AMA Recap: CEO OKEx Jay Hao dan Muhabbit

Pada 6 Ogos, Ketua Pegawai Eksekutif OKEx Jay Hao menyertai sesi Ask Me Anything secara langsung yang dihoskan oleh Muhabbit, salah satu komuniti kripto paling popular di Turki, dan menjawab soalan di saluran Telegramnya untuk 2,000+ ahlinya.

Sepanjang perbincangan, Jay membincangkan prestasi perdagangan derivatif OKEx dan rancangan permainan untuk DeFi, serta pengembangan ekosistem OKChain.

Pernah terfikir mengapa OKEx adalah yang terbaik di antara bursa lain, atau bagaimana kita dapat menjamin keselamatan di OKEx? Soalan-soalan ini dan banyak lagi dijawab oleh Jay dalam sembang – yang telah diterbitkan semula di sini.

OKEx adalah salah satu pertukaran cryptocurrency yang paling popular di dunia. Bolehkah anda jelaskan kepada kami apa yang diperlukan untuk menjadi yang terbaik di kawasan ini?

Saya percaya setiap pertukaran mempunyai kedudukannya yang tersendiri di pasaran – tetapi terima kasih kerana mempertimbangkan kami untuk penghormatan ini dan mengiktiraf usaha pasukan kami.

Di OKEx, kami mempunyai empat kelebihan utama berbanding pertukaran lain yang menarik pengguna kepada kami:

  1. Pertama, kami menawarkan pelbagai jenis produk perdagangan kepada peniaga, seperti perdagangan spot, perdagangan niaga hadapan, pinjaman dan pinjaman, dll. Ini adalah salah satu sebab utama mengapa pengguna datang untuk berdagang di platform kami.
  2. Kedua, kami sistem pengurusan risiko menarik pengguna. Anda lihat, kami telah menawarkan niaga hadapan sejak pertama kali dilancarkan OKEx. Selama bertahun-tahun, kami terus belajar bagaimana fungsi pasaran yang tidak dapat diramalkan ini, dan kami telah menyempurnakan sistem pengurusan risiko kami untuk memberikan platform perdagangan yang boleh dipercayai untuk pengguna kami.
  3. Ketiga, tentu saja, berkaitan dengan kita kecairan. Tidak perlu dikatakan, kami adalah salah satu pesaing teratas dalam domain ini, dan anda boleh memberitahu ini dengan segera dengan hanya memeriksa penyebaran dan kedalaman buku pesanan kami. Saiz centang kami sangat minimum – iaitu 0.1 untuk pasaran pertukaran tempat dan berterusan kami, dan 0.01 untuk pasaran niaga hadapan – dan anda masih dapat mencari kedalaman tebal yang tersedia.
  4. Akhirnya, kami berdaya saing bayaran semestinya paling rendah dalam industri. Sama ada anda berdagang spot, niaga hadapan atau pertukaran berterusan, semakin banyak anda berdagang, semakin rendah yuran untuk semua pasaran. Sekarang, jika anda menyimpan lebih dari 2,000 OKB dalam akaun anda, anda dapat menikmati potongan harga 40%.

Carta yang menggambarkan minat terbuka di bursa hadapan BTC. Sumber: skew.

Minggu ini, ekosistem OKEx mencapai perolehan derivatif yang terkemuka di industri dan tahap minat terbuka. Hujung minggu lalu, leveraged bernilai lebih dari $ 1 bilion cryptocurrency kedudukan dilikuidasi dalam penurunan harga secara tiba-tiba. Walaupun begitu, mencatatkan 0% clawback dan 0% auto-deleveraging perdagangan dalam keuntungan berkat sistem pengurusan risiko yang komprehensif.

Terdapat kemas kini dan kempen berterusan, tetapi apakah kemas kini terbaru yang paling penting?

Matlamat utama OKEx bukan sahaja untuk menyediakan platform perdagangan derivatif crypto terbaik kepada pengguna tetapi juga bertindak sebagai penyelesaian sehenti untuk penggunaan crypto.

