CoinGecko: Panduan Harga Data Crypto dan Coin Market

kajian coingecko

CoinGecko adalah laman web ranking pasaran cryptocurrency yang menduduki peringkat mata wang digital berdasarkan beberapa faktor. Hari ini, kami menerangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai CoinGecko.

Apa itu CoinGecko?

CoinGecko, yang terdapat dalam talian di CoinGecko.com, adalah laman web yang memberikan gambaran keseluruhan pasaran 360 darjah mengenai ruang crypto. Seperti CoinMarketCap, CoinGecko memaparkan cryptocurrency teratas mengikut jumlah dagangan, harga, bekalan yang beredar, dan metrik lain yang berkaitan.

Tidak seperti CoinMarketCap, CoinGecko mempunyai pilihan penyesuaian tambahan tertentu. Anda boleh menilai cryptocurrency mengikut pergerakan harganya dalam 1 jam terakhir, sebagai contoh. Anda juga dapat melihat semua cryptocurrency tertinggi sepanjang masa.

CoinGecko juga mempunyai bahagian ‘pemaju’ di mana anda dapat melihat setiap cryptocurrency berdasarkan aktiviti pengembangannya baru-baru ini. Anda boleh menyemak bilangan bintang, garpu, pemerhati, dan penyumbang untuk cryptocurrency tertentu, sebagai contoh. CoinGecko bahkan memaparkan carta komitmen selama empat minggu terakhir, menjadikannya mudah untuk melihat bagaimana aktiviti pembangunan meningkat dan jatuh untuk setiap duit syiling.

Anda dapat melihat metrik yang serupa untuk status sosial setiap duit syiling (termasuk jumlah pelanggan Reddit, pengguna Telegram, pengikut Twitter, dan suka Facebook).

Berdasarkan semua metrik di atas, setiap duit syiling diberi skor Gecko. Bitcoin, misalnya, mempunyai skor Gecko Pengembang 92% dan skor Tokek Sosial 82%, memberikan skor keseluruhan 88%. Syiling tertinggi seterusnya ialah ETH (77%), XRP (71%), dan BCH (71%).

Atas semua sebab ini dan banyak lagi, banyak orang lebih memilih CoinGecko berbanding CoinMarketCap dan laman web pemeringkatan duit syiling yang serupa. Anda boleh mendapatkan maklumat kedudukan yang sama sepintas lalu, tetapi anda juga dapat mengetahui lebih banyak maklumat selain harga bitcoin.

CoinGecko dilancarkan pada April 2014, menjadikannya salah satu agregator data cryptocurrency terbesar dan tertua di dunia. Syarikat ini berpusat di Kuala Lumpur, Malaysia.

Ciri CoinGecko

Ciri utama CoinGecko merangkumi:

100 Syiling Teratas: CoinGecko menyenaraikan 100 syiling teratas berdasarkan permodalan pasaran. Anda boleh melihat syiling dengan had pasaran mereka dalam USD atau puluhan mata wang fiat atau cryptocurrency lain.

Tapis Syiling dengan Hashing Algoritma Ingin hanya melihat token yang menggunakan algoritma hashing Ethash? Ingin membandingkan bukti token saham yang didelegasikan? Dengan CoinGecko, anda boleh menapis duit syiling berdasarkan beberapa faktor yang berbeza.

ciri coingecko

Tapis Duit Syiling mengikut Platform: Anda boleh menapis syiling berdasarkan platform di mana ia dibina – seperti Stellar, Waves, atau VeChain.

faedah coingecko

Tapis Duit Syiling mengikut Kategori Lain: Anda boleh menapis syiling mengikut beberapa kategori lain, termasuk ‘token yang disokong aset’, ‘komunikasi’, ‘tenaga’, ‘perjudian’, dan ‘token berasaskan pertukaran’ antara puluhan metrik lain.

pilihan coingecko

Tonton Sepanjang Masa: CoinGecko membolehkan anda melihat kadar cryptocurrency utama sepanjang masa dengan sekejap, termasuk penurunan nilai cryptocurrency itu sejak tertinggi sepanjang masa dan tarikh tertinggi sepanjang masa tercapai. Anda dapat membandingkan 100 cryptocurrency teratas dengan mudah berdasarkan tahap tertinggi sepanjang masa. Anda dapat melihat bahawa BTC mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 19,665.39 pada 16 Disember 2017, misalnya, dan telah menurun 52.8% sejak saat itu. Anda juga dapat melihat bahawa BCH mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $ 3,785.82 pada 20 Disember 2017, dan telah menurun 92,4% sejak saat itu.

