Nisbah Pinjaman Margin BTC Melihat Tahap Tertinggi Sejak 12 April: Niaga Hadapan Jumaat

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Bitcoin (BTC) telah berjalan dalam jarak sempit dari $ 7,000 hingga $ 7,300 selama seminggu yang lalu. Pada hari Isnin, 20 April, Bitcoin mengikuti kejatuhan yang mendadak di pasaran minyak mentah dan A.S. Kemudian ia menemui titik terendah baru-baru ini dengan harga $ 6,700, dan sedikit pulih pada hari Rabu.

Namun, pada hari Khamis petang, Bitcoin memulakan rali yang pantas, dengan harga tertinggi menembusi tahap tekanan $ 7,200 dengan jumlah yang besar. Harga OKEx Quarterly Future (BTCUSD0626) melebihi $ 7,800. BTC diperdagangkan sekitar $ 7.500 pada waktu akhbar.

Setelah menerobos rata-rata bergerak 50-hari yang mendekati $ 7,150 dan tahap tekanan sekitar $ 7,300, BTC dengan cepat naik ke harga tertinggi sejak kemalangan 12 Mac. Pada masa ini ia tersekat di kawasan perdagangan awal yang berat sekitar $ 7,650.

Melihat data perdagangan OKEx, banyak petunjuk dibalikkan selepas perhimpunan Khamis. Nisbah Panjang / Pendek BTC kembali melebihi 1.0.

Premium BTC Quarterly masa depan telah berubah dari negatif ke positif berbanding harga spot. Walau bagaimanapun, Minat Terbuka (OI) menurun dengan ketara pada siang hari. Pasaran masih tidak panas seperti yang kami harapkan sebelum turun.

Carta 1D Niaga Hadapan Saham OKEx BTC (BTCUSD0626). Sumber: OKEx

Purata bergerak 50 hari / 100 hari – Merah / Kuning

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Nisbah Panjang / Pendek BTC menurun secara beransur-ansur sebelum hari Khamis, turun dari 1.2 hingga 0.9. Kemudian naik dengan cepat seiring dengan kenaikan pada hari Khamis hingga 1.25.

Ini menunjukkan bahawa lebih ramai orang memegang jawatan panjang berbanding pendek pada masa ini. Nisbahnya hampir dengan puncak bulan ini, tetapi masih rendah berbanding dengan puncak Februari di atas 2.5. Sekiranya pasaran dapat mengekalkan momentum menaik, jumlahnya mempunyai banyak ruang untuk ditingkatkan.

Masa Pengumpulan Data: 17/4 12:00 pagi hingga 4/24 12:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek menunjukkan nisbah jumlah pengguna membuka kedudukan panjang berbanding membuka kedudukan pendek dalam jangka masa tertentu. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan. Sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali ada posisi beli dibuka, mesti ada posisi jual yang terbuka untuk mengimbangkannya. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

BTC Basis berjaya naik di atas $ 0 hingga $ 8, walaupun harga BTC melonjak lebih dari $ 400 pada hari Khamis, yang mencerminkan beberapa ketidakpastian dalam keyakinan pasaran.

Sebelum hari Khamis, BTC Basis berada di wilayah negatif hampir sepanjang minggu. Pasaran niaga hadapan tidak menunjukkan banyak keyakinan sebelum turunnya separuh seperti yang diharapkan.

Masa Pengumpulan Data: 17/4 12:00 pagi hingga 4/24 12:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga aset pendasar, dalam kes ini Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran optimis.

Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran umum pesimis. Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), itu bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Minat terbuka dan jumlah dagangan

Open Interest (OI) terkumpul ke paras tertinggi mingguan sebanyak 5.51 juta kontrak sebelum tunjuk perasaan Khamis. Kemudian turun sebanyak 7.5% kepada kira-kira 4.93 juta kontrak (1 kontrak = $ 100). Ini menunjukkan bahawa sebahagian daripada posisi jual dilikuidasi atau ditutup dan tidak banyak posisi beli masuk ke pasaran. Perubahan ini sangat mirip dengan minggu lalu, yang menunjukkan kenaikan harga untung semasa kenaikan harga dan menutup kedudukan mereka.

Masa Pengumpulan Data: 17/4 12:00 pagi hingga 4/24 12:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak. Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka. Setakat ini, OI telah jatuh kepada 4.77 juta kontrak.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Nisbah Pinjaman Margin BTC memulakan aliran menaik yang besar pada hari Khamis. Nisbah melonjak dari 0.3 hingga 0.63, tahap tertinggi sejak 12 April. Ini menunjukkan bahawa jumlah pengguna yang meminjam BTC menurun dengan ketara, kerana meminjam BTC pada umumnya bertujuan untuk membuka posisi jual.

Masa Pengumpulan Data: 17/4 12:00 pagi hingga 4/24 12:00 pagi (UTC)

Margin Lending Ratio adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka masa tertentu. Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan meminjam BTC bertujuan untuk memendekkan duit syiling yang mendasari.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila nisbah pinjaman margin rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Sejumlah besar nisbah ini secara historis menunjukkan masa pembalikan.

Wawasan peniaga

Xuanhaimmoer, Pengarang TradingView

Pada kerangka harian untuk carta Bitcoin, kita melihat bull benar-benar menguasai. Tetapi berapa banyak kekuatan yang diperlukan oleh bull untuk menjadikan harga Bitcoin meningkat? MA (20) pada carta harian Bitcoin masih meningkat dan merupakan sokongan yang baik untuk kenaikan harga.

Carta 1D BTC / USD. Sumber: TradingView

Dua hari yang lalu, kami melihat bentuk Corak Candlestick Morning Star-Reversal pada harga. Sasaran MA (200) pada bingkai harian masih merupakan sasaran menarik untuk Bitcoin pada $ 7,900.

Semalam, Bitcoin keluar dari corak segitiga dengan jumlah transaksi yang besar. Ini akan menjadi asas bagi kenaikan harga ke tahap yang lebih tinggi. Dan saya percaya bahawa Bitcoin akan mencapai $ 7,900 sebelum pembetulan atau penembusan bergerak maju.

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Selepas perhimpunan hari Khamis, risiko penurunan harga BTC yang ketara sekali berkurang. Kami mempunyai kebarangkalian yang tinggi untuk melihat kenaikan lain selepas tempoh penggabungan. Tahap 4 jam telah digabungkan menjadi corak kenaikan, sementara tahap 1 jam menunjukkan momentum kenaikan yang baik.

Tertinggi semalam $ 7,810 hampir dengan tahap permulaan kemalangan 12 Mac $ 7,970. Sokongan jangka pendek berjumlah $ 7,400 – selagi sokongan ini sah, BTC kemungkinan akan menguji semula $ 7,970 lagi. Sentimen pasaran masih tidak panas, tetapi kekurangan BTC mungkin bukan idea yang baik kerana hanya tinggal kurang dari 20 hari sebelum separuh.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me