Prinsip dan Strategi Pilihan Crypto OKEx III: Delta dan Delta-Neutral

Siri ini merangkumi idea perdagangan pilihan Yunani, Delta, dan yang berkaitan.

Saya. Delta

Kami sekarang memasukkan bahasa Yunani pilihan, yang merupakan “derivatif separa dari harga opsyen berkenaan dengan setiap faktor harga (harga yang mendasari, turun naik, waktu hingga kadaluarsa, kadar faedah bebas risiko)” Dan dalam artikel ini, kita akan membahas Delta, yang merupakan derivatif separa pertama berkenaan dengan harga aset pendasar, dan diwakili sebagai

Untuk mendekati konsep, misalnya, jika ada perubahan harga opsyen panggilan BTC dengan kenaikan $ 50, ketika harga spot BTC meningkat $ 100, delta adalah 0,5 (: = 50/100). Untuk pilihan put, ini berlaku dengan cara yang bertentangan, kerana harga BTC naik, maka harga opsi put akan turun, jadi katakanlah, BTC naik dari $ 9000 hingga $ 9200, dan letakkan harga opsyen turun sebanyak $ 100, kemudian letakkan delta pilihan adalah -0.5 (: = -100/200).

Selain itu, pilihan di-the-money, delta bertengkar sekitar 0,5 dan -0,5 untuk panggilan dan put, masing-masing, kerana kebarangkalian dalam jumlah wang adalah 50/50 (pada kenyataannya, delta panggilan bias menjadi sedikit lebih tinggi daripada 0.5, dan sila rujuk yang mana yang anda sentuh dahulu ketika pertama kali memasuki pasaran pilihan). Dan dalam jumlah yang sangat banyak, delta akan hampir menjadi 1 untuk pilihan panggilan, kerana ketika harga spot naik, pembayaran opsyen akan dijamin sebagai “S – K”. Oleh itu, delta pilihan panggilan akan berkisar antara 0 hingga 1, dan delta pilihan put berada dalam julat -1 hingga 0.

Walau bagaimanapun, Pilihan Delta OKEx BTC ditakrifkan sebagai [Black-Scholes Delta – Harga Markah Opsyen] untuk lindung nilai yang sempurna dan anda akan melihat julat dan nombor itu sendiri berbeza dengan definisi yang biasa diketahui, dinyatakan pada awalnya, tetapi tidak jauh dari yang anda fahami dan lebih mudah, berkesan! Kami menerapkan pendekatan ini kerana pilihan BTCUSD berbeza dengan pilihan tradisional, berharga dan diperdagangkan berdasarkan BTC. Kami yakin pelaksanaan ini akan menjadikan pengguna kami berada dalam keadaan yang lebih baik, sempurna dan menguntungkan, apabila anda melindungi kedudukan anda dengan nyata. Mari kita bincangkan ini lebih jauh di bahagian berikut.

Terakhir, sebelum melangkah ke langkah seterusnya, jika anda menulis (menjual) pilihan panggilan, delta akan diterbalikkan.

II. Delta-Neutral?

Kami telah mendengar mengenai portfolio delta-neutral, yang menghilangkan risiko pergerakan harga yang mendasari. Cukup, ia berfungsi seperti ini.

Katakan anda memiliki 1 BTC. Anda yakin dengan harga jangka panjang BTC akan naik, tetapi tidak pasti atau bimbang tentang acara separuh yang akan datang. Oleh itu, buat keputusan untuk membina kedudukan netral-delta untuk sementara waktu, jadi beli 20 pilihan put dengan delta -0.5, dan anda dijamin, secara teori. Bagaimana?

Walau bagaimanapun, jika anda menerapkan idea ini, ia hanya berfungsi dalam jangka masa yang singkat kerana delta berdasarkan perubahan yang sangat kecil dan anda akan menyedari bahawa sukar untuk menguruskan setiap perubahan turun naik harga BTC setiap saat. Ya, pendekatan buku teks! Lindung nilai yang sempurna hanya bertahan untuk jangka waktu yang pendek (atau, dalam jumlah perubahan harga yang sangat kecil) dan tidak akan berfungsi dengan berkesan dalam perdagangan kripto sebenar di mana indeksnya dalam USD tetapi berharga dan diperdagangkan dalam BTC Oleh itu, kami ingin memperkenalkan kami definisi delta baru.

