Harga Bitcoin menyaksikan penurunan semula yang sihat setelah kenaikan empat minggu berturut-turut

Harga BTC turun sekitar $ 10,000 semalam kerana sentimen pasaran yang terlalu panas datang – inilah analisis kami mengenai kemalangan itu.

Gambar keruntuhan harga Bitcoin

Bitcoin menjunam lebih dari 10,000 USDT semalam, 22 Februari, di bawah pengaruh pelbagai faktor, jatuh 18% dari paras tertinggi 58,318 USDT pada petang Ahad ke paras terendah 47,668 USDT, seperti pada harga spot OKEx BTC. Penurunan itu berlaku selepas pemimpin pasaran menyaksikan kenaikan minggu keempat berturut-turut.

Dalam apa yang menjadi lain "Isnin Hitam" di pasaran cryptocurrency, keadaan serupa dengan yang berlaku pada 11 Januari. Perbendaharaan A.S. terus dijual pada awal minggu, menyebabkan hasil meningkat. Meningkatnya hasil bon kemudian memberi tekanan pada pasaran saham, di mana kami melihat Indeks Nasdaq jatuh paling tinggi dalam hampir empat bulan, dengan stok Apple turun 3% dan saham Tesla turun lebih dari 8% pada hari Isnin.

Hasil perbendaharaan pulih pada paras tertinggi bulan Mac dan menekan aliran menaik aset yang berisiko. Sumber: CNBC

Dalam keadaan tidak mengikut tingkah laku pasar pada 11 Januari, harga emas tidak turun semalam, dan sebaliknya, memperoleh yang paling tinggi dalam tujuh minggu. Harga minyak mentah juga mencecah paras tertinggi 13 bulan, mencerminkan hakikat bahawa pelabur mulai membuat kenaikan dengan jangkaan inflasi yang meningkat. Sejak permodalan pasaran Bitcoin terus meningkat dalam beberapa bulan terakhir, korelasi dengan kadar faedah dan ekonomi makro semakin kuat.

Lebih-lebih lagi, Setiausaha Perbendaharaan A.S. Janet Yellon diberi amaran semalam bahawa Bitcoin adalah aset yang sangat spekulatif dan merupakan "sangat tidak cekap" cara untuk melakukan transaksi wang. Kata-katanya juga memberi tekanan kepada pasaran cryptocurrency.

Satu kejayaan besar untuk mengejar kenaikan harga

Sebelum kemalangan mendadak pada hari Isnin, Bitcoin telah memperoleh pulangan bulanan lebih dari 80% pada bulan Februari dan jumlah permodalan pasarannya melebihi tanda $ 1 trilion. Pemimpin pasaran telah didorong oleh pelbagai berita termasuk pembelian BTC utama Tesla, tawaran hutang MicroStrategy untuk membeli lebih banyak Bitcoin, dan pelancaran Bitcoin ETF pertama di Amerika Utara.

Sentimen pasaran jelas terlalu panas, yang tercermin dalam kadar pendanaan yang melambung sekitar 0.1% untuk jangka masa yang panjang, dan tingginya sejarah yang bernilai $ 19 bilion untuk kepentingan terbuka pada 21 Februari. Kitaran berdasarkan peristiwa ini telah menyukarkan pasaran untuk bergerak secara organik, membuka jalan untuk pembetulan.

Kepentingan terbuka BTC mencatat rekod $ 19 bilion pada 21 Februari. Sumber: Olehbb.com

Penurunan semalam juga menyebabkan penjualan panik di Coinbase, dan bursa mempunyai premium negatif terbesar yang pernah ada disebabkan oleh kekurangan pembelian pada buku pesanan. Premium Coinbase mencapai paras terendah sepanjang masa $ 1,020 negatif semasa penjualan semalam, setiap data dari CryptoQuant.

Di samping itu, dari perspektif analisis teknikal, momentum kenaikkan menunjukkan keletihan berikutan tertinggi sepanjang masa, kerana indikator Relative Strength Index mencatatkan perbezaan penurunan berturut-turut pada carta 1 jam dan 4 jam. Ini berlaku apabila RSI menyiarkan "terlebih beli" pembacaan – sebagai tindak balas kepada harga tertinggi yang lebih rendah – yang sepadan dengan bacaan dari tahap tertinggi yang sebelumnya dibuat.

Harga Bitcoin menyaksikan perbezaan menurun berturut-turut dalam carta 1 jam. Sumber: OKEx

Retracement tajam semalam menetapkan satu lagi rekod tertinggi untuk pembubaran di pasaran derivatif. Bitcoin sahaja menyaksikan $ 3.64 bilion kedudukan dilikuidasi di bursa, melepasi kedudukan $ 2.5 bilion dalam kedudukan dilikuidasi pada 10 Januari dan $ 1.74 bilion pada 3 Januari..

Pembubaran mencapai tahap tertinggi pada hari Isnin yang lain. Sumber: Bybt

Reaksi pasaran terhadap penurunan harga BTC

Kejatuhan harga crypto semalam menyaksikan reaksi pasaran yang menarik. Pertama, terdapat kenaikan kadar pertukaran yuan Tiongkok ke USDT. Menurut data perdagangan OKEx, premium USDT di pasaran P2P berubah dari negatif ke positif semalam, secara ringkas melonjak menjadi 1.76%. Angka ini menunjukkan bahawa terdapat banyak pedagang yang ingin membeli USDT untuk menambah margin pada kedudukan mereka.

Premium yuan Tiongkok ke USDT mencecah 1.76% di pasaran P2P. Sumber: OKEx

Ethereum dan ekosistemnya juga dipengaruhi oleh penurunan tersebut. Harga Ether (ETH) turun 21.68% pada titik terendah. Menurut Data OKLink, jumlah dagangan 24 jam pertukaran terdesentralisasi di rangkaian Ethereum mencapai paras tertinggi $ 5.09 bilion pada masa penulisan. Volume 24H terbesar, $ 1.87 bilion, dilihat di Uniswap, diikuti oleh $ 1.2 bilion di SushiSwap.

Sebilangan besar penyedia kecairan yang berusaha mengeluarkan dana mereka untuk mengelakkan kerugian tidak tetap dan peminjam dalam rantai mengisi margin untuk mengelakkan pembubaran mendorong kos gas – yuran penggunaan rangkaian Ethereum – ke tahap 1.000 gwei Penjejak Gas Ethereum.

Ini bermaksud bahawa kos untuk menghilangkan kecairan di Uniswap hampir $ 300 semalam. Walaupun dalam persekitaran rantai yang mahal, jumlah nilai Uniswap yang terkunci telah menurun sebanyak 10.8% dalam 24 jam terakhir, dan TVL SushiSwap turun sebanyak 8.8%. Platform pinjaman terkemuka lain Compound dan Maker juga menyaksikan penurunan 8% di TVL. Keadaan ini sekali lagi menunjukkan keperluan mendesak peningkatan skalabiliti pada rangkaian Ethereum.

Jumlah urus niaga pada DEX mencapai paras tertinggi sepanjang masa selama 24 jam terakhir. Sumber: Pautan OK

Asas Bitcoin masih dimainkan

Ke hadapan, kemasukan institusi ke pasaran cryptocurrency tetap menjadi faktor penting bagi penstabilan harga Bitcoin. Turun naik harga yang ketara dalam Bitcoin sebagai aset alternatif yang muncul terus tidak dapat dielakkan pada tahap ini, tetapi pertumbuhan jumlah pemegang BTC dan saluran membeli akan memberikan sokongan untuk harga.

Buat masa ini, cryptocurrency teratas tetap bergantung pada perubahan penunjuk makroekonomi. Minggu ini, pasaran akan memberi tumpuan kepada ucapan Pengerusi Federal Reserve Jerome Powell semasa sidang Dewan Negara dan Dewan. Pasaran bimbang sama ada strategi dovish Fed dapat dipertahankan dan adakah peningkatan hasil Perbendaharaan AS menimbulkan risiko pemulihan ekonomi.

Pada pertengahan jangka, pusingan baru rangsangan fiskal semakin hampir. Senat dijangka akan menghantar pakej rangsangan $ 1,9 trilion baru kepada Presiden Biden menjelang 14 Mac. Hasil fiat yang banyak dapat dibuktikan tetap menjadi faktor yang baik untuk kenaikan harga aset berisiko.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me