Bitcoin mencatat minggu kedua terbaik sepanjang pengguna runcit dan institusi bertumpu

Market Watch Weekly adalah tinjauan mengenai pasaran dan perkembangan kripto setiap minggu.

Setelah tujuh minggu berturut-turut, Bitcoin (BTC) mencatatkan penutupan mingguan kedua tertinggi pada $ 18,448, mengikut harga Indeks OKEx BTC. Data dari Coin Metrics menunjukkan bahawa permodalan pasaran Bitcoin juga telah mencapai paras tertinggi sepanjang masa baru $ 347 bilion pada Sabtu lalu, memecahkan rekod Disember 2017.

Permodalan pasaran BTC - 11/23Permodalan pasaran Bitcoin. Sumber: Sukatan Syiling

Dengan harga BTC melonjak 14.35% minggu lalu, altcoin utama juga turun. Hanya TRON (TRX), Bitcoin Cash (BCH) dan Bitcoin SV (BSV) yang tidak berformat Bitcoin minggu lalu, sementara XRP adalah yang berprestasi terbaik, mencatatkan keuntungan mingguan 62.84%. Cardano (ADA) dan token asli OKEx diikuti dengan 43.63% dan 34.04% keuntungan masing-masing. Altcoin utama lain secara amnya menyaksikan kenaikan 20% hingga 30%.

Pulangan mingguan cryptocurrency utama, 11 / 16–11 / 22.Pulangan mingguan cryptocurrency utama, 11 / 16–11 / 22. Sumber: TradingView

Seiring dengan kenaikan harga yang berterusan, minat terbuka berjangka BTC berjangka melebihi $ 7 bilion, dan mencapai tahap tertinggi sepanjang masa, seperti data skew. OKEx mendahului senarai dengan OI $ 1.18 bilion, sementara OI CME melebihi tanda $ 1 bilion untuk pertama kalinya.

Ketika momentum kenaikan berterusan, kadar pembiayaan pertukaran berterusan di bursa meningkat. Lonjakan kadar pendanaan sangat ketara sejak 20 November, menunjukkan bahawa pelabur runcit telah mengejar kenaikan harga dan keadaan terlalu panas dalam jangka pendek.

Walaupun kadar pendanaan positif menunjukkan bahawa rindu adalah dominan, harga yang stagnan pada kadar pendanaan yang terlalu tinggi dapat menyebabkan kerinduan mereda, menghasilkan pembetulan tajam.

Pembiayaan pertukaran Bitcoin berterusanPembiayaan pertukaran berterusan BTC. Sumber: miring

Sementara itu, CME mengeluarkan niaga hadapan Bitcoin terbaru (pada 17 November) data kedudukan pada 21 November. Bitcoin meneruskan momentum kenaikannya dalam tempoh pelaporan ini, dan optimisme pasaran semakin meningkat.

Minat terbuka meningkat dari 11,311 menjadi 11,509, mengekalkan kenaikan selama dua minggu, sementara jumlah OI belum melebihi angka dari dua minggu yang lalu. Ini dapat dilihat sebagai tanda peningkatan keengganan untuk berlanjutan ketika pasaran telah melihat kenaikan yang besar.

Menurut laporan itu, kedudukan panjang pengurus aset meningkat dari 832 hingga 845 dan kedudukan pendek turun dari tujuh ke empat. Pada masa yang sama, kedudukan panjang dana leverage meningkat dari 5,097 menjadi 5,305 dan kedudukan pendek meningkat dari 7,881 menjadi 8,097. Akaun yang dilaporkan lain telah mengurangkan kedudukan mereka dalam posisi panjang dan pendek, menandakan langkah-langkah kawalan risiko. Namun, secara keseluruhan, pelabur institusi tetap menaik di pasaran.

Data niaga hadapan CME Bitcoin – Jumlah dana leveraged, jangka panjang berbanding seluar pendek. Sumber: Quandl

Di sektor DeFi, walaupun terdapat eksploitasi baru-baru ini, banyak token DeFi masih meningkat tinggi selama tiga minggu berturut-turut ketika Bitcoin terus meningkat. Salah satu yang paling berprestasi terbaik adalah finansial.finance (YFI), meningkat hampir 40%. Pasukan teras dan pemaju YFI terus membina yang dinanti-nantikan Bilik kebal V2, sementara tindakan harga token yang sangat tidak stabil juga menjadikannya kegemaran di kalangan peniaga aktif.

Ganjaran Uniswap (UNI) berakhir Selasa lalu, dan seperti yang kami nyatakan dalam Market Watch Weekly terakhir kami, dana telah dialihkan ke SushiSwap (SUSHI) untuk hasil yang lebih tinggi. Saluran itu menyaksikan jumlah nilai terkunci SushiSwap meningkat dengan cepat, dan token itu juga meningkat 33% setiap minggu.

Pulangan mingguan token DeFi utama, 11 / 16–11 / 22Pulangan mingguan token DeFi utama, 11 / 16–11 / 22. Sumber: TradingView

Sebaliknya, UNI kehilangan 3.26%, menjadikannya token DeFi dengan prestasi terburuk minggu ini. Sementara itu, mekanisme pemerintahan masyarakat Uniswap sedang diuji, dan pada hari Khamis, Uniswap turun dari menjadi protokol terbesar DeFi dari segi TVL ke tempat kelima. Ini telah menyebabkan perbincangan baru di kalangan pelaku pasaran mengenai perlunya sistem insentif.

Secara keseluruhan, bagaimanapun, TVL ekosistem DeFi membuat rekod baru $ 14.59 bilion hari ini. Lending Protocol Maker (MKR) merebut kembali tempat teratas ketika TVL projek itu meningkat menjadi $ 2,71 bilion, mengikut DeFi Pulse.

Nilai keseluruhan dikunci dalam DeFiNilai keseluruhan dikunci dalam DeFi. Sumber: Denyutan DeFi

Melihat ke hadapan minggu ini

Indeks Volatiliti CBOE (VIX) telah melayang sekitar 22 – kelebihan bawah julat terakhir selama dua minggu – dan setelah ia kembali di atas 25, akan ada tekanan pembetulan pada aset berisiko seperti ekuiti dan Bitcoin. Juga, hari Khamis ini adalah Hari Kesyukuran, diikuti dengan hujung minggu yang panjang, dan pembelian crypto institusi mungkin terjejas pada hari cuti.

Pelancaran Ethereum 2.0 akan datang pada awal Disember, dan pasaran mengawasi perkembangan. Menurut Pad Pelancaran Eth2, 292,672 ETH sudah dipertaruhkan dan dikira.

Minimum 524,288 ETH diperlukan untuk memulakan blok genesis, dan proses ini sekarang menunjukkan tanda-tanda percepatan, yang juga menyebabkan lonjakan permintaan ETH.

Harga ETH telah melampaui $ 570, yang merupakan tahap rintangan yang kuat, dan mungkin akan segera menguji rintangan seterusnya pada $ 618. Walau bagaimanapun, tahap sokongan yang lebih rendah masih sekitar $ 550.

Nilai keseluruhan ETH 2.0 berbanding harga ETHNilai keseluruhan ETH 2.0 berbanding harga ETH. Sumber: CryptoQuant

Bukan peniaga OKEx? Ketahui cara memulakan perdagangan!

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam, penyelidikan asli & berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me