Bagaimana Mengenal ID Pelanggan (KYC) dan Anti Pengubahan Wang Haram (AML)

kyc dan aml

Peraturan Anti Pengubahan Wang Haram (AML) dan Ketahui Pelanggan Anda (KYC) adalah perkara biasa di seluruh dunia kewangan. Mereka juga memainkan peranan penting dalam aset crypto dan bitcoin (BTC) berasaskan blockchain.

Bagaimana peraturan AML dan KYC berfungsi? Bilakah anda perlu melengkapkan pengesahan AML / KYC? Adakah anda benar-benar perlu memuat naik gambar diri anda yang memegang pasport anda hanya untuk berdagang kripto? Hari ini, kami menerangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai AML, KYC, dan pengesahan identiti dalam crypto.

Apa Yang Tahu Pelanggan Anda (KYC)?

Apa Yang Tahu Pelanggan Anda (KYC)

Ketahui Pelanggan Anda (KYC) adalah proses mengesahkan identiti pelanggan. Dalam dunia kewangan, bank mempunyai tanggungjawab untuk “mengenali pelanggan mereka”. Bank diharapkan mengambil langkah untuk mengesahkan identiti pelanggan mereka.

Untuk mengesahkan identiti mereka dan menyelesaikan pengesahan KYC, pelanggan mungkin perlu memuat naik dokumen pengenalan diri. Anda mungkin perlu menghantar nama penuh, alamat, dan Nombor Jaminan Sosial (SSN) ke bank anda untuk menyelesaikan pengesahan KYC, misalnya.

Begitu juga di dunia crypto, pelabur mungkin diminta untuk menyelesaikan pengesahan KYC sebelum mengambil bahagian dalam ICO atau berdagang di bursa.

Dengan kata lain, KYC adalah proses pengesahan identiti asas yang digunakan oleh bank, bursa, dan institusi kewangan. Di kebanyakan wilayah, anda tidak boleh mendaftar untuk akaun bank tanpa nama. Anda mesti memberi nama dan maklumat peribadi lain kepada institusi tersebut. Ringkasnya ini adalah KYC.

Peraturan berbeza antara negeri dan negara. Namun, secara umum, syarikat yang menyediakan perkhidmatan kewangan mesti mengikuti peraturan KYC atau AML.

Apa itu Anti Pengubahan Wang Haram (AML)?

Apa itu Anti Pengubahan Wang Haram (AML)

Anti Pengubahan Wang Haram (AML) serupa dengan KYC tetapi dengan skop yang lebih luas: AML merujuk kepada langkah-langkah yang digunakan oleh institusi kewangan dan pemerintah untuk mencegah dan memerangi jenayah kewangan, terutama jenayah yang melibatkan pengubahan wang haram, pembiayaan jenayah, atau kegiatan pengganas.

Pengubahan wang haram adalah amalan mengambil wang yang diperoleh dengan cara yang haram dan ‘membersihkan’ wang dengan menjalankannya melalui beberapa jenis sistem. Seseorang yang baru saja menjual ubat haram bernilai $ 10 juta, mungkin membeli $ 10 juta BTC secara tunai melalui LocalBitcoins, kemudian menjual bitcoin tersebut pada pertukaran untuk Dolar AS sebelum menariknya.

Apa yang Membanteras Pembiayaan Keganasan (CFT)?

Apa yang Membanteras Pembiayaan Keganasan (CFT)

Kadang kala, anda akan melihat akronim ketiga yang disebut semasa bercakap mengenai KYC dan AML. Anda mungkin melihat bank atau bursa kripto bercakap mengenai Memerangi Pembiayaan Keganasan (CFT).

Seperti yang anda dapat meneka dari namanya, pengesahan CFT dirancang dengan tujuan yang serupa dengan pengesahan KYC dan AML. Dengan pengesahan CFT, bank ingin memastikan bahawa anda tidak mencuci wang untuk tujuan pengganas.

Umumnya, CFT disebut sebagai sebahagian daripada program AML institusi kewangan yang lebih luas. Banyak institusi kewangan merujuk sistem pengesahan identiti mereka sebagai “verifikasi AML / CTF”, misalnya.

CFT menjadi bahagian penting dalam pengesahan kewangan bermula pada akhir tahun 2001. Setelah serangan 11 September 2001, negara-negara menyedari bahawa mereka perlu mengambil tindakan untuk memerangi pembiayaan keganasan.

