Volatiliti Bitcoin Dijangka Kembali Seperti Minat Terbuka Niaga Hadapan Minggu Ini: Niaga Hadapan Jumaat

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Gambar Jumaat hadapan

Selama tujuh hari terakhir, Bitcoin (BTC) harga tidak banyak berubah, mencecah paras terendah baru-baru ini pada $ 8,940 pada hari Ahad, tetapi pulih selepas itu untuk mengikuti ekuiti global dan mencapai paras tertinggi mingguan $ 9,599 pada hari Rabu. Walau bagaimanapun, harga telah melemah sejak itu, jatuh ke tahap $ 9,300, menurut OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925), yang juga menggambarkan premium $ 80.

Melihat kepada Data Perdagangan OKEx, kita dapat melihat bahawa minat terbuka, atau OI, meningkat 200 juta kontrak minggu ini dan kembali ke tahap pertengahan Mac. Walaupun nisbah panjang / pendek masih melayang di sekitar 1.0, nisbah pinjaman margin telah mencapai tahap tinggi baru-baru ini 4.1.

Asas BTC tidak meningkat seiring dengan harga pada hari Rabu dan memberi kemungkinan amaran risiko kepada pedagang, tetapi tetap tinggi berbanding hari Jumaat yang lalu, yang mengisyaratkan pergeseran sentimen marginal setelah pembetulan hari Khamis.

Carta 4jam Niaga Hadapan BTC OKEx (BTCUSD0925). Sumber: OKEx

Bacaan Data Perdagangan OKEx

Lawati Halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Nisbah panjang / pendek, melayang di sekitar 1.0, tidak banyak berubah setelah naik cepat di atas 0.9 Jumaat lalu. Ia mencapai paras tertinggi mingguan 1,1 pada hari Selasa, tetapi turun pada hari Rabu semasa lonjakan cepat Bitcoin, menunjukkan peniaga runcit memasuki kedudukan pendek di tengah kenaikan harga.

Pada masa ini, nisbahnya sekitar 1.05, yang menunjukkan optimisme peserta pasaran yang terjaga.

Masa Pengumpulan Data: 7/3 4:00 pagi hingga 7/10 4:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Perhimpunan BTC Isnin berlangsung Masa Depan Suku Tahunan OKEx BTC premium setinggi $ 126. Walau bagaimanapun, premium tidak mengikuti kenaikan harga pada hari Rabu, mengisyaratkan sifatnya yang tidak berkelanjutan.

Walau bagaimanapun, selepas penurunan pada hari Khamis, premium turun hingga $ 80 atau 0.9%, tetapi masih lebih tinggi daripada $ 70 pada hari Jumaat yang lalu, menunjukkan bahawa peserta pasaran tidak terlalu lemah.

Masa Pengumpulan Data: 7/3 4:00 pagi hingga 7/10 4:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot, dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah Minat dan Dagangan Terbuka

OI tiba-tiba melonjak pada awal pagi Isnin pagi, meningkat daripada 665 juta kontrak kepada 775 juta (1 kontrak = $ 100). Sementara itu, harganya melonjak dari $ 9,200 ke atas $ 9,300. Kemudian OI naik ke paras tertinggi mingguan 868 juta pada hari Rabu bersamaan dengan kenaikan harga.

Semasa pembetulan tajam pada hari Khamis, kami melihat jumlah dagangan yang tinggi tetapi penurunan OI agak ringan. OI semasa hampir kembali ke tahap sebelum kemalangan pertengahan Mac, tetapi OI yang lebih tinggi juga menunjukkan risiko kumulatif.

Masa Pengumpulan Data: 7/3 4:00 pagi hingga 7/10 4:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan OI menurun dalam jangka masa yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan OI meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Nisbah pinjaman margin telah meningkat dari 2.2 Jumaat lalu ke nilai semasa 4.1 – tinggi baru sejak pertengahan Jun. Nisbah ini menunjukkan bahawa peniaga di pasaran margin spot sekarang lebih optimis, tetapi nilai ekstrem juga harus diawasi dengan teliti sebagai tanda pembalikan yang mungkin.

Masa Pengumpulan Data: 7/3 4:00 pagi hingga 7/10 4:00 pagi (UTC)

Nisbah Pinjaman Margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila Nisbah Pinjaman Margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai maksimum nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan Pedagang

Robbie, penganalisis pelaburan OKEx

Seiring kenaikan harga OI selama seminggu, harganya dijangka tidak stabil lagi pada pertengahan jangka. Walau bagaimanapun, kerana pergerakan Bitcoin baru-baru ini sangat berkaitan dengan pasaran saham, sukar untuk trend bebas muncul.

Bitcoin membuat penembusan palsu selama 60 hari purata bergerak minggu ini (sekitar $ 9,400), tetapi tahap ini tetap menjadi rintangan utama. Tahap sokongan seterusnya dapat dilihat pada $ 9,000, yang jika patah, akan membuka jalan untuk ujian $ 8,500 pada pertengahan penggal.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me