Kami akan memeriksa keberkesanan lindung nilai yang relevan dari segi PnL, dengan membina portfolio delta-neutral dengan niaga hadapan BTC kami, yang berdasarkan indeks asas yang sama dan instrumen yang lebih murah berbanding dengan spot, juga sesuai dengan kematangan.

Andaian

Indeks BTCUSD semasa ialah $ 10,000, dan anda mempunyai 10 pilihan meletakkan dengan teguran pada $ 15,000, akan berakhir dalam dua bulan. Anda akan melihat harga opsyen sebagai $ 5400 (bersamaan, 0,54 dalam BTC) dengan BS delta sebagai -0,7899. Namun, untuk melindung nilai dengan sempurna, OKEx menyediakan Delta sebagai -1.3299 (: = -0.7899–0.54), bukannya -0.7899. Mengapa?

Senario 1. Hasil PnL Lindung Nilai Berasaskan BS Delta

Memandangkan kontrak niaga hadapan yang sama (tamat dalam dua bulan), delta niaga hadapan adalah 0,01 (: = 100/10000).

Oleh itu, jumlah kontrak niaga hadapan yang diperlukan untuk jangka masa 10 pilihan dengan BS delta Hedge dikira seperti ini:

Di bawah pendekatan lindung nilai BS Delta, 79 kontrak niaga hadapan diperlukan, jadi kami membina portfolio kami dengan 10 Put dan 79 niaga hadapan.

Selepas beberapa ketika, harga bergerak, katakanlah, indeks BTCUSD mencecah $ 12000. Bagaimana nilai portfolio berubah?

Dengan meletakkan semua syarat lain tidak berubah, kecuali harga naik $ 2000, kita dapat memeriksa Nilai pilihan Put diubah menjadi $ 3,970 (: = 0,3309 BTC). Dan PnL niaga hadapan berubah menjadi 0.1316 (: = (100 / 10000–100 / 12000) * 79)

Jadi Jumlah PnL = (0.3309–0.54) + 0.1316 ≈ -0.08 BTC

Senario 2. Hasil PnL Lindung Nilai berasaskan Delta PA

Dengan PA Delta, dengan menerapkan pendekatan yang sama dari atas,

Oleh itu, anda membina portfolio delta-neutral anda dengan 10 Put dan 133 niaga hadapan.

Dengan menerapkan pendekatan yang sama yang dinyatakan dalam senario 1, anda dapat memperoleh Total PnL seperti berikut,

Perubahan nilai kedudukan niaga hadapan 0.2216 (: = (100 / 10000–100 / 12000) * 133)

Jumlah PnL = (0.3309–0.54) + 0. 2216 ≈ 0.01 BTC

Kesimpulannya

Kami telah memeriksa kes-kes di atas untuk memeriksa keberkesanan lindung nilai dengan Delta Hedge yang ada dan Delta Hedge baru. Harus ada masalah pembulatan, dan kerana nilai opsyen tidak linier yang digabungkan dengan harga BTC dan harta perdagangan dibuat serpihan kecil, di atas PA Delta lindung nilai PnL ditumpuk menjadi 0. Di samping itu, jika meniru sendiri dengan pergerakan harga lain, baik naik atau ke bawah, idea PA Delta kami meletakkan portfolio anda dalam lindung nilai yang sempurna pada saat urus niaga dan melindungi portfolio anda dari sebarang perubahan harga, sama ada dalam atau luar. Dan, lebih baik lagi dengan keuntungan kecil, hampir pasti, kerana dibentuk sebagai parabola yang rata, lindung nilai pelana!

Atas semua sebab di atas, peniaga opsyen OKEx akan mendapat keuntungan daripada bergantung pada perkhidmatan parameter berpusatkan pengguna kami, PA Delta, dan bukannya idea teori yang mempengaruhi keputusan perdagangan. Juga, Yunani dan parameter lain dibincangkan dalam siri berikut, jadi sila nantikan dan nikmati tahun baru perdagangan.

Ikuti OKEx pada:

Laman web: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me