Niaga hadapan BTC mencerminkan optimisme baru yang mungkin berterusan hingga hujung minggu

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Walaupun Bitcoin mengembalikan hampir semua "Perhimpunan Elon" keuntungan pada hujung minggu lalu dan menguji sokongan pada 32,000 USDT, Isnin pertama Februari, menyaksikan pemimpin pasaran memasuki arah aliran menaik. Harga Bitcoin sejak itu meningkat dari 33,000 USDT menjadi hampir 39,000 USDT dalam empat hari, seperti pada harga spot OKEx BTC. Walaupun harganya masih berada di bawah $ 40,000, aliran menaik Bitcoin menyebabkan harga altcoin, terutama sektor DeFi, melambung tinggi. 

Pada Futures Friday minggu lalu, kami melihat premium untuk niaga hadapan suku tahunan BTC menguncup 3% dan sentimen kenaikkan harga pasaran semakin lemah. Data niaga hadapan OKEx minggu ini menunjukkan premium kembali kepada sekitar 5%, bersama dengan minat terbuka meningkat di atas $ 2 bilion, menunjukkan pemulihan keyakinan pasaran yang cepat. Dikombinasikan dengan nisbah panjang / pendek melayang di sekitar 1.2 dan kadar pembiayaan pertukaran berterusan yang belum terlalu panas, kami mempunyai alasan untuk optimis bahawa Bitcoin akan meneruskan trend kuat minggu ini pada hujung minggu.

Pada masa penulisan, kontrak suku tahunan BTCUSD0326 – berakhir pada akhir bulan Mac – diperdagangkan pada tahap 39,500 USDT dengan premium $ 1,800, atau 4,9%, melebihi harga indeks. 

Niaga hadapan suku tahunan OKEx BTC (BTCUSD0326), pada 8:00 pagi UTC pada 5 Februari. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk. 

Nisbah panjang / pendek BTC

Nisbah panjang / pendek sedikit naik dan turun selama seminggu, melayang pada kisaran 1,07 hingga 1,53, dan walaupun harga terus bergerak lebih tinggi, nisbah itu tidak kembali ke paras tertinggi pada hari Jumaat yang lalu pada 1,80.

Ini juga menunjukkan bahawa kemunduran hujung minggu lalu mengurangkan motivasi para pelabur runcit untuk pergi lama dan mereka tidak terlalu berminat untuk mengejar unjuk rasa minggu ini. Nisbah panjang / pendek yang kini berjalan berhampiran 1.20 berada pada tahap rendah baru-baru ini, yang boleh mendorong kenaikan harga Bitcoin.

Masa pengumpulan data: 1/29 8:00 pagi UTC hingga 2/5 8:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium niaga hadapan suku tahunan mencapai tahap rendah baru-baru ini pada 1.84%, atau $ 600, pada hari terakhir bulan Januari dan kemudian mula melonjak seiring dengan harganya. Premium kini kembali ke 4.8%, atau $ 1.800, yang menunjukkan bahawa pasaran kembali yakin dengan cepat.

Selain itu, kadar pembiayaan untuk pertukaran berterusan, yang mengikuti trend yang sama dengan premium niaga hadapan suku tahunan, terus meningkat lebih tinggi pada minggu ini. Ia mencapai puncak 0.19% pada hari Khamis pagi sebelum harga jatuh kembali untuk pembetulan jangka pendek. Kadar pendanaan semasa berjalan sekitar 0.06%, yang berada dalam julat normal dan memberi ruang kepada Bitcoin untuk meneruskan pergerakan menaik. 

Masa pengumpulan data: 1/29 8:00 pagi UTC hingga 2/5 8:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), itu bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat pembukaan menunjukkan pembalikan berbentuk V dalam tujuh hari terakhir. Pertama, OI turun dengan penurunan harga, kemudian dengan cepat melonjak pada hari Selasa pagi untuk mendapatkan semula tahap $ 2.1 bilion. Angka ini juga menunjukkan bahawa pasaran sekali lagi berada dalam fasa perdagangan yang aktif dan bahawa harga mungkin akan menyaksikan turun naiknya.

Menariknya, OI, nisbah panjang / pendek dan kadar pendanaan melonjak sekitar jam 8:00 pagi UTC pada 2 Februari, yang bertepatan dengan harga yang keluar dari corak double-bottom 34,500 USDT di tempat, atau 35,600 pada niaga hadapan suku tahunan . Tahap harga ini akan menjadi sokongan penting pada masa akan datang.

Masa pengumpulan data: 1/29 8:00 pagi UTC hingga 2/5 8:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Pergerakan nisbah pinjaman margin BTC bertentangan dengan petunjuk di atas, yang terus bergerak lebih tinggi dari 15 ke 22 semasa fasa penurunan harga dan mula turun dengan mendadak semasa pemulihan minggu ini. Ini menunjukkan bahawa peniaga leverage spot telah membeli dan menutup posisi mereka dalam rali. Dalam 24 jam terakhir, nisbahnya tidak berubah dan melayang sekitar 15.

Masa pengumpulan data: 1/29 8:00 pagi UTC hingga 2/5 8:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu. 

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Sentimen pasaran pulih dengan pantas kerana kenaikan USD000 pada minggu ini. Pola kenaikan akan terbentuk sekiranya penutupan harian berada di atas paras tertinggi pada Jumaat lepas. Sekiranya itu berlaku, Bitcoin kemungkinan akan mencabar 40,000 USDT dan tertinggi sepanjang masa berhampiran 42,000 USDT.

Tahap sokongan pada masa ini berada pada 34,500 USDT dan 32,000 USDT. Walau bagaimanapun, semua petunjuk kelihatan sihat, dan tidak ada tanda-tanda kemunduran besar dalam jangka pendek.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me