Kami telah lama menganggap kewangan terdesentralisasi sebagai salah satu petunjuk pembangunan terpenting untuk blockchain dan cryptocurrency. Dengan begitu banyak aplikasi berkualiti tinggi yang menonjol pada tahun 2020, OKEx telah secara aktif menyokong DeFi dengan menyenaraikan token asli dan tadbir urus projek DeFi yang paling luar biasa – seperti BAL, SNX, CELO dan DMG.

Kami juga memperluas jejak kami sendiri di kawasan ini dengan produk seperti Pinjaman C2C kami, yang menjana pendapatan pasif untuk pengguna kami dan pengembangan OKChain – yang akan digunakan untuk menyokong keseluruhan infrastruktur DeFi.

Selain projek DeFi, pasaran derivatif OKEx yang pelbagai telah menarik beberapa pedagang yang berpengalaman dan profesional. Minggu lalu, dua produk pertukaran berterusan – DOTUSDT dan FILUSDT – ditambahkan ke platform kami. Walaupun perdagangan spot Filecoin dan Polkadot belum cukup siap di OKEx pada masa ini, peniaga boleh menikmati pertukaran pertukaran projek inovatif dan menarik ini sekarang. Di OKEx, kami terus berinovasi dalam ruang cryptocurrency dan mencari kaedah baru untuk memberi peluang kepada peniaga menggunakan strategi perdagangan yang pelbagai untuk memanfaatkan turun naik projek berkualiti tinggi seperti ini untuk melibatkan dan menarik lebih banyak pedagang.

Terakhir, kami mengizinkan OKB, token utiliti global yang kami pakai, untuk digunakan sebagai cagaran dalam C2C ​​Loans. OKB kini boleh disimpan sebagai cagaran, bersama dengan Bitcoin (BTC) dan Ether (ETH). Pengguna boleh meminjam USDT dengan menjanjikan OKB dengan bayaran perkhidmatan sifar, memanfaatkan faedah minimum untuk meminjam, yang serendah 0.01% sehari – saat ini terendah di industri, kerana kadar harian biasa di tempat lain adalah sekitar 0.1%. OKB terus fokus memperluas senario aplikasinya, dan kami dengan senang hati menawarkan peluang kepada pemegang untuk mengambil pinjaman menggunakan OKB pada kadar terendah. Selain itu, OKB telah bekerjasama dengan Pilot Shop Aeron untuk membolehkan pemegang membeli barang dan perkhidmatan dengan token utiliti global OKEx.

Keselamatan adalah salah satu aspek pertukaran yang paling penting, apa yang dapat anda maklumkan mengenai keselamatan OKEx?

Keselamatan dan keselamatan memang menjadi keutamaan kami, dan kami tidak pernah berkompromi dengannya.

Untuk keselamatan dana, kami telah menggunakan dompet sejuk multisig untuk membagi aset kami kepada sekitar 500 BTC per dompet sehingga kami tidak membawa satu dompet sejuk dengan jumlah aset yang sangat besar, dan risiko kami tersebar dan diuruskan dengan lebih baik. Kami juga mempunyai sistem pemantauan keselamatan 24 jam untuk melindungi dana pengguna kami. Batu bersih kami adalah bukti terbaik dari usaha kami.

Data dan privasi pengguna juga dilindungi dengan baik di OKEx. Data pengguna dienkripsi dan disimpan dalam sistem backend kami – yang telah kami habiskan bertahun-tahun untuk meningkatkan kestabilan. Kami juga melakukan ujian penembusan secara berkala dua kali setahun. Perkhidmatan perlindungan pihak ketiga juga digunakan.

Platform perdagangan OKEx stabil dan boleh dipercayai kerana kami mempunyai sistem pengurusan risiko yang canggih. Data bercakap untuk dirinya sendiri. OKEx mempunyai perolehan derivatif terkemuka di industri dan minat terbuka minggu ini ketika BTC meningkat.

Kewangan terdesentralisasi adalah salah satu konsep yang paling popular, baru-baru ini. Adakah anda mempunyai sesuatu yang berlaku di DeFi dan adakah anda mempunyai sebarang rancangan?

