Peniaga Mungkin Tidak Mengharapkan Kenaikan Bitcoin kepada $ 10K, FOMO Semasa Boleh Isyarat Keluar: Niaga Hadapan Jumaat

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Sejak kemas kini Futures Friday terakhir kami, Bitcoin (BTC) telah meningkat 12.5 peratus. BTC meningkat dari $ 8,000 untuk diperdagangkan sekitar $ 9,900 pada waktu akhbar, mengikut harga OKEx Quarterly Future (BTCUSD0626).

Pada akhir Khamis (UTC) harga Bitcoin telah melepasi $ 10,000, tahap yang terakhir dilihat pada 24 Februari. Dalam proses itu, mata wang digital terkemuka menembusi tahap rintangan utama pada $ 9,200 dan $ 9,500.

Perhimpunan minggu ini masuk akal ketika Bitcoin menghampiri acara pembelahan blok-ganjaran ketiga yang dijadualkan sekitar 11 Mei, tetapi melebihi apa yang diharapkan oleh peniaga runcit.

Melihat data perdagangan OKEx, kita dapat melihat bahawa Nisbah Panjang / Pendek BTC terus berlegar sekitar 1.0 minggu ini, menunjukkan tidak banyak peniaga runcit membuat pertaruhan panjang di pasaran niaga hadapan.

Sementara itu, BTC Basis mencerminkan pandangan optimis kerana premiumnya semakin meningkat seiring dengan kenaikan harga. Selain itu, Margin Lending Ratio menunjukkan bahawa pembelian pasaran spot telah menjadi pemacu utama.

OKEX BTC / USDCarta 1H Futures OKEx BTC Futures (BTCUSD0626) 1H. Sumber: OKEx

Bacaan Data Perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Nisbah Panjang / Pendek BTC tidak meningkat dengan harganya, dan sebaliknya, menurun pada minggu ini, menunjukkan bahawa banyak peniaga runcit kehilangan peluang ini.

Pada masa ini, nisbahnya berada di tahap 1.1 dan mungkin tidak akan melihat kenaikan yang drastik kerana pelaku pasaran dijangka melindung nilai posisi tempat mereka dengan leverage pendek di pasaran derivatif.

OKEX BTC Panjang / PendekMasa Pengumpulan Data: 5/1 8:00 pagi hingga 5/8 8:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek menunjukkan nisbah jumlah pengguna membuka kedudukan panjang berbanding membuka kedudukan pendek. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan. Bahagian panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali ada posisi beli dibuka, mesti ada posisi jual yang terbuka untuk mengimbangkannya. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Asas BTC memang memasuki wilayah negatif beberapa kali dalam seminggu tetapi meningkat tajam dengan rali Khamis. Premium OKEx BTC Quarterly Future naik dari negatif ke $ 100 pada hari Khamis sebelum turun ke $ 50, tetapi masih jauh dari paras tertinggi $ 400 pada bulan Mac.

Carta Asas BTCMasa Pengumpulan Data: 5/1 8:00 pagi hingga 5/8 8:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot, dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah Minat dan Dagangan Terbuka

Open Interest (OI) telah terkumpul kepada 5.8 juta kontrak (1 kontrak = $ 100) daripada 5.12 juta sebelum seluar pendek dibubarkan pada hari Khamis. Sehingga hari ini, jumlah dagangan masih tinggi, sementara OI meningkat lagi kepada 5.77 juta kontrak.

Minat Terbuka Niaga Hadapan BTCWaktu Pengumpulan Data: 5/1 8:00 pagi hingga 5/8 8:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Margin Lending Ratio meningkat dengan cepat dari 2.0 menjadi sekitar 3.5, meningkat tiga minggu berturut-turut. Nisbahnya kini kembali ke tahap tertinggi sejak pertengahan Mac, dan sesuai dengan pemerhatian pasaran semasa mengenai pembelian spot yang kuat yang menyokong kenaikan harga ini.

Pinjaman Margin BTCWaktu Pengumpulan Data: 5/1 8:00 pagi hingga 5/8 8:00 pagi (UTC)

Margin Lending Ratio adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila Nisbah Pinjaman Margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai maksimum nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Selama dua minggu terakhir, saya menyatakan bahawa kekurangan BTC mungkin tidak sesuai sebelum separuh. Oleh kerana sekarang kita hanya mempunyai empat hari sebelum acara berlangsung, saya menjangkakan harga BTC akan menguji zon antara $ 10,300 dan $ 10,500. Walau bagaimanapun, $ 10,500 adalah rintangan utama dan mungkin sukar dikalahkan.

Sekiranya kita mengambil rujukan BCH dan BSV, masih ada peluang yang baik bahawa BTC akan menghadapi penurunan harga jangka pendek setelah acara tersebut.

Walaupun petunjuk di atas tidak terlalu panas sekarang, mana-mana FOMO dari peniaga runcit disertai kenaikan harga yang lain mungkin menunjukkan sudah waktunya untuk menjual.

Penafian: Materi ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu

Ikuti OKEx pada:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me