Petunjuk Penggunaan Rangkaian Bitcoin pada Penilaian $ 12K di tengah Sentimen Pasaran yang Lebih Baik – Selasa Teknikal

Secara ringkas

  • Sentimen di pasaran kripto secara amnya optimis kerana harga Bitcoin (BTC) memperoleh semula tahap $ 9,300.
  • Data menunjukkan bahawa pelabur bersikap positif terhadap harga BTC selama enam bulan, sementara petunjuk lain menunjukkan nilai $ 12,000 / BTC dengan permintaan rangkaian semasa.
  • Sebilangan lagger altcoin mengejar ketika perhimpunan token DeFi berehat.

Gambaran keseluruhan pasaran

Sentimen telah meningkat dengan ketara di pasaran cryptocurrency yang lebih luas ketika Bitcoin melepaskan tren terikat baru-baru ini dan mengambil semula tahap secara ringkas di atas $ 9,300 pada sesi awal di Asia pada hari Selasa.

Walaupun tindakan harga BTC pada hari Selasa mungkin kelihatan sederhana berbanding dengan perhimpunan DeFi baru-baru ini, data menunjukkan bahawa pelabur jangka sederhana tetap positif terhadap cryptocurrency terkemuka.

Data dari Sentix menunjukkan bahawa Bias Strategik Bitcoin kekal tinggi pada suku ini dan baru-baru ini meningkat semula menjadi 0.3. Dalam kemas kini buletin, Patrick Hussy, pengarah urusan di Sentix, mengatakan jumlah itu menunjukkan bahawa “kelanjutan positif dari harga Bitcoin dapat diharapkan setelah penggabungan semasa. Oleh kerana sentimen jangka pendek menjadi tenang seperti yang direncanakan dalam beberapa minggu terakhir, kesinambungan tren seperti itu dapat segera dimulai. “

Bias Strategik Sentix BTC kekal pada tahap yang agak tinggi. Sumber: Sentix

Selain itu, permintaan asas untuk rangkaian Bitcoin boleh menjadi faktor positif lain yang memperkuat bias positif harga BTC dalam jangka masa sederhana.

Data dari Bloomberg menunjukkan bahawa rata-rata 30 hari alamat aktif Bitcoin menghasilkan pelarian dan mencapai tahap tertinggi sejak Februari 2019. Memandangkan bagaimana kali terakhir ini berlaku Bitcoin bernilai $ 12,000, harga semasa $ 9,300 boleh dianggap tidak dinilai dengan harga bilik untuk penghargaan.

Alamat aktif Bitcoin purata 30 hari mencapai titik tertinggi sejak Februari 2018. Sumber: Bloomberg

Walaupun metrik on-chain lain dan minat institusi keseluruhan juga menjadi faktor yang perlu diperhatikan, metrik alamat aktif dianggap sebagai salah satu petunjuk utama penggunaan sebenar rangkaian dan mempunyai kaitan dengan penilaiannya.

Di tempat lain, altcoin besar dan pertengahan telah meningkat. Bitcoin SV (BSV) telah melihat beberapa pergerakan terkenal, memperoleh 20%, sementara Chainlink (LINK) melonjak lebih dari 16%. Di sisi lain, bull token DeFi nampaknya kelihatan letih, kerana Kyber Network (KNC) hanya diperdagangkan 2% lebih tinggi, dan Compound Governance Token (COMP) kehilangan -3%.

Julai boleh menjadi bulan yang penuh dengan acara untuk ruang crypto, dengan Cardano’s (ADA) Shelly naik taraf dalam fokus, TRON (TRX) 4.0 pelepasan dan bahagian Bitcoin Bitcoin (BCD) dijangkakan menjelang akhir bulan.

Analisis harga

BTC / USDT – Bull boleh mengambil alih dari sini

BTC / USDT menghasilkan corak pengukuhan kenaikan harga harian yang kecil, dan tindakan harga Isnin membawa pasangan itu kembali ke julat perdagangan bulan Jun.

Momentum telah menunjukkan peningkatan di samping corak candlestick bullish, dengan MACD menghasilkan crossover bullish walaupun masih berada di zon negatif. Stochastic juga menghasilkan crossover kenaikkan harga dan cuba mengatasi aliran menurun baru-baru ini.

