Bitcoin Mencatat Minggu Terburuk Sejak Mei kerana Harga Sinkronisasi S&P 500

Minggu lalu adalah Bitcoin (BTC) terburuk sejak Mei tahun ini. Walaupun mata wang digital terkemuka menembusi rintangan $ 12,000 pada hari Selasa pagi waktu UTC, mata wang ini jatuh ke dalam corak penurunan untuk baki minggu ini. Pada hari Rabu, ia jatuh 5,91% ke tahap $ 11,400, mengikut harga spot OKEx BTC, diikuti dengan penurunan 5.82% setiap hari pada hari Khamis, menjadikannya $ 10,600. Sejak itu, ia berulang kali menguji tahap psikologi utama $ 10,000 dan mencatatkan penurunan mingguan 12.09%.

Penurunan harga Ether (ETH) lebih tinggi, kerana ia menembus $ 480 pada awal minggu, sebelum menjunam ke $ 307. Ia kemudian melantun menjadi sekitar $ 340 dan ditutup minggu ini pada negatif 15.88%. Walau bagaimanapun, penambang Ethereum mungkin muncul dengan berjaya, mengalahkan pendapatan yuran tinggi sepanjang masa $ 17 juta pada hari Selasa.

Altcoin utama lain menyaksikan penurunan antara 10% dan 23%, kecuali TRON (TRX). TRX melonjak 17.32% sepanjang minggu dengan Justin Sun mempromosikan koin meme kewangan terdesentralisasi yang berasaskan TRON yang disebut SUN, bersama dengan replika DeFi lain yang disalin dari ekosistem Ethereum. Pada hari Khamis harga TRX telah mencapai $ 0,05 – yang tertinggi sejak bulan Jun 2018 – tetapi dengan cepat kembali ke tahap semasa sekitar $ 0,03.

Selain itu, Data Tether menunjukkan bahawa USDT mencapai kapitalisasi pasaran tinggi sepanjang masa yang baru melebihi $ 14 bilion. Jumlah ini telah meningkat 180% dari $ 5 bilion pada bulan Mac.

Pulangan mingguan cryptocurrency utama, 8 / 31–9 / 6. Sumber: TradingView

S&Korelasi P 500 menarik Bitcoin ke bawah

Kejatuhan pasaran cryptocurrency minggu lalu berkait rapat dengan kemerosotan kilat di pasaran saham Amerika Syarikat. Korelasi satu bulan antara Bitcoin dan S&P 500 telah melambung tinggi di atas 60% sejak minggu lalu, seperti yang berlaku data skew. Apabila S&Indeks P 500 mencecah paras tertinggi sepanjang masa awal minggu lalu, jumlah permodalan pasaran cryptocurrency juga mencatatkan kenaikan baru-baru ini.

Bitcoin – S&Hubungan Korelasi P 500. Sumber: miring

Agak serupa dengan penjualan bulan Mac, korelasi ini menyaksikan penurunan saham AS pada Khamis juga memberi kesan negatif kepada Bitcoin. Walau bagaimanapun, kerana stok A.S. tidak akan dibuka pada hari Isnin ini kerana cuti Hari Pekerja, Bitcoin mungkin mempunyai ruang untuk stabil. Oleh itu, arah pasaran kewangan tradisional minggu ini berkemungkinan memberi kesan besar terhadap harga BTC ke hadapan.

Drama DeFi dan tekanan jual

Penurunan minggu lalu mungkin juga dipengaruhi oleh pengambilan untung di ruang DeFi. SushiSwap (SUSHI) adalah token terpanas di pasaran awal minggu lalu, tetapi perlombongan token baru setiap hari juga memerlukan aliran masuk modal yang besar untuk memastikan harga tetap stabil.

Dari segi pulangan satu minggu, kedua SUSHI dan Ampleforth (AMPL) turun lebih dari 60%. Walaupun harga SUSHI pulih dengan cepat dari $ 1 hingga $ 3 setelah pengasas tanpa nama menjual bahagian tokennya dan menyerahkan kawalan projek itu setelah banyak drama media sosial. Sementara itu, AMPL kembali ke tahap kematian setelah jatuh di bawah $ 1 pada hari Khamis, dengan harganya turun menjadi hampir $ 0,70. Token DeFi utama lain juga mengalami pembetulan harga antara 20% dan 40%.

Data Pulse DeFi menunjukkan bahawa pada 2 September, jumlah nilai yang dikunci dalam DeFi adalah sekitar $ 9.51 bilion, sementara pada 6 September, jumlah ini telah jatuh menjadi sekitar $ 7.56 bilion. Penurunan nilai terkunci juga menunjukkan peningkatan tekanan jual.

Namun, kita juga harus perhatikan bahawa harga token DeFi ini tidak mencapai sifar semalam. Pasar masih memberi mereka peluang dan terus menggelecek bola.

Pulangan mingguan token DeFi utama, 8 / 31–9 / 6. Sumber: TradingView

Pelabur institusi lebih mengetahui kawalan risiko

Pada 5 September, CFTC mengeluarkan niaga hadapan CME Bitcoin terbaru data kedudukan, pada 26 Ogos hingga 1 September. Bitcoin menunjukkan prestasi yang baik dalam jangka masa ini dan terdapat kenaikan harga yang signifikan dari 30 Ogos hingga 1 September..

Namun, data tersebut menggambarkan kemungkinan langkah-langkah pengendalian risiko yang diambil oleh pelabur institusi. Minat terbuka jatuh ke 10,617 dari paras tertinggi sepanjang masa pada 11,615 dua minggu yang lalu, dan semua jenis akaun telah mengalami beberapa pengurangan dalam OI.

Terutama, kedudukan panjang dalam akaun dana leverage turun dari 4,839 menjadi 4,271, sementara kedudukan pendek meningkat dari 6,148 ke paras tertinggi sepanjang masa yang baru pada 6,842. Pengurangan pada kedudukan panjang ditambah dengan kenaikan dalam posisi pendek menunjukkan berhati-hati.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Jumlah jangka panjang dana leveraj berbanding pendek. Sumber: Quandl.com

Melihat ke hadapan minggu ini

The S&Indeks P 500 telah jatuh sejauh 6.6% dari paras tertinggi baru-baru ini dan Indeks Komposit Nasdaq telah jatuh sekitar 10% hanya dalam tiga hari perdagangan. Walaupun kemungkinan penurunan ini disebabkan oleh pengambilan untung yang normal, trend pasaran dalam beberapa hari mendatang akan sangat penting.

Data Indeks Harga Pengguna akan dikeluarkan pada hari Jumaat ini, dan akan terbukti berwawasan, terutama setelah Federal Reserve menyemak semula kebijakannya mengenai kadar faedah.

Dalam crypto, semua mata tertumpu pada tindakan susulan SUSHI. Selain itu, token TRX yang terkunci di SUN Genesis Mining menghampiri 7 bilion, atau lebih dari $ 200 juta, jadi peserta pasaran perlu memperhatikan risikonya setelah mereka mula membuka kunci sekitar 16 September..

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me