Korelasi Bitcoin-SPX Dapat Melemahkan Rebound Bitcoin: Selasa Teknikal

Secara ringkas

  • Pasaran cryptocurrency kebanyakannya hijau pada hari Selasa, kerana harga BTC secara beransur-ansur melonjak kembali ke tahap $ 9,100.
  • Data menunjukkan bahawa hubungan antara BTC dan SPX telah meningkat lagi, yang boleh menjadi perhatian baru bagi peniaga crypto.
  • Token DeFi telah melihat tindakan harga yang ketara, dengan KNC melonjak lebih dari 8%.

Gambaran keseluruhan pasaran

Pasaran cryptocurrency pulih dengan perlahan di Asia pada hari Selasa setelah harga Bitcoin (BTC) sebentar menyentuh tahap $ 8,800 pada hujung minggu. Walaupun harga BTC melantun ke kawasan $ 9,100 pada sesi awal, jumlahnya jauh lebih rendah. Lantunan juga membawa BTC kembali ke jajaran perdagangan di mana ia menghabiskan sebahagian besar bulan lalu.

Sementara itu, hubungan antara SPX dan BTC boleh menjadi perhatian baru bagi peniaga. Data dari The Block Research menunjukkan bahawa hubungan antara keduanya telah kembali ke tahap bulan Mac, pada sekitar 0.31. Walaupun pembacaannya masih rendah berbanding dengan tahap April, semakin banyak kes COVID-19 baru di negeri-negeri utama A.S. menjadi perhatian yang semakin meningkat terhadap pasaran ekuiti. Memandangkan korelasi baru-baru ini, pembetulan yang dipimpin oleh COVID di SPX dapat dengan cepat melonjak melalui pasaran cryptocurrency.

Korelasi bergulir SPX / BTC 1M meningkat semula. Sumber: Penyelidikan Blok

Sebaliknya, pasaran pilihan BTC nampaknya mencerminkan sentimen pasaran dengan sedikit berat sebelah ke arah positif. Data dari skew menunjukkan bahawa Nisbah Put / Panggilan BTC tetap berada di kawasan antara 0,40 dan 0,49 pada bulan Jun, yang bermaksud bahawa kurang dari separuh daripada keseluruhan pilihan minat terbuka adalah. Walaupun nisbahnya meningkat secara beransur-ansur, bacaan semasa masih jauh lebih rendah daripada tempoh sebelum / selepas separuh. Perlu diperhatikan bahawa nisbah sahaja tidak menunjukkan keseluruhan gambaran pasaran pilihan – anda dapat melihat lebih banyak data di bahagian Data Perdagangan Opsyen OKEx.

Nisbah Put / Panggilan BTC. Sumber: Skew

Di tempat lain, ruang altcoin adalah beg campuran pada hari Selasa, dengan Bitcoin SV (BSV) dan Dogecoin (DOGE) sedikit berwarna merah, sementara Ether (ETH) dan Litecoin (LTC) memperoleh sekitar 1%. Token DeFi telah melihat aktiviti harga yang ketara, dengan Kyber Network (KNC) melonjak lebih dari 8% selepas berita bahawa ia telah ditambahkan sebagai pilihan jaminan pada platform pinjaman DAI Maker.

Analisis harga

BTC / USDT – Tahap utama 50d-MA untuk bull

Dalam edisi terakhir Selasa Teknikal kami, kami menyoroti kemungkinan BTC / USDT meninjau semula aliran trend sokongan satu tahun yang berubah menjadi hampir $ 8,850 – sokongan di kawasan itu kini disahkan.

Momentum positif sedikit meningkat dengan stokastik menghasilkan crossover menaik. Walau bagaimanapun, RSI tetap relatif rata, menunjukkan bahawa bull masih belum dapat dikendalikan sepenuhnya.

Walaupun sokongan garis arah satu tahun telah disahkan semula, BTC masih diperdagangkan di bawah garis sokongan corak segitiga sebelumnya.

Purata bergerak 50 hari berhampiran $ 9,400 kekal sebagai tahap utama untuk memerhatikan kenaikan BTC. Harga mendapatkan kembali tahap ini dapat meletakkan asas untuk membuat pembalikan trend yang nyata, yang memungkinkan Bitcoin untuk menguji semula tahap $ 10,000.

