Niaga Hadapan Bitcoin Menunjukkan Mood Pasaran yang Berhati-hati Walaupun Sokongan $ 10K Memberi Keuntungan

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx

Sejak Jumaat lalu, Bitcoin (BTC) telah bergerak antara $ 9,800 dan $ 10,600, mengikut harga OKEx Quarterly Futures (BTCUSD0925). Walaupun telah menguji tahap psikologi $ 10,000 beberapa kali, cryptocurrency terbesar terus bertahan, walaupun ekuiti menunjukkan prestasi buruk minggu ini.

Turun naik yang direalisasikan secara konsisten melambung sekitar 2.5% minggu ini, di bawah nilai purata 3.1%. Volatilitas tersirat, sebaliknya, meningkat sebanyak 0.3%, tetapi harga nampaknya tidak stabil buat masa ini.

Melihat data perdagangan OKEx, nisbah panjang / pendek telah meningkat dalam beberapa formasi harga bawah. Namun, setelah harga stabil sekitar $ 10,200 kali ini, nisbahnya secara beransur-ansur menurun, menunjukkan bahawa peniaga kurang yakin akan kenaikan harga selanjutnya. Selanjutnya, penurunan berterusan dalam nisbah pinjaman margin menunjukkan bahawa semakin sedikit orang di pasaran yang bersedia membayar faedah untuk meminjam Bitcoin hari ini. Minat terbuka kekal pada tahap yang lebih rendah berbanding bulan lalu, dan premium niaga hadapan suku tahunan negatif menunjukkan sentimen pasaran secara keseluruhan menurun.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD0925) pada 6:00 pagi UTC pada 11 September. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk

Nisbah panjang / pendek BTC

Dalam tren sideways ini, nisbah panjang / pendek agak tidak stabil, berjalan antara 1.05 dan 1.45. Nisbah ini memuncak pada hari Isnin dan kemudian memulakan penurunan secara beransur-ansur ke nilai semasa, hampir 1.1. Walaupun BTC pulih pada separuh kedua minggu ini dan melonjak melebihi $ 10,000, peniaga runcit tidak terkesan dengan kenaikan semula, dan lebih banyak dari mereka mengalami kekurangan.

Juga menarik untuk diperhatikan bahawa nisbah panjang / pendek meningkat dengan ketara apabila harga menguji sokongan utama pada $ 9,800 beberapa kali, menunjukkan peniaga runcit menganggap sokongan itu lebih kukuh dan bersedia untuk membuka rindu pada harga yang lebih rendah.

Secara keseluruhan, penurunan secara beransur-ansur dalam nisbah panjang / pendek menunjukkan bahawa keyakinan pasaran tetap rendah.

Masa Pengumpulan Data: 9/4 4:00 pagi UTC hingga 9/11 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Pada minggu lalu, kami melihat asas BTC antara niaga hadapan suku tahunan dan harga spot jatuh ke wilayah negatif untuk pertama kalinya sejak pertengahan Mei. Trend ini telah berterusan, dengan kontrak suku tahunan jatuh ke tahap negatif 0.16% pada hari Khamis.

Niaga hadapan suku tahunan semasa akan berakhir pada akhir bulan September, dan kemerosotan masa boleh menjadi salah satu sebab untuk penurunan premium, tetapi lebih banyak disebabkan oleh fakta bahawa peserta pasaran tidak positif mengenai trend jangka menengah.

Masa Pengumpulan Data: 9/4 4:00 pagi UTC hingga 9/11 4:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka tidak banyak berubah setelah penurunan cepat menjadi hampir $ 840 juta pada hari Jumaat yang lalu. OI turun ke tahap terendah minggu ini, pada $ 802 juta, pada hari Selasa tetapi sejak itu kembali ke $ 835 juta sekarang. Oleh kerana perubahan OI yang lebih kecil, tidak ada tanda-tanda pergerakan besar berikutnya, dan jika OI berlanjutan dalam corak berayun ini, harga kemungkinan akan tetap berada di sisi.

Masa Pengumpulan Data: 9/4 4:00 pagi UTC hingga 9/11 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Tidak seperti perubahan pesat dalam nisbah panjang / pendek, nisbah pinjaman margin telah turun jauh dari 11 Jumaat lalu kepada 5.5. Ini juga bermaksud bahawa terdapat lebih sedikit peniaga yang sanggup membayar faedah untuk meminjam Bitcoin.

Masa Pengumpulan Data: 9/4 4:00 pagi UTC hingga 9/11 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrem nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Walaupun harga Bitcoin secara beransur-ansur menjauh dari $ 10,000 pada separuh kedua minggu ini, jumlah dagangan tidak meningkat, dan pemulihan terlalu lemah. 

$ 10,700 adalah ambang jangka pertengahan, jika harga dapat menembusi tahap itu, kita mungkin akan melihat peningkatan keyakinan pasaran lebih lanjut. Namun, buat masa ini, harganya masih cenderung untuk menguji sokongan pada $ 9,800, dan masih perlu dilihat apakah tahap ini dapat bertahan lebih lama.

Sentimen pasaran yang ditunjukkan oleh data perdagangan OKEx juga tidak terlalu positif: Nisbah panjang / pendek tidak mengikuti kenaikan harga BTC, dan nisbah pinjaman margin telah bergerak lebih rendah.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me