Bitcoin Berkemungkinan Tetap Meningkat, Sebagai Petunjuk Pasar Mencerminkan Ruang untuk Penghargaan Lebih Lanjut – Futures Friday

Futures Friday adalah tinjauan mingguan mengenai niaga hadapan Bitcoin suku tahun di OKEx

Selama tujuh hari terakhir, sejajar dengan aset global, harga Bitcoin (BTC) telah melonjak hampir 20%, dengan harga OKEx Quarterly Future (BTCUSD0925) melanggar kedua-dua halangan $ 9,800 dan $ 11,000.

Sebaliknya, pilihan Bitcoin bernilai lebih dari $ 700 juta akan tamat hari ini. Walau bagaimanapun, memandangkan kontrak opsyen Bitcoin terutamanya dihantar secara tunai dan bahawa BTC telah melayang sekitar $ 9,000 selama beberapa bulan terakhir, sebahagian besar pilihan yang akan tamat ini kemungkinan besar "meletakkan" yang tidak akan dilaksanakan.

Melihat data perdagangan OKEx, beberapa nisbah – termasuk nisbah pinjaman jangka pendek dan margin – naik mendadak sebelum hari Rabu, mengisyaratkan peniaga runcit mengejar tunjuk perasaan Isnin. Pada masa ini, nisbah pinjaman margin masih tinggi, tetapi tidak masuk akal berbanding dengan angka Mac.

Premium masa depan suku tahunan juga meningkat dengan cepat minggu ini, dan premium 3% semasa sejajar dengan jangkaan di bawah pasaran bull. Walau bagaimanapun, ini juga menarik lebih ramai arbitrage.

Secara keseluruhan, sentimen pasaran semasa sihat dan pelabur runcit tidak berada dalam mood FOMO. Bitcoin, yang baru-baru ini bergerak seiring dengan emas, masih mempunyai banyak potensi kenaikan.

Carta 4hb Futures OKEx BTC Futures (BTCUSD0925). Sumber: OKExCarta 4hb Futures OKEx BTC Futures (BTCUSD0925). Sumber: OKEx

Pembacaan data perdagangan OKEx

Lawati halaman data perdagangan OKEx untuk meneroka lebih banyak petunjuk

Nisbah panjang / pendek BTC

Sebelum 27 Julai, ketika harga BTC suku tahun depan naik dari $ 9,700 menjadi $ 10,700, nisbah panjang / pendek berada pada tahap rata-rata, berjalan dalam kisaran 0,82 hingga 1,12. Bahkan terdapat trend menurun dalam nisbah panjang / pendek ketika harga naik, menunjukkan bahawa pelabur runcit tidak mempunyai banyak kepercayaan pada kenaikan awal. Kenaikan nisbah panjang / pendek mula meningkat setelah harga menembusi di atas $ 10.800 – dan pada setengah hari berikutnya, nisbah dengan cepat meningkat dari 0.96 ke puncak mingguan 1.41.

Nisbah panjang / pendek kini berjalan berhampiran 1.2, yang hangat. Namun, ini juga menunjukkan bahawa, walaupun harga telah meningkat banyak, sentimen kenaikkan harga secara keseluruhan di kalangan pelabur runcit masih belum terlalu panas.

Masa Pengumpulan Data: 7/24 4:00 pagi UTC hingga 7/31 4:00 pagi UTC

Nisbah panjang / pendek membandingkan jumlah pengguna yang membuka kedudukan panjang berbanding dengan posisi pendek yang membuka. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan, dan sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali posisi beli dibuka, itu diimbangi oleh kedudukan pendek. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

Asas BTC

Premium OKEx BTC Quarterly Future telah meningkat dengan pesat dari $ 150 (kira-kira 1.6%) pada hari Jumaat yang lalu kepada $ 360 semasa (atau 3.23%). Ini menunjukkan jangkaan pasaran yang sangat positif untuk akhir bulan September. Walau bagaimanapun, premium yang lebih tinggi akan menarik jangka pendek pembukaan arbitrageur dalam niaga hadapan suku tahunan, yang mungkin memberi tekanan kepada kenaikan premium selanjutnya.

Masa Pengumpulan Data: 7/24 4:00 pagi UTC hingga 7/31 4:00 pagi UTC

Penunjuk ini menunjukkan harga niaga hadapan suku tahunan, harga indeks spot dan juga perbezaan asas. Asas masa tertentu sama dengan harga niaga hadapan suku tahunan tolak harga indeks spot.

