Lantunan BTC gagal memberi kesan, tetapi pilih altcoin yang mencatat keuntungan yang ketara

Market Watch Weekly adalah tinjauan mengenai pasaran dan perkembangan kripto setiap minggu.

Selama seminggu yang lalu, Bitcoin telah melihat pulangan positif dalam lima hari perdagangan, sementara harganya naik dari tahap 33,000 USDT ke paras tertinggi 40,950 USDT sebelum turun kembali ke sekitar 38,000 USDT pada hari Ahad, sesuai dengan harga spot OKEx. Pemimpin pasaran menyedari pulangan mingguan 19% tetapi tidak dapat bertahan di atas tahap 40,000 USDT.

Harga spot OKEx BTC, mulai jam 12:00 pagi UTC pada 8 Februari. Sumber: OKEx, TradingView

Walaupun para peserta pasaran menyambut tunjuk perasaan minggu lalu, sentimen untuk berjalan lama tidak menonjol. Dalam artikel Futures Friday yang lalu, kami melihat bahawa nisbah panjang / pendek melayang di sekitar 1.2 dan kadar pembiayaan untuk pertukaran berterusan tidak terlalu panas.

Di pasaran opsyen, miring satu bulan dan tiga bulan hampir tidak pernah melepasi tanda 0% pada paksi-y minggu lalu, walaupun naik ke atas, yang bermaksud pilihan adalah harga yang pesimis dan peniaga mungkin membeli untuk melindungi risiko penurunan. Sentimen pasaran yang berhati-hati ketika ini boleh berbalik sekiranya Bitcoin berdiri teguh di atas paras 40,000 USDT.

BTC miring turun naik tersirat satu bulan dan tiga bulan. Sumber: OKEx

DOGE dan ADA menarik perhatian

Ether (ETH) mengungguli Bitcoin minggu lalu kerana protokol kontrak pintar memulakan pergerakan menaik dari 1,300 USDT, menembusi tahap tertinggi sebelumnya untuk menetapkan tertinggi baru sepanjang masa pada 1,762 USDT pada hari Jumaat, seperti pada harga spot OKEx ETH. Namun, tidak dapat mengekalkan pergerakan pantas, ETH kemudian menarik kembali hampir 15% dan menutup minggu ini dengan pulangan 10%.

Antara altcoin utama, Dogecoin (DOGE) dan Cardano (ADA) adalah sorotan minggu ini. Terima kasih kepada tweet Elon Musk yang berulang kali mempromosikan DOGE, yang menyebabkan pembelian besar oleh pelabur runcit, harganya meningkat dua kali ganda dalam seminggu. Pada harga penutupan Ahad, DOGE telah melepasi Litecoin (LTC) untuk tempat ketujuh dari segi permodalan pasaran.

ADA juga mencatat keuntungan besar, melonjak di atas 0.7 USDT pada satu ketika dan berakhir dengan pulangan mingguan 96%. Kali terakhir ADA semahal ini adalah semasa pasaran bull pada Januari 2018. Sebab lonjakan ini mungkin merupakan kejayaan penggunaan kemas kini Mary ke testnet awam, menjadikan Cardano lebih dekat untuk menjadi platform kontrak pintar pelbagai aset. ADA kini menduduki tempat ketiga dari segi permodalan pasaran jika kita tidak termasuk USDT.

Altcoin utama lain dengan keuntungan mingguan lebih daripada 20% termasuk Polkadot (DOT) dan Stellar’s Lumen (XLM). XRP, sebaliknya, adalah satu-satunya altcoin utama dengan pulangan mingguan negatif, turun 12%.

Pulangan mingguan altcoin utama, 2/1 hingga 2/7. Sumber: TradingView

DeFi mengundur setelah penarikan tajam

Nilai keseluruhan yang dikunci dalam protokol DeFi telah menyaksikan kenaikan yang sangat pantas dalam tujuh hari terakhir, dan sebab utamanya adalah kenaikan harga token DeFi. TVL melonjak menjadi hampir $ 50 bilion pada hari Jumaat sebelum turun ke $ 48.500000000 yang sekarang, seperti data DeBank.

