Ulasan Ledger Nano S – Dompet Perkakasan yang Selamat

Sekiranya anda terlalu serius untuk melabur dalam kelas aset cryptocurrency, anda perlu mendekati keselamatan dari perspektif bukan konvensional. Kita tidak perlu terlalu memperhatikan keselamatan siber dengan adanya bentuk perkhidmatan kewangan tradisional.

Cryptocurrency adalah apa-apa kecuali tradisional atau konvensional. Ia menuntut perhatian lebih daripada kami, tetapi potensi ganjaran sepenuhnya membenarkan usaha tambahan. Walaupun bertuah bagi kami, ruang cryptocurrency telah cukup matang. Anda tidak perlu lagi membanjiri diri dengan maklumat teknikal. Anda tidak perlu lagi menyediakan peranti penyimpanan sejuk secara manual. Dalam artikel ini, saya akan membincangkan tentang salah satu dompet cryptocurrency terbaik – Ledger Nano S, dompet perkakasan cryptocurrency yang selama-lamanya mempermudahkan aspek keselamatan pelaburan cryptocurrency.

Apa yang Saya Suka dan Tidak Suka mengenai Ledger Nano S

Apa yang saya suka

 • Aspek Nano S yang paling menarik adalah ukurannya. Ukurannya hampir sama dengan USB. Ia setara dengan dompet tradisional. Anda boleh memasukkannya ke dalam rantai kunci dan membawanya bersama jika anda ingin menyimpan beberapa cryptocurrency.
 • Keupayaan untuk memasang pelbagai aplikasi pihak ketiga yang dikembangkan khusus untuk dompet Ledger adalah aspek lain yang saya gemari mengenai Nano S. Contohnya, aplikasi FIDO U2F adalah aplikasi pihak ketiga yang membolehkan kita meningkatkan keselamatan dompet kita lebih jauh.
 • Anda tidak mungkin membenci kenyataan bahawa serasi dengan sebilangan pelanggan dompet pihak ketiga yang berbeza. Selain itu, anda juga dapat memulihkan kunci peribadi anda di dompet lain, yang merupakan ciri yang sangat penting.

Apa yang saya tidak suka

 • Apa yang saya sangat tidak suka mengenai Nano S ialah ia hanya dapat mengoperasikan lima aplikasi berbeza pada satu masa. Sekiranya anda menggunakan dompet dan perkhidmatan pihak ketiga yang berlainan, kemungkinan anda akan dipaksa untuk menghapus dan memasang semula aplikasi yang berbeza, yang semestinya tidak membebankan.
 • Dompet masih tidak menawarkan keserasian dengan sistem operasi mudah alih. Syarikat itu telah mengumumkan sokongan masa depan untuk OS Android, tetapi masih dalam pembangunan.

Sekiranya anda baru menggunakan dompet perkakasan secara umum, saya mengesyorkan agar anda melihatnya dengan hebat kajian semula dompet perkakasan.

Ringkasan Ciri

Harga

Lejar Nano S adalah pilihan paling murah yang kini terdapat di pasaran. Kini tersedia dengan harga 79 €, tidak ada alternatif nano lejar lain yang hampir sama dari segi harga dan kemampuan.

Kemudahan penggunaan

Dari semua dompet perkakasan cryptocurrency, Ledger Nano S menonjol dari segi tawaran kesederhanaan, menjadikannya alat yang paling mesra pengguna di pasaran.

Ciri-ciri keselamatan

Tanda harga dan kemudahan penggunaan yang mengagumkan berharga dan kos ini menunjukkan jumlah ciri keselamatan yang ditawarkannya berbanding dengan ciri yang ditawarkan oleh dompet perkakasan lain.

Sokongan Altcoin

Walaupun Ledger Nano S menyokong pelbagai altcoin, jumlah duit syiling yang disokongnya kurang daripada dua pesaingnya yang lain.

Syarikat Di Sebalik Lejar Nano S

Ledger nano S direka dan dihasilkan oleh Ledger, sebuah syarikat berasaskan cryptocurrency Perancis yang terlibat dalam pembangunan sistem keselamatan dan infrastruktur di arena cryptocurrency dan blockchain.

Syarikat ini wujud pada tahun 2014 apabila lapan pakar keselamatan dan cryptocurrency berkumpul untuk mewujudkan semangat keusahawanan mereka. Selama bertahun-tahun, syarikat ini telah berkembang menjadi lebih dari 80 pekerja dan mempunyai kehadiran fizikal di Paris, San Francisco, dan Vierzon.