Harga niaga hadapan menggambarkan jangkaan peniaga mengenai harga Bitcoin. Apabila asasnya positif, ini menunjukkan bahawa pasaran adalah bullish. Apabila asasnya negatif, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun.

Asas niaga hadapan suku tahunan dapat menunjukkan arah aliran pasaran jangka panjang dengan lebih baik. Apabila asasnya tinggi (sama ada positif atau negatif), ini bermakna ada lebih banyak ruang untuk arbitraj.

Jumlah minat dan perdagangan terbuka

Minat terbuka meningkat secara beransur-ansur dalam tujuh hari terakhir menjadi lebih dari $ 1,2 bilion, meningkat daripada $ 988 juta pada hari Jumaat. Walau bagaimanapun, kadar kenaikan perlahan selepas hari Rabu.

Dengan leverage pasaran secara keseluruhan tidak setinggi pada bulan Mac, OI diharapkan akan terus meningkat dengan harga dan semangat pasaran.

Masa Pengumpulan Data: 7/24 4:00 pagi UTC hingga 7/31 4:00 pagi UTCMasa Pengumpulan Data: 7/24 4:00 pagi UTC hingga 7/31 4:00 pagi UTC

Minat terbuka adalah jumlah jumlah niaga hadapan / pertukaran tertunggak yang belum ditutup pada hari tertentu.

Jumlah dagangan adalah jumlah dagangan niaga hadapan dan pertukaran berterusan dalam jangka masa tertentu.

Sekiranya terdapat 2,000 kontrak panjang dan 2,000 kontrak pendek dibuka, minat terbuka akan menjadi 2,000. Sekiranya jumlah dagangan melonjak dan minat terbuka menurun dalam jangka waktu yang singkat, ini mungkin menunjukkan bahawa banyak posisi ditutup, atau terpaksa dilikuidasi. Sekiranya jumlah dagangan dan minat terbuka meningkat, ini menunjukkan bahawa banyak posisi telah dibuka.

Nisbah pinjaman margin BTC

Setelah meningkat kepada 7.4 daripada 3.5 minggu lalu, nisbah pinjaman margin terus meningkat pesat ke paras tertinggi pada tahap 15.82 minggu ini. Tetapi sama dengan kenaikan OI, nisbah bergerak ke atas pada kadar yang lebih perlahan selepas hari Rabu. Sekarang, ia menyatukan antara 13.0 dan 16.0.

Nisbah pinjaman margin telah meningkat dua kali ganda dalam tujuh hari terakhir, menunjukkan bahawa pelabur runcit lebih menaik dalam pasaran leverage. Berbanding dengan tinggi pertengahan Februari 33.0, nisbah semasa jauh tinggi, tetapi tidak terlalu tinggi.

Masa Pengumpulan Data: 7/24 4:00 pagi UTC hingga 7/31 4:00 pagi UTCMasa Pengumpulan Data: 7/24 4:00 pagi UTC hingga 7/31 4:00 pagi UTC

Nisbah pinjaman margin adalah data perdagangan pasar spot yang menunjukkan nisbah antara pengguna yang meminjam USDT berbanding meminjam BTC dalam nilai USDT dalam jangka waktu tertentu.

Nisbah ini juga membantu peniaga melihat sentimen pasaran. Umumnya, peniaga yang meminjam USDT bertujuan untuk membeli BTC, dan mereka yang meminjam BTC bertujuan untuk memendekkannya.

Apabila nisbah pinjaman margin tinggi, ini menunjukkan bahawa pasaran menaik. Apabila rendah, ini menunjukkan bahawa pasaran menurun. Nilai ekstrim dari nisbah ini secara historis menunjukkan pembalikan arah aliran.

Wawasan peniaga

Robbie, Penganalisis Pelaburan OKEx

Memandangkan keuntungan Bitcoin yang besar selama tujuh hari terakhir, ia boleh memasuki fasa penggabungan antara $ 11,000 dan $ 11,700 dalam jangka masa terdekat. Trend makro masih jelas meningkat, dan penyesuaian jangka pendek tidak mungkin membalikkan kenaikan. Walau bagaimanapun, kemungkinan rali jangka pendek yang berterusan seperti awal minggu ini adalah sedikit.

Pergerakan pasaran didorong oleh sentimen pelabur. Dari segi data perdagangan, jelas bahawa pelaku pasar lebih positif sejak seminggu yang lalu dan tidak menumpukan tekanan penjualan.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me