Tiga nama teratas semasa dari segi TVL adalah pembuat Protokol Pinjaman (MKR), protokol pinjaman AAVE (V1 + V2) dan token WBTC yang disatukan BTC.

Nilai keseluruhan dikunci dalam DeFi. Sumber: DeBank

Melihat pulangannya, token DeFi utama sudah habis. Sangat menarik untuk diperhatikan bahawa sebelum hujung minggu lalu, sektor DeFi sangat dicari oleh pasaran dan meningkat dengan pesat. Tetapi pada hari Sabtu, ketika Bitcoin menguji 40,000 USDT, sektor ini mengalami penurunan besar kerana pengambilan untung, sementara dominasi Bitcoin kembali pulih.

AAVE berlepas dari 300 USDT, dengan cepat melepasi 500 USDT, dan mencapai tahap tertinggi baru sepanjang masa 542 USDT di OKEx. Namun, ia kemudian mengalami kemunduran 28%, mencari sokongan hampir 400 USDT sebelum menutup minggu pada 472 USDT dan memperoleh pulangan mingguan 61%. Selain itu, UMA, yang tidak disenaraikan dalam carta di bawah, memperoleh pulangan 163% yang besar untuk minggu ini, meningkat hampir 300% pada satu titik di tengah. Sebaliknya, pemain yang lemah adalah Yearn Finance (YFI), yang mengalami eksploitasi dengan $ 11 juta terkuras.

Pulangan mingguan token DeFi utama, 2/1 hingga 2/7. Sumber: TradingView

Institusi gagal mengejar perhimpunan tersebut

CME mengemas kini niaga hadapan Bitcoin terbarunya (pada 2 Februari) data kedudukan pada 6 Februari. Dalam tempoh pelaporan ini, Bitcoin mengalami "Perhimpunan Elon" dan melonjak hampir $ 4,000.

Namun, selama ini, minat terbuka turun lebih jauh dari 10,787 menjadi 9,469, tahap terendah dalam 15 minggu. Ini menunjukkan bahawa kenaikan harga jangka pendek tidak membalikkan sentimen penurunan pasaran.

Terutama, akaun pengurus aset melihat kedudukan panjangnya tidak berubah pada 308, sementara kedudukan pendek terus berkembang dengan ketara, meningkat lebih jauh dari 225 ke 357 – tertinggi baru 24 minggu. Buat pertama kalinya dalam lima bulan, kedudukan pendek mengatasi kedudukan panjang, menunjukkan pengurus aset tetap pesimis walaupun harganya telah pulih.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Jumlah panjang akaun pengurus aset berbanding pendek. Sumber: Quandl

Akaun dana leverage juga menyaksikan kedudukan panjang mereka menurun lebih jauh dari 3,605 ke 3,031, menetapkan paras terendah 17 minggu. Sementara kedudukan pendek dikurangkan dari 7,991 kepada 7,224. Dana leveraged mengurangkan kedudukan mereka di kedua arah untuk minggu ketiga berturut-turut, dan pengurangan kedudukan panjang lebih besar daripada pada posisi pendek, menunjukkan sikap menurun mereka.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Jumlah jangka panjang akaun dana leveraj berbanding pendek. Sumber: Quandl

Secara keseluruhan, pelabur institusi secara koheren menyatakan kurangnya keyakinan terhadap pasaran, yang telah menyebabkan penyimpangan antara sentimen menurun mereka dan prestasi harga Bitcoin yang melambung tinggi.

Melihat ke hadapan minggu ini

Di ruang crypto, acara yang paling penting adalah pelancaran niaga hadapan ETH Chicago Mercantile Exchange hari ini. Tiga tahun yang lalu, CME melancarkan niaga hadapan BTC, yang bertepatan dengan puncak pasaran bull terakhir. Sudah jelas bahawa pasaran sekarang sangat berbeza daripada tiga tahun yang lalu, dan CME telah menjadi jalan penting bagi para pelabur institusi untuk mengekalkan pendedahan kepada pasaran cryptocurrency. Penyenaraian CME dapat meningkatkan lagi penerapan Ether di antara institusi, tetapi kesan jangka pendeknya terhadap pasaran masih belum dapat dilihat.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me