Pandangan Pertama: Ulasan Ledger Nano S

Ledger Nano S adalah dompet perkakasan cryptocurrency yang boleh menyambung ke mana-mana komputer melalui port USB. Dompet adalah ukuran peranti USB. Ini memiliki layar paparan OLED bawaan yang digunakan untuk memeriksa dua kali setiap transaksi dan mengesahkan transaksi secara fizikal menggunakan butang sisinya.

Walaupun ukurannya, ia menawarkan hampir semua ciri keselamatan yang kami harapkan dari dompet perkakasan. Ia menawarkan pengesahan U2F setiap transaksi individu menggunakan butang sisinya. Di samping itu, ia mempunyai kunci PIN keselamatan terbina dalam. Plus ia menyokong fungsi benih BIP39 untuk penyederhanaan sandaran dan pemulihan yang mudah.

Peranti ini berjalan pada sistem operasi proprietari yang disebut platform BOLOS, yang dikembangkan khusus untuk dompet perkakasan lejar. OS ini membolehkan masyarakat mengembangkan aplikasi sumber terbuka untuk dompet tanpa benar-benar bermain-main dengan firmware peranti.

Ulasan Ledger Nano: Peti Masuk

The Ledger Nano S hadir dalam kotak yang ditutup dengan pita yang jelas. Ini memastikan bahawa dompet perkakasan anda tidak dirusak semasa dihantar dari Perancis. Setelah membuka kotak, anda akan melihat bahawa syarikat itu memodelkan gaya pembungkusan mereka mengikut produk Apple.

Anda boleh menonton video YouTube untuk mendapatkan idea yang lebih baik mengenai apa yang saya cuba sampaikan mengenai pembungkusan itu. Peranti ini dibungkus dalam selongsong aluminium tahan tekanan, yang menjadikan perangkat ini cukup tahan lama.

Di dalam kotak anda akan dapati:

 • Lejar Nano S
 • Wayar USB
 • Buku Arahan
 • Rantai Kunci
 • Lanyard
 • Kad Pemulihan

Ciri dan Spesifikasi Umum

The Ledger Nano S dirancang untuk memberikan lapisan keselamatan tambahan semasa kami berinteraksi dengan pelbagai cryptocurrency. Ia mengasingkan kunci peribadi kita dari komputer yang disambungkan menggunakan bentuk vakum maya. Ini bererti kita dapat menggunakan perangkat di komputer yang dijangkiti malware dan tidak memaparkan kunci peribadi kita kepada sebarang bentuk risiko.

Bagaimanakah ia berfungsi?

The Ledger Nano S adalah chipset tujuan khas yang beroperasi pada sistem operasi proprietari yang dikembangkan oleh Ledger khusus untuk dompet perkakasan mereka. Prinsip utama di sebalik bagaimana dompet berfungsi adalah ia sepenuhnya mengasingkan kunci peribadi yang disimpan pada peranti, walaupun peranti disambungkan ke komputer yang dalam talian.

Ini pada dasarnya bermaksud bahawa sama ada komputer anda dijangkiti dengan beberapa bentuk perisian berbahaya atau walaupun penggodam mempunyai akses ke komputer anda, kunci peribadi anda akan disimpan dengan selamat di belakang firewall yang hampir mustahil untuk retak.

Leher Nano S membolehkan kami menyimpan cryptocurrency kami dengan selamat sementara masih mudah diakses, selesa dan tersedia di mana sahaja.

Ciri dan Privasi Keselamatan

Mari kita periksa semua ciri keselamatan yang ditawarkan oleh Ledger Nano S.

Kunci Peribadi

Kunci peribadi pada dasarnya adalah yang menentukan pemilikan ke atas semua cryptocurrency. Sebagai pelabur cryptocurrency, kami ingin memastikan bahawa kami mengawal sepenuhnya kunci peribadi kami.

The Ledger Nano S pada dasarnya adalah mekanisme penyimpanan selamat untuk kunci peribadi. Ini bermaksud, sebagai pengguna Ledger Nano S, anda akan dapat mengawal kunci peribadi anda sepenuhnya dan tidak ada orang lain, termasuk syarikat itu, yang dapat mengakses kunci peribadi anda.

Pengesah FIDO U2F

Nano S menjalankan a aplikasi pengesah U2F yang diperakui yang membolehkan penggunanya menggunakannya sebagai faktor keselamatan kedua pelbagai perkhidmatan yang serasi. Sistem pengesahan 2 faktor ini membolehkan kita mengelakkan penggunaan mekanisme 2FA konvensional seperti kod SMS atau OTP seperti Authy dan Google Authenticator. Oleh itu, mewujudkan bentuk mekanisme 2FA yang jauh lebih selamat dan praktikal.

