Bitcoin Mengalami Kesukaran Penambangan yang Besar, tetapi Pelombong Masih Hidup: Market Watch Weekly

Kenaikan harga Bitcoin (BTC) melambatkan minggu ini setelah pemulihan cepat minggu lalu. Di pasar tradisional, S&P mawar 10.21 peratus minggu ini, keuntungan mingguan terbesar sejak Mac 2009, sebagai Kongres Amerika Syarikat mengundi untuk meluluskan bil rangsangan $ 2 trilion – yang terbesar dalam sejarah A.S. Langkah ini bertujuan untuk mengurangkan penderitaan ekonomi yang disebabkan oleh kesan penyebaran Coronavirus global (COVID-19).

Minggu ini, niaga hadapan emas juga meningkat 9.5 peratus, mereka keuntungan mingguan terbesar sejak September 2008. Bitcoin meningkat hampir 7 peratus dalam tempoh perdagangan yang sama, tetapi menjunam setelah pasaran saham A.S. ditutup.

Saham Bitcoin dan A.S. terus berbeza. Pearson 90 hari Pekali Korelasi antara BTC dan S&P 500 jatuh dari puncak 0,598 pada 17 Mac menjadi 0,516 pada 27 Mac, menurut Coinmetrik.

OKEx BTC / USDT vs S&Harga Berjangka P 500 Niaga Hadapan. Sumber: Tradingview

Penurunan kesukaran perlombongan yang dramatik

Kerana kejatuhan harga Bitcoin sejak akhir Februari, rangkaian cryptocurrency mengalami perubahan dramatik dalam kesukaran perlombongan pada 26 Mac. Kesukaran perlombongan menurun 15.95 peratus hingga 13.91T, menurut Oklink.com

Ini adalah kali kelima dalam sejarah Bitcoin bahawa rangkaian telah mengurangkan kesukarannya lebih dari 10 peratus, dan merupakan penurunan terbesar yang pernah berlaku daya hashing mutlak menurut Glassnode.

Menurut data dari kumpulan perlombongan NovaBlock, Bitcoin penurunan kesukaran terbesar dalam peratusan berlaku pada 31 Oktober 2011, ketika turun dari 1.47 juta hingga 1.20 juta, turun 18 peratus. Penurunan kesukaran menunjukkan bahawa semakin sedikit pelombong bersaing untuk mendapatkan bitcoin yang baru dicetak, kerana ia menjadi kurang menguntungkan untuk melakukannya.

Menurut bahagian BTC Oklink halaman undur, bahagian Bitcoin dijangka berlaku sekitar 12 Mei. Ganjaran blok Bitcoin akan berkurang dari 12.5 syiling setiap blok kepada 6.25 pasca separuh. Pengguna dapat menonton undur secara langsung di halaman.

Kesukaran Bitcoin vs Harga. Sumber: Kaca kaca

Pelombong Bitcoin tidak berputus asa

Menurut Data Tokenanalyst dipetik oleh pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Jai Prasad di Twitter, baki penambang tidak menurun, walaupun harga turun kerana COVID-19. Pelombong dan kolam teratas menjalankan perniagaan seperti biasa. Tetapi harga jualan rata-rata pelantar perlombongan telah turun 30-50 peratus berbanding dengan harga sebelum Festival Musim Bunga Cina pada pertengahan Februari, menurut temu ramah pelombong oleh Odaily.

Ketua Pegawai Eksekutif Bitmain Wu Jihan kata dalam wawancara minggu ini bahawa dia agak optimis mengenai harga Bitcoin pada tahun 2020. Kerana pemulihan aktiviti ekonomi dan dasar pelonggaran kuantitatif pemerintah, dia percaya bahawa harga aset kewangan harus pulih.

Lebih-lebih lagi, pelantar perlombongan Bitmain jenis baru – Antminer S19 – pergi dijual minggu lalu, habis dalam 24 jam. Kuasa pengkomputeran S19 telah mencapai 110T, yang kini merupakan perlombongan perlombongan yang paling maju, jauh di hadapan pesaing.

 Imbangan Miner Gabungan. Sumber: Tokenanalyst

Garis aliran menaik tidak sah

Harga Bitcoin turun di bawah $ 6,400 pada hari Jumaat, tahap penting untuk jangka masa jangka pendek hingga pertengahan, menurut pasukan analisis pasaran OKEx pada 27 Mac. Harga telah menembusi garis aliran menaik dalam carta setiap jam. Cryptocurrency terkemuka diperdagangkan sekitar $ 6,200 pada waktu akhbar.

Harga OKEX BTC / USDT. Sumber: OKEx

Nisbah Panjang / Pendek BTC – yang menunjukkan nisbah pengguna dengan kedudukan bersih dan panjang bersih dalam jangka masa tertentu – kini berjalan kembali ke 0,96 setelah penurunan hingga 0,67 pada hari Sabtu, 28 Mac. Jumlah pengguna dengan kedudukan pendek masih sedikit lebih tinggi daripada panjang.

Nisbah Panjang / Pendek BTC 3 / 22-3 / 30. Sumber: Data Derivatif OKEx

Kontrak suku hadapan niaga hadapan Bitcoin baru (BTCUSD0626) dilancarkan pada hari Jumaat petang, waktu Hong Kong. Carta di bawah menunjukkan premium negatif $ 44 antara harga suku tahunan dan harga spot pada waktu akhbar, yang menunjukkan bahawa sebahagian besar peserta pasaran menjangkakan harga spot akan bergerak ke bawah ke hadapan.

Asas Masa Depan Suku Tahunan BTC 3 / 22-3 / 30. Sumber: Data Derivatif OKEx

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

Ikuti OKEx pada:

Steemit: https://steemit.com/@okex-official

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me