Walaupun sentimen kebanyakannya positif, dan asasnya kelihatan baik untuk kenaikan harga, pasangan itu mungkin menguji semula sokongan purata bergerak 50 hari berhampiran kawasan $ 9,350. Sekiranya sokongan di sana disahkan, pasangan itu dapat melihat semula paras tertinggi 23 Jun berhampiran $ 9,780.

Sebaliknya, garis sokongan selama satu tahun kekal sebagai tahap rendah yang penting untuk ditonton, berada berhampiran kawasan $ 8.700.

Corak pengukuhan bullish dalam carta harian BTC / USDT. Sumber: OKEx, TradingView

ETH / USDT – Belum ada pelarian

Dalam edisi terakhir Selasa Teknikal kami, kami menekankan pentingnya sokongan retracement Fibonacci 78.6% untuk ETH / USDT. Tindakan harga hari Isnin juga membuat kaki lain untuk corak segitiga menaik. Walau bagaimanapun, akan terlalu awal untuk mengatakan bahawa penembusan pada tahap kenaikan dapat diharapkan pada ketika ini kerana rintangan di bahagian atas segitiga, hampir $ 250, masih berlaku.

Sejajar dengan momentum, terdapat beberapa perkembangan positif, dengan MACD kembali ke arah positif dengan crossover bullish. Indikator MOM juga telah membuat pembalikan arah aliran, yang menunjukkan bahawa momentum kenaikan telah meningkat.

Dengan kecenderungan yang condong ke arah atas, pasangan ini mungkin akan menguji semula tahap $ 250 yang penting secara psikologi dalam jangka pendek, sementara $ 227 boleh menjadi tahap yang lebih rendah untuk ditonton.

Segitiga menaik pada carta harian ETH / USDT. Sumber: OKEx, TradingView

LTC / USDT – Bull masih mempunyai ruang untuk dijalankan

Dalam analisis terakhir kami, kami juga menyoroti kemungkinan kenaikan harga jangka pendek pada LTC / USDT, dan itu kini telah disahkan.

Indikator stokastik, RSI dan MOM semuanya menghasilkan isyarat positif, dan momentum menaik telah mendapat daya tarikan. Walau bagaimanapun, jumlah dagangan tidak sepadan dengan petunjuk harga dan momentum harga.

Perbezaan ini bermaksud harga mungkin memerlukan penyatuan lebih jauh dari sini sebelum menguji rintangan atas saluran.

LTC / USDT pulih setelah mencapai saluran bawah. Sumber: OKEx, TradingView

BSV / USDT – Mengantisipasi pemulihan mingguan jangka panjang

BSVUSDT menghasilkan pemulihan mingguan yang kuat setelah mencapai sokongan yang lebih rendah pada saluran jangka panjang.

Walaupun rata-rata bergerak 10 minggu dan 20 minggu semakin dekat antara satu sama lain, MA 10 minggu boleh meningkat di atas MA 20 minggu dengan sentimen keseluruhan yang meningkat di pasaran. Sekiranya salib emas mingguan disahkan dalam beberapa hari mendatang, ia dapat menandakan permulaan aliran menaik jangka menengah hingga panjang.

Momentum juga menyaksikan pemulihan yang ketara, dengan RSI melonjak kembali ke tahap 50, setelah turun di bawah 40.

Lantunan mingguan BSV / USDT. Sumber: OKEx, TradingView

LINK / USDT – Penyatuan diperlukan setelah ketinggian satu tahun baru

LINK / USDT mencapai tahap tertinggi dalam satu tahun pada hari Selasa dan menghasilkan penembusan kenaikan dari saluran baru-baru ini. Walau bagaimanapun, tanda menunjukkan bahawa pasangan mungkin perlu menyatukan sebelum perhimpunan berlanjutan.

Kedua-dua RSI dan stokastik berada di zon overbought, menunjukkan bahawa penurunan harga sekarang jauh lebih besar daripada kenaikan.

Pasangan ini juga telah mencapai Bollinger Band atas, yang bermaksud bahawa kenaikan harga dapat mulai perlahan dari sini.

Penting untuk melihat apakah pasangan itu dapat mengubah rintangan atas saluran menjadi sokongan dalam jangka pendek. Mengingat semua ini, $ 5.2 boleh menjadi tahap pertama untuk menonton, sementara 20 hari bergerak rata-rata mendekati $ 4.6– $ 4.7 boleh menjadi kawasan lain yang menjadi tumpuan.

Pelarian saluran setiap hari di LINK / USDT. Sumber: OKEx, TradingView

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me