Data niaga hadapan BTC menunjukkan optimisme jangka panjang tetap berlaku walaupun pembubaran tinggi

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx.

Minggu lalu menandakan tempoh yang paling tidak menentu untuk harga Bitcoin dalam jangkaan kenaikan harga ini. Cryptocurrency terkemuka menjunam 27.88% dari paras tertinggi $ 41,998 ke paras rendah $ 30,287 sebelum cepat pulih ke $ 40,107, seperti pada harga Indeks OKEx BTC.

Dalam artikel Futures Friday minggu lalu, kami menyatakan bahawa penurunan semula yang tajam dan penurunan harga yang dipaksa membolehkan pasaran naik dengan cara yang lebih mampan. Data niaga hadapan OKEx minggu ini menunjukkan bahawa leverage di pasaran niaga hadapan secara beransur-ansur menurun, sementara leverage di pasaran spot juga tidak banyak meningkat, menunjukkan berhati-hati di kalangan peserta pasaran memandangkan turun naik baru-baru ini. 

Walau bagaimanapun, premium untuk niaga hadapan suku tahunan BTC kekal di atas 5%, menunjukkan bahawa sentimen bullish jangka menengah masih utuh, pemerhatian juga disahkan oleh minat terbuka BTC terhadap OKEx masih berjalan di atas $ 2 bilion walaupun terdapat beberapa pembubaran besar.

Pada masa penulisan, kontrak suku tahunan BTCUSD0326 – berakhir pada akhir Mac – diperdagangkan pada tahap $ 40,300 dengan premium $ 1,900, atau 5%, melebihi harga indeks. 

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD0326), pada 6:00 pagi UTC pada 15 Januari. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk. 

Nisbah panjang / pendek BTC

Corak nisbah panjang / pendek bergerak bertentangan dengan tindakan harga berbentuk V selama seminggu yang lalu, yang menunjukkan bahawa pelabur runcit tidak mengharapkan pemulihan yang cepat. Semasa fasa pemulihan, harga Bitcoin melonjak dari $ 33,000 hingga $ 40,000, tetapi nisbahnya turun dari tahap tinggi 1,79 hingga sekitar 1,20.

Nisbah panjang / pendek semasa 1.2 berada pada tahap terendah minggu ini dan mencerminkan kekurangan pelabur runcit yang memegang jawatan panjang. Kemungkinan harga Bitcoin perlu disatukan sebentar sebelum peserta runcit menjadi optimis lagi.

Masa pengumpulan data: 1/8 6:00 pagi UTC hingga 1/15 6:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Walaupun harganya mengalami turun naik yang besar, premium kontrak suku tahunan – masih sekitar 5.2% – tidak begitu berbeza dengan hari Jumaat yang lalu. Ini, sekali lagi, menunjukkan bahawa retracement terbaru tidak banyak mempengaruhi momentum kenaikan jangka menengah Bitcoin.

Masa pengumpulan data: 1/8 6:00 pagi UTC hingga 1/15 6:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Walaupun penurunan tajam pada hari Isnin mencetuskan sejumlah $ 300 juta dalam pembubaran, minat terbuka masih kekal melebihi $ 2.0 bilion. Ini menunjukkan terdapat aliran modal yang berterusan ke pasaran derivatif, terutama ketika para peserta berusaha untuk menangkap dasar jangka pendek semasa perubahan turun naik yang tinggi.

Masa pengumpulan data: 1/8 6:00 pagi UTC hingga 1/15 6:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin BTC menurun dari 26 Sabtu lalu ke tahap semasa sekitar 21, menunjukkan masih terdapat sebilangan pelaku pasaran yang selesa menggunakan leverage dalam persekitaran yang tidak stabil. Walau bagaimanapun, nisbahnya tidak meningkat dalam beberapa hari kebelakangan ini. Kemungkinan pedagang leverage menunggu peluang seterusnya untuk menambah leverage pada kedudukan mereka.

Masa pengumpulan data: 1/8 6:00 pagi UTC hingga 1/15 6:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu. 

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Pasaran telah pulih dengan sangat mengejutkan, dengan Bitcoin telah memulihkan 70% kerugiannya. Melangkah ke hadapan, $ 38,300 pada kontrak suku tahunan, atau $ 36,500 pada indeks spot, adalah tahap sokongan yang sangat penting. Penembusan di bawah ini akan membatalkan corak kenaikan dua tingkat bawah. Dalam jangka masa terdekat, Bitcoin dapat terus meningkat untuk mencabar tahap tertinggi sebelumnya pada hujung minggu. Tahap sokongan intraday berada pada $ 40,000 untuk harga kontrak suku tahunan atau $ 38,000 untuk indeks spot.

Dahuzi, Crypto Trader di TradingView

Trend keseluruhan masih meningkat. Memanggil teratas pada julat ini mungkin bukan langkah yang baik. Bitcoin berkemungkinan akan terus berayun pada baji yang ditunjukkan di bawah ini sehingga penembusan yang jelas memberi arahan. $ 34,250 hingga $ 36,200 adalah julat ideal untuk melangkah masuk.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me