Mingguan Teknikal OKEx: 30 Mac 2020

Beruang terkawal, sentimen merosot.

Pengambilan Utama

 • – Tindakan harga BTC pada hujung minggu telah melemahkan keyakinan pasaran crypto ketika ekuiti global dan minyak terus merosot.
 • – Data menunjukkan bahawa sentimen jangka sederhana telah beralih ke arah penurunan.
 • – Petunjuk teknikal menunjukkan turun naik harga altcoin utama disebabkan oleh kenaikan.

Bersedia untuk impak

Crypto bear memegang lagi pegangan tegas di pasaran cryptocurrency pada hari Isnin Asia, kerana kes koronavirus global telah mencapai 720,000. Pelabur telah memusatkan perhatian pada kejatuhan wabak ekonomi makro, dan penutupan ekonomi utama yang berterusan telah membayangkan prospek pertumbuhan global. Dalam penerbitan kami sebelumnya, kami menekankan bahawa bitcoin boleh menjadi lindung nilai yang baik terhadap penurunan nilai mata wang fiat, tetapi tidak terhadap kemelesetan global. Walaupun bank pusat dan pembuat dasar telah melakukan gerakan agresif untuk cuba membatasi kerosakan, narasi kemelesetan nampaknya semakin ketara dan semakin mendapat perhatian. Pelabur dan peniaga mungkin tidak akan terlepas bagaimana ini dapat dilaksanakan.

Harga BTC telah menyentuh kawasan 5800 sebelum sedikit pulih menjadi sekitar 6000. Altcoin utama kebanyakan berwarna merah, dengan BSV menyerahkan lebih daripada 4% nilai, dan sementara ETH, XRP, dan TRX telah diperdagangkan 2% hingga 4% lebih rendah. Perlu diingat bahawa BTC dan SPX kekal dalam korelasi yang tinggi, sementara emas telah mengatasi kripto dan ekuiti. Kami percaya bahawa korelasi kebanyakannya tidak akan terputus sekiranya penjualan besar-besaran di pasaran ekuiti dan minyak berterusan, kerana risiko kecairan terus dapat memaksa pelabur menjual bitcoin mereka untuk mengimbangi kerugian mereka dalam aset lain.

Gambar 1: BTC / SPX / EMAS Sejak Februari – Carta Harian (Sumber: Tradingview) Gambar 2: Bias Strategik Bitcoin Sentix (Sumber: Sentix)

Selain itu, sentimen jangka sederhana nampaknya juga merosot. Bias Strategik Bitcoin Sentix, yang mengukur jangkaan aset kripto selama 6 bulan dari pelabur umum, dan dianggap sebagai petunjuk utama pasaran, menjunam 12 mata peratusan minggu ini. Patrick Hussy, Pengarah Urusan di Sentix mengatakan “ada banyak yang menunjukkan bahawa gelombang penjualan bitcoin seterusnya akan segera berlaku.”

Analisis Harga

BTCUSDT – turun naik harga akan meningkat?

 • Penembusan ke arah penurunan telah dibuat pada hujung minggu selepas penjualan ekuiti pada hari Jumaat. BTCUSDT telah mendekati Bollinger Band 12 jam yang lebih rendah, dan band telah berada dalam tekanan, menunjukkan ketidakstabilan harga dapat meningkat.
 • MACD membuat crossover penurunan 12 jam. Ini mungkin menunjukkan pergeseran momentum ke arah penurunan.
 • Harga telah menghasilkan rendah, RSI pada mulanya mengikuti, tetapi UO belum membuat rendah yang lebih rendah. Jika dilihat, harga yang lebih rendah dapat dilaksanakan.

Ke depan, ujian Fibonacci Retracement 61.8% tidak dapat dielakkan. Sekiranya hasil jualan meningkat, pengujian semula tahap FR 38.2% boleh dilakukan.

Gambar 3: BTCUSDT – Carta 12 Jam (Sumber: OKEx; Tradingview)

ETHUSDT – Beruang dapat mengirimkan harganya ke 117?

 • ETHUSDT tidak dapat maju melampaui rintangan 12 jam, yang tetap tidak putus selama kira-kira tiga minggu.
 • Tekanan band Bollinger menunjukkan bahawa turun naik harga mungkin disebabkan oleh kenaikan. Sekiranya rintangan tetap berlaku, yang kemungkinan besar disebabkan oleh sentimen semasa, ini dapat menguatkan kes pembetulan harga selanjutnya.
 • 117 hingga 120 boleh menjadi kawasan pertama yang ditonton, yang merupakan terendah minggu lalu. Sekiranya tahap tersebut dikompromikan, penurunan lebih jauh ke arah kawasan 105 semakin besar kemungkinannya.

Gambar 4: Carta 12 Jam ETHUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

TRXUSDT

 • TRON sekali lagi telah menghasilkan perbezaan antara harga dan momentum, dengan harga menghasilkan beberapa tahap tertinggi, dan RSI tidak setuju.
 • Walaupun perbezaan seperti itu dapat dianggap positif dalam keadaan pasar yang normal, namun, mengingat lingkungan pesimis saat ini, peluang untuk memiliki kepalsuan tidak boleh dikesampingkan di sini.
 • Terlepas dari arah penembusan yang diharapkan, kemungkinan kenaikan turun naik harga relatif tinggi kerana band Bollinger telah memerah.
 • Tahap pertama yang boleh ditonton adalah 0,01007, yang terendah minggu lalu. Sekiranya pasangan boleh menembusi di atas kawasan 0.01209, pembalikan jangka pendek dapat disahkan.

Gambar 5: Carta 12 Jam TRXUSDT (Sumber: OKEx; Paparan Dagangan)

OKBUSDT

 • OKB telah berdagang berhampiran Fibonacci Retracement 38.2% dan mendekati rintangan trendline 2 bulan.
 • Memandangkan token pertukaran relatif tidak berkaitan dengan pasaran kripto umum, indikator menunjukkan bahawa momentum kenaikan tetap utuh, meningkatkan peluang untuk mengalami pembalikan positif, dan minggu dapat menjadi penting dari segi perkembangan tindakan harga masa depan..
 • Tertinggi pada 20 Mac 4.83 boleh menjadi tahap pertama untuk menonton. Jika dilihat, kemungkinan mencapai 61.8% FR dapat meningkat. 20-MA pada 3.9 boleh menjadi tahap yang lebih rendah untuk ditonton.

200-MA dan 23.6% FR berada di kawasan 3.32.

Gambar 6: Carta Harian OKBUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

Ikuti OKEx pada:

 https://twitter.com/OKEx

 

https://www.facebook.com/okexofficial/

 

https://www.linkedin.com/company/okex/

 

https://t.me/OKExOfficial_Bahasa Inggeris

 

https://www.reddit.com/r/OKEx/

 

https://www.instagram.com/okex_exchange

Laman web: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me