Apa itu Decred (DCR)? Semua Yang Anda Perlu Tahu

Apa yang Dinyatakan?

Dihuraikan adalah platform blockchain yang terdesentralisasi yang dilancarkan pada 8 Februari 2016. Ini bertujuan untuk menjadi platform pendanaan sendiri yang terbuka dan progresif berdasarkan komunitinya.

Seperti banyak cryptocurrency terdesentralisasi lain, Decred menggunakan kriptografi untuk menjamin transaksi di rangkaiannya dan juga untuk mengawal penciptaan duit syiling baru ke dalam sistem. Ia mempunyai lejar umum di mana semua transaksi direkodkan.

Pembangun Decreds mendakwa bahawa teknologi ini mudah digunakan, yang membolehkan pengguna menerima, menghantar, dan melombong mata wang digital dalam beberapa klik. Decred juga menyediakan beberapa alat baris perintah untuk membolehkan anda menyesuaikan pengalaman pengguna.

Mata wang digital cuba membuktikan makna sebenar desentralisasi dengan cryptocurrencynya, tidak dikawal oleh sebarang kekuatan.

Decred adalah visi beberapa pembangun bitcoin teras yang mengimpikan mata wang yang benar-benar terdesentralisasi yang tidak mempunyai ruang untuk dirampas dan dikuasai oleh sekumpulan orang.

Idea semua orang dialu-alukan. Kedua-dua pelombong dan pengguna mempunyai hak yang sama untuk menyumbang kepada masyarakat dan membantunya berkembang. Dengan usaha kolektif, mereka telah melihat masyarakat berkembang dari landasan ke tempat yang ada sekarang, dan mereka berhutang dengan pencapaian setiap penyertaan anggota masyarakat.

Banyak yang berlaku untuk Decred, tetapi penting untuk mengetahui apa itu dan teknologi di sebalik platform sebelum kita dapat memahami sepenuhnya operasinya.

Demystifying Decred

Decred adalah cryptocurrency sumber terbuka berasaskan komuniti. Ia direka dengan sistem pemerintahan terpadu untuk menyelesaikan konflik pemusatan yang berlaku dalam sistem Bitcoin dan juga untuk menangani tragedi sehari-hari dalam cryptocurrency yang terdesentralisasi. Sistem ini menggunakan kedua-dua Bukti Kerja (PoW) dan Proof-of-Stake protokol permuafakatan.

Dengan sistem hibridnya yang unik, menggabungkan PoW dan PoS, Decred dapat menghasilkan mata wang yang baik. Ini membolehkan sesiapa sahaja di dunia untuk mengambil bahagian dalam projek ini tanpa mengira sama ada mereka memiliki perkakasan perlombongan yang mahal atau tidak.

Algoritma Konsensus Decred

Algoritma bertujuan untuk membolehkan pengguna bersetuju dengan keadaan blockchain. Terdapat dua strategi untuk mencapai konsensus pada rangkaian yang terdesentralisasi.

Bukti Kerja (PoW): Ia hanya mendapat ganjaran untuk kerja yang anda laburkan ke dalam sistem. Langkah ini memerlukan kekuatan komputasi dalam menyelesaikan teka-teki kriptografi. Untuk setiap penyelesaian, blok baru dibuat. Oleh itu, semakin banyak kerja yang anda buat, semakin tinggi ganjaran yang diberikan kepada anda.

Proof-of-Stake (PoS): Ini mendapat ganjaran atas apa yang anda pertaruhkan. Ini memerlukan anda menyimpan duit syiling anda selama beberapa lama untuk membuktikan bahawa anda adalah pemegang kepentingan. Semakin banyak duit syiling yang anda pegang, semakin banyak ganjaran anda.

Sistem PoW / PoS hibrid yang dilaksanakan oleh Decred membolehkan Penambang membuat blok baru dan pihak berkepentingan memilih untuk mengesahkan blok yang dibuat oleh pelombong. Oleh itu, proses mewujudkan konsensus seimbang dengan sumbangan pelombong dan pihak berkepentingan terhadap ekosistem.

Dengan ini, sistem konsensus hibrid stabil dan selamat, menjadikan peluang mana-mana pihak yang menguasai blockchain Decred menjadi sifar.

Juga, Decred menyediakan hash transaksi yang tidak dapat diubah, memisahkan tandatangan transaksi dari data transaksi yang lain. Ini serupa dengan pencapaian SegWit Bitcoin. Decred juga memanfaatkan Tandatangan Schnorr, juga mempunyai kemampuan untuk menandatangani transaksi di luar rangkaian. Ciri-ciri inilah yang menjadikan Decred selangkah lebih maju daripada Bitcoin.