Apa Perbezaan Antara AML dan KYC?

Perbezaan AML dan KYC

KYC adalah proses pengesahan identiti asas yang digunakan oleh bank dan institusi kewangan lain. Apabila anda memberikan nama dan maklumat peribadi lain kepada bank, anda akan menyelesaikan proses KYC bank tersebut.

AML, sementara itu, jauh lebih luas daripada KYC. AML merujuk kepada langkah-langkah yang digunakan oleh bank dan institusi kewangan lain untuk memerangi aktiviti haram – seperti pencucian wang atau pembiayaan pengganas.

Sangat mudah untuk mengaburkan garis antara KYC dan AML. Walau bagaimanapun, bank yang menggabungkan KYC dan AML sering menghadapi denda peraturan.

Berikut adalah penjelasan yang lebih jelas mengenai perbezaan antara AML dan KYC:

KYC adalah proses pengesahan identiti yang digunakan institusi kewangan untuk mengenal pasti pelanggan mereka

AML adalah program atau sekumpulan prosedur yang dilaksanakan oleh institusi kewangan yang terdiri dari komponen seperti Customer Due Diligence (CDD), Enhanced Due Diligence (EDD), dan polisi lain

Apa yang Terlibat dalam Program AML?

panduan anti-pengubahan wang haram-aml

Walaupun KYC adalah pengesahan identiti langsung, AML boleh terdiri daripada pelbagai komponen. Program Anti Pengubahan Wang Haram boleh terdiri daripada semua perkara berikut:

Kesungguhan Pelanggan (CDD): CDD adalah jenis prosedur asas KYC di mana data pelanggan – seperti bukti identiti dan alamat – dikumpulkan dan digunakan untuk menilai profil risiko pelanggan.

Eniganced Due Rajin (EDD): EDD adalah jenis prosedur KYC yang lebih maju untuk pelanggan berisiko tinggi. CDD mungkin telah mengenal pasti segelintir pelanggan yang dianggap mempunyai risiko yang lebih tinggi, misalnya. Pelanggan ini dikehendaki menyelesaikan EDD. Individu-individu ini dianggap mempunyai risiko yang lebih tinggi kerana mereka lebih cenderung mencuci wang atau membiayai keganasan menggunakan institusi kewangan. Oleh itu, individu yang dikenal pasti melalui EDD akan diatur dan dipantau ke standard yang lebih tinggi.

Maklumat Pemilikan Berguna Ultimate (UBO): EDD boleh merangkumi mengesahkan maklumat Kepemilikan Bermanfaat Ultimate. Pemilik manfaat utama adalah orang yang akhirnya memiliki atau mengawal pelanggan dan / atau orang yang bagi pihaknya transaksi dilakukan. Katakan abang ipar anda adalah individu berisiko tinggi tetapi anda tidak. Anda membuat urus niaga atas nama abang ipar anda untuk mengelakkan daripada mencetuskan prosedur AML, walaupun kakak ipar anda adalah pemilik manfaat utama.

Orang yang Terdedah Secara Politik (PEP): PPengesahan orang yang terdedah secara olitik (PEP) dapat mengenal pasti individu yang berisiko disuap atau dipaksa melakukan transaksi tertentu. Individu ini mungkin dikenal pasti berisiko tinggi hanya kerana mereka terpaksa melakukan transaksi yang bermasalah – walaupun individu tersebut boleh dipercayai.

Dasar AML Berasaskan Risiko: Sebuah syarikat mungkin mempunyai dasar berasaskan risiko lain di luar proses CDD dan EDD untuk mengenal pasti atau memantau individu berisiko tinggi.

Penilaian Risiko dan Pemantauan Berkelanjutan: Setelah pelanggan menaiki kapal terbang, institusi kewangan akan terus memantau individu dan menilai risiko individu dari masa ke masa. Seorang pelanggan mungkin bermula sebagai individu tanpa risiko, misalnya, sebelum secara beransur-ansur menjadi individu berisiko tinggi.

Program Latihan Pematuhan AML untuk Kakitangan: Institusi kewangan yang baik melaksanakan dasar AML di setiap peringkat organisasi – dari sistem onboarding automatik hingga setiap tahap pekerja. Pekerja akan mendapat latihan bagaimana melihat, memantau, dan melaporkan individu berisiko tinggi.

