol dari pasaran crypto, dan bagaimana kita mengekalkan rekod zero clawbacks sepanjang kemalangan pasaran pada bulan Mac? Lihat Q di bawah&Seperti yang telah kami sediakan untuk anda, dengan semua pertanyaan yang dijawab oleh Jay dalam sembang tersebut.

Contents

Selamat Datang @OKExJay, mungkin anda dapat memberi perkenalan kepada kumpulan mengenai latar belakang dan masa anda di OKEx.

Sudah tentu, saya telah menyertai OKEx lebih dari dua tahun, yang paling saya nikmati sekarang ialah budaya terbuka syarikat blockchain. Di OKEx, kami telah berkembang dengan pesat menjadi sebuah syarikat dengan lebih dari 1,000 pekerja, tetapi struktur kami masih sangat rata dan pasukan eksekutif kami ingin sedekat mungkin.

Sekarang saya juga ketua pegawai sokongan pelanggan yang bertanggungjawab menangani pertanyaan pelanggan yang berkaitan dengan produk kami. Jadi, ikuti saya di twitter @ jayhao8.

Bahagian 1: Produk OKEx

Bolehkah anda memberitahu kami sedikit mengenai produk apa yang anda tawarkan untuk membolehkan orang yang tidak mempunyai crypto membeli crypto?

Antara produk kami, Beli Crypto dan Pasaran C2C adalah mereka yang sesuai dengan pengguna yang baru menggunakan pasaran kripto dan ingin menyertai.

Untuk membolehkan pengguna membeli crypto dengan mata wang fiat secara langsung dan mudah melalui Buy Crypto, OKEx bekerjasama dengan tujuh rakan fiat gateway untuk menawarkan enam jenis cryptocurrency (iaitu, Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, & Tether). Anda boleh membeli kripto ini dengan lebih dari 30+ mata wang fiat menggunakan kad kredit. Lihat lebih lanjut di sini: https://www.okex.com/buy-crypto/usd

Anda juga boleh membeli crypto dengan mata wang fiat di pasaran C2C kami, di mana pengguna boleh berdagang antara mata wang fiat dan crypto antara satu sama lain.

Adakah OKEx menyokong perdagangan mata wang fiat atau hanya perdagangan token?

Kami menyokong perkhidmatan deposit mata wang fiat melalui pelbagai pintu masuk untuk perdagangan spot dan derivatif. Namun, kami tidak menyokong pasangan fiat-crypto atau crypto-fiat. Bagi mereka yang berminat untuk berdagang pasangan fiat, mereka boleh pergi ke OKCoin, salah satu rakan strategik kami – https://www.okcoin.com/

OKEx mempunyai produk pinjaman yang boleh dilakukan oleh pengguna yang mempunyai crypto "simpanan berjangka" atau "akaun simpanan". Bolehkah anda memberitahu lebih banyak mengenai penawaran produk ini, dan dari mana datangnya kadar faedah?

Perkhidmatan C2C Loan kami (kini hanya tersedia pada versi APP terbaru) menyediakan perkhidmatan pinjaman kepada pengguna antara individu sehingga pelbagai permintaan pinjaman dan pelaburan pengguna dapat dipenuhi. Infografik ini akan memberi anda idea ringkas bagaimana ia berfungsi:

Imej

Oleh itu, dari mana datangnya pulangan? Soalan yang baik 🙂

Pengembalian pinjaman C2C kepada pelabur adalah faedah yang dibayar oleh peminjam. Peminjam boleh mengambil pinjaman untuk pelaburan lain untuk memperoleh keuntungan tambahan dan membayar faedah pinjaman.

Sekarang anda boleh berjanji BTC untuk meminjam USDT. Kami masih merancang untuk menggabungkan token lain dalam perkhidmatan Pinjaman C2C kami, dan masa pelancaran akan dinyatakan pada masa akan datang.

Dan mengapa perkhidmatan Pinjaman C2C kami menonjol daripada produk serupa yang lain?

