Runcit memanfaatkan perhimpunan BTC minggu lalu, sementara institusi nampaknya ketinggalan

Market Watch Weekly adalah tinjauan mengenai pasaran dan perkembangan kripto setiap minggu.

Minggu lalu adalah bersejarah bagi Bitcoin, kerana harganya berjaya melepasi tanda $ 20,000 di semua bursa, menetapkan tahap tertinggi sepanjang masa. Pada hari Ahad, Bitcoin mencatatkan harga tertinggi setakat ini, pada $ 24,302, yang memberikan mata wang digital terkemuka pulangan mingguan 24%, mengikut harga Indeks OKEx BTC.

Pasaran memasuki tempoh perdagangan paling aktif tahun ini

Seiring dengan Bitcoin yang mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, jumlah dagangan meningkat dengan cepat. Jumlah agregat mingguan BTC berjangka mencecah $ 270 bilion di bursa derivatif, menunjukkan keadaan pasaran yang sangat aktif.

Niaga hadapan BTC – Jumlah harian terkumpul. Sumber: miring

Pada masa yang sama, minat terbuka mencapai tahap tertinggi sepanjang masa $ 8.9 bilion pada hari Sabtu, dengan OKEx memimpin semua pertukaran dengan $ 1.6 bilion dalam OI. OI semasa $ 8.8 bilion juga meningkat 22% utama berbanding minggu lalu.

Niaga hadapan BTC – Minat terbuka gabungan. Sumber: skew

Dengan kenaikan harga Bitcoin dan demam perdagangan yang selari, harga pasaran pertukaran BTC kekal melebihi harga indeks, dan kadar pendanaan mencapai puncak lain setelah minggu terakhir bulan November. Kadar pendanaan yang berlebihan menunjukkan kenaikan leverage di pasaran.

Kadar pembiayaan pertukaran BTC yang berterusan. Sumber: skew

Lebih-lebih lagi, kerana tarikh penyelesaian niaga hadapan dan opsyen suku tahunan akan datang pada hari Jumaat ini, kami menjangkakan bahawa Bitcoin dapat melihat lebih banyak turun naik dalam beberapa hari mendatang. Sebilangan besar pilihan yang berakhir akan menyebabkan harga bergerak ke arah "Sakit Max," yang merupakan harga mogok dengan panggilan dan panggilan kontrak yang paling terbuka, dan akan menyebabkan kerugian kewangan bagi sebilangan besar pemegang opsyen semasa tamat. Sekarang, harga Max Pain berada pada sekitar $ 23,750, seperti dalam data CoinOptionsTrack.

Kesakitan maksimum untuk kontrak opsyen yang berakhir 25 Disember. Sumber: CoinOptionsTrack

Pelabur institusi kehilangan langkah besar

CME mengeluarkan niaga hadapan Bitcoin terbaru (pada 15 Disember) data kedudukan pada 19 Disember. Tempoh pelaporan ini berakhir tepat sebelum Bitcoin melengkapkan penembusan bersejarahnya pada $ 20,000, sekali gus memperlihatkan kedudukan pelbagai akaun sebagai tindak balas kepada penembusan pasaran yang meningkat.

Minat terbuka secara konsisten menurun dalam tiga tempoh pelaporan terakhir, turun dari 11,750 kepada 11,370. Ini terus menunjukkan bahawa pelabur institusi mengambil untung, dan bahawa mereka sebahagian besar kehilangan rali terbaru.

Kedudukan panjang pengurus aset turun dari 544 ke 492, sementara kedudukan pendek meningkat dari 11 ke 26, menunjukkan salah penilaian mereka terhadap penembusan kenaikan pasaran. Kedudukan panjang dana leverage menurun dari 4,365 menjadi 3,946, sementara kedudukan pendek menurun serentak dari 9,354 menjadi 8,702. Pengurangan kedudukan di kedua arah menunjukkan bahawa mereka juga gagal menjangkakan kenaikan harga.

