Niaga Hadapan Jumaat: Mac 2020 Merupakan Bulan Terburuk untuk Bitcoin Sejak November 2018

Futures Friday adalah tinjauan mingguan Bitcoin niaga hadapan suku tahunan di OKEx – produk dengan jumlah tertinggi.

Pada bulan dan suku terakhir hampir berakhir, perlu diperhatikan bahawa Bitcoin (BTC) telah melihatnya prestasi bulanan terburuk sejak November 2018. Mac 2020 juga terbukti sebagai prestasi Mac terburuk Bitcoin dalam dua tahun.

Cryptocurrency utama turun 26.56 peratus pada setiap bulan bagi harga niaga hadapan suku BTC OKEx, menandakan kerugian suku ketiga berturut-turut koin.

Sejak beberapa hari kebelakangan ini, Bitcoin mula-mula melonjak ke paras tertinggi pada $ 6,932, kemudian memulakan penurunan, menetapkan harga terendah 7 hari pada $ 5,802 pada 30 Mac, sebelum mencapai paras tertinggi baru pada $ 7,327 baru pagi 3 April. sekitar $ 6,900 pada waktu akhbar.

Carta Setiap Jam Masa Depan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD0626). Sumber: OKEx

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Selama tujuh hari terakhir, Nisbah Panjang / Pendek kekal dalam julat 0,67 hingga 0,97, jatuh secara beransur-ansur dari paras tertinggi pada hari Jumaat, dan sekarang berjalan sekitar 0,96, yang bermaksud penjual seluar pendek masih berada di depan. Berbanding dengan data sejarah, bilangan semasa rendah.

Masa Pengumpulan Data: 3/27 8:00 pagi hingga 4/3 8:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek menunjukkan nisbah jumlah pengguna membuka kedudukan panjang berbanding membuka kedudukan pendek dalam jangka masa tertentu. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan. Sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali ada posisi beli dibuka, mesti ada posisi jual yang terbuka untuk mengimbangkannya. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Selama seminggu yang lalu, asas niaga hadapan suku tahunan secara konsisten negatif sehingga hari Khamis, 2 April. Premium negatif meningkat kepada lebih dari $ 80 pada hujung minggu yang lalu. Sudah lama sejak kita melihat premium positif pada kontrak suku tahunan, yang pada masa ini menunjukkan premium positif $ 20. Fakta ini menunjukkan pemulihan keyakinan pasaran.

Masa Pengumpulan Data: 3/27 8:00 hingga 4/3 8:00 (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga masa depan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga aset pendasar, dalam kes ini Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran optimis. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran umum pesimis. Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), itu bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah Minat dan Dagangan Terbuka

Minat Terbuka (OI) meningkat kepada 4.5 bilion pada hari Sabtu, 28 Mac, sebelum turun menjadi sekitar 4 bilion. OI kekal pada tahap rendah 4.06 bilion pada waktu akhbar, kira-kira tahap yang sama dengan Jumaat lalu. Tempoh perdagangan yang berat adalah pada hari Khamis dan Jumaat, disertai oleh penurunan OI. Berbanding dengan data sejarah, OI semasa rendah.

Masa Pengumpulan Data: 3/27 8:00 pagi hingga 4/3 8:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak. Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Beli / Jual Volume Pengambil

Selama tujuh hari terakhir, jumlah penjualan (Sell Taker Volume) sedikit lebih tinggi dalam dua hari pertama, dan jumlah pembelian aktif muncul pada hari Khamis. Kami masih dapat melihat jumlah pembelian aktif hari ini, seperti yang ditunjukkan dalam carta di bawah.

Masa Pengumpulan Data: 3/27 8:00 pagi hingga 4/3 8:00 pagi (UTC)

Taker merujuk kepada perdagangan yang segera diisi, juga dikenal sebagai pesanan Market. Ini bertentangan dengan Pembuat, istilah yang digunakan untuk merujuk pada pesanan Batas, ketika perdagangan memasuki buku pesanan dengan harga tertentu dan menunggu untuk dicocokkan. 

Buy Taker Volume adalah jumlah pembelian aktif dalam jangka masa tertentu, yang menunjukkan aliran masuk. Volume penjualan taker: jumlah penjualan aktif dalam jangka masa tertentu, yang menunjukkan aliran keluar.

Apabila jumlah pembelian tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila jumlah jualan tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Secara umum, peniaga runcit cenderung membuat pesanan lebih banyak. Jumlah jual beli dapat dianggap sebagai petunjuk ramalan pasaran dari peniaga runcit.

Wawasan peniaga

Xuanhaimmoer, Pengarang TradingView

Hari ini, 3 April, saya masih melihat keagresifan kenaikan harga ketika harga Bitcoin terus meningkat. Semalam, zon $ 6,950 mungkin menolak kenaikan ketika mereka cuba melangkah terlalu jauh. Reaksi beruang tersebut segera mendorong harga Bitcoin kembali kepada $ 6,650.

Walaupun begitu, isyarat pada bingkai besar masih menyokong kenaikan harga, dan hari ini mereka terus berusaha untuk naik di atas zon psikologi $ 7,000.

Sekiranya Bitcoin melintasi wilayah $ 7,000 dengan sempurna dan lengkap, harganya akan mencapai matlamat $ 7,500- $ 7,900. Tetapi, jika beruang menekan kenaikan harga, kemungkinan besar kita akan melihat Bitcoin pada harga $ 5,800- $ 6,100.

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Harga Bitcoin meningkat di atas $ 7,000 pada hari Khamis, tetapi gagal menembusi tahap rintangan yang kuat pada $ 7,200. Dengan tekanan penjualan yang tinggi di atas $ 7,000, mudah untuk memalsukan pelarian. Harga Bitcoin telah menguji $ 7.000 tiga kali berturut-turut, tetapi gagal menerobos, jadi kita perlu mengelakkan dari memburu ke atas.

Tetapi corak kenaikan harga dalam kitaran mini belum berakhir. Jual beli pendek adalah pilihan apabila terdapat tanda-tanda perbezaan perbezaan yang hampir mendekati $ 7,200.

Melihat ke belakang, April cenderung menjadi bulan pulangan positif bagi BTC, meningkat tujuh daripada sembilan kali dalam sembilan tahun terakhir. Sangat menarik untuk melihat apakah Bitcoin akan mengikuti corak itu tahun ini.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me