Pasaran Niaga Hadapan Bitcoin Jauh dari Panas kerana Uji Harga $ 9,600: Niaga Hadapan Jumaat

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Bitcoin (BTC) harga membentuk corak penembusan bawah dua kali ganda dalam tujuh hari terakhir, meningkat lebih daripada 10 peratus dari paras terendah mingguan $ 8,590 untuk diperdagangkan sekitar $ 9,600 pada waktu akhbar, menurut OKEx Quarterly Future (BTCUSD0626).

The pelarian berlaku pada hari Rabu pagi UTC, kerana BTC melanggar garis leher corak dua bawah sekitar $ 9,000 sebelum bergerak sedikit dan bergerak naik kembali pada Khamis. Melihat kepada Data perdagangan OKEx, kita dapat melihat bahawa Nisbah Panjang / Pendek BTC pulih dari 0.85 hingga di atas 1.0 setelah rali Rabu dan Dasar BTC kembali ke arah positif. Oleh kerana hari ini adalah hari tamat untuk niaga hadapan Mei, peningkatan turun naik dijangka pada hujung minggu ini.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD0626) Carta 1D. Sumber: OKEx

Bacaan Data Perdagangan OKEx

Lawati Halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Selama seminggu yang lalu, Nisbah Panjang / Pendek BTC berada di bawah 1.0 untuk tiga hari pertama sebelum mula meningkat. Sejak hari Rabu, nisbah kekal di atas 1.0, yang sejajar dengan pergerakan harga. Pada masa ini, nisbah berada di sekitar 1.1, menunjukkan bahawa banyak peniaga runcit masih berpakaian pendek walaupun harganya meningkat $ 1,000 dalam dua hari terakhir.

Waktu Pengumpulan Data: 22/5 0:00 pagi hingga 5/29 6:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek menunjukkan nisbah jumlah pengguna membuka kedudukan panjang berbanding membuka kedudukan pendek. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan. Sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali ada posisi beli dibuka, mesti ada posisi jual yang terbuka untuk mengimbangkannya. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

The Masa Depan Suku Tahunan OKEx BTC premium meningkat kepada melebihi $ 60 selepas kenaikan pada Khamis, mengisyaratkan optimisme di pasaran. Ini menandakan penurunan sentimen pasaran kerana premium berada di wilayah negatif pada pertengahan minggu.

Semasa contango tidak terlalu meyakinkan dan mengikuti harga Bitcoin dengan sangat dekat. Premium tinggi terakhir adalah pada pertengahan Mei ketika premium $ 150 sepadan dengan harga Bitcoin sekitar $ 10,000.

Waktu Pengumpulan Data: 22/5 0:00 pagi hingga 5/29 6:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot, dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah Minat dan Dagangan Terbuka

Minat Terbuka (OI) meningkat tajam pada petang Ahad, ketika harga bergerak ke bawah. Pada masa yang sama, kami melihat sejumlah besar pembelian aktif, yang mungkin mencerminkan kenaikan harga pasaran yang menarik.

Setelah memuncak pada hari Ahad dengan 6.28 juta kontrak (1 kontrak = $ 100), OI turun kepada 5.57 juta semasa. Bull telah melepaskan kedudukan mereka dalam rali dua hari, yang disertai dengan pembubaran beruang.

Harus diingat bahawa OI tidak meningkat banyak dari rendahnya pertengahan Mac sebanyak 3,64 juta, walaupun harganya telah meningkat sekitar 170 persen.

Waktu Pengumpulan Data: 22/5 0:00 pagi hingga 5/29 6:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Nisbah Pinjaman Margin turun hingga Khamis, turun dari sekitar 2.1 hingga paras terendah pada hari Rabu pada tahap 0.85. Nisbah pulih mendadak setelah Bitcoin melintasi $ 9.200, namun, dan kini berjalan sekitar 2.0. Ini menunjukkan bahawa rali Khamis telah mencetuskan banyak kerugian berhenti di pasaran margin spot.

Waktu Pengumpulan Data: 22/5 0:00 pagi hingga 5/29 6:00 pagi (UTC)

Nisbah Pinjaman Margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila Nisbah Pinjaman Margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniagas

Michaël van de Poppe, Peniaga sepenuh masa

Biasanya, jangka masa depan berjangka memberikan turun naik jangka pendek (atau telah memberikannya pada masa lalu dan kita mengetahuinya dari kejatuhan minyak baru-baru ini juga), tetapi secara keseluruhannya tidak mempengaruhi pergerakan harga yang lebih banyak.

Secara umum, konsensus adalah bahawa pasaran masih bergerak ke atas sejak kejatuhannya yang teruk dari 12 Mac dan terus melakukannya. Trend seperti ini ditandai dengan kenaikan yang lebih tinggi yang berterusan, di mana pembalikan baru-baru ini dari $ 8,650 menunjukkan penurunan yang lebih tinggi.

Kemungkinan besar adalah tekanan di atas rintangan pada $ 10,300 untuk melihat ke mana kita boleh menuju dari sana.

Robbie, Penganalisis Pasaran OKEx

Kami menyaksikan pembubaran setiap jam lebih dari $ 10 juta pada hari Rabu dan Khamis pagi, dan tekanan pendek mendorong harga di atas $ 9,600. Walau bagaimanapun, ini adalah tahap rintangan yang kuat dan BTC perlu mencari sokongan berterusan antara $ 8,450 dan $ 9,600 sebelum dapat mencuba lagi hingga $ 9,850 dalam masa terdekat.

Kenyataan bahawa kebanyakan penunjuk niaga hadapan adalah neutral bermakna ada ruang untuk pergerakan menaik sebelum keadaan menjadi terlalu panas. Pulangan premium yang lumayan juga meningkat untuk jangka pendek.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me