Niaga hadapan Bitcoin mencerminkan optimisme menjelang keputusan pilihan raya walaupun mengambil untung rendah

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Pilihan raya A.S. yang tidak menentu adalah peristiwa terbesar yang mempengaruhi pasaran minggu ini. Sebilangan besar negara pengganti menuju Trump pada awal malam pilihan raya, tetapi setelah surat suara mulai dihitung, Biden kembali memimpin di sejumlah negara pertempuran. Pasaran bertindak balas dengan cepat terhadap perubahan ini, ketika Bitcoin turun bersama dengan pasaran saham setelah tinjauan pilihan raya terbalik di Wisconsin pada hari Rabu pagi.

Oleh kerana keputusan pilihan raya semakin memihak kepada kemenangan Biden, kedua-dua ekuiti dan cryptocurrency terus meningkat. Bitcoin mencapai lonjakan 10% pada hari Khamis dan mencapai paras tertinggi tiga tahun pada $ 15,968 pagi ini, mengikut harga Indeks OKEx BTC. Buat masa ini, Future Quarterly OKEx (BTCUSD1225) diperdagangkan pada premium $ 300, atau 2%, melebihi harga indeks.

Dalam artikel Futures Friday minggu lalu, kami mencatat bagaimana data perdagangan OKEx mencerminkan keyakinan pasaran terhadap harga jangka pertengahan hingga jangka panjang. Peningkatan pesat minggu ini dalam nisbah panjang / pendek menunjukkan bahawa pelabur runcit mengejar kenaikan harga. Sementara itu, jumlah dagangan diperkuat dari hari Rabu dan disertai oleh kenaikan asas BTC.

Teknikal ini menunjukkan bahawa sentimen pasaran memilih kenaikan harga jangka pendek. Namun, pengambilan untung di pasar leverage berpotensi memberikan tekanan ke bawah pada harga.

Pada carta empat jam, rata-rata bergerak 30 dan 60 menunjukkan penjajaran bullish yang jelas – dan, secara keseluruhan, sentimen ini diperkuat dan kemungkinan akan berlanjutan dalam masa terdekat.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD1225), pada 7:00 pagi UTC pada 6 November. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah panjang / pendek BTC

Nisbah panjang / pendek sebahagian besarnya datar sebelum hari Khamis, melayang pada julat 0.7 hingga 0.8 Kenaikan mendadak berlaku setelah harga niaga hadapan suku tahunan menembusi di atas $ 15,000 pada hari Khamis pagi, dengan nisbah melonjak dari 0,8 hingga 0,95. Ini juga merupakan titik tertinggi yang dicapai oleh penunjuk ini sejak pertengahan Oktober. Kenaikan nisbah panjang / pendek ini menunjukkan bahawa pelabur runcit mengejar kenaikan harga.

Di samping itu, kerana kadar pendanaan untuk pertukaran BTC kekal tidak terlalu panas, kita dapat menjangkakan sentimen bullish semasa akan bertahan dalam jangka pendek.

Masa Pengumpulan Data: 10/30 4:00 pagi UTC hingga 11/6 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Asas antara niaga hadapan dan spot suku tahunan kini mencapai $ 300, atau sekitar 2% – naik dari $ 180 pada pagi Rabu. Walau bagaimanapun, premium ini tidak begitu tinggi berbanding $ 350, atau 2.7%, pada hari Ahad terakhir bulan Oktober, ketika harganya menembusi $ 13.000.

Secara relatifnya, premium semasa berada pada tahap sihat dan menunjukkan keyakinan pasaran. Tetapi pada minggu berikutnya, pelaku pasaran perlu mengawasi kemungkinan berpotensi terlalu panas, menandakan pembetulan yang akan datang.

Masa Pengumpulan Data: 10/30 4:00 pagi UTC hingga 11/6 4:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka terus turun naik sekitar $ 1 bilion sehingga hari Rabu. Tetapi pada hari Khamis, kami melihat ia mencapai paras tertinggi $ 1,15 bilion untuk minggu ini, yang menunjukkan bahawa sentimen pasaran sesuai dengan pergerakan harga. Jumlah dagangan juga meningkat selepas hari Rabu, yang menunjukkan peserta pasaran mengejar tindakan harga.

Masa Pengumpulan Data: 10/30 4:00 pagi UTC hingga 11/6 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Menariknya, nisbah pinjaman margin BTC sekali lagi bergerak ke arah yang bertentangan dengan nisbah panjang / pendek – ia menurun dari 11.5 hingga menyentuh 7.8 semalam, ketika harga meningkat. Ini menunjukkan bahawa peniaga di pasaran leverage mula menutup posisi dan mengambil keuntungan.

Kita perlu memerhatikan pergerakan nisbah ini seterusnya untuk melihat apakah peniaga memulakan satu pusingan peningkatan, yang akan menjadi petanda positif bagi pasaran.

Masa Pengumpulan Data: 10/30 4:00 pagi UTC hingga 11/6 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Kenaikan pada hari Khamis sangat meningkatkan sentimen bullish pasaran dan berpotensi membuka jalan bagi Bitcoin untuk sekurang-kurangnya menguji tahap tertinggi sepanjang masa.

Secara teknikal, perbezaan potensi penurunan sebelumnya pada tahap empat jam telah diangkat selepas pam Khamis. Tahap sokongan intraday berada pada $ 15,650, mengikut harga niaga hadapan suku tahunan, atau $ 15,350 di pasaran spot.

Walau bagaimanapun, perkembangan dalam pilihan raya A.S. kemungkinan akan terus mempengaruhi tindakan dan turun naik harga jangka pendek.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me