Bitcoin menonjol, tetapi Uniswap Mendapatkan Sorotan Dengan Pelancaran UNI

Market Watch Weekly adalah tinjauan mengenai pasaran dan perkembangan kripto setiap minggu.

Tindakan harga Bitcoin (BTC) menunjukkan kekuatan pada minggu lalu, memperoleh 6.63%. Mata wang digital terkemuka dibuka hampir $ 10,300 pada Isnin lalu dan kemudian dengan cepat naik menjadi $ 10,800 sebelum memasuki fasa penggabungan. Sabtu menyaksikan BTC mencetak harga tertinggi mingguan $ 11.179, mengikut harga spot OKEx BTC, tetapi harganya sejak itu menurun. Secara keseluruhan, Bitcoin kini menghadapi rintangan pada $ 11,200, sementara sokongan yang kuat dapat dilihat sekitar $ 10,800.

Carta BTC Spot 1h OKEx – 9/21. Sumber: OKEx, TradingView

Sementara itu, tidak ada altcoin utama yang mengikuti kenaikan Bitcoin. Ether (ETH), yang berprestasi tinggi, hanya naik 4.60%. Oleh kerana hasil yang tinggi dalam pertanian hasil DeFi, wang umumnya mengalir keluar dari altcoin utama.

Chainlink (LINK), TRON (TRX) dan Polkadot (DOT) menunjukkan prestasi terburuk, masing-masing turun 16.93%, 10.03% dan 9.37%. Terutama, LINK telah jatuh lebih dari 50% dari paras tertinggi pertengahan Ogos $ 20 dan diperdagangkan di bawah garis sokongan $ 10 pada akhir minggu.

Pulangan mingguan cryptocurrency utama, 9 / 14–9 / 20. Sumber: TradingView

CME mengeluarkan niaga hadapan Bitcoin terbaru (pada 15 September) data kedudukan pada 19 September. Harga Bitcoin terus melantun dalam tempoh pelaporan ini, dan minat terbuka melonjak ke 9,383 daripada 8,198 sebelumnya, menunjukkan bahawa penstabilan pasaran telah membolehkan penyertaan meningkat.

Menurut laporan itu, akaun dana leveraged menyaksikan kedudukan panjang mereka naik sedikit, dari 2,758 menjadi 2,819, sementara kedudukan pendek mereka pulih dari 4,661 menjadi 5,224 dalam tempoh yang sama. Perubahan dalam OI ini, walaupun menunjukkan pemulihan dalam kepentingan jangka pendek, juga menunjukkan bahawa dana leverage tidak sepenuhnya jelas mengenai prospek jangka menengah.

Sementara itu, kedudukan panjang yang dipegang oleh akaun pengurus aset meningkat mendadak dari 256 hingga 717, menunjukkan sikap kenaikan harga yang jelas. Walau bagaimanapun, berbeza dengan ini, dari segi akaun lain yang dilaporkan, kedudukan beli turun dari 1,729 menjadi 1,653, dan posisi jual melantun dari 2,028 menjadi 2,766. Tahap kedudukan pendek ini berada pada tahap tertinggi sejak pertengahan Ogos, menunjukkan kurangnya keyakinan terhadap pemulihan minggu lalu.

Secara keseluruhan, tidak ada konsistensi di kalangan pelabur institusi, yang sejajar dengan ketidakpastian mengenai tindakan harga Bitcoin.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Jumlah jangka panjang dana leveraj berbanding pendek. Sumber: Quandl

Melihat sektor DeFi, Uniswap (UNI) sudah pasti menjadi kemuncak minggu lalu. UNI pada mulanya berharga $ 3 dan naik setinggi $ 8,75 pada hari kedua penyenaraian OKEx, walaupun sejak itu mulai menarik kembali. Ia masih diperdagangkan di atas $ 5 sekarang, yang bermaksud 400 saluran udara UNI percuma untuk pengguna yang layak pada masa ini bernilai lebih dari $ 2,000.

Terutama, token DeFi utama yang lain sudah habis, dengan sekitar 10 token menyelam lebih dari 20%. Token ini secara amnya mengalami peningkatan pesat dua minggu yang lalu dan kemungkinan menghadapi pengambilan untung.

Yearn.finance (YFI) kehilangan 21.23% dari nilainya minggu lalu, sementara DFI.money (YFII), garpu YFI, adalah prestasi terburuk, menjunam 30.89%. SushiSwap (SUSHI) juga merosot 23,18% kerana persaingan dari pelancaran UNI.

Pulangan mingguan token DeFi utama, 9 / 14–9 / 20. Sumber: TradingView

Menurut DeBank, pertukaran desentralisasi Uniswap telah mencetak $ 2.2 bilion dari segi jumlah nilai terkunci, setakat pagi ini. Pertukaran yang terdesentralisasi kini mendahului Maker (MKR) dan Curve (CRV).

TVL dari semua protokol DeFi mencapai tahap tertinggi sepanjang masa $ 11.33 bilion hari ini, menunjukkan bahawa ledakan DeFi masih berjalan dan wang masih mengalir ke ceruk.

Nilai keseluruhan dikunci dalam protokol DeFi – 9/21. Sumber: DeBank

Melihat ke hadapan minggu ini

Kongres Amerika Syarikat dapat melancarkan lagi rangsangan ekonomi minggu ini, menangani salah satu penyebab ketidaktentuan pasaran terbesar pada masa ini. Sementara itu, Indeks Volatilitas Cboe, yang terus diperdagangkan pada minggu lalu, harus diperhatikan perubahan minggu ini. Sebaik sahaja indeks mula naik lagi, pasaran saham dan Bitcoin cenderung menghadapi tekanan baru.

Dalam crypto, YAM Finance dilancarkan semula protokolnya pada hujung minggu ini, sementara Avalanche (AVAX) akan melancarkan mainnet dan memulakan penyenaraian awal pada hari Isnin. SushiSwap telah meloloskan suara baru bahawa dua pertiga dari SUSHI yang baru dilombong akan dikurung selama enam bulan, sehingga jumlah token menjadi 250 juta, dan peraturan baru itu akan berkuatkuasa dalam dua hari. Akhirnya, projek DeFi NEO, Flamingo, secara rasmi akan melancarkan platform perlombongan kecairannya pada 23 September.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me