Data Masa Depan Bitcoin Mencerminkan Optimisme Berhati-hati untuk Rali Harga Jangka Pendek

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx

Minggu terakhir menyaksikan Bitcoin (BTC) naik ke paras tertinggi $ 11,460 pada hujung minggu, tetapi mata wang digital terkemuka gagal mengekalkan momentum kenaikannya kerana pasaran kewangan tradisional dibuka rendah pada hari Isnin. Prestasi lembap Bitcoin berterusan hingga pertengahan minggu, dan mencecah paras terendah mingguan pada $ 10,251 pada hari Rabu, mengikut harga OKEx Quarterly Futures (BTCUSD1225). Walau bagaimanapun, harganya kekal pada tahap sokongan penting $ 10,000, dan naik kembali ke $ 10,800 pada hari Khamis.

Peserta pasaran harus memperhatikan bahawa bekas OKEx Quarterly Future (sekarang kontrak niaga hadapan mingguan) BTCUSD0925 akan tamat pada hari Jumaat pagi UTC. Terdapat juga penghantaran suku tahunan secara besar-besaran di pasaran pilihan BTC, dengan kesakitan maksimum $ 10,750 semasa, seperti Data CoinOptionsTrack,

Sementara itu, nisbah panjang / pendek telah membuat kenaikan rendah sepanjang masa sebelum penjualan Isnin, tetapi kenaikan pada Khamis menyaksikan kenaikan. Memandangkan pergeseran sentimen pasaran yang cepat, kita perlu memperhatikan perubahan minat terbuka selepas penyelesaian niaga hadapan pada hari Jumaat untuk melihat apakah ada ikan paus besar yang membuka posisi untuk suku berikutnya.

Niaga Hadapan Suku Tahunan OKEx BTC (BTCUSD1225). pada 8:00 pagi UTC pada 25 September. Sumber: OKEx, TradingView

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk

Nisbah panjang / pendek BTC

Nisbah panjang / pendek melayang di bawah 0.8 untuk sebahagian besar minggu lalu. Terutama, ia jatuh ke paras terendah sepanjang masa 0,65 sebelum penurunan harga yang tajam pada hari Isnin, menunjukkan bahawa banyak pelabur runcit mungkin telah mengambil keuntungan dari penjualan hari Isnin.

Walau bagaimanapun, rali cepat Bitcoin pada hari Khamis petang telah menghantar nisbah panjang / pendek setinggi 0,82, sebelum ia membetulkan sedikit untuk menyelesaikan sekitar 0,75 semasa.

Nampaknya petani hasil melindung nilai BTC mereka melalui derivatif setelah memindahkan aset mereka ke Ethereum tidak terkesan dengan kenaikan harga.

Masa Pengumpulan Data: 9/18 6:00 pagi UTC hingga 9/25 6:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka posisi beli berbanding dengan kedudukan pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium niaga hadapan suku tahunan menunjukkan banyak turun naik minggu lalu. Naik turun dari $ 270, atau 2.45%, kepada $ 120, atau 1.17%, dan pada masa ini sekitar $ 180, yang sihat. Fluktuasi ini menunjukkan optimisme yang berhati-hati, paling tidak.

Masa Pengumpulan Data: 9/18 6:00 pagi UTC hingga 9/25 6:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka terus jatuh sepanjang minggu lalu, turun dari $ 900 juta menjadi $ 800 juta sebelum kenaikan kecil menjadi $ 825 juta pada hari Khamis. Pedagang perlu memerhatikan pembangunan semula OI selepas penyelesaian Jumaat ini.

Masa Pengumpulan Data: 9/18 6:00 pagi UTC hingga 9/25 6:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Nisbah pinjaman margin BTC telah pulih sedikit, meningkat kepada 7.3 semasa dari 5.5 pada hari Jumaat yang lalu, tetapi kenaikannya adalah sederhana. Kami melihat bahawa nisbah kenaikan mendadak pada pertengahan minggu bertepatan dengan harga yang turun, yang juga menunjukkan bahawa pasaran spot yang diyakini yakin akan kenaikan harga.

Masa Pengumpulan Data: 9/18 6:00 pagi UTC hingga 9/25 6:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrem nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan aliran.

Wawasan peniaga

Michaël van de Poppe, Pedagang Kripto

Perspektif untuk tempoh yang akan datang adalah pergerakan jarak jauh yang berterusan. Sekiranya pasaran dapat melambung tinggi di atas $ 11,000, pasaran akan dapat memberikan yang lebih tinggi baru dan terus meningkat. Sekiranya itu tidak berlaku, pergerakan sisi dan jarak yang lebih jauh akan berada di cakrawala, memandang berpotensi $ 9,600– $ 10,000 sebagai tahap pembetulan. Sekiranya $ 9,600 hilang, kenaikan ke bawah lebih jauh ke $ 7,500– $ 8,000 pada dasarnya boleh berlaku (dalam sebarang ketidaktentuan ekonomi jangka pendek yang berat), tetapi tidak dijangka seperti selepas kenaikan baru-baru ini pada hari Khamis.

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Harga niaga hadapan suku tahunan kembali melebihi $ 10,750, yang merupakan ambang jangka pendek. Kenaikan pada hari Khamis disertai dengan peningkatan jumlah yang baik. Walaupun harganya menghadapi tahap tekanan pada rata-rata bergerak 30 hari, momentum kenaikan semasa bertahan dengan baik.

Buat pertama kalinya pada bulan lalu, nisbah panjang / pendek mengikuti kenaikan ke arah kenaikan. Ini bermakna kita dapat melihat nisbah panjang / pendek dalam beberapa hari ke depan untuk menentukan sentimen dan arah pasaran.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional kripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me