Nisbah Pinjaman Margin Naik ke Titik Tertinggi Sejak Keruntuhan Pertengahan Mac: Niaga Hadapan Jumaat

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Selama tujuh hari terakhir, harga Bitcoin (BTC) telah dibahagikan kepada dua julat perdagangan yang berbeza. Pada 6 April, ia menembusi tahap rintangan sebelumnya sebanyak $ 7,100 per harga niaga hadapan suku tahunan BTC OKEx, berikutan kenaikan tajam dalam saham A.S..

Bitcoin telah berjalan di zon penyatuan $ 7,100- $ 7,500 sempit selama empat hari terakhir, tetapi penurunan jumlah perdagangan masih menjadi perhatian bagi kenaikan harga.

Melihat data perdagangan OKEx, kita dapat mencari lebih banyak isyarat pasaran. Sentimen jual beli menurun sejak 6 April, kerana niaga hadapan suku tahunan terus menunjukkan premium positif.

Selain itu, nisbah pinjaman margin telah meningkat ke 0.76, angka tertinggi sejak kemalangan pada pertengahan Mac, yang jelas menunjukkan keletihan minat menjual pendek dalam jangka pendek.

Carta Setiap Jam Masa Depan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD0626). Sumber: OKEx

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Nisbah BTC Panjang / Pendek kekal dalam julat 0.8 hingga 1.07. Ia berada di atas 1.0 pada hujung minggu lalu, kejadian yang jarang berlaku selepas kemalangan pada 12 Mac, yang menunjukkan pemulihan keyakinan pasaran. Nisbahnya kini berjalan sekitar 0.9, angka normal ketika perdagangan BTC berada dalam julat penyatuan.

Masa Pengumpulan Data: 4/3 12:00 pagi hingga 4/10 12:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek menunjukkan nisbah jumlah pengguna membuka kedudukan panjang berbanding membuka kedudukan pendek dalam jangka masa tertentu. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan. Sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali ada posisi beli dibuka, mesti ada posisi jual yang terbuka untuk mengimbangkannya. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

BTC Basis meningkat dengan cepat ke sekitar $ 60 setelah harga Bitcoin menembusi rintangan $ 7,100 pada 6 April. Premium positif telah berlaku selama empat hari, yang menunjukkan pengukuhan keyakinan pasaran. Niaga hadapan suku tahunan menunjukkan premium $ 45.

Masa Pengumpulan Data: 4/3 12:00 pagi hingga 4/10 12:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga aset pendasar, dalam kes ini Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran optimis. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran umum pesimis. Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), itu bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Minat terbuka dan jumlah dagangan

Open Interest (OI) meningkat perlahan, dari 4.02 bilion kontrak Jumaat lalu hingga 4.69 bilion kontrak semasa (1 kontrak = $ 10). Tempoh perdagangan yang berat adalah pada hari Isnin, 6 April, dan Khamis, 9 April, disertai oleh pengumpulan OI.

Walaupun OI semasa masih jauh lebih rendah daripada kontrak tertinggi 12,3 bilion pada Februari, OKEx mengatasi Bitmex di BTC OI pada pertengahan minggu, menurut penyedia data Skew. OKEx mencatatkan OI $ 0.62 bilion, berbanding $ 0.60 bilion Bitmex.

Masa Pengumpulan Data: 4/3 12:00 pagi hingga 4/10 12:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak. Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Selama tujuh hari terakhir, Nisbah Pinjaman Margin BTC telah meningkat dari tahap rendah pada 3 April 0,4 ke tahap semasa pada 0,76. Perlu diingat bahawa 0.76 adalah angka tertinggi sejak kemalangan pada pertengahan Mac, yang jelas menunjukkan keletihan penjualan pendek.

Masa Pengumpulan Data: 4/3 12:00 pagi hingga 4/10 12:00 pagi (UTC)

Margin Lending Ratio adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka masa tertentu. Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan meminjam BTC bertujuan untuk memendekkan duit syiling yang mendasari.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila nisbah pinjaman margin rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Sejumlah besar nisbah ini secara historis menunjukkan masa pembalikan.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Sentimen pasaran semakin panas, tetapi kita harus waspada terhadap optimisme pelabur runcit, yang sering berada di arah yang berlawanan dengan pasaran. Saya tidak melihat banyak peningkatan dari perspektif asas. Kekurangan jumlah dagangan sering berakhir dengan penurunan harga yang ketara.

Penurunan di bawah $ 7,050 boleh mendorong harga kembali ke zon sokongan berharga berhampiran $ 6,700. Sekiranya harganya masih boleh bertahan di atas $ 7,100, kita mungkin akan menyaksikan kenaikan lagi kepada $ 8,000.

Xuanhaimmoer, Pengarang TradingView

Pasaran berhati-hati ketika cuba melepasi ambang $ 7,300- $ 7,400. Bulls berusaha untuk mengatasi rintangan, tetapi tanda-tanda kelemahan mula terbentuk. Beruang akan muncul bila-bila masa apabila terdapat penjualan tajam hingga $ 7,000. Sekiranya kawasan ini pecah, banteng harus memikirkan kembali kekuatannya, beruang akan membanjiri.

Harga Bitcoin akan menyaksikan penurunan besar jika tidak dapat bertahan di atas harga psikologi $ 7,000. Dan titik harga sasaran jika jual beli adalah $ 6,500. Sekiranya bulls berjaya mempertahankan sasaran pada $ 7,000, harganya mungkin akan mencapai $ 7,600- $ 7,900.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me