 1. – Garis pembubaran kami adalah 90%, sementara yang lain 83%. Lebih sukar untuk dibubarkan dari pihak kami, dan dengan itu menjamin dana peminjam;

 2. – Kami membenarkan pengguna menyesuaikan kadar pinjaman berdasarkan situasi pasaran – sementara yang lain menetapkan kadar pinjaman tinggi, oleh itu peminjam perlu membayar faedah yang lebih tinggi;

 3. – Faedah penalti tertunggak kami agak rendah. Terdapat denda untuk pembayaran lewat peminjam kerana alasan khas, tetapi ia menanggung kos yang tinggi. Pelabur masih dapat mengumpulkan prinsip tersebut, termasuk faedah penalti sebagai jaminan OKEx.
 4. – Kami tidak mengenakan sebarang bayaran perkhidmatan selama tempoh promosi (Ya, sekarang masih dalam tempoh promosi)

  – Perkhidmatan Pinjaman C2C kami memberi faedah kepada peminjam dan pelabur.

Adakah perdagangan margin masih popular untuk peniaga apabila mereka mempunyai pilihan untuk berdagang Futures, Swap, Options leverage yang lebih tinggi?

Ya, saya katakan ia adalah produk yang berbeza yang direka untuk keperluan yang berbeza.

Perdagangan margin, walaupun terdapat persamaan dalam sifat leverage, membawa keuntungan sebagai penggunaan cagaran juga. Pada dasarnya anda boleh berjanji BTC dan altcoin untuk USDT, atau sebaliknya, untuk meningkatkan daya beli anda di OKEx.

Sudah tentu, produk Perdagangan margin OKEx terkenal dari sudut menjalankan perdagangan:

 • – Leverage lebih rendah, menjadikan risikonya lebih terkawal
 • – Pedagang margin tidak perlu menanggung risiko pembubaran atau clawback
 • – Terdapat lebih banyak jenis aset digital yang menyokong perdagangan margin
 • – Tanpa penghantaran, tarikh luput dan bayaran pendanaan, tetapi dengan minat menjadikan kos lebih terkawal

Dari segi penggunaan lain:

 1. – Aset digital yang dipinjam (di atas nisbah margin yang diperlukan) juga boleh dipindahkan ke acc perdagangan OKEx lain untuk digunakan
 2. – Lindung nilai terhadap pasaran spot / niaga hadapan / opsyen

Sebilangan besar peniaga mungkin biasa dengan produk niaga hadapan tradisional OKEx. Tetapi dalam satu tahun kebelakangan ini, anda telah menambahkan Perpetual Swap dan baru-baru ini Pilihan (di BTC). Bolehkah anda memberitahu kami lebih banyak mengenai produk ini?

Baiklah, saya akan memberikan pengenalan ringkas mengenai produk terbitan terlebih dahulu.

Niaga hadapan OKEx adalah salah satu produk pertama yang dilancarkan di platform kami, dan telah menjadi pasaran terbesar di semua pasaran derivatif crypto pada masa ini.

Kami kini menawarkan kontrak niaga hadapan mingguan, dua mingguan, suku tahunan dan dua suku tahun dari 9 aset digital utama, dalam usaha memenuhi pelbagai tuntutan perdagangan seperti lindung nilai, arbitraj, dan sebagainya..

Bagi pertukaran berterusan, ia dilancarkan pada akhir 2018. Jumlah dagangan dan kecairan meningkat dengan pesat selepas itu. Dan sekarang, boleh dikatakan instrumen derivatif paling popular yang digunakan untuk perdagangan aset digital, terutama di kalangan pengguna runcit.

Tidak seperti niaga hadapan, pertukaran berterusan mempunyai mekanisme pendanaan yang menambat harga pertukaran kekal hingga harga pasaran. Tanpa tarikh luput dan leverage yang tinggi hingga 100x, pertukaran berterusan adalah pilihan yang baik untuk peniaga trend. Plus, mekanisme pendanaan menawarkan peluang yang baik untuk arbitraj.

Pilihan OKEx dilancarkan pada akhir Januari tahun ini (saat ini pasaran pilihan BTC / USD tersedia, lebih banyak lagi yang akan datang). Walaupun agak baru untuk perdagangan kripto, pilihan adalah instrumen derivatif yang popular di pasaran tradisional. Pengenalan pilihan OKEx akan menjadi tambahan yang baik untuk keseluruhan infrastruktur perdagangan platform.

Di samping perdagangan spot yang ada, perdagangan margin, niaga hadapan, dan pasaran pertukaran berterusan, pilihan membolehkan pengguna OKEx mempelbagaikan strategi perdagangan dan lindung nilai mereka secara serentak.