Sandaran dan Pemulihan Kod Benih BIP39

Lembaran frasa pemulihan Dompet Ledger Nano S

Nano S menyokong kod Benih BIP39, yang membolehkan kita menghasilkan kod benih yang digunakan untuk membuat sandaran peranti. Sekiranya anda kehilangan peranti, anda boleh mendapatkan semula dompet ke dompet perkakasan lejar yang lain. Anda perlu memasukkan frasa pemulihan benih 24-kata anda dan dompet anda akan dipulihkan sepenuhnya pada peranti baru.

Kod PIN

Semasa anda mula-mula menyediakan peranti Nano S baru anda, peranti akan meminta anda membuat kod PIN. Kod PIN ini bertindak sebagai barisan pertahanan pertama kerana akan menghalang orang asing daripada hanya mengakses dompet anda.

Selain itu, anda juga tidak dapat meneka kod PIN. Selepas tiga tekaan yang salah, peranti itu menetapkan semula secara automatik, memastikan bahawa aset digital anda tidak jatuh ke tangan yang salah hanya kerana dompet perkakasan entah bagaimana berada di tangan yang salah.

Sokongan Frasa Laluan

Pada mulanya, dompet Nano S tidak menawarkan sokongan frasa laluan. Walau bagaimanapun, ciri frasa laluan ditambahkan selepas kemas kini firmware 1.2. Sokongan frasa laluan membolehkan kami menambahkan lapisan keselamatan yang lain pada aset digital kami.

Jadi selain memasukkan kod pemulihan, peranti ini juga memerlukan frasa laluan khusus, yang harus dihafal oleh pencipta dompet. Oleh itu, dalam senario yang tidak mungkin seseorang mendapat akses kepada frasa pemulihan 24 perkataan anda, cryptocurrency anda akan tetap selamat dan berada dalam simpanan anda.

Meterai Anti Pencerobohan

Meterai anti-gangguan pada Ledger Nano S. yang dimeteraikan.Meterai anti-gangguan pada Ledger Nano S yang dimeteraikan.

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, Ledger mengirimkan produknya, termasuk Nano S, dengan pita kalis pengaman di sekitar bungkusan. Ini memastikan bahawa peranti dompet perkakasan anda tidak diubah dengan cara apa pun. Sekiranya anda melihat tanda-tanda gangguan pada pita, anda harus menghubungi Ledger dan anda harus mendapatkan dompet pengganti.

Elemen Privasi dan Selamat

Ledger Nano S direka berdasarkan seni bina dua cip dengan tahap pensijilan keselamatan CC EAL5+. Firmware peranti dijamin melalui pengesahan kriptografi, yang memastikan integriti mutlak kedua-dua perkakasan dan perisian dompet.

Kedua-dua faktor ini bekerjasama untuk membuat sesuatu yang disebut elemen selamat yang bahkan syarikat tidak dapat mengubahnya secara retroaktif. Oleh itu, kunci peribadi anda akan dilucutkan dari Ledger dan pelaku pihak ketiga yang lain. Ini memastikan bahawa setiap dompet tetap terdesentralisasi dan anda bertindak sebagai bank anda sendiri.

Keserasian Merentas Platform

Setelah memahami semua ciri keselamatan yang ditawarkan oleh Nano S dan tahap keselamatan yang boleh kita harapkan, mari kita lihat keserasiannya di pelbagai platform dan perkhidmatan yang berbeza.

Sistem operasi

Ledger Nano S serasi dengan ketiga-tiga sistem operasi komputer utama. Sebenarnya, dompet itu sendiri tidak ada kaitan dengan sistem operasi, sebaliknya, anda perlu memasang aplikasi pelanggan dompet menggunakan Chrome.

Penyemak Imbas

Untuk menguruskan peranti, anda perlu memasang aplikasi pelanggannya yang dikenali sebagai Ledger Manager. Anda boleh memuat turun klien ke komputer anda atau memilih untuk menggunakan aplikasi pelanjutan penyemak imbas Chrome-nya. Ini bermaksud bahawa Chrome akan menjadi penyemak imbas utama untuk semua kegunaan berkaitan Ledger anda.

Duit syiling yang disokong lejar Nano

Ledger Nano S menyokong cryptocurrency berikut:

 • Bitcoin
 • Litecoin
 • Emas Bitcoin
 • Ethereum
 • Ethereum Classic
 • Tunai Bitcoin
 • Dogecoin
 • Zcash
 • Riak
 • Stratis
 • Sengkang

Awak boleh lawati laman web dompet lejar untuk senarai lengkap duit syiling yang disokong Ledger Nano dan dompet serasi masing-masing.