Kawalan Dalaman dan Audit Dalaman: Untuk memastikan semua orang sentiasa berwaspada, dasar AML yang baik akan mempunyai kawalan dalaman dan audit dalaman. Sistem-sistem ini akan diperiksa untuk memastikan tidak ada individu berisiko tinggi atau transaksi berisiko tinggi yang gagal melalui celah-celah tersebut.

Bagaimana Perisian KYC / AML Automatik Berfungsi

Bagaimana Perisian KYC / AML Automatik Berfungsi

Semasa anda mendaftar ke pertukaran cryptocurrency, anda mungkin perlu melengkapkan pengesahan KYC / AML. Biasanya, pertukaran itu sendiri tidak melakukan pengesahan – mereka bergantung pada pihak ketiga atau perisian automatik untuk mengesahkan maklumat anda.

Perisian AML automatik jauh lebih cekap untuk mana-mana institusi kewangan. Perisian ini melakukan sesuatu yang dipanggil Pengesahan Identiti Elektronik (eIDV).

sistem eIDV biasanya mempunyai tiga langkah yang terlibat dalam mengesahkan identiti pelanggan:

Langkah 1) Pilih bukti dokumen pengenalan diri (pasport, kad pengenalan nasional, atau lesen memandu)

Langkah 2) Muat naik foto dokumen yang dipilih

Langkah 3) Muat naik foto individu yang memegang dokumen pengenalan bukti terpilih

sistem eIDV telah menjadi lebih maju dari masa ke masa. Beberapa sistem pengesahan bahkan menggunakan teknologi blockchain untuk meningkatkan prosesnya. Teknologi blockchain dapat membantu institusi kewangan menghindari masalah undang-undang dan reputasi, memerangi tindakan jenayah seperti pengubahan wang haram, memastikan keselamatan aset pelabur, dan mewujudkan kredibiliti dengan bank.

Yang Menguatkuasakan Peraturan AML?

Peraturan AML

Pada tahun 1989, negara-negara terbesar di dunia dengan kekuatan ekonomi berkumpul di Sidang Kemuncak G-7 di Paris untuk menubuhkan Pasukan Petugas Tindakan Kewangan mengenai Pengubahan Wang Haram atau FATF.

Pasukan Petugas diberi tanggung jawab untuk memeriksa teknik dan tren pencucian wang, meninjau prosedur yang sudah ada di institusi keuangan dunia, dan menetapkan prosedur yang akhirnya dapat mengurangi pencucian wang di seluruh sistem perbankan antarabangsa..

Dalam masa kurang dari satu tahun penubuhannya, FATF menyampaikan laporan yang mengandungi 40 cadangan. Saranan ini menerangkan jalan menuju pengubahan wang haram.

Sehingga 2019, sejumlah 39 negara atau gabungan serantau telah bergabung dengan FATF. Anda boleh melihat senarai penuh di sini. Organisasi anggota termasuk Suruhanjaya Eropah dan Majlis Kerjasama Teluk. Negara anggota merangkumi sebahagian besar negara maju di dunia, termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Jerman, Perancis, Kanada, Australia, Jepun, Korea Selatan, dan lain-lain.

Pada tahun 2001, mandat FATF diperluas untuk merangkumi pembiayaan keganasan. Prosedur Pembiayaan Anti-Keganasan (ATF) baru dilaksanakan pada Oktober 2001, satu bulan setelah serangan pengganas 11 September.

Salah satu bidang terpenting di mana anda akan mendengar mengenai FATF adalah ketika mendengar mengenai negara yang disenarai hitam. FATF mengekalkan “Senarai Hitam FATF”, misalnya, negara berisiko tinggi untuk pengubahan wang haram, dan Greylist FATF negara berisiko sederhana.

Bagaimana Pengubahan Wang Haram Berfungsi?

Bagaimana Pengubahan Wang Haram Berfungsi

Pengubahan wang haram, seperti yang dijelaskan di atas, adalah amalan “membersihkan” wang kotor. Seorang penjenayah yang telah memperoleh wang dengan cara yang tidak sah boleh cuba menyebarkan wang itu melalui perniagaan yang sah – seperti perniagaan berasaskan wang tunai. Pada akhirnya, wang itu tidak dapat ditelusuri kembali ke kegiatan jenayah atau haram.