Akaun yang tidak dilaporkan juga menyaksikan peningkatan dalam kedudukan pendek semasa tempoh pelaporan tetapi masih mengekalkan nisbah panjang-pendek yang sangat tinggi. Posisi beli jatuh dari 3,403 ke 3,134, sementara kedudukan pendek meningkat lebih jauh dari 506 ke 606.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Bilangan jangka pendek berbanding jangka pendek. Sumber: Quandl

Syiling PoW mengatasi pasaran

Melihat pulangan altcoin utama minggu lalu, duit syiling bukti kerja biasanya mengatasi cryptocurrency lain, mendapat keuntungan daripada kenaikan Bitcoin yang mendadak. Antaranya, Litecoin mencatatkan pulangan mingguan sebanyak 44.23%, bersama dengan pulangan 33.79% dari Bitcoin Cash (BCH).

Walaupun Ether (ETH) meningkat 9.99% minggu ini, harganya berbanding BTC terus menurun. Terutama, syarikat kuasa terbitan, CME Group, adalah bersedia untuk dilancarkan Niaga hadapan Ether pada 8 Februari tahun depan. Oleh kerana Bitcoin terus menjadi tumpuan, musim alt mungkin memerlukan masa dalam pembuatannya.

Pulangan mingguan cryptocurrency utama, 12 / 14–12 / 20. Sumber: TradingView

Nilai keseluruhan yang dikunci dalam DeFi melampaui $ 20 bilion

Di sektor DeFi, nilai keseluruhan yang terkunci mencapai tanda $ 20 bilion untuk pertama kalinya Sabtu lalu, menunjukkan bahawa ledakan DeFi akan berterusan hingga 2021.

Nilai keseluruhan dikunci dalam DeFi. Sumber: DeBank

Dari segi pulangan, Synthetix (SNX) melonjak 31.37% minggu lalu kerana penyenaraian Coinbase. Dan token asli pertukaran terdesentralisasi mengatasi sektor lain, dengan SushiSwap (SUSHI) dan Uniswap (UNI) masing-masing melonjak 19.47% dan 17.44%. Sebaliknya, yearn.finance (YFI) tidak menunjukkan prestasi yang baik berbanding pasaran yang lebih luas, hanya memperoleh 1.85% sepanjang minggu.

Kemuncak lain dalam DeFi minggu lalu adalah The Graph (GRT). Projek ini adalah protokol pengindeksan data terdesentralisasi yang meminta dan menyimpan data dalam rangkaian blockchain. Harga GRT meningkat kepada $ 0.78, meningkat 25 kali ganda dari harga jualan awamnya sebulan yang lalu.

Pulangan mingguan token DeFi utama, 12 / 14–12 / 20. Sumber: TradingView

Melihat ke hadapan minggu ini

Pemimpin Demokrat dan Republikan mencapai kesepakatan mengenai perjanjian bantuan koronavirus baru bernilai sekitar $ 900 bilion hari ini. Ini boleh menjadi salah satu sebab yang disebut "Perhimpunan Santa Claus" untuk aset berisiko.

Keadaan ekonomi cenderung meningkat secara beransur-ansur apabila vaksin mula diedarkan secara rasmi. Tetapi terkena wabak ini, KDNK A.S. akan menyusut tajam sebanyak 5% pada tahun 2020. Tahun ini, ekonomi dijangka merosot lebih tinggi daripada yang berlaku semasa krisis kewangan tahun 2009.

Menurut tinjauan FactSet, pasaran sekarang menjangkakan S&Indeks P 500 akan mencapai tanda 4.000 pada akhir tahun depan. Bank pelaburan utama juga telah melepaskan ramalan mereka, dengan JPMorgan Chase memberikan sasaran paling optimis iaitu 4,400. Goldman Sachs memberikan tahap sasaran 4,300. Namun, dari statistik 15 tahun kebelakangan ini, nampaknya penganalisis pasaran biasanya berpandangan optimis.

Akhirnya, jumlah aset Lembaran Imbangan Rizab Persekutuan telah melebihi $ 30 trilion. Kenaikan harga aset risiko pada tahun ini sangat bergantung pada pembelian aset Rizab Persekutuan dan kadar faedah yang sangat rendah. Cara mengambil jalan keluar yang aman pada tahun 2021 akan menjadi fokus perhatian pasar berikutnya, dan setiap perubahan dalam kebijakan monetari dapat memberi tekanan pada pasar.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me