Bagi yang ingin mengetahui lebih lanjut, terdapat Pilihan101: https://medium.com/okex-blog/okex-options-101-68b6da96a7ac

Bolehkah anda memberitahu kami mengapa anda menawarkan USDT Linear (serupa dengan Binance) dan Coin-Margin (lebih kurang seperti Huobi)?

Perbezaan antara kedua-dua jenis kontrak ini adalah asas.

Niaga hadapan yang dipinggirkan USDT adalah kontrak linear, sementara niaga hadapan yang dipinggirkan dengan syiling adalah kontrak terbalik. Perbezaan terbesar antara mereka adalah aset margin dan nilai muka kontrak.

Niaga hadapan dengan margin USDT membolehkan anda mendeposit USDT sebagai margin untuk memperdagangkan sebarang kontrak. Katakanlah, jika anda ingin memperdagangkan kontrak BTC, ETH, dan EOS, anda hanya perlu mendeposit sejumlah USDT. Anda tidak perlu lagi memperdagangkan aset anda ke dalam BTC, ETH, dan EOS untuk membuka kedudukan.

Nilai muka ialah ~ $ 1, yang bermaksud ambang membuka kedudukan diturunkan. Dan lebih mudah bagi pengguna untuk mengira keuntungan mereka dengan menggunakan USDT sebagai margin. Namun, untuk memenuhi keperluan pengguna yang berbeza.

Terdapat lebih banyak pesaing di Futures seperti Binance, FTX, Bybit, HuobiDM – bagaimana OKEx merancang untuk terus berdaya saing dengan begitu banyak produk dan pemain baru di pasaran?

Ya, saya juga menyedarinya. Kami akan terus memperluas kedalaman pasaran dan rangkaian produk kami, misalnya, menawarkan lebih banyak aset asas dan tempoh tamat, dll. Baiklah, izinkan saya menguraikan pemikiran saya kepada beberapa perkara:

Saya percaya setiap pertukaran mempunyai kedudukannya sendiri di pasaran. Di OKEx, kami menawarkan rangkaian produk perdagangan yang paling luas kepada peniaga seperti perdagangan spot, perdagangan niaga hadapan, C2C, saham, dan lain-lain. Ini adalah salah satu cara untuk terus mendahului pesaing kami.

Belum lagi sistem pengurusan risiko kami. Anda lihat, kami telah menawarkan niaga hadapan sejak pelancaran OKEx. Dan anda tahu pasaran kripto telah berlangsung 2 tahun ini. Kami terus belajar dari pasaran yang tidak dapat diramalkan ini, menyempurnakan sistem pengurusan risiko untuk menyediakan platform perdagangan yang boleh dipercayai untuk pengguna kami.

Kami juga menawarkan pesanan algo yang berbeza untuk membantu pengguna melakukan perdagangan dengan mudah. Mereka bahkan dapat menggunakan Data Pasaran Derivatif kami untuk mendapatkan pandangan mengenai perdagangan mereka. Saya mengatakan bahawa kami menawarkan banyak alat berguna untuk pengguna kami. Ini bukan sesuatu yang boleh anda miliki di platform lain.

Dan, tentu saja, kecairan kami, tidak perlu dikatakan, kami adalah salah satu pertukaran teratas. Kecairan yang baik melindungi pengguna kami dari pasaran yang melampau.

Bolehkah anda menyatakan secara ringkas bagaimana sistem OKEx dirancang agar stabil dan boleh dipercayai untuk peniaga, walaupun pada masa yang tidak menentu?

Pasti! Kami telah melakukan banyak usaha untuk itu.

Sebagai peneraju industri, kami menetapkan standard yang sangat tinggi untuk sistem perdagangan kami. Sebagai tambahan kepada peningkatan sistem perdagangan kami pada bulan Ogos 2018, kami telah menerapkan sistem Lightning 2.0 generasi akan datang kami dengan prestasi terkemuka di dunia setelah beberapa peningkatan.

Latensi rendah dan throughput tinggi adalah kunci untuk memastikan pengguna kami dapat berniaga secara normal pada waktu puncak seperti turun naik yang melampau. Dan itulah juga rahsia mengapa kami mengatasi kemalangan 3.12 – sebahagian besarnya berkat peningkatan sistem kami.