Terdapat pelbagai cara untuk mencuci wang. Sebilangan penjenayah menggunakan perniagaan sah untuk mencuci wang. Penjenayah lain menyebarkan wang ke negara asing. Wang itu dimasukkan ke dalam akaun bank asing, misalnya. Yang lain melaburkan wang itu. Hari ini, semakin banyak penjenayah hanya membeli crypto, memanfaatkan pertukaran dengan prosedur KYC / AML minimum untuk membersihkan wang mereka.

Terserah kepada institusi kewangan untuk mengesahkan dari mana wang ini berasal dan dari mana wang itu pergi. Institusi kewangan akan bergantung pada prosedur AML automatik dan manual untuk mengenal pasti transaksi besar. Urus niaga tunai yang melebihi $ 10,000, misalnya, mungkin diperiksa semula untuk mengesahkan asal dan tujuan mereka.

Dalam kes-kes jenayah besar – seperti rompakan, penggelapan, atau penyelewengan, badan penguat kuasa boleh mengembalikan dana atau harta benda semasa siasatan pengubahan wang haram kepada mangsa jenayah. Sekiranya penjenayah menggelapkan wang, misalnya, dan kemudian mencuci wang itu, maka mangsa mungkin akan mendapat pampasan.

Pertukaran Crypto Mana Yang Menggunakan Pengesahan KYC / AML?

Pertukaran Crypto Mana Yang Menggunakan Pengesahan KYC / AML

Prosedur KYC / AML sangat berbeza di seluruh industri crypto.

Hampir setiap pertukaran crypto yang terkenal menggunakan beberapa jenis pengesahan KYC / AML. Walau bagaimanapun, beberapa pertukaran yang kurang ternama terus membolehkan peniaga berdagang tanpa nama.

Had juga memainkan peranan penting dalam pengesahan KYC / AML. Changelly, misalnya, membolehkan anda menukar hingga $ 300 dalam transaksi pertama anda tanpa mengesahkan apa-apa selain alamat e-mel. Pertukaran cryptocurrency tradisional, sementara itu, memerlukan anda mengesahkan identiti anda untuk berdagang lebih dari $ 1,000 sebulan.

Ketidakpatuhan membawa kepada denda yang serius

Ketidakpatuhan membawa kepada denda yang serius

Institusi kewangan membelanjakan berbilion dolar untuk pengesahan KYC dan AML setiap tahun. Ada sebab yang baik untuk itu: tidak mematuhi prosedur KYC dan AML boleh menyebabkan denda serius.

Salah satu denda yang berkaitan dengan KYC / AML terbesar berlaku pada bulan September 2018 apabila bank Belanda ING didenda $ 900 juta kerana gagal memenuhi syarat pematuhan AML Belanda.

Siasatan ke ING dipimpin oleh Jaksa Penuntut Umum Belanda, yang mendapati bahawa bank gagal melaksanakan kebijakan yang bertujuan untuk mencegah jenayah ekonomi kewangan (seperti pencucian wang). Antara tahun 2010 dan 2016, ING gagal memenuhi standard ketekunan wajar kerana tidak melaporkan transaksi yang mencurigakan dalam rangkaiannya.

Hukuman ING menghantar gelombang kejut ke seluruh sistem kewangan Eropah. Pengawal selia dari Bank Pusat Eropah, Lembaga Perbankan Eropah, dan Suruhanjaya Eropah mengambil tindakan tegas terhadap peraturan KYC / AML semasa dengan tujuan untuk mengelakkan kejadian serupa di masa depan. Sebuah makalah sulit diedarkan kepada pemerintah di seluruh Eropah yang menjelaskan jurang dalam prosedur KYC / AML semasa.

Pada akhirnya, pengesahan KYC dan AML bukanlah proses yang sempurna dan tidak akan pernah berlaku. Oleh kerana prosedur KYC / AML bertambah baik dari waktu ke waktu, namun semakin sukar bagi penjenayah untuk mencuci wang melalui sistem perbankan yang ada.

Pertukaran Cryptocurrency Teratas Tanpa KYC / AML

Pertukaran Cryptocurrency Tanpa KYC / AML

Kami menghabiskan 2.000 perkataan untuk menjelaskan bagaimana prosedur KYC dan AML mengurangkan aktiviti jenayah dalam sistem kewangan global. Sekarang, kami akan memberitahu anda mengenai pertukaran cryptocurrency yang tidak mempunyai prosedur KYC atau AML.

