8 Dompet Cryptocurrency Terbaik untuk Duit Syiling Anda

Dompet cryptocurrency lebih menyerupai Akaun Bank di mana duit syiling atau token anda disimpan. Ini membolehkan anda menerima dari orang lain, menyimpannya, dan juga mengirimnya kepada orang lain sebagai pembayaran atau ketika anda berusaha menukar mata wang tempatan.

Jenis Dompet Cryptocurrency

Terdapat empat (4) jenis dompet utama untuk cryptocurrency iaitu: Dompet Perisian, Dompet Web juga dikenali sebagai Dompet dihoskan, Dompet Perkakasan, dan terakhir yang Dompet Kertas.

Dompet Perisian

Dompet Perisian memerlukan muat turun klien perisian untuk membuat dan menggunakan dompet cryptocurrency. Kemudian boleh dipasang pada sistem komputer peribadi anda (desktop / komputer riba), juga dapat dipasang pada peranti mudah alih. Pelanggan perisian PC seperti Bitcoin Core memerlukan anda memuat turun Blockchain, yang berukuran cukup besar, berukuran lebih dari 100GB. Ini mungkin tidak menggalakkan bagi orang yang mempunyai lebar jalur terhad atau mereka yang mempunyai sedikit ruang simpanan pada PC mereka. Sebaliknya, pelanggan Wallet Perisian seperti MultiBit akan membolehkan anda membuat dan menggunakan Bitcoin Wallet tanpa memuat turun maklumat Blockchain. Armory adalah alternatif lain untuk Dompet Perisian, tetapi ini mungkin sedikit teknikal untuk disediakan. Dompet ini memberi anda kelebihan kawalan sepenuhnya terhadap keselamatan wang anda. Untuk peranti mudah alih, dompet ini jauh lebih mudah untuk disiapkan dan dikendalikan. Laman web seperti MyCelium, Electrum, dan Copay menawarkan klien dompet yang hebat untuk peranti Android dan iOS dengan ciri sandaran lengkap. Copay tidak hanya tersedia pada peranti mudah alih sahaja, juga boleh dipasang di PC. Perhatikan bahawa dompet ini hanya diamankan seperti peranti yang anda pasangkan. Adalah sukar, tetapi tidak mustahil maklumat dompet dicuri dengan penggunaan perisian hasad.

Web / Dompet Dihoskan

The Web / Dompet Dihoskan walaupun merupakan program yang dihoskan oleh individu atau organisasi pihak ketiga dan boleh diakses melalui internet. Dompet ini jauh lebih mudah digunakan, tetapi satu-satunya masalah ialah anda harus mempercayai penyedia anda untuk mengekalkan tahap keselamatan yang tinggi untuk melindungi wang anda. Membuat Dompet Dalam Talian untuk Cryptocurrency anda semudah mendaftar untuk akaun e-mel baru dengan penyedia perkhidmatan seperti Blockchain dan Coinbase. Anda juga boleh mengakses dompet anda dari mana-mana peranti yang disambungkan ke internet, jadi mengakses cryptocurrency anda tidak semudah itu.

Dompet Perkakasan

Dompet Perkakasan, sebaliknya, adalah dompet luar talian, berbentuk USB, yang harus dicolokkan ke dalam peranti komputer untuk melakukan transaksi. Dompet ini dijamin dari perisian hasad komputer kerana kunci peribadi dihasilkan pada peranti itu sendiri, di luar talian. Mereka juga mudah digunakan, dan sedikit atau tidak ada pengetahuan teknikal yang diperlukan untuk menggunakannya. Mereka mempunyai ciri-ciri untuk melindungi mereka dengan kata laluan untuk memerangi kecurian. Melabur dalam Dompet Perkakasan seperti TREZOR atau Dompet Lejar memberi anda ketenangan jiwa.