Sistem baru kami kini dapat menangani dengan selesa tidak kurang dari 100,000 pesanan sesaat. Dan pengarah pasaran kewangan kami Lennix juga telah membahas topik ini dengan lebih mendalam – https://medium.com/okex-blog/on-okex-lightning-2-0-674d47196721.

Bahagian 2 – Pengurusan Risiko

Berapa tinggi leverage yang anda tawarkan untuk produk Futures / Swap / Options, dan bagaimana anda mencegah manipulasi pasaran oleh ikan paus?

Perlu keseluruhan artikel untuk membaca sistem pengurusan risiko kami. Tetapi secara sederhana, saya akan menerangkan lebih lanjut mengenai pilihan – yang boleh menjadi perkara baru bagi banyak peniaga.

Sistem pengurusan risiko kami untuk pasaran Pilihan OKEx terdiri terutamanya dari harga tanda, had harga, margin opsyen, dan juga dana insurans.

Harga tanda menggambarkan harga aset yang adil dan objektif pasaran. Kami mengambil rujukan harga keseluruhan pasaran untuk menentukan harga wajar kontrak opsyen, dan menggunakannya untuk mengira margin akaun dan menguruskan risiko platform, untuk meminimumkan risiko pembubaran yang timbul dari manipulasi pasaran.

Had harga ditetapkan untuk membatasi jangkauan harga pesanan berdasarkan harga tanda aset. Ia dirancang untuk melindungi pelabur dan mencegah manipulasi pasaran.

Pembeli opsyen terikat dengan had harga tawaran maksimum, sementara penjual terikat dengan had harga permintaan minimum. Margin opsyen adalah untuk memastikan bahawa pedagang dapat melakukan perdagangan secara normal, seperti membeli, menjual, memegang dan melaksanakan kontrak opsyen setelah habis masa berlakunya.

Terdapat margin pesanan, margin kedudukan, dan margin penyelenggaraan. Dua yang terakhir adalah untuk menjamin pilihan penjual mempunyai dana yang cukup untuk memenuhi perdagangan.

Dana insurans adalah jaring keselamatan untuk menghilangkan risiko clawbacks kerana pembubaran skala besar di bawah ketidakstabilan pasaran yang melampau.

Sekiranya anda ingin mengetahui perincian sistem pengurusan risiko kami, sila lihat panduan pengguna kami di sini: https://okexsupport.zendesk.com/hc/en-us/sections/360007491391-OKEx-Coin-Margined-Pilihan-Pengguna-Perjanjian-Panduan

Untuk Niaga Hadapan dan Pertukaran, anda menawarkan maksimum 100x leverage di BTC dan seperti 50x untuk altcoin?

Ya, pasangan perdagangan utama adalah sehingga 100x dan altcoin berbeza dari 20x hingga 50x.

Bagaimana OKEx memberi insentif kecairan di pasaran? Adakah OKEx mempunyai pembuat pasaran dalaman untuk memastikan kecairan disediakan secara konsisten? Apa yang boleh dilakukan orang sekiranya mereka berminat untuk memberikan kecairan di OKEx?

Potongan mikro pasaran kami ditakrifkan dengan baik untuk memberi insentif kepada peniaga untuk memberikan kecairan sebenar sambil mengekalkan yuran kami agar peniaga dapat membuka kedudukan. Kami mempunyai program pembuatan pasaran yang berbeza untuk memenuhi tahap pembuat pasaran yang berlainan di pelbagai instrumen.

Oleh itu, tidak seperti rakan sejawat kami, OKEx tidak mempunyai pembuat pasaran dalaman dan tidak ada risiko pembuat pasaran dalaman mengambil aliran pelanggan yang berjalan di hadapan, menyalahgunakan inventori pelanggan untuk mengambil arah yang berlawanan, atau memburu pembubaran.

Pendapatan kami adalah dari yuran, bukan perdagangan pnl. Kami tidak mempunyai meja perdagangan penyokong dalaman. Namun kami mempunyai program penanda pasaran yang sangat telus untuk digunakan oleh penyedia kecairan. Jangan ragu untuk menghantar e-mel ke [email protected] untuk perbincangan selanjutnya.

Anda mempunyai banyak dana insurans, satu per pasaran, dan bersama-sama mereka kini melebihi $ 75 Juta.