Pada sisi negatifnya, garis trend sokongan-berubah-sokongan satu tahun yang disahkan dari $ 8,700 hingga $ 8,800 tetap aktif.

BTC / USDT 50d-MA dalam fokus. Sumber: OKEx, TradingView

ETH / USDT – Beruang terkawal?

ETH / USDT berundur ke tahap kenaikan Fibonacci 78.6% berhampiran $ 223. Sokongan pada tahap seperti itu awalnya disahkan, tetapi itu tidak bermaksud pembalikan akan dilihat dari sini.

Indikator momentum menunjukkan bahawa beruang ETH tetap terkawal, dengan OBV berada di saluran menurun baru-baru ini, dan MACD tidak mungkin menghasilkan crossover menaik dalam jangka pendek.

Walaupun crossover bullish kelihatan dalam pembuatan stokastik, tidak ada bukti yang cukup untuk menunjukkan bahawa pembalikan trend boleh berlaku tidak lama lagi.

Sokongan bawah dari pola segitiga sebelumnya yang hampir $ 238 hingga $ 240 kini cenderung menjadi zon rintangan, sementara rendah pada hari Ahad pada $ 215 aktif di sisi bawah.

Beruang tetap mengawal ETH / USDT. Sumber: OKEx, TradingView

LTC / USDT – Membangun ke arah pembalikan?

LTC / USDT sebahagian besarnya diperdagangkan dalam jarak yang ketat sejak tiga bulan yang lalu, perlahan-lahan meraih sokongan bawah saluran.

Indikator kini mencerminkan peningkatan momentum positif, dengan MOM membentuk saluran kenaikan harian dalam dua minggu terakhir, dan stokastik membentuk bahagian bawah baru-baru ini. Walau bagaimanapun, RSI masih belum dapat mengesahkan perbezaan ini.

Garis arah aliran menurun baru-baru ini, sekitar $ 41– $ 42, boleh menjadi tahap utama bagi kenaikan harga. Pergerakan menaik dari arah aliran ini dapat menetapkan tahap $ 50, sementara $ 39 tetap menjadi tahap yang harus diperhatikan di bahagian bawah.

Masa untuk menukar arah dalam LTC / USDT? Sumber: OKEx, TradingView

KNC / USDT – Satu lagi bendera masuk?

KNC / USDT telah menjadi salah satu pemain berprestasi tertinggi dalam sesi Selasa. Pasangan ini telah menghasilkan dua bendera kenaikkan harga dalam dua bulan terakhir. Kemungkinan bendera ketiga masih hidup, tetapi petunjuk menunjukkan bahawa pasangan mungkin memerlukan penyatuan lebih jauh terlebih dahulu.

Sementara itu, Bollinger Bands sekali lagi mengecil, memberi isyarat bahawa turun naik harga dapat meningkat tidak lama lagi. Kami telah melihat corak momentum yang serupa berkembang di RSI dan MACD – dan jika sejarah berulang, pasaran dapat melihat bendera kenaikan ketiga setelah penggabungan.

Rendah hari Ahad pada $ 0.9922 boleh menjadi tahap yang lebih rendah untuk ditonton, sementara $ 1.3 boleh menjadi kawasan yang lebih tinggi untuk difokuskan.

Dua bendera dilihat dalam carta harian KNC / USDT. Sumber: OKEx, TradingView

ADA / USDT – Peluang perdagangan jarak jauh?

ADA / USDT telah bergerak di saluran menaik sejak pertengahan bulan Mac, dan pasangan ini telah mendekati sokongan saluran yang lebih rendah dalam beberapa hari terakhir.

Indikator momentum menunjukkan tanda yang menggembirakan, dengan RSI menghasilkan beberapa tahap rendah yang lebih tinggi, dan MACD menghasilkan crossover menaik. Isyarat-isyarat ini dapat menyokong kes untuk menguji semula rintangan terbalik saluran hampir $ 0.105.

Tekanan Bollinger Bands juga menunjukkan bahawa kemungkinan pelarian dapat dilihat dalam masa terdekat. Pasangan ini nampaknya mendapat sokongan yang sah pada 78.6% Fibonacci Retracement berhampiran $ 0.0726, yang boleh menjadi kawasan yang lebih rendah untuk ditonton.

ADA / USDT pada saluran menaik setiap hari. Sumber: OKEx, TradingView

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me