Bitcoin Berjuang dengan Sentimen Bearish, Dashing Alt Season Hopes: Market Watch Weekly

Minggu lepas melihat Bitcoin (BTC) jatuh dari sekitar $ 10,000 hingga serendah $ 8,700, penurunan dicetuskan oleh a UTXO dari Februari 2009 (lebih daripada 11 tahun yang lalu) dibelanjakan secara rantai. Setelah dua percubaan yang tidak berjaya untuk mendapatkan semula $ 9,200 pada hujung minggu, BTC kini berdagang sekitar $ 8,800 Harga Indeks OKEx BTC.

Tindakan harga Bitcoin mengakibatkan kerugian 9,92 persen sepanjang minggu, dan mencipta corak menelan penurunan harga pada carta mingguan, menunjukkan penjual telah mengatasi pembeli. Semasa Ethereum (ETH), Bitcoin SV (BSV) dan Litecoin (LTC) menyaksikan kerugian jauh lebih kecil dengan masing-masing -2.77 peratus, -2.85 peratus dan -3.4 peratus, Tunai Bitcoin (BCH) mencatatkan pulangan mingguan -6.83 peratus.

pulangan kripto mingguanPulangan mingguan cryptocurrency utama 5/11 – 5/17. Sumber: TradingView

Musim selang mungkin tidak lama lagi

Sejak Ethereum menunjukkan momentum kenaikannya berbanding Bitcoin, altcoin kecil dengan hubungan kuat dengan Ethereum juga meningkat. Menurut data dari MVIS, Indeks Cap Kecil mengatasi semua indeks lain pada bulan Mei, mencatatkan pulangan 12.29 peratus setakat ini.

Lebih-lebih lagi, dengan indeks dominasi pasar BTC turun dari 67 persen menjadi 65 persen setelah turun, seperti yang terjadi CoinGecko, dan OmiseGo (OMG) mengepam pada pertengahan minggu, muncul harapan untuk musim alt. Namun, OMG, yang melonjak disebabkan olehnya pelancaran pada Coinbase Pro, merosot hampir 30 peratus antara tertinggi pertengahan minggu dan sesi perdagangan hari ini. Melangkah ke hadapan, jika Bitcoin tidak dapat kembali dan berada di atas $ 9.000, sangat sukar bagi altcoin untuk mengikuti aliran menaik yang berterusan.

Indeks MVISPulangan mingguan BTC vs Indeks Cap Kecil / Pertengahan / Besar (data pada 25 Mei). Sumber: MVIS

Aktiviti Bitcoin On-chain turun minggu lalu

Pada jam 2 pagi UTC pada 25 Mei, hasrat rangkaian Bitcoin berada pada sekitar 91,18 EH / s, yang 14,05 EH / s lebih rendah daripada tahap purata minggu lalu seperti Oklink data. Selain daripada pengurangan hasil yang disebabkan oleh separuh, penutupan mesin perlombongan berskala besar kerana musim banjir di wilayah barat daya China boleh dikaitkan dengan penurunan hashrate ini.

Sementara itu, jumlah alamat aktif di rangkaian antara 18 Mei dan 24 Mei juga turun 1.84 peratus dari minggu lalu, sementara jumlah urus niaga turun 10.39 peratus pada tempoh yang sama.

Nisbah Panjang / Pendek terendah pada bulan Mei

Bitcoin menunjukkan tanda-tanda kelemahan sejak minggu lalu dan sentimen menurun berlaku, seperti yang kami nyatakan di Niaga Hadapan Jumaat segmen. Melihat kepada Data perdagangan OKEx, Nisbah Panjang / Pendek telah berjalan di bawah 0.85 untuk pertama kalinya bulan ini, mengesahkan senario penurunan harga.

Minat terbuka (OI), bagaimanapun, melonjak pada petang Ahad, melonjak dari 550 juta kontrak menjadi melebihi 620 juta. Lebih-lebih lagi, premium Quarterly Future kembali ke wilayah negatif, menunjukkan bahawa peserta pasaran tidak lagi optimis dengan pergerakan harga jangka menengah. Premium negatif telah meningkat lebih dari – $ 30 pada saat penulisan.

Nisbah Panjang / Pendek BTCNisbah Panjang / Pendek BTC. Sumber: OKEx

Nisbah Panjang / Pendek menunjukkan nisbah jumlah pengguna membuka kedudukan panjang berbanding membuka kedudukan pendek. Nisbah dikumpulkan dari semua niaga hadapan dan pertukaran berterusan. Sisi panjang / pendek pengguna ditentukan oleh kedudukan bersih mereka di BTC.

Di pasaran derivatif, setiap kali ada posisi beli dibuka, mesti ada kedudukan pendek yang dibuka untuk mengimbangkannya. Jumlah kedudukan panjang mesti sama dengan jumlah kedudukan pendek. Apabila nisbahnya rendah, ini menunjukkan bahawa lebih banyak orang memakai seluar pendek.

BTC mungkin kehilangan saluran yang semakin meningkat

Walaupun indikator data perdagangan niaga hadapan menunjukkan tanda-tanda penurunan harga, harga BTC mencerminkan sentimen negatif dengan jatuh di bawah saluran kenaikan yang ditunjukkan dalam carta di bawah. Ini juga pertama kalinya BTC turun di bawah purata bergerak 30 hari, yang tetap menjadi sokongan penting sejak 2 April.

Sekiranya BTC tidak dapat pulih di atas kawasan $ 8,900 hingga $ 9,000 dalam jangka pendek, kami mungkin akan melihat langkah menurun yang lain untuk menguji sokongan $ 8,550. Sementara itu, OKEx BTC Masa Depan Bulanan akan tamat pada 29 Mei, dan kita dapat melihat peningkatan turun naik menuju ke masa luput.

Harga BTC / USDCarta 1D Niaga Hadapan Saham OKEx BTC (BTCUSD0626). Sumber: OKEx

Penafian: Bahan ini tidak boleh dijadikan dasar untuk membuat keputusan pelaburan, atau juga ditafsirkan sebagai saranan untuk melakukan transaksi pelaburan. Berniaga aset digital melibatkan risiko yang besar dan boleh mengakibatkan kehilangan modal yang anda laburkan. Anda harus memastikan bahawa anda memahami sepenuhnya risiko yang terlibat dan mempertimbangkan tahap pengalaman, objektif pelaburan anda dan mendapatkan nasihat kewangan bebas jika perlu.

OKEx Insights menyajikan analisis pasaran, ciri mendalam dan berita yang disusun daripada profesional crypto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me