Mingguan Teknikal OKEx: 14 Apr 2020

Ke mana sahaja

Pengambilan utama

 • – Sentimen pasaran Crypto sedikit atau tidak berubah walaupun terdapat percubaan gagal baru-baru ini untuk menuntut semula tahap USD 7000-7200.
 • – Gambaran lebih besar Altcoin kelihatan suram kerana topi pasaran bekas BTC menunjukkan perbezaan menurun.
 • —Bitcoin Gold menjadi tumpuan kerana separuh akan dijangka minggu ini.

Gambaran Keseluruhan Pasaran

Pasaran cryptocurrency bertindak balas dengan semangat suam-suam kuku setelah BTC harga mendapat banyak penolakan pada tahap USD 7200. Cryptocurrency terkemuka telah bertukar tangan berhampiran kawasan USD 6800 pada hari Asia Selasa, setelah secara ringkas menyentuh tahap USD 6500 pada hujung minggu panjang Paskah. Dalam edisi terakhir Mingguan Teknikal, kami telah menyebut bahawa rintangan di dekat garis leher yang disebutkan sebelumnya tetap kuat, dan nampaknya, ia tetap utuh.

Berdasarkan sentimen, data menunjukkan bahawa jangka masa sederhana BTC pelabur mempunyai sedikit atau sedikit perubahan jangkaan BTC harga, walaupun sebilangan peniaga jangka pendek telah menyatakan pandangan yang sedikit positif. Indeks Sentimen Bitcoin Sentimen pulih dan hampir menyentuh tahap neutral. Masih, Manfred Hubner, Pengarah Urusan di Sentix, percaya bahawa “bitcoin memerlukan keuntungan yang signifikan dari bias strategik untuk mendorong harga lebih tinggi ke atas. Walaupun berat sebelah ini pada masa ini lebih besar daripada sentimen, ia tidak meningkat lebih jauh. Oleh itu, tidak ada situasi baru yang timbul.

Gambar 1: Indeks Sentimen Bitcoin Sentix Sumber: Sentix

Gambar 2: Jumlah Sumber Crypto: Paparan Dagangan

Di tempat lain, altcoin utama kebanyakan berada di hijau selepas BTCPemulihan semula. Harga BCH dan BSV pada mulanya stabil selepas garpu keras minggu lalu. Tindakan harga garpu pra-keras telah dihantar BCH ke tahap USD 280, sementara BSV mencecah kawasan USD 220.

Walau bagaimanapun, dalam perspektif yang lebih luas, altcoin penonton dapat mencari alasan untuk bimbang tentang pasaran. Indikator momentum dari jumlah topi pasaran crypto ex-BTC telah berada dalam perbezaan menurun dengan harga, yang mungkin menunjukkan bahawa pemulihan altcoin yang lebih luas mungkin berumur pendek. Sudah tentu, itu tidak bermaksud permulaan penjualan altcoin dalam jangka pendek. Namun, gambaran yang lebih besar di sini mungkin suram.

Analisis Harga

BTCUSDT – Sokongan dan rintangan semakin dekat antara satu sama lain

 • Garis leher kepala dan bahu sebelumnya kekal sebagai rintangan kuat bagi pasangan yang muncul setelah percubaan gagal di atas garis leher minggu lalu dan meninggalkan corak seperti bintang jatuh, yang dianggap sebagai tanda penurunan harga.
 • Selain itu, rata-rata bergerak 50 hari nampaknya satu lagi rintangan yang ketara.
 • Momentum-sadar, itu menunjukkan isyarat campuran, dengan MACD telah mengalami kontraksi, sementara OBV tetap berada dalam corak sisi, dan pembalikan belum dapat disahkan.
 • Dianggap sebagai sentimen suam-suam kuku yang lebih luas, kami percaya bahawa kemungkinan harga turun di atas garis leher tetap tenang, sekurang-kurangnya untuk jangka pendek. Walau bagaimanapun, kemungkinan melakukan pembetulan yang ketara juga rendah.
 • Percubaan 7100 hingga 7200 tidak boleh dikesampingkan dalam jangka pendek. Kawasan yang lebih rendah untuk ditonton adalah 6700 hingga 6500, jika dilihat, ujian semula Fibonacci Retracement 61.8% berhampiran 6300 akan lebih cenderung.

Gambar 3: Carta Harian BTCUSDT Sumber: OKEx; Pandangan Perdagangan

ETHUSDT – Sokongan trendline utama yang akan diuji

 • Kami menyoroti pembentukan segitiga menaik setiap hari terakhir <Mingguan Teknikal>, dan penembusan positif disahkan. Persoalannya sekarang ialah apakah trend kenaikan harga boleh berterusan.
 • Biasnya mungkin sedikit condong ke bawah, kerana MACD menunjukkan bahawa momentumnya semakin pudar, sementara pengayun utama turun ke tahap sokongan garis trendinya.
 • Walau bagaimanapun, crossover kenaikan harga harian nampaknya dibuat di osilator stokastik, menunjukkan aliran masuk ke dalam pasangan meningkat dalam jangka masa terdekat..
 • Tahap kritikal untuk ditonton dapat mendekati 150, yang merupakan tahap rintangan-arah-sokongan dari segitiga menaik sebelumnya. 164 adalah satu lagi tahap penting untuk ditonton, yang berada dekat dengan 38.2% FR.

Gambar 4: Carta Harian ETHUSDT Sumber: OKEx; Pandangan Perdagangan

LTCUSDT – Bias ke arah penurunan?

 • LTCUSDT adalah pasangan lain yang menarik untuk ditonton, kerana telah menghasilkan ketinggian 3 jam lebih rendah, corak segitiga menurun sepertinya telah terbentuk.
 • Walaupun saluran ke bawah jangka pendek dikembangkan, pengayun utama telah menghasilkan perbezaan kenaikkan harga dengan beberapa tahap tertinggi. Indikator momentum diharapkan dapat menguji sokongan garis trendnya dalam beberapa hari mendatang, dan ini boleh menjadi penting bagi perkembangan tindakan harga dalam jangka pendek.
 • MACD menunjukkan bahawa momentum agak perlahan.
 • Kesimpulannya, pasangan itu pertama kali dapat menguji semula sokongan segitiga 3 jam di dekat 250-MA pada 39.5, sebelum berusaha mendapatkan kembali rintangan atas berhampiran 41.3.
 • Walaupun breakout dijangka, namun masih terlalu awal untuk menentukan waktu breakout.

Gambar 5: Carta 3 Jam LTCUSDT Sumber: OKEx, Tradingview

BTGUSDT – Giliran sebelum separuh?

 • Emas Bitcoin adalah tumpuan pasaran yang lain minggu ini, kerana pengurangan pahala dijangka berlaku pada hari Khamis.
 • Walaupun separuh boleh memberi kesan positif pada harga; perhimpunan baru-baru ini kelihatan letih dan kehabisan tenaga.
 • Stochastic yang perlahan sekali lagi telah sampai di kawasan overbought. Ini merupakan isyarat kuat dari harga yang mungkin perlu berubah seperti yang disarankan oleh kes sebelumnya.
 • Purata bergerak 250 hari berhampiran 8.90 boleh menjadi tahap pertama untuk menonton, yang merupakan kawasan berhampiran puncak saluran sebelumnya, jika tahap tersebut diserah, pengujian semula sokongan saluran baru-baru ini dekat 8.30 harus dikesampingkan.

Gambar 6: Carta Harian BTGUSDT Sumber: OKEx; Pandangan Perdagangan

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me