Dompet Kertas

akhir sekali, Dompet Kertas adalah apa yang mereka panggil mereka, kertas. Dompet kertas agak lebih selamat daripada menggunakan dompet Perisian dan Dihoskan kerana secara fizikalnya alamat anda dicetak di atas kertas. Anda bebas mencetak alamat dompet untuk anda sendiri menggunakan BitAddress atau WalletGenerator. Walaupun lebih selamat, ia dapat dirobek, direndam, dan dirosakkan dalam banyak cara kerana ia adalah kertas. Oleh itu, adalah mustahak anda membuat begitu banyak salinan fizikal untuk disimpan di tempat yang selamat.

Menarik: Dompet Bitcoin Terbaik untuk Android

8 Dompet Cryptocurrency Terbaik

Terdapat banyak cryptocurrency di luar sana, lebih dari seribu dengan Bitcoin adalah yang paling popular dan yang lain disebut sebagai cryptocurrency alternatif. Walaupun beberapa dompet telah disebutkan di atas tetapi di bawah adalah senarai dompet cryptocurrency dalam kategori mereka dan cryptocurrency apa yang mereka sokong.

Dompet Keluaran

logo dompet cryptocurrency exodius

The Dompet Keluaran juga merupakan dompet perisian yang tersedia untuk komputer peribadi pada masa ini. Keluaran saat ini menyokong Aragon, Augur, BAT, Bitcoin, Bitcoin Cash, Civic, Dash, Decred, District0x, EOS, Ethereum, ETH Classic, FunFair, Gnosis, Golem, Litecoin, OmiseGo, dan SALT. Ia mempunyai utiliti ShapeShift yang terpasang di dalamnya yang memudahkan untuk menukar atau membeli cryptocurrency dengan yang lain tanpa harus meninggalkan antara muka dompet.

Lejar Nano

Dompet perkakasan cryptocurrency lejar

The Lejar Nano S Cryptocurrency Wallet adalah dompet perkakasan yang menyokong pelbagai cryptocurrency. Ini bertujuan untuk menghilangkan serangan dengan menerapkan lapisan keselamatan kedua yang membantu pengguna secara fizikal menyetujui transaksi mereka dengan menekan butang pada perangkat sebelum transaksi dilakukan. Peranti Ledger Nano S pada masa ini menyokong syiling berikut; Ark, Bitcoin, Bitcoin Gold, Bcash, Dash, Digibyte, Dogecoin, Ethereum, Ethereum Classic, Expanse, Hcash, Komodo, Litecoin, NEO, PIVX, PoSW, Qtum, Ripple, Starts, Stealthcoin, Stellar, Stratis, Ubiq, Vertcoin, Viacoin, dan Zcash.

Menarik: 7 Sebab Teratas Memiliki Dompet Lejar

Dompet Guarda

Dompet Cryptocurrency Guarda

Walla Guarda adalah salah satu dompet cryptocurrency yang paling terkenal di pasaran. Pembangun di sebalik projek ini telah berusaha untuk menawarkan dompet multi-platform, multi-crypto dan non-custodial untuk pemegang crypto.

Terdapat beberapa dompet mata wang digital yang meminta pengguna memberikan maklumat peribadi mengenai mereka, yang merupakan sesuatu yang tidak mahu dilakukan oleh beberapa pengguna. Guarda adalah penyelesaian bukan kustodian yang membolehkan pengguna tetap peribadi dan menjaga privasi mereka.

Selain itu, terdapat lebih daripada 40 cryptocurrency berbeza yang disokong oleh dompet ini. Sebilangannya termasuk Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), XRP, Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB), EOS, Stellar (XLM) dan banyak lagi yang lain, termasuk ERC-20. Ini membolehkan individu di pasaran cryptocurrency mempunyai mata wang digital yang berbeza dalam dompet yang sama. Pengguna boleh menyimpan, menghantar, menerima dan menukar mata wang maya ini di dompet Guarda.

Dompet cryptocurrency ini juga disokong di pelbagai platform, Web, sambungan Google Chrome, Desktop dan Mudah Alih. Ini membantu banyak individu mendapat akses ke dompet yang selamat dan mesra pengguna yang pernah ada dikenali oleh penggunanya sebagai dompet yang sangat baik. Menurut Trustpilