Data Niaga Hadapan Memberi Isyarat Bercampur ketika Bitcoin Mengikuti Aset Berisiko Tinggi: Niaga Hadapan Jumaat

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Bitcoin (BTC) harga diperdagangkan dalam jarak yang ketat, antara $ 9,500 hingga $ 10,000 sepanjang minggu, sebelum penurunan mendadak yang menjadikannya serendah $ 9,033 pada hari Khamis, seperti pada OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925) harga. Walau bagaimanapun, mata wang digital terkemuka sejak itu pulih menjadi $ 9,400 pada masa penulisan.

Kemunduran besar semalam adalah sejajar dengan tingkah laku pasaran global berkaitan dengan aset berisiko tinggi. Dengan pandangan ekonomi yang disediakan oleh Rizab Persekutuan dan dua juta kes koronavirus dilaporkan di Amerika Syarikat, Indeks Volatiliti (VIX) melambung tinggi. VIX telah bergerak secara sejarah bertentangan dengan Bitcoin arah.

Sementara itu, data perdagangan OKEx menunjukkan isyarat bercampur. Premium Quarterly Futures sub $ 100 masih menunjukkan keyakinan jangka menengah, tetapi Nisbah Panjang / Pendek di bawah 1.0 dan Nisbah Pinjaman Margin bawah 2.0 menunjukkan peniaga runcit telah menurunkan pegangan mereka.

Penurunan minat terbuka (OI) juga mengisyaratkan beberapa pengambilan untung, tetapi peniaga mungkin ingin menggunakan pendekatan tunggu dan lihat sehingga pasar memilih arah.

Carta USD BTCCarta 1D Niaga Hadapan Saham OKEx BTC (BTCUSD0925). Sumber: OKEx

Bacaan Data Perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk.

Nisbah Panjang / Pendek BTC

Nisbah panjang / pendek telah berjalan di bawah 1.2 selama tujuh hari terakhir. Setelah jatuh di bawah 1.0 pada hari Selasa, ia naik semula sebentar, tetapi kemunduran Khamis menurunkan nisbah ke 0.9, menunjukkan pergeseran ke arah posisi pendek.

Nisbah Pendek Panjang BitcoinMasa Pengumpulan Data: 6/5 0:00 pagi hingga 6/12 6:00 pagi (UTC)

Nisbah Panjang / Pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding yang membuka posisi pendek. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Ini bermaksud jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbah di bawah 1, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek dan sebaliknya.

Asas BTC

Niaga hadapan dwi suku tahunan terbaharu hari ini, bergerak dari BTCUSD0925 ke BTCUSD1225, dan kami melihat premium yang tinggi $ 140 semasa pelancaran.

Masa depan kontrak suku tahun kini BTCUSD0925 bukannya BTCUSD0626, dan premiumnya telah jatuh dari sekitar $ 200 pada pertengahan minggu menjadi kurang dari $ 100 sekarang. Walau bagaimanapun, ia masih menunjukkan keyakinan di kalangan peserta pasaran untuk jangka panjang.

Asas BTCMasa Pengumpulan Data: 6/5 0:00 pagi hingga 6/12 6:00 pagi (UTC)

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot, dan juga perbezaan asas di antara keduanya. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Jumlah Minat dan Dagangan Terbuka

Open Interest (OI) telah memuncak pada hari Khamis pada 6,6 juta kontrak (1 kontrak = $ 100) tetapi turun dengan ketara kepada 5,8 juta kontrak ketika harga menurun. Langkah itu menunjukkan bahawa beberapa ikan paus dengan seluar pendek yang sebelumnya dibuka menutup posisi mereka, bersama dengan pembubaran besar.

Minat Terbuka BitcoinMasa Pengumpulan Data: 6/5 0:00 pagi hingga 6/12 6:00 pagi (UTC)

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah perdagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi baru telah dibuka.

Nisbah Pinjaman Margin BTC

Margin Lending Ratio telah berubah secara meluas selama seminggu, menunjukkan bahawa peniaga tidak begitu yakin. Selepas kejatuhan Khamis, nisbah mencecah paras rendah baru-baru ini pada 1.94 dan kini diperdagangkan berhampiran 2.0, yang mencerminkan sentimen penurunan jangka pendek di pasaran spot.

Nisbah Pinjaman Margin BitcoinMasa Pengumpulan Data: 6/5 0:00 pagi hingga 6/12 6:00 pagi (UTC)

Nisbah Pinjaman Margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding mereka yang meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga menilai sentimen pasaran. Secara umumnya, mereka yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila Nisbah Pinjaman Margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan Pedagang

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Selepas kemalangan hari Khamis, sokongan $ 9,300 menjadi tahap penting. Menembusi di bawah tahap ini kemungkinan besar akan menguji 8,500. Namun, pemulihan pesat pada hari Jumaat menyukarkan peniaga untuk terlalu pesimis. Sekarang bahawa korelasi Bitcoin dengan aset berisiko tinggi yang lain menjadi perhatian sekali lagi, peniaga akan mendapat keuntungan daripada memerhatikan pelbagai pasaran.

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me