Dompet Pihak Ketiga

Ledger Nano S mempunyai pelanggan dompet cryptocurrency sendiri. Namun, ia juga menyokong sebilangan pelanggan dompet pihak ketiga yang lain. Perkhidmatan dompet berikut serasi dengan Ledger Nano S:

 • CoPay
 • Elektrrum
 • GreenBits
 • Miselium
 • BitGo
 • MyEtherWallet

Namun, satu catatan penting, Ledger Nano S hanya dapat mengoperasikan lima aplikasi berbeza pada satu masa, yang bermaksud, anda hanya boleh memasang lima aplikasi atau dompet yang berbeza pada dompet lejar anda. Ini tidak bermaksud bahawa memadam dompet akan membuat anda kehilangan cryptocurrency. Anda tidak akan dapat menarik balik atau berinteraksi dengan cryptocurrency sehingga anda memasang semula klien dompet masing-masing.

Perkhidmatan Pihak Ketiga

Oleh kerana sifat sumber terbuka pelanggan dompet, Pengurus Ledger, ini membolehkan kami mengakses sejumlah perkhidmatan pihak ketiga yang berbeza. Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk memasang aplikasi yang berbeza yang akan meningkatkan keselamatan dompet anda.

Aplikasi SSH / PGP Agent adalah salah satu contoh aplikasi yang boleh anda pasang untuk penyulitan yang lebih besar atau sistem pengesahan Dido U2F untuk mekanisme pengesahan yang lebih baik.

Pemulihan Dompet Pihak Ketiga

Oleh kerana Nano S menyokong BIP39 untuk penjanaan benih, anda boleh menggunakan dompet atau perkakasan lain yang menyokong BIP39 untuk memulihkan dompet anda. Namun, anda harus memastikan bahawa dompet lain juga menggunakan BIP44 untuk menghasilkan akaun dan alamat, kerana keserasian bergantung pada sistem yang mendasari dan bukan pada peranti.

Perbandingan Harga dan Alternatif Nano Ledger

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, Ledger Nano S tidak ada tandingannya dari segi harga. Sekiranya jumlah kos adalah pertimbangan utama dalam keputusan anda, maka anda pasti akan menyukai harga yang sederhana Nano S. Ilustrasi berikut akan anda membandingkan julat harga yang berbeza yang dapat anda pilih ketika mencari dompet perkakasan.

Lejar Nano S

79

Lejar Nano S

Biru lejar

€ 229

Biru lejar

Trezor One

89 €

Trezor One

Model Trezor T

€ 149

Model Trezor T

KeepKey

$ 129

KeepKey

Seperti yang anda lihat, Trezor One adalah pesaing langsung Nano S dan kedua-dua peranti ini berharga sama. Tetapi kita tidak boleh mengabaikan kenyataan itu benar-benar sukar untuk mengalahkan Nano S dalam hal harga. Sekiranya anda mahukan pemahaman yang lebih baik mengenai perbezaan harga dari segi ciri yang ditawarkan oleh peranti ini, anda juga boleh melihatnya kajian semula Trezor One.

Di sisi lain spektrum, kami mempunyai dompet perkakasan yang lebih cenderung ke arah telefon pintar dan tablet dengan skrin sentuh warna penuh dan sistem operasi yang kuat. Peranti ini harganya jauh lebih mahal dan lebih sesuai disimpan daripada disimpan seperti Nano S atau Trezor One.

Saya sangat mengesyorkan agar anda memeriksa saya kajian semula KeepKey. Ini akan membantu anda memahami mengapa peranti lain ini berharga dua kali ganda.

Panduan Penyediaan dan Permulaan Pantas

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, anda harus memuat turun dan memasang Pengurus Ledger menggunakan Penyemak Imbas Chrome. Selepas itu, keseluruhan proses inisialisasi berlaku pada perkakasan. Mari kita selidiki keseluruhan proses demi langkah.

1) Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah memasang aplikasi Ledger Manager menggunakan penyemak imbas Chrome.

2) Setelah anda memasang aplikasi Ledger Manager, sambungkan dompet ke komputer menggunakan kabel USB yang disertakan dengan dompet.

3) Setelah peranti anda dihidupkan untuk pertama kalinya, ia akan meminta anda untuk mengkonfigurasi kod PIN untuk dompet anda. Pastikan anda ingat kod PIN jika tidak, anda tidak akan dapat menggunakan peranti ini.

4) Setelah anda mengkonfigurasi kod PIN, peranti akan meminta anda untuk membuat benih baru atau memulihkan benih yang ada. Apabila anda telah menghasilkan benih baru, pastikan untuk menuliskannya pada kad pemulihan benih yang disertakan dengan dompet. Selepas itu, peranti akan meminta anda mengesahkan empat daripada 24 kata pemulihan.