Apa yang unik mengenai transaksi di platform Decred adalah kemampuan transaksi berakhir setelah jangka masa tertentu. Semua transaksi disertakan dengan medan kedaluwarsa mereka, yang apabila diisi, mencegah transaksi ditambahkan ke blockchain setelah ketinggian blok tertentu tercapai. Dengan ini, transaksi dibatalkan secara automatik sekiranya berlaku penangguhan pengesahan.

Syiling Decred (DCR)

DCR adalah duit syiling rasmi untuk Rangkaian Decred. Walaupun bukan garpu bitcoin, ia bertujuan untuk menjadi cryptocurrency yang lebih baik daripada bitcoin untuk transaksi sehari-hari; lebih pantas, dan terutama tidak dikawal oleh sekumpulan orang.

Decred (DCR) mempunyai bekalan maksimum daripada 21,000,000 (21 juta) duit syiling.

Decred adalah cryptocurrency yang boleh ditambang. Mining Decred atau cryptocurrency lain difokuskan pada tiga perkara:

  • Menyediakan perkhidmatan pembukuan ke rangkaian.
  • Menjamin keselamatan dan kestabilan rangkaian.
  • Memperkenalkan syiling baru ke dalam sistem.

Bagaimana Mula Melombong Duit Syiling Anda

Perlombongan secara teknikal adalah “mencetak” mata wang anda. Proses perlombongan memerlukan dua perkara: program perisian, yang sama ada menambang solo atau menghubungkan anda ke kolam di mana anda menggabungkan sumber dengan pelombong lain. Anda juga memerlukan peranti perkakasan yang ditingkatkan untuk ditambang, semakin tinggi konfigurasi, semakin banyak yang anda hasilkan dari perlombongan.

Pasukan Decred mempunyai pelombong rasmi mereka yang dipanggil GoMiner. Anda boleh memuat turun GoMiner untuk OS anda di sini.

Decred juga menyenaraikan dua pelombong tidak rasmi di laman web mereka, iaitu CCMiner, dan SGMiner. Kedua-duanya tersedia untuk OS Windows dan boleh dimuat turun di sini.

Catatan: Setiap perisian mempunyai keperluan perkakasan, jadi penting anda membaca arahan sebelum anda menjalankan pelombong di PC anda untuk mengelakkan kerosakan dan kehilangan maklumat berharga.

Dompet Cryptocurrency yang Sesuai dengan Decred

Seperti cryptocurrency lain, Decred disimpan dalam dompet. Dompet ini disamakan dengan dompet kehidupan sebenar. Tidak ada banyak pilihan yang tersedia tetapi dompet rasmi untuk Decred membuat pasukan bekerja secara berkala, dan ia tersedia untuk semua sistem operasi utama. Anda boleh memuat turun Decrediton dompet untuk Tingkap, MacOS, dan a Linux unit.

Terdapat juga pilihan untuk dompet web. Dompet yang mudah dipasang boleh diakses di sini.

Keluaran adalah dompet desktop pihak ketiga yang mesra pengguna, multi-cryptocurrency, selamat, yang boleh anda gunakan untuk melindungi, mengurus dan menukar anda duit syiling Decred. Anda boleh memuat turun Exodus untuk sistem operasi anda di sini.

Tempat Membeli Decred (DCR)

Anda bukan hanya memiliki cryptocurrency dengan melombongnya; anda juga boleh membelinya dari cryptocurrency yang disenaraikan. Bitcoin dan Doge boleh ditukar dengan Decred; ia juga boleh dibeli menggunakan fiat.

Decred disenaraikan pada Bittrex, Poloniex, FEX, Upbit, Cryptopia, Zhaobi, BleuTrade, Pertukaran Tux, dan Bisq.

Anda juga boleh mempunyai cryptocurrency lain yang telah anda tukar dengan Decred di platform ini: ShapeShift, Flyp, Godex, CoinSwitch, Evercoin, dan Changenow.

Anda juga boleh membeli Decred dengan fiat di LiteBit (EUR) dan Tempat Duit Syiling (AUD).

Analisis Harga

Harga Decred telah berubah sejak awal hingga Mac 2017 ketika ia mencapai tahap tinggi $ 16. Sejak itu pertumbuhannya stabil. Decred harganya rendah pada $ 0,42 dan tinggi pada $ 121,70. Pada masa penulisan, Decred berharga $ 63.11.

Rancangan Decred Untuk Masa Depan

Masyarakat mempunyai banyak rancangan untuk masa depan. Ini termasuk melaksanakan pemangku kepentingan yang diarahkan DAO (organisasi autonomi yang terdesentralisasi), kawalan dana pembangunan yang terdesentralisasi, pelaksanaan rangkaian kilat, peningkatan privasi di rangkaian, dan banyak lagi.

The PoS sistem pengundian akan memberi kesan positif terhadap pengembangan keputusan yang diambil dalam bentuk desentralisasi. Oleh itu, pengguna akan memilih peningkatan yang akan mempengaruhi nilai duit syiling DCR secara positif.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me