OKEx telah lama mengikuti pertumbuhan ruang DeFi – malah mengambil langkah untuk membangun ekosistem kita sendiri. Dari senarai, seperti MakerDAO dan beberapa token DEX, hingga integrasi teknikal, seperti DAI Saving Rate (DSR) dan Compound’s Open Oracle System, kami fikir kami telah berjaya dengan ekosistem semasa kami.

Sudah tentu, kami fikir ini hanyalah langkah pertama dan mengharapkan lebih banyak lagi kerjasama dan projek DeFi di jalan yang lebih jauh.

Mari bercakap lebih banyak mengenai penyenaraian token DeFi. Kami yakin kami menawarkan penyelesaian berkualiti tinggi dan memberikan nilai dan kecairan kepada pengguna kami – seperti MakerDAO, dan Compound. Kami melakukan penilaian penuh terlebih dahulu untuk menilai pangkalan pengguna dan komuniti projek, potensi, prestasi masa lalu, aktiviti pembangunan, status undang-undang, dan lain-lain. Sekarang kami telah menggabungkan FCAS (iaitu Skor Aset Crypto Fundamental) dengan platform kami, pengguna kami juga boleh mendapat manfaat daripada memeriksa kesihatan aset kripto yang kami senaraikan sebelum membuat keputusan perdagangan. Baru-baru ini, kami telah menambahkan beberapa token tadbir urus DeFi yang berpotensi baru – seperti BAL, SNX dan DMG.

Walaupun beberapa orang percaya bahawa pertukaran terpusat dan DeFi tidak serasi, kami berpendapat bahawa masih ada ruang untuk kedua-duanya. Walaupun sudah memiliki jejak di ruang DeFi, kami percaya bahawa pertukaran terpusat juga berperanan – terutama kerana infrastruktur DeFi masih belum sepenuhnya dikembangkan dan dapat menggunakan bantuan pertukaran terpusat untuk tumbuh dan matang.

Faktor lain yang menarik untuk dipertimbangkan ialah pandemik COVID-19. Saya percaya bahawa ia akan mempercepat langkah ke arah pembiayaan yang terdesentralisasi, hingga tahap tertentu. Namun, kita mesti ingat untuk tidak berlari sebelum boleh berjalan. Rangkaian blok bukti kerja tidak cukup pantas untuk menangani urus niaga besar-besaran, dan Ethereum 2.0 hanya dapat menyelesaikan masalah ini secara beransur-ansur. Masih banyak pendidikan yang diperlukan di ruang ini, secara umum, serta peningkatan dalam teknologi, oracle, kontrak pintar, TPS, interoperabilitas … Saya tidak mempunyai bola kristal, tetapi saya tidak menyangka akan melihat penggunaan yang meluas, mungkin , sekurang-kurangnya lima hingga 10 tahun lagi.

Di OKEx, kami sangat mempercayai #FinanceForAll – bahawa DeFi akan memberi semua orang akses yang sama kepada perkhidmatan kewangan. Untuk memenuhi visi kami, kami mengadakan siri perbincangan meja bulat #OKExDeFi maya dengan pemimpin – seperti Compound, MakerDAO, DMM, Bancor dan Loopring – untuk membincangkan kemajuan, wawasan dan rancangan masa depan DeFi mereka.

Satu soalan lagi. Adakah anda merancang untuk mengadakan pertemuan dengan pelabur kami di Turki? Kami ingin melihat anda di Turki!

Sudah tentu, kami suka! Pada masa ini, kerana wabak coronavirus, saya percaya kehidupan seharian banyak orang terjejas. Apabila keadaan menjadi lebih baik, kami pasti ingin mengadakan pertemuan di Turki!

Soalan dari komuniti crypto Turki

Bolehkah anda memberitahu kami mengenai OKChain? Adakah teknologi blockchain standard? Sekiranya tidak, apa bezanya?

OKChain adalah blockchain komersial yang dikembangkan oleh OKEx. Itu di Cosmos, tetapi sekarang kami telah melancarkan testnetnya. Mainnet, semoga, akan disiarkan dalam masa terdekat! 