data cap pasaran coingecko

Rank Coins Mengikut Aktiviti Pembangun: Salah satu ciri CoinGecko yang paling popular ialah anda dapat melihat kedudukan duit syiling berdasarkan aktiviti pembangun. CoinGecko mempunyai carta yang menunjukkan jumlah bintang, garpu, pemerhati, dan penyumbang untuk sebarang projek token, misalnya, serta jumlah komitmen dalam empat minggu terakhir. Carta aktiviti komitmen memudahkan untuk melihat projek mana yang sedang berkembang dan yang mana yang menyusut. Anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa Monero (XMR) mempunyai penyumbang ketiga terbanyak dalam ruang crypto (di belakang hanya BTC dan ETH) walaupun berada di kedudukan ke-13 keseluruhan dalam cap pasaran.

kedudukan coingecko coin

Rank Coin Mengikut Aktiviti Sosial: CoinGecko juga terkenal kerana kemampuannya untuk menentukan kedudukan duit syiling mengikut aktiviti sosial. CoinGecko memaparkan jumlah pelanggan Reddit, pengguna Telegram, suka Facebook, dan pengikut Twitter yang dilampirkan pada projek. Ini tidak selalu sempurna kerana syiling tertentu – seperti bitcoin dan – tidak mempunyai laman Telegram atau Facebook rasmi. Walau bagaimanapun, ia memberikan maklumat sekilas mengenai syiling mana yang mempunyai komuniti sosial yang berkembang pesat.

aktiviti pasaran kripto coingecko

Rank Coins oleh Blockchain Metrics: Akhirnya, CoinGecko membolehkan anda membandingkan syiling dengan metrik blockchain tertentu. Anda dapat melihat mekanisme konsensus yang digunakan oleh masing-masing dari 100 cryptocurrency teratas, misalnya, serta bilangan nod, transaksi sesaat, blok, bekalan beredar, jumlah penawaran, dan peratusan yang diedarkan. Beberapa laman web perbandingan duit syiling lain memberikan maklumat sepintas lalu seperti ini.

data token coingecko

Lihat Pasaran Derivatif: CoinGecko membolehkan anda memeriksa pasaran derivatif, termasuk jumlah kontrak berterusan bitcoin, kontrak niaga hadapan bitcoin, dan derivatif crypto lain. Anda dapat melihat pertukaran mana yang paling popular, di mana jumlah kontrak meningkat dan maklumat lain mengenai niaga hadapan crypto.

Maklumat Pasaran Derivatif: CoinGecko juga membolehkan anda memeriksa pasaran derivatif untuk maklumat tertentu. Anda dapat melihat asas, spread, kadar pendanaan, minat terbuka, dan jumlah dagangan 24 jam untuk setiap pertukaran dengan kontrak niaga hadapan bitcoin, misalnya.

Kemas kini Rasuk: CoinGecko menerbitkan ‘beam update’, yang merangkumi kemas kini terus dari pembangun setiap projek crypto. Anda boleh memilih untuk melihat kemas kini hanya dari kategori tertentu. Atau, anda dapat melihat semua kemas kini dari semua projek.

Trend: CoinGecko menyenaraikan cryptocurrency yang sedang tren, termasuk penggerak besar, token kelantangan tinggi, dan token yang baru ditambahkan.

Kedudukan Pertukaran: CoinGecko memberi peringkat pertukaran mengikut sejumlah metrik, termasuk jumlah dagangan 24 jam (dinormalisasi dan tidak dinormalisasi), lawatan (dari SimilarWeb), jumlah syiling, dan jumlah pasangan perdagangan. Setiap pertukaran juga mempunyai Skor Kepercayaan CoinGecko. Sehingga November 2019, enam pertukaran mempunyai 10 Markah Kepercayaan yang sempurna, termasuk Binance, Bitfinex, Kraken, KuCoin, Poloniex, dan Bittrex.

Berita dan Kemas kini Crypto: CoinGecko mempunyai banyak penyelidikan, berita, dan analisis crypto yang tersedia melalui laman webnya, termasuk liputan peristiwa terkini, kemas kini API, kajian dan laporan profesional, buletin, laporan buzz, jadual pemisahan bitcoin, dan banyak lagi. Sekiranya anda mahukan maklumat sepintas lalu mengenai kemas kini terbaru dalam crypto, maka CoinGecko adalah sumber yang hebat.

Maklumat Khusus Syiling: CoinGecko mempunyai profil individu untuk setiap cryptocurrency. Profil individu memberikan gambaran keseluruhan setiap mata wang. Anda boleh melihat pautan ke laman web duit syiling, penjelajah blok, dompet, kod sumber, dan komuniti, misalnya. Anda dapat melihat carta pergerakan harga cryptocurrency dari masa ke masa, aktiviti blockchain baru-baru ini, dan banyak lagi.

