Mingguan Teknikal OKEx: 3 Feb 2020

Analisis teknikal pasaran perdagangan crypto minggu ini

Sentimen optimistik tetap utuh di pasaran cryptocurrency, ketika wabak coronavirus terus berlanjutan, dan bagaimana ia dapat mempengaruhi pertumbuhan ekonomi global. Ketika kita melangkah ke bulan Februari, pelaku pasaran di China dijangka kembali berniaga setelah cuti Tahun Baru Imlek. Perkembangan pasaran ekuiti juga menjadi tumpuan lain, seperti SHCOMP menjunam sebanyak 9% di tempat terbuka selepas rehat tahun baru. Sebaliknya, harga bitcoin telah sebentar menyentuh tahap 9600 semasa sesi awal Isnin Asia.

Oleh kerana pasaran berjarak tiga bulan dari penurunan bitcoin, data terbaru menunjukkan bahawa pelabur institusi dan pelabur runcit kini keduanya positif BTCTinjauan jangka sederhana. Bias Strategik Sentix, yang mengukur persepsi jangka sederhana terhadap nilai Bitcoin, telah melonjak ke +0.23, tahap tertinggi sejak Ogos 2019. Patrick Hussy, Pengarah Urusan di Sentix, percaya bahawa pembacaan tersebut merupakan petunjuk peningkatan kesediaan untuk membeli dan merupakan isyarat positif untuk kelas aset ini.

Gambar 1: Bias Strategik Bitcoin Sentix (Sumber: Sentix) Gambar 2: Carta 1 jam Niaga Hadapan CME Bitcoin (Sumber: Tradingview)

Walau bagaimanapun, kami juga ingin menunjukkan bahawa jurang jam hadapan niaga hadapan bitcoin CME masih belum terisi. Gambar 2 menunjukkan jurang kenaikan yang dihasilkan pada minggu lalu terletak antara 9255 hingga 9120. Kami percaya bahawa jurang itu dapat tetap tidak terisi jika sentimen positif dan momentum pada bitcoin terus meningkat. Masih sedikit pembetulan BTC dipicu oleh pengambilan untung jangka pendek mungkin, jika dilihat, itu dapat menciptakan peluang untuk mengisi jurang. Walaupun, ini juga dapat berarti peluang membeli lain sebelum turunnya separuh.

Sentimen positif juga tercermin dalam ruang altcoin, seperti altcoin terkemuka ETH dan XRP kedua-duanya meningkat 5% hingga 6% pada awal sesi, sementara nama pertengahan / kecil seperti XTZ dan ICX masing-masing melonjak 11% dan 22%. Menariknya, data menunjukkan bahawa ETH pelombong telah mengumpulkan lebih banyak ETH token dalam enam bulan terakhir.

Data dari Santiment menunjukkan bahawa bilangan token eter dimiliki oleh semua ETH kolam perlombongan mencapai tahap tertinggi sepanjang masa iaitu 1,69 juta ETH. Banyak pemerhati Eth dianggap sebagai faktor positif yang mendasari token tersebut.

Gambar 3: Imbangan Penambang ETH Sepanjang Masa (Sumber: Santiment)