Apabila OKChain menjadi stabil, OKB akan dipindahkan dari rangkaian ERC-20 ke mainnet OKChain, di mana OKB akan menjadi mata wang asli rangkaian OKChain dan digunakan untuk menyelesaikan yuran transaksi serta aplikasi terdesentralisasi, yang biasanya disebut DApps, bahawa dibangunkan di OKChain.

DeFi adalah salah satu topik terpanas di ruang blockchain sekarang. Bolehkah anda berkongsi pendapat anda mengenai DeFi dengan kami? Adakah anda berfikir bahawa DeFi akan mengganggu sistem kewangan yang ada? Apakah pendekatan OKB terhadap sektor DeFi?

Sering kali, projek, syarikat, token dan idea saling bersaing. Tetapi, pada kenyataannya, kita semua ingin menjangkau ramai orang dan membawa lebih banyak orang ke crypto. Daripada bertarung satu sama lain, kita harus berkolaborasi untuk membuat ruang bersinar di pentas global. Ini adalah tempat untuk kewangan terpusat, kewangan terdesentralisasi, rantaian awam, peniaga runcit dan institusi. Kita memerlukan mereka semua untuk memanfaatkan sepenuhnya potensi kita, untuk merealisasikan cita-cita kita dan menjadikan perkhidmatan kewangan dapat diakses oleh semua orang.

OKEx mempunyai jejak yang ketara di DeFi. Sebagai contoh, di rangkaian awam kita sendiri, OKChain, pengguna boleh membina pertukaran terdesentralisasi mereka sendiri. OKChain juga akan menyokong pembebasan aplikasi DeFi dan pengguna dapat mengembangkan senario aplikasi kewangan tersebar sendiri.

Untuk meningkatkan nilai, sokongan dan pengalaman perkhidmatan OKB, ekosistem menambah sejumlah 11 rakan kongsi di seluruh dunia pada bulan Julai. Tambahan tersebut merangkumi banyak bidang penting – termasuk perkhidmatan DeFi, pembayaran dalam talian, premium diskaun, perkhidmatan keselamatan dan juga perdagangan biasa. OKB mengukuhkan kerjasama strategik dengan Saturn Network, penyedia perkhidmatan DeFi yang terkenal. Pengguna boleh melakukan derivatif OKB DEX semasa berdagang di platform Saturn Network.

Apakah dasar penyenaraian OKEx? Fasa-fasa manakah yang harus dilalui oleh projek untuk disenaraikan di OKEx?

Untuk penyenaraian, kami mempunyai syarat yang ketat untuk projek. Terdapat garis panduan penyenaraian dan penghapusan yang jelas mengenai pendedahan maklumat, tingkah laku dan keselamatan pasaran – hanya untuk beberapa.

Sama ada projek itu panas atau novel bukan satu-satunya aspek yang kita cari. Semasa membincangkan senarai, kami berharap dapat memperkenalkan projek berkualiti kepada pengguna kami agar mereka berpeluang untuk melabur di dalamnya. Kami hanya mahu memilih yang terbaik di pasaran.

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh menyemak laman web kami dan menghantar profil projek anda ke [email protected] – kakitangan kami akan melihatnya.

Adakah OKEx merancang untuk mendapatkan / membuat sistem yang berfungsi sebagai dana insurans sekiranya berlaku peretasan di bursa?

Kami tidak mempunyai dana insurans khusus untuk menampung kerugian aset. Tetapi, sekiranya sistem kita terganggu di masa depan, kita dapat dan kita akan menanggung semua kerugian kepada pengguna kita.

Walau bagaimanapun, kami mempunyai dana insurans di pasaran derivatif kami. Kami yakin kecukupan dana insurans menunjukkan tahap kawalan risiko pertukaran. Sememangnya, gabungan dana insurans OKEx yang ada dan sistem pengurusan risiko – termasuk sistem Nisbah Margin Penyelenggaraan Bertingkat, harga tanda, had harga dan sebagainya – menjadikan kita cukup kuat untuk menentang semua ekstrem yang mungkin berlaku di pasaran crypto.

