Serangan vampire kedua SushiSwap sedang menguji mekanisme pemerintahan masyarakat Uniswap

Tekanan adalah pada Uniswap dan tadbir urus masyarakatnya ketika hasil petani beralih ke pesaing – Crypto Market Update

Perlombongan kecairan di Uniswap berakhir semalam. Nilai keseluruhan yang terkunci dalam pertukaran terdesentralisasi terkemuka mencapai $ 3.068 bilion pada 14 November dan turun menjadi $ 2.718 bilion pada akhir pengagihan ganjaran perlombongan. Ia kemudian dengan cepat turun hampir separuh, menjadi $ 1,452 bilion, pada 18 November, per data dari DeFi Pulse

Ketika insentif mengering di Uniswap, petani hasil mencari tempat yang lebih produktif untuk menyediakan kecairan. Pesaing utama SushiSwap telah menjadi penerima manfaat terbesar, dengan TVLnya meningkat dari $ 24 juta pada 8 November kepada $ 1,027 bilion semasa. Pertukaran terdesentralisasi lain telah menyaksikan pertumbuhan TVL yang pesat, seperti Curve dan Balancer.

TVL di Uniswap menjunam ketika naik di SushiSwap. Sumber: Denyutan DeFi

Oleh kerana perlombongan kecairan Uniswap mempunyai jadual waktu yang jelas untuk penghentiannya, ini membolehkan pesaing utamanya bersiap sedia untuk menarik kecairan. SushiSwap memulakan kumpulan yang sama seperti Uniswap, dengan peningkatan ganjaran, semalam – termasuk ETH / USDT, ETH / USDC, ETH / DAI dan ETH / WBTC. Ia juga menyediakan "Berhijrah" antara muka untuk mempermudah pemindahan kecairan satu klik dari Uniswap – sesuatu yang banyak di industri memanggil serangan vampire kedua.

Sebelum ini, SushiSwap menimbulkan kegemparan dengan memberikan 10x ganjaran SUSHI untuk perlombongan kecairannya dan akhirnya mempunyai kecairan $ 1.43 bilion pada puncaknya pada 12 September. Pada masa yang sama, kecairan Uniswap turun dari $ 1.82 bilion menjadi sekitar $ 400 juta. Namun, pelancaran token UNI oleh Uniswap pada 16 September menjadikan jadual dan menyebabkan TVL SushiSwap cepat merosot.

SushiSwap kemudian memutuskan untuk membatasi bekalan token asalnya dengan harga 250 juta token dan mengurangkan pelepasan harian, yang menyebabkan sebilangan petani memilih untuk tidak mengambil kira penurunan hasil. Ia juga menetapkan tempoh penguncian selama enam bulan untuk dua pertiga daripada hadiah perlombongan dalam usaha untuk mengurangkan tekanan jual jangka pendek. Selanjutnya, SushiSwap melaksanakan model perniagaan sasaran Uniswap – iaitu, pengagihan satu perenam dari yuran pengambil (atau 0,05% daripada jumlah dagangan) kepada para pemegang saham xSUSHI. Langkah-langkah ini membawa kepada harapan pasaran yang baru untuk harga SUSHI sebelum insentif Uniswap berakhir. Selepas penurunan yang panjang, harga SUSHI meningkat lebih 90% pada bulan November.

Harga SUSHI turun selepas penurunan yang panjang. Sumber: TradingView

Walaupun kecairan telah beralih ke SushiSwap, Uniswap masih jauh lebih tinggi dari segi jumlah dagangan sebenar. Akhir perlombongan kecairan terakhir tidak semestinya membahayakan kedudukannya sebagai pertukaran terdesentralisasi teratas. Menurut laman web Yuran Crypto, Bayaran purata tujuh hari SushiSwap berjumlah $ 125,876, yang mana hanya 16% daripada Uniswap. Lebih penting lagi, jumlah pengguna sangat berbeza. Terdapat lebih daripada 25,000 pengguna di Uniswap dalam 24 jam terakhir, sementara SushiSwap hanya menarik 607. 

Kepentingan sistem insentif untuk pertukaran yang terdesentralisasi dapat dilihat dengan jelas dalam dua bulan terakhir, tetapi tingkah laku pengguna semasa adalah penghalang terbesar yang dihadapi SushiSwap – nama pertama yang terlintas di fikiran ketika kebanyakan pengguna menukar token pada DEX masih Uniswap.

Uniswap masih merupakan pertukaran desentralisasi yang paling popular. Sumber: DeBank

Namun, Uniswap mungkin perlu mengambil tindakan segera untuk mengekalkan kelebihannya – terutamanya ketika menghadapi cabaran pemerintahan masyarakat. Komuniti Uniswap adalah berbincang rancangan insentif untuk meneruskan ganjaran UNI dengan kadar pengurangan 5 juta token UNI bulanan untuk penyedia kecairan, yang merupakan 50% dari fasa genesisnya. 

Mungkin masalah terbesarnya ialah Uniswap menetapkan syarat untuk mengemukakan proposal dan korum terlalu tinggi. Pada masa ini memerlukan 10 juta UNI untuk mengemukakan proposal dan 40 juta UNI untuk berjaya mengemukakannya dalam tujuh hari akan datang. Dua cadangan sebelumnya tidak diluluskan. 

Isu kedua ialah ketidakkonsistenan kepentingan di antara pemegang token. Tidak ada alasan yang jelas untuk memilih untuk melanjutkan perlombongan kecairan sebagai pemegang runcit, kerana pelepasan lebih lanjut dapat menurunkan harga UNI. Pasukan dan pelabur awal, bagaimanapun, mungkin lebih bersedia untuk melakukannya. 

Isu ketiga melibatkan masa. Rancangan ini memerlukan proses dan pemilihan yang rumit, dan mungkin akan sampai pada 4 Disember sebelum pusingan baru perlombongan kecairan dilancarkan secara rasmi. Isu kepantasan dan mobiliti yang jelas pada masa ini menghalang Uniswap, dan masih perlu dilihat apakah ini akan menghalang pertumbuhannya lebih jauh dalam menghadapi persaingan.

Garis masa dan proses tadbir urus yang dicadangkan oleh Uniswap mungkin memakan masa berminggu-minggu. Sumber: gov.uniswap.org

Walaupun tadbir urus komuniti sering dianggap sesuai untuk projek kripto, ia masih dalam peringkat awal. OKEx Insights akan terus mengikuti pertempuran antara Uniswap dan SushiSwap dalam beberapa minggu akan datang.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto. 

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me