Peniaga Bitcoin Melihat Peluang Membeli sebagai Pasaran Tradisional Terus Berlaku: Market Watch Weekly 3 / 16-3 / 22

Harga aset kewangan meningkat semula tetapi tidak stabil pada minggu terakhir ini. Kekacauan kewangan telah berlanjutan ketika lebih banyak pemerintah melancarkan tindakan yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk membendung penyebaran coronavirus, termasuk larangan perjalanan dan bandar penutupan.

Saham Bitcoin dan A.S. menunjukkan tanda-tanda pemutusan hubungan

Setelah melihat rekod rendah dalam dua minggu terakhir, stok ditutup lebih tinggi pada hari Khamis, 18 Mac, setelah beberapa siri respons dari Federal Reserve A.S. Bitcoin (BTC) adalah kelas aset pulih terpantas minggu ini.

Walaupun korelasi Bitcoin (BTC) 90 hari dengan S&Indeks P 500 mencapai tinggi sepanjang masa minggu lalu, ia secara beransur-ansur dipisahkan (lihat carta di bawah) demi satu perdagangan berhenti di saham A.S. pada 16 Mac. Berbanding dengan saham, Bitcoin menunjukkan penurunan yang agak lebih kecil dan pemulihan yang lebih cepat.

Indeks Emas vs OKEx BTC vs S&Harga P 500 setiap jam. Sumber: Pandangan Perdagangan

Bitcoin menembusi tinggi Isnin pada hari Khamis dan membuat kenaikan baru-baru ini pada $ 6,948 pada hari Jumaat, 20 Mac, sebelum kenaikan semula. Trend keseluruhan jelas lebih baik daripada kelas aset lain.

Indeks harga OKEx BTC telah pulih hampir 60 peratus dari paras terendah 12-13 Mac pada $ 3,890 dan pada masa ini diperdagangkan di bawah $ 6,000. Pemulihan Bitcoin juga telah membantu meningkatkan altcoin. Beberapa cryptocurrency, termasuk BCH dan BSV meningkat lebih daripada 15 peratus dalam 7 hari terakhir.

Harga Indeks BTC OKEX. Sumber: OKEx

Teknikal menunjukkan isyarat beli

Purata bergerak 200 minggu adalah garis arah aliran yang sangat penting dalam sejarah harga Bitcoin. Bitcoin telah berada di bawah purata bergerak ini dalam setiap kitaran pasaran utama. Peta haba warna di bawah ini berdasarkan peratus kenaikan purata bergerak 200 minggu itu.

Peta haba Purata Bergerak 200-Minggu. Sumber: lookintobitcoin.com

Dari segi sejarah, ketika titik oren dan merah muncul di peta panas, pasaran terlalu panas. Apabila titik ungu muncul, harganya hampir dengan garis penting ini, yang secara historis merupakan masa yang sesuai untuk dibeli.

Peningkatan Bitcoin ke atas purata bergerak 200 minggu setelah kemalangan mendadak pada 12-13 Mac juga menunjukkan bahawa garis arah aliran ini masih merupakan tahap sokongan yang penting. Namun, kita tidak pernah melihat kes pembalikan bentuk-V pada peta panas. Kemungkinan besar, kita akan melihat bahagian bawah melengkung jangka panjang setelah mendekati purata bergerak 200 minggu dengan pantas.

“Penipu” jangka panjang membeli bitcoin hari ini, menurut data dari Kaca kaca. Metrik “Hodler Net Position Change” menunjukkan perubahan kedudukan bulanan pelabur jangka panjang. Apabila metrik berada di zon hijau, ini bermaksud bahawa penjahat telah mula mengumpulkan Bitcoin.

Perubahan Kedudukan Bersih Hodler. Sumber: Kaca kaca & Penyelidikan Arcane

Sentimen memberi isyarat kemungkinan pembalikan harga

The Takut Crypto & Indeks Ketamakan juga menunjukkan peluang membeli yang berpotensi, setelah masuk ke zon “Ketakutan Ekstrem”. Menurut indeks:

Pasaran kripto telah diperdagangkan dalam “Extreme Fear” sejak 9 Mac, menurut indeks. Berikutan kejatuhan pasaran 12-13 Mac, indeks mencapai tahap terendah sejak Ogos 2019.

Lebih-lebih lagi, menurut catatan blog dari Chainalysis diterbitkan pada 18 Mac, sebahagian besar kelebihan BTC yang tiba di bursa telah terjual, dan bekalan terburuk yang berlebihan sepertinya selesai buat masa ini.

Takut Crypto & Indeks Keserakahan sejak 1 tahun lalu. Sumber: alternatif.me

Kita boleh menggunakan Data Perdagangan OKEx untuk mencari sentimen pasaran jangka pendek. Nisbah Panjang / Pendek BTC – yang menunjukkan nisbah pengguna dengan kedudukan bersih panjang dan pendek dalam jangka masa tertentu – kekal dekat 1.0 pada awal minggu ini.

Nisbah itu kemudiannya mulai menurun dengan cepat pada hari Jumaat, 20 Mac. Ia kini kembali ke 0.87. Bilangan pengguna dengan kedudukan pendek masih lebih tinggi daripada long. Julat terkini “BTC Long / Short Ratio” menunjukkan peserta pasaran masih tidak optimis dengan harga Bitcoin dalam masa terdekat.

Nisbah Panjang / Pendek BTC 3 / 15-3 / 22. Sumber: Data Derivatif OKEx

Sebagai tambahan, Nisbah Pinjaman Margin BTC OKEx – yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka masa tertentu – pulih dari paras terendah 0.1 pada hujung minggu lalu.

Nisbah telah meningkat setinggi 0,3, yang menunjukkan bahawa posisi jual mendominasi di pasar pinjaman leverage. Sejumlah besar nisbah ini secara historis menunjukkan masa pembalikan.

Nisbah Pinjaman Margin BTC 3 / 15-3 / 22. Sumber: Data Perdagangan Pasaran OKEx

Harga Bitcoin dalam jangka pendek masih sukar untuk diramalkan, walaupun banyak data menunjukkan bahawa ini mungkin masa yang tepat untuk mengumpulkan cryptocurrency, seperti yang dibincangkan di atas. Pasaran kewangan tradisional akan menghadapi ujian berterusan selepas loceng terbuka hari ini, 23 Mac.

Bitcoin mungkin telah menunjukkan tanda-tanda pemotongan dari saham A.S., tetapi masih sukar untuk menarik candlestick secara langsung.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

Ikuti OKEx pada:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me