Analisis Teknikal: CoinGecko secara automatik mengira analisis teknikal untuk setiap duit syiling. Analisis teknikal ini diberikan melalui TradingView. Anda dapat melihat bahawa analisis teknikal selama 15 minit terakhir, misalnya, memberi isyarat ‘beli’ kepada BTCUSDT berdasarkan 17 isyarat beli, 9 isyarat neutral, dan 2 isyarat jual.

Aplikasi Mudah Alih: CoinGecko menawarkan aplikasi mudah alih untuk iOS atau Android. Aplikasi CoinGecko membolehkan anda mengesan 2.000+ harga kripto di seluruh dunia berdasarkan jumlah dagangan semasa.

Sambungan Chrome: CoinGecko mempunyai pelanjutan Google Chrome yang berfungsi dengan cara yang serupa dengan aplikasi mudah alih CoinGecko.

Mod Siang dan Malam: CoinGecko menawarkan siang (cahaya) dan malam (mod gelap).

Sokongan Pelbagai Bahasa: CoinGecko boleh didapati dalam bahasa Inggeris, Jerman, Sepanyol, Perancis, Itali, Poland, Romania, Hungarian, Belanda, Portugis, Sweden, Vietnam, Turki, Rusia, Korea, Jepun, Cina, Arab, Thai, Melayu, dan Indonesia.

Metodologi Ketelusan: CoinGecko menerbitkan lebih banyak maklumat mengenai metodologinya daripada laman web pemeringkatan duit syiling yang lain. Syarikat itu telus mengenai bagaimana syiling disenaraikan, misalnya, bagaimana kedudukan pertukaran dikira, dan bagaimana semua maklumat lain di laman web ini berfungsi.

Tiada Bayaran Penyenaraian: CoinGecko tidak mengenakan sebarang bayaran penyenaraian kepada duit syiling. Duit syiling mesti memenuhi syarat asas untuk disenaraikan (seperti laman web yang berfungsi dan buku putih). CoinGecko menyenaraikan lebih daripada 6,000 token digital secara keseluruhan.

Skor tokek: CoinGecko memberikan setiap token skor keseluruhan CoinGecko berdasarkan metrik pembangun dan sosialnya. BTC, misalnya, mempunyai skor Gecko sebanyak 88% kerana mendapat 92% untuk metrik pembangun dan 82% untuk metrik sosial.

senarai duit syiling coingecko

Cara Menggunakan CoinGecko

CoinGecko mudah digunakan. Hanya kunjungi CoinGecko.com untuk memulakan.

Halaman depan laman web mempunyai senarai 100 syiling teratas berdasarkan permodalan pasaran. CoinGecko menggunakan USD secara lalai. Anda boleh mengisih syiling berdasarkan harga, jumlah dagangan atau penawaran yang beredar. Anda juga dapat melihat perubahan harga 1h, 24h, dan 7d.

carta pasaran coingecko

Untuk melihat maklumat mengenai duit syiling tertentu, anda hanya boleh mengklik duit syiling itu dari senarai. Setiap halaman syiling mempunyai maklumat yang luas mengenai pergerakan harga bersejarah, algoritma hashing, blockchain, dan banyak lagi. Maklumat lebih banyak daripada yang anda dapati di halaman CoinMarketCap biasa.

carta harga coingecko bitcoin

CoinGecko mempunyai halaman kedudukan berasingan untuk duit syiling berdasarkan tahap tertinggi sepanjang masa, metrik pemaju, metrik sosial, blok block, dan skor Gecko keseluruhan. Cukup klik pada mana-mana pautan dari halaman CoinGecko untuk melihat carta bagi setiap metrik.

Ingin menapis syiling mengikut kategori atau kriteria tertentu? Anda boleh melakukannya dengan mengklik tab ‘Filter’. Anda boleh menapis duit syiling berdasarkan algoritma atau platform hash mereka. Anda juga boleh menapis syiling untuk kategori tertentu – seperti token komunikasi atau token ekonomi.

Untuk melihat maklumat lain mengenai CoinGecko, klik pada pautan di sepanjang sepanduk atas.

Anda boleh mengklik ‘Derivatif’ untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pasaran niaga hadapan, misalnya. Anda boleh melihat jumlah dagangan dengan serta merta untuk pelbagai kontrak niaga hadapan, kadar pendanaan, dan perubahan harga 24 jam, misalnya.

carta derivatif coingecko crypto

CoinGecko juga memberi peringkat pertukaran mengikut jumlah dagangan, jumlah syiling, dan jumlah pasangan perdagangan. Klik ‘Pertukaran’ dari sepanduk atas untuk melihat maklumat khusus pertukaran sekilas.

jumlah penjejakan coingecko

Bahagian lain di sepanduk atas merangkumi bahagian berita umum, yang memaparkan kemas kini dari blog CoinGecko dan blog gabungan.