Apa yang anda terlepas

 • Deutsche Bank percaya bahawa bitcoin tetap “terlalu tidak stabil” untuk menjadi simpanan nilai. Dalam penyelidikan mereka baru-baru ini, “Masa Depan Pembayaran” bank mengatakan bahawa “cryptocurrency telah melewati titik tolak yang diperlukan untuk menjadi bergaya”, dan mengutip kes dari 2018 hingga 2019, mengatakan bahawa bitcoin “terlalu tidak stabil” untuk menjadi kedai yang boleh dipercayai nilai.
 • Jepun semakin meningkat untuk mata wang digitalnya. Wakil Gabenor BoJ Masayoshi Amamiya mengatakan bank pusat harus siap mengeluarkan mata wang digital jika kemajuan teknikal yang cepat dalam sistem penyelesaian meningkatkan permintaan masyarakat. Dia menambahkan bahawa adalah “penting bagi BoJ untuk terus memeriksa kemungkinan mengeluarkan CBDC.
 • Komuniti crypto kini mempunyai satu cara lagi untuk tweet mengenai bitcoin, emoji bitcoin. Pengasas bersama Twitter Jack Dorsey menulis tweet emoji bitcoin yang baru ditambahkan pada hujung minggu. Emoji bitcoin telah disambut dengan mesra oleh komuniti crypto, dan banyak dari mereka telah menge-tweetnya sendiri, termasuk CEO OKEx Jay Hao dan CSO Alysa Xu.
 • Cardano boleh menjadi salah satu cryptocurrency yang paling terdesentralisasi, demikian menurut pengasas bersama Cardano, Charles Hoskinson. Dalam temu bual dengan Cointelegraph, Hoskinson mengatakan bahawa dia yakin token itu akan mendapat manfaat dari garpu keras yang akan datang dan akhirnya dapat meningkatkan sifat terdesentralisasi Cardano.

Analisis Harga

BTCUSDT

 • BTCUSDT telah melanjutkan rali setelah memperoleh keuntungan 30% pada bulan Januari, dan pasangan itu terus kekal di atas purata bergerak 200 hari.
 • Walau bagaimanapun, perhimpunan mungkin kelihatan sedikit letih. Walaupun harganya telah menghasilkan beberapa kenaikan yang lebih tinggi, RSI 9 hari dan pengayun utama tidak dapat mengikutinya, menunjukkan momentum kenaikan agak pudar.
 • Purata bergerak 200 hari dan Retreatment Fibonacci 61,8% nampaknya sokongan yang baik jika penurunan harga dilihat dari sini, dan tahap tersebut juga dipadankan dengan sokongan saluran yang lebih rendah baru-baru ini.
 • Lebih-lebih lagi, Nisbah Panjang / Pendek BTC OKEx berada di paras tertinggi baru-baru ini, menunjukkan potensi keuntungan seluar pendek semakin tinggi.

Gambar 4: Carta Harian BTCUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview) Gambar 5: Nisbah Panjang / Pendek OKEx BTC (Sumber: OKEx)

XRPUSDT

 • Rali XRPUSDT boleh sampai pada saat kritikal kerana pasangan itu sepertinya akan menguji semula purata bergerak 200 hari.
 • Bollinger Bands pada mulanya mulai meremas, menunjukkan bahawa turun naik mungkin meningkat pada masa yang akan datang. RSI juga menunjukkan bahawa momentum nampaknya tetap utuh.
 • kemungkinan jika disahkan, tahap seterusnya yang dapat ditonton dapat menjadi area 0.30, dan hujung bawah saluran baru-baru ini juga boleh menjadi rujukan hujung bawah.

Gambar 6: Carta Harian XRPUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

ETHUSDT

 • Perhimpunan ETHUSDT baru-baru ini mungkin kehabisan tenaga, kerana petunjuk tidak menunjukkan momentum yang berterusan, dengan RSI tidak dapat menghasilkan beberapa kenaikan yang lebih tinggi di samping rali.
 • Juga, crossover bearish MACD nampaknya dibuat, yang dianggap sebagai isyarat penurunan jangka pendek sekiranya disahkan.
 • Kami telah melihat kes serupa pada pertengahan Januari, di mana harganya terus meningkat, dan petunjuk momentum tidak mengikuti.
 • Pasangan ini dapat menguji sokongan saluran yang lebih rendah, yang berada di kawasan 182 jika sejarah berulang.

Gambar 7: Carta 4 Jam ETHUSDT (Sumber: OKEx; Tradingview)

Ikuti OKEx pada:

https://twitter.com/OKEx

Laman web: https://www.okex.com

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me