5) Selepas ini, anda akan mendapat pesan yang berbunyi, “Peranti Anda Sekarang Siap”

6) Akhir sekali, anda perlu memasang aplikasi khusus untuk berinteraksi dengan peranti dan pelbagai cryptocurrency yang anda ingin simpan di dalam peranti. Contohnya, anda perlu memasang aplikasi lain untuk Bitcoin, Dash, Ethereum, dll.

Pelanggan Dompet Lejar SayaPelanggan Dompet Lejar Saya

Setelah anda menyelesaikan langkah kelima, peranti anda harus siap. Anda boleh terus maju dan menghasilkan alamat dan menghantar cryptocurrency ke Ledger Nano S baru anda.

Ulasan dan Testimoni

Mari kita kaji beberapa ulasan dan testimoni yang terdapat di Amazon.

Ulasan Pelanggan Ledger Nano S Ulasan Pelanggan lain mengenai Ledger Nano S

Satu perkara yang sangat menonjol bagi saya ketika saya menjalani tinjauan di Amazon ialah kebanyakan ulasan buruk adalah mengenai penjual pihak ketiga dan bukan dompet. Sebilangan besar ulasan buruk ini membincangkan mengenai pembungkusan yang dirusak, meterai yang tahan gangguan dikeluarkan dan sebagainya.

Selain itu, ulasan lain yang tidak memberikan penilaian sempurna mempunyai keluhan serupa yang saya nyatakan sebelumnya dalam artikel. Fakta bahawa dompet mempunyai kapasiti yang sangat terhad untuk jumlah aplikasi yang dapat dipasang pada masa yang sama sangat mempengaruhi pengalaman penggunanya.

Ini adalah kritikan yang saya nyatakan sebelumnya dalam ulasan, kritikan yang sama anda akan dapati di mana-mana. Lain daripada itu, kebanyakan pengguna kelihatan berpuas hati dengan dompet itu, terutamanya dengan ciri keselamatannya.

Beberapa Soalan Penting Sebelum Mendapatkan Nano S

Soalan: Sekiranya saya ingin melabur dalam sejumlah besar cryptocurrency, adakah Nano S akan menjadi pilihan yang baik walaupun jumlah aplikasi dompetnya yang terhad dapat dipasang.

Jawapan: Ini adalah salah satu kelemahan utama dompet. Namun, ia tidak menghalang kemampuan anda untuk menyimpan lebih dari 5 altcoin pada masa yang sama. Ini hanya bermaksud bahawa anda harus terus membuang dan memasang aplikasi dompet yang berbeza untuk berinteraksi dengan semua altcoin di dompet.

Soalan: Adakah masuk akal untuk mendapatkan Nano S ketika Ledger baru-baru ini mula menawarkan model yang lebih baru, Ledger Blue?

Jawapan: Walaupun benar bahawa Ledger Blue adalah salah satu dompet perkakasan paling maju di luar sana, saya ingin mengingatkan anda bahawa Ledger Blue berada dalam julat harga yang berbeza dan bersaing dengan KeepKey dan Model T. Nano S sebagai dompet perkakasan yang paling popular , sekurang-kurangnya, dari segi jumlah penjualan, kita dapat mengharapkan sokongan berterusan Ledger untuk dompet itu.

Tonton Ulasan Video Ini

Pemikiran Akhir Saya

The Ledger Nano S telah terjual lebih dari satu juta kali, jadi selamat untuk dilindungi bahawa ia adalah produk yang berjaya. Untuk produk yang menawarkan keselamatan kewangan sebagai tujuan utamanya, tidak banyak ruang untuk kesilapan.

Sebagai pilihan termurah di pasaran, saya rasa anda tidak boleh meminta lebih banyak. Ia benar-benar melakukan apa yang ingin dilakukan. Ini akan memastikan aset digital anda selamat. Namun, jika anda mencari pengalaman pengguna terbaik, maka Nano S mungkin bukan untuk anda. Ia tidak mengaku menawarkan pengalaman pengguna sebaik mungkin dan juga tidak mengaku sebagai teknologi paling canggih.

Walau bagaimanapun, sangat mudah digunakan. Sekiranya anda mencari dompet perkakasan pertama anda hanya untuk mengenali teknologi, Nano S adalah apa yang anda cari. Sekiranya anda mahu dompet perkakasan sekunder sentiasa ada, Nano S adalah dompet yang anda cari. Pada pendapat saya, Ledger Nano S cukup elegan dalam kesederhanaan yang ditawarkannya.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me