Bitcoin menetapkan ATH baru pada $ 28K kerana pasaran menunjukkan tanda-tanda terlalu panas

Market Watch Weekly adalah tinjauan mengenai pasaran dan perkembangan kripto setiap minggu.

Menjelang akhir tahun, Bitcoin melonjak setelah penyelesaian niaga hadapan dan opsyen suku tahun Jumaat, dan mencapai harga tertinggi yang pernah ada, $ 28,365, pada hari Ahad, mengikut harga Indeks OKEx BTC. Siasatan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Amerika Syarikat terhadap Ripple nampaknya tidak mempunyai kesan besar terhadap mata wang digital terkemuka kerana terus mencatat rekod baru minggu lalu.

Walau bagaimanapun, kenaikan Bitcoin tidak meningkatkan altcoin, dan dominasi cap pasaran BTC mencapai 71.57% pada hari Ahad, kembali ke atas 70% untuk pertama kalinya sejak Mac 2017. Kali terakhir penguasaan Bitcoin mendekati tanda 70% adalah pada 9 September. , 2019, ketika mencapai 69.90%.

Terutama, minat terbuka agregat BTC berjangka tidak turun setelah tarikh penyelesaian suku tahunan pada 25 Disember, tetapi sebaliknya, yang dipimpin oleh OKEx, mencapai rekod lain sebanyak $ 8.9 bilion, seperti data skew. Minat terbuka yang meningkat ini ditambah dengan jumlah yang tinggi di pasaran niaga hadapan mencerminkan optimisme pasaran.

Niaga hadapan BTC mengumpulkan minat terbuka. Sumber: miring

Optimisme ini juga mendorong asas tiga bulan tahunan BTC niaga hadapan ke tahap tertinggi sejak pertengahan Februari, kerana angka tersebut meningkat hingga melebihi 20% di kebanyakan bursa. Premium niaga hadapan semasa yang tinggi menyajikan peluang arbitraj, di mana peniaga boleh membeli BTC di pasaran spot berbanding kedudukan jual yang rendah di pasaran niaga hadapan. Perlu diperhatikan bahawa dua kali sebelumnya penunjuk ini mencapai tahap tertinggi pada 23 Jun 2019 dan 14 Februari 2020, setelah kedua-duanya Bitcoin mengalami penurunan besar dalam seminggu.

Berjangka tahunan BTC berjangka tiga bulan. Sumber: miring

Tiada tanda-tanda musim altcoin

Altcoin utama tidak dapat mengungguli Bitcoin minggu lalu, dengan Litecoin (LTC), yang berprestasi terbaik, meningkat 12%, dan Ether (ETH) mencatatkan kenaikan 10% semasa kenaikan awal pada hari Ahad. Walaupun XRP menjunam 50% disebabkan oleh berita SEC, pasaran masih menunggu untuk melihat bagaimana ini berkembang lebih jauh.

Walaupun Bitcoin telah mencatatkan kenaikan baru, nampaknya altcoin mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk mula melonjak, terutama kerana pelabur institusi banyak menumpukan perhatian pada Bitcoin. Biasanya, altcoin mula bergerak apabila peniaga mula mengambil keuntungan dari Bitcoin dan memasukkannya ke pasaran alt.

Pulangan mingguan altcoin utama, 12 / 21–12 / 27. Sumber: TradingView

Jumlah nilai yang dikunci dalam DeFi melampaui $ 20 bilion

Di ruang DeFi – yang sudah cukup setahun – data DeBank menunjukkan bahawa jumlah nilai yang dikunci dalam protokol melebihi $ 22 bilion untuk pertama kalinya. Tiga protokol teratas semasa dari segi TVL adalah WBTC ($ 3.1 bilion), Maker ($ 2.8 bilion) dan Uniswap ($ 2.1 bilion).

Nilai keseluruhan dikunci dalam DeFi. Sumber: DeBank

Dari segi pulangan, Synthetix (SNX) mendahului senarai token DeFi utama untuk minggu kedua berturut-turut, memperoleh 37% minggu lalu. Sebaliknya, yearn.finance (YFI) menjunam 10% sementara SushiSwap (SUSHI) dan Uniswap (UNI) mengalami perubahan yang boleh diabaikan selama seminggu. 

Pulangan mingguan token DeFi utama, 12 / 21–12 / 27. Sumber: TradingView

Melihat ke hadapan minggu ini

Tiga indeks saham utama A.S. meningkat untuk hari kedua berturut-turut sebelum cuti Krismas. Sementara itu, niaga hadapan indeks saham menyaksikan kenaikan hari ini setelah Presiden Trump menandatangani pakej rangsangan $ 900 bilion baru, dan kami dapat menjangkakan beberapa sentimen itu juga akan meningkatkan Bitcoin.

Mengimbas kembali tahun 2020, wabak COVID menyebabkan ekonomi mengalami penguncupan terburuk sejak Kemelesetan Besar. Namun, setelah pasaran saham merosot dengan sangat cepat pada bulan Mac, ia kemudian membuat pembalikan berbentuk V, dan pelabur yang memanfaatkan masa itu dapat memperoleh pulangan yang besar dari kedua-dua saham dan Bitcoin.

Seperti sekarang, dasar monetari yang sangat longgar dan pulangan bon Perbendaharaan yang sangat rendah telah memaksa wang menjadi aset berisiko, mendorong harga lebih tinggi. Menjelang tahun 2021, pelabur perlu lebih memperhatikan jadual penguncupan neraca Fed dan kemungkinan kemunduran pasaran yang dipicu oleh kenaikan kadar faedah.

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Penafian:

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me