Binance

Binance adalah salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia dari segi jumlah dagangan. Terdapat sebab mudah mengapa Binance begitu popular: ia mempunyai kecairan yang kuat, banyak pasangan cryptocurrency, dan hampir tidak ada keperluan KYC atau AML.

Hari ini, anda boleh berniaga di Binance hanya dengan mengesahkan alamat e-mel anda. Satu-satunya “sekatan” sebenar bagi pengguna yang tidak disahkan adalah anda hanya boleh mengeluarkan crypto bernilai sehingga 2 BTC setiap hari. Sekiranya anda melengkapkan pengesahan KYC / AML, had ini akan hilang. Bagi kebanyakan peniaga yang mencari perdagangan kripto tanpa nama, had pengeluaran 2 BTC lebih daripada cukup.

Harap maklum bahawa peraturan ini berlaku untuk semua pengguna bukan Amerika. Sejak September 2019, Binance menghendaki semua pengguna Amerika melengkapkan pengesahan KYC / AML untuk melakukan perdagangan di platform.

KuCoin

KuCoin adalah satu lagi pertukaran cryptocurrency volume tinggi yang popular di kalangan peniaga cryptocurrency yang mencari platform tanpa nama. KuCoin mirip dengan Binance lebih dari sekadar kekurangan peraturan KYC / AML: ia juga mempunyai mata wang digitalnya sendiri yang disebut KuCoin Shares (KCS) yang berfungsi serupa dengan mata wang asli Binance, Binance Coin (BNB).

Hari ini, KuCoin menerima pengguna crypto yang tidak disahkan dari seluruh dunia – termasuk Amerika Syarikat. Sekiranya anda ingin melakukan perdagangan crypto tanpa pengesahan KYC / AML diperlukan, maka KuCoin adalah pilihan yang bagus.

Bitfinex

Bitfinex selalu menjadi salah satu pertukaran cryptocurrency paling popular di dunia walaupun mempunyai peraturan dan ketelusan yang terhad. Bitfinex tidak memerlukan KYC untuk pengguna. Satu-satunya batasan ialah pengguna yang tidak disahkan dapat “hanya” menarik sehingga 10 BTC dalam setiap 24 jam.

Pertukaran lain yang kurang dikenali

Pertukaran yang disenaraikan di atas adalah pertukaran crypto yang paling terkenal tanpa pengesahan KYC / AML. Terdapat banyak pertukaran berkualiti rendah dan kurang cair yang lain

Kata Akhir

Ketahui Pelanggan Anda (KYC) adalah sistem pengesahan identiti yang digunakan oleh bank untuk mengenal pasti pelanggan mereka. Bank mempunyai tanggungjawab untuk ‘mengenali pelanggan mereka’, dan prosedur KYC bank membantu mereka melakukannya.

Anti Pengubahan Wang Haram (AML), sementara itu, mempunyai skop yang lebih luas. Prosedur AML dibina dengan tujuan menguruskan risiko. Risiko pelanggan akan diperiksa ketika mendaftar ke platform, misalnya, dan risiko pelanggan akan dipantau secara berterusan dari waktu ke waktu. Pelanggan yang berisiko tinggi melakukan transaksi mencurigakan – seperti urus niaga yang melibatkan pengubahan wang haram atau aktiviti pengganas – akan dikenal pasti oleh prosedur AML institusi.

Hari ini, kedua-dua prosedur KYC dan AML memainkan peranan penting dalam dunia crypto. Mereka menghalang orang menggunakan bitcoin untuk mencuci wang atau membiayai aktiviti jenayah.

Sudah tentu, prosedur KYC dan AML juga mempunyai kelemahannya: mereka memperkenalkan halangan ke ruang crypto, misalnya. Mereka memaksa anda untuk mengesahkan identiti anda dengan organisasi terpusat sebelum membeli atau menjual crypto.

Terdapat kebaikan dan keburukan pengesahan KYC / AML, tetapi kedua-dua dasar Ketahui Pelanggan Anda (KYC) dan Anti Pencucian Wang (AML) akan terus memainkan peranan penting dalam ekosistem kewangan dan crypto untuk masa terdekat.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me