Niaga hadapan Bitcoin mencerminkan penghindaran risiko, tetapi pasaran spot meningkat dalam jangka panjang

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Bitcoin (BTC) bermula minggu ini dengan momentum kenaikkan harga, meningkat dari paras $ 13,000 hingga $ 13,800, mengikut harga Indeks OKEx BTC. Setelah harga BTC mencecah paras tertinggi tahun ini – pada awal pagi hari Rabu – daya beli jelas menurun dan kami melihat perbezaan yang menurun pada indikator RSI carta empat jam, seperti yang kami perhatikan dalam Crypto Market Daily pada hari Rabu. Berikutan itu, Bitcoin turun seiring dengan pasaran saham Amerika Syarikat dan mencecah serendah $ 12,870 sebelum memasuki fasa penggabungan. Buat masa ini, Future Quarterly OKEx (BTCUSD1225) didagangkan pada premium $ 240 berbanding harga indeks.

Dalam artikel Futures Friday minggu lalu, kami mencatat bagaimana data perdagangan OKEx menunjukkan para peserta pasaran secara konsisten menjual pada tahap rintangan penting untuk mendapatkan keuntungan. Trend minggu ini sebahagian besarnya sama, kerana nisbah panjang / pendek umumnya bertentangan dengan pergerakan harga. Walau bagaimanapun, kenaikan nisbah pinjaman margin minggu ini lebih menunjukkan keyakinan peserta pasaran terhadap harga jangka pertengahan hingga jangka panjang.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD1225), pada 6:00 pagi UTC pada 30 Oktober. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah panjang / pendek BTC

Turun naik nisbah panjang / pendek telah berkurang dari minggu lalu, antara 0,74 hingga 0,92. Ini boleh menjadi tanda optimisme pasaran setelah harga pecah di atas tahap rintangan $ 13,000. Terutama pada hari Khamis, ketika harga turun tajam, pelabur runcit membuka jangka panjang dan mendorong nisbah panjang / pendek ke tahap tertinggi minggu ini. Pada masa yang sama, kami juga memerhatikan bagaimana setelah mendekati $ 14,000 pada harga niaga hadapan suku tahunan OKEx, nisbah panjang / pendek jatuh lebih cepat. Ini menunjukkan bahawa pelabur runcit tidak menjangkakan harganya akan menembus $ 14,000 dalam masa terdekat.

Ketika hari pilihan raya A.S. semakin dekat, pasaran mempunyai penolakan terhadap risiko, yang telah mempercepat tindakan pengambilan untung peniaga. Kami mungkin terus melihat harga bergerak dalam corak penyatuan minggu depan, sementara kesan dramatik peristiwa besar tidak dapat dikesampingkan.

Masa Pengumpulan Data: 10/23 6:00 pagi UTC hingga 10/30 6:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Asas antara niaga hadapan dan spot suku tahunan telah menurun dari $ 350 pada hari Ahad, atau 2.7%, kepada $ 140 semasa, atau 1.8%. Ini menunjukkan pasaran tidak begitu optimis seperti ketika harga menembus $ 13,000, seperti pada harga Indeks OKEx BTC.

Asas BTC semasa pada $ 140 tetap sihat dan berterusan, tetapi ini juga menunjukkan bahawa sentimen pasaran telah berubah menjadi lebih berhati-hati.

Masa Pengumpulan Data: 10/23 6:00 pagi UTC hingga 10/30 6:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Minat dan jumlah dagangan terbuka

Minat terbuka meningkat di sekitar tahap $ 1 bilion sepanjang minggu dan memuncak pada $ 1.08 bilion pada hari Rabu. Kami melihat jumlah penjualan yang meningkat semasa penurunan mendadak pada hari Rabu, tetapi BTC masih diperdagangkan di atas ambang.

Masa Pengumpulan Data: 10/23 6:00 pagi UTC hingga 10/30 6:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah berjangka / pertukaran berjangka yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Tidak seperti nisbah panjang / pendek, nisbah pinjaman margin BTC telah menunjukkan arah aliran perlahan dari 8.5 hingga 11.5, tanpa pembetulan besar. Ini menunjukkan bahawa peniaga di pasaran leverage spot lebih optimis terhadap pergerakan harga jangka menengah.

Masa Pengumpulan Data: 10/23 6:00 pagi UTC hingga 10/30 6:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga untuk melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai maksimum nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Harga BTC kekal jauh di atas ambang jangka pertengahan $ 13,000 mengikut harga niaga hadapan suku tahunan OKEx. Walaupun tren kenaikan kelihatan utuh, kami juga mengesahkan $ 14,000 sebagai rintangan atas buat masa ini. Pasaran cenderung bergerak ke fasa penggabungan antara dua tahap kritikal ini pada minggu pilihan raya.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me