Terdapat juga bahagian ‘Beam’ yang menyoroti kemas kini terbaru dari pasukan pengembangan crypto utama. Sekiranya anda ingin menyaring kebisingan dan hanya melihat kemas kini terbaru dari pembangun crypto, bahagian ‘Beam’ adalah tempat yang bagus untuk memulakan.

pasukan blockchain coingecko

Sepanduk CoinGecko yang lain mempunyai pautan ke perbandingan, video, peristiwa, indeks kripto, maklumat bahagian bitcoin, dan banyak lagi.

Bagaimana CoinGecko Berfungsi?

CoinGecko berfungsi dengan menghubungkan ke pertukaran utama secara langsung melalui API. CoinGecko mengambil data dari bursa ini, dan secara automatik menerbitkan data ini di laman webnya sendiri 24 jam sehari, 7 hari seminggu.

CoinGecko juga mengumpulkan analisis data dari TradingView, platform analisis pasaran yang popular, bersama dengan organisasi pihak ketiga tertentu (seperti SimilarWeb untuk mengesan lawatan unik ke setiap laman web pertukaran).

Sehingga November 2019, CoinGecko menyenaraikan 392 pertukaran dan 6,036 syiling.

CoinGecko tidak hanya mengambil data mentah dari setiap bursa dan menerbitkannya. Platform ini menggunakan formula dalamannya sendiri untuk mengesan luaran dan data yang tidak tepat. Kemudian, ia menerbitkan maklumat ini dalam carta berwarna-warni dan mudah dibaca.

bagaimana coingecko berfungsi

Mendapatkan token yang disenaraikan di CoinGecko adalah percuma. syarikat tidak pernah mengenakan sebarang bayaran penyenaraian. Untuk memiliki aset kripto yang disenaraikan di CoinGecko, anda perlu memenuhi kriteria penyenaraian tertentu. Anda mesti mempunyai laman web yang berfungsi, penjelajah blok yang berfungsi, senarai di bursa dengan sokongan API, dan komunikasi yang jelas mengenai bekalan yang ada.

CoinGecko juga akan menyenaraikan ICO jika ia mempunyai laman web yang berfungsi, pasukan yang telus dan dapat dikenal pasti, dan kertas putih.

CoinGecko akan menyenaraikan pertukaran apa pun dengan laman web pertukaran kerja, jumlah dagangan tepat yang sepadan dengan API, dokumentasi REST API yang berfungsi, dan perwakilan dengan siapa pasukan dapat berkomunikasi untuk masalah.

kriteria senarai coingecko

CoinGecko benar-benar telus mengenai metodologinya. Anda dapat melihat metodologi platform untuk mengesan, membuat peta, dan menentukan kedudukan aset kripto di sini.

Harga CoinGecko

CoinGecko percuma untuk digunakan. Laman web tidak mempunyai pilihan langganan premium. Aplikasi mudah alih dan sambungan Chrome juga percuma.

Hari ini, CoinGecko hanya menampilkan tiga iklan di halaman utamanya.

Di bahagian bawah laman web CoinGecko, anda akan menemui banyak pautan derma.

Mengenai CoinGecko

CoinGecko berpusat di Kuala Lumpur, Malaysia. Syarikat ini ditubuhkan pada April 2014.

Selama bertahun-tahun, CoinGecko telah membuat nama untuk menawarkan penyelidikan profesional di ruang yang semakin memerlukannya. CoinGecko telah bekerjasama dengan Western University dan Humboldt Universitat Zu Berlin untuk menghasilkan penyelidikan cryptocurrency. Penyelidikan CoinGecko telah diterbitkan dalam buku seperti Buku Panduan Mata Wang Digital dan Buku Panduan Blockchain, Kewangan Digital, dan Penyertaan.

coingecko crypto team

CoinGecko juga disokong oleh Inovasi Global Malaysia & Pusat Kreativiti (MaGIC).

Ahli utama pasukan CoinGecko termasuk TM Lee (Co-Founder) dan Bobby Ong (Co-Founder).

Kata Akhir

CoinGecko lebih daripada sekadar laman web perbandingan duit syiling. Laman web ini menyediakan analisis asas mengenai pasaran kripto berdasarkan beberapa faktor.

Selain mengesan harga, jumlah, dan kapitalisasi pasaran, CoinGecko menganalisis metrik sosial, aktiviti pembangun, dan metrik on-chain. Dengan CoinGecko, pengguna dapat dengan mudah mengakses maklumat sepintas lalu mengenai projek kripto tertentu dan melihat bagaimana projek kripto utama dibandingkan dengan persaingan.

Sekiranya anda mencari maklumat yang luas mengenai syiling, pertukaran, pasaran derivatif, dan banyak lagi untuk ruang kripto, maka CoinGecko adalah salah satu pilihan terbaik di internet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me