Seperti yang kita lihat, beberapa peristiwa pasaran yang melampau, seperti kemalangan pada 12 Mac, tidak membawa kita ke bawah. Lebih-lebih lagi, kami hanya menggunakan sejumlah dana insurans untuk melindungi keuntungan peniaga kami dari clawback atau auto-deleveraging kerana pasaran yang melampau.

Bolehkah anda menerangkan mengapa memasukkan cryptocurrency saya di OKEx Pool bermanfaat bagi saya dan bukannya menggunakan platform lain? Adakah Kolam OKEx memberikan ganjaran yang lebih tinggi atau faedah lain?

Berlainan dengan kolam perlombongan lain, Kolam OKEx bertujuan untuk menjadi kolam perlombongan bersepadu terkemuka di dunia yang menyokong perlombongan bukti kerja dan bukti-saham / PoS. Kami bukan sahaja menyokong 13 aset kripto utama untuk perlombongan PoW, tetapi kami juga menyediakan perkhidmatan lindung nilai dan pertaruhan untuk memenuhi permintaan yang pelbagai di pasaran.

Kami menyediakan empat jangka masa untuk memenuhi keperluan pengguna yang berbeza. Untuk meningkatkan hasil, OKEx Pool mengagihkan pendapatan kepada pengguna setiap hari. Kami terus melancarkan kempen promosi produk untuk meningkatkan hasil pengguna. OKEx Pool melancarkan kempen promosi “Staking IOST Double Yield” pada bulan Februari.

Adakah anda mempunyai rancangan untuk menarik pelabur bukan kripto ke OKB – dan jika demikian, bagaimana? Apakah tindakan untuk meningkatkan kesedaran mengenai OKB di ruang bukan kripto? 

Saya selalu percaya bahawa bersama, kita lebih kuat. Kami sangat berterima kasih kepada semua rakan kongsi kami yang telah menyokong kami untuk menjadikan keseluruhan ekosistem OKB dan OKChain dikenali di luar ruang crypto.

Tambahan tersebut merangkumi banyak bidang penting – termasuk perkhidmatan DeFi, pembayaran dalam talian, premium diskaun, perkhidmatan keselamatan dan juga perdagangan biasa. OKB mengukuhkan kerjasama strategik dengan Saturn Network, penyedia perkhidmatan DeFi yang terkenal. Pengguna boleh melakukan derivatif OKB DEX semasa berdagang di platform Saturn Network. OKB juga berturut-turut menjalin kerjasama strategik dengan Aeron dan MyWish dalam bidang pembayaran. Dengan Aeron, pengguna dapat membeli produk penerbangan yang disediakan oleh Aeron dengan OKB. Pada masa yang sama, pengguna dapat menggunakan OKB untuk membuat pembayaran dan menikmati perkhidmatan kontrak pintar yang disediakan oleh MyWish. Selanjutnya, OKB juga menyokong pelancaran platform strategi API terkenal Haasonline, Cryptohopper dan Mudrex. Semua pengguna OKB dapat menikmati potongan harga untuk perdagangan bot di platform di atas.

Mengenai pengembangan saluran perdagangan token yang sah, OKB melancarkan Kamoney, platform perdagangan mata wang Amerika Selatan yang terkemuka dan sah, serta Cointopay, platform perdagangan yang terkenal – mengembangkan lagi ekosistem global. Untuk dompet, OKB telah mencapai perjanjian dengan dompet India yang terkenal BuyUCoin dan dompet crypto terbesar di Rusia, Pemegang Amanah. Pengguna boleh memanfaatkan semua potensi simpanan dan perdagangan OKB melalui dompet di atas.

Dengan usaha berterusan, OKB kini mempunyai 76 rakan kongsi global, dan akan terus memberikan perkhidmatan kelas pertama kepada berjuta-juta pengguna dan peminat di seluruh dunia. Untuk menjaga komunikasi yang erat dengan pengguna dan mendengarkan cadangan mereka, OKB juga mengadakan beberapa aktiviti penting masyarakat pada bulan Julai.

Ikuti OKEx

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me