Kami yakin kecukupan dana insurans menunjukkan tahap kawalan risiko pertukaran. Memang, gabungan sistem insurans dan pengurusan risiko OKEx yang ada, termasuk sistem Nisbah Margin Penyelenggaraan Bertingkat, harga tanda, had harga dan sebagainya, menjadikan kita cukup kuat untuk menentang semua perkara ekstrem yang mungkin berlaku di pasaran kripto.

Seperti yang kita lihat, beberapa peristiwa pasaran yang melampau seperti kemalangan pada 12 Mac tidak membawa kita ke bawah. Lebih-lebih lagi, kami hanya menggunakan sejumlah dana insurans untuk melindungi keuntungan peniaga kami dari clawback atau auto-deleveraged kerana pasaran yang melampau.

Tentang Clawback vs. Auto-deleverage – OKEx pada masa ini hanya menggunakan Auto-Deleverage (instant clawback) tetapi tidak disatukan kerugian clawbacks, betul?

Sebenarnya kita masih menggunakan mekanisme kehilangan kerugian, tetapi jarang sekali. Terima kasih kepada sistem pengurusan risiko yang telah diuji dengan baik, terdapat 0 clawback berlaku pada pertukaran berterusan antara semua aset digital kami yang tersenarai sejak dilancarkan lebih dari setahun.

Untuk kontrak niaga hadapan, tidak ada clawback berlaku di antara aset digital utama seperti BTC, EOS, dan ETH sejak 1.5 tahun yang lalu. 3,070 BTC, 1,6 juta EOS dan 42,000 ETH telah dikumpulkan di kumpulan dana insurans masing-masing. Dan, tidak ada lagi kekurangan untuk aset lain setelah kami melancarkan penyelesaian pengurusan risiko seperti sistem Nisbah Margin Penyelenggaraan Bertingkat, harga tanda, dan had harga, dll.

Oleh itu, di bawah perlindungan sistem pengurusan risiko yang kukuh dan dana insurans bernilai $ 80 juta, perdagangan niaga hadapan dan pertukaran OKEx adalah sangat selamat. Oleh kerana clawbacks dan ADL sangat tidak mungkin (saya katakan hampir 0% kemungkinan), keuntungan anda selamat dengan anda.

Bagaimana sistem OKEx berkenaan dengan penjagaan dana pelanggan?

Pengguna dan keselamatan tiada duanya, baik keselamatan dana, perdagangan, data, dan privasi. Kami menggunakan dompet sejuk multisig untuk membahagikan aset kami kepada sekitar 500 BTC per dompet, sehingga kami tidak membawa satu dompet sejuk dengan jumlah aset yang sangat besar dan risiko kami tersebar dan diuruskan dengan lebih baik.

Jadi, tidak ada keinginan untuk menubuhkan beberapa jenis "SAFU" dana?

Mengenai dana keselamatan, kami tidak menyiapkan dana tertentu dan memasarkannya kepada media. Tetapi apa yang dapat saya jamin adalah bahawa kami mempunyai cadangan yang lebih daripada mencukupi untuk menangani situasi yang tidak dijangka.

Kami mempunyai pengalaman bertahun-tahun dalam teknologi keselamatan, dan telah mengembangkan dompet panas dan sejuk dan teknologi multi-sig sendiri untuk melindungi dana. Setakat ini, saya dengan bangga mengatakan bahawa kami mempunyai rekod bersih tanpa pelanggaran keselamatan. Kami yakin dapat mengekalkan kedudukan bersih pada masa akan datang.

Lebih banyak AMA Akan Datang

Sebarang topik yang ingin anda bahas, beritahu kami!

Setiap kali kami menyelesaikan AMA, kami merasa sangat kagum dan kagum dengan betapa bersemangatnya komuniti kami ingin mengetahui lebih banyak mengenai kami. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, lebih banyak sesi AMA akan terus datang. Sekiranya anda mempunyai idea hebat mengenai tema yang boleh kami bahas, sila beritahu kami di saluran media sosial kami. Sehingga lain kali, selamat berniaga!

Ikuti OKEx pada:

 

https://twitter.com/OKEx

 https://www.facebook.com/okexofficial/

 

https://www.linkedin.com/company/okex/

 

https://t.me/OKExOfficial_Bahasa Inggeris

 

https://www.reddit.com/r/OKEx/

 

https://www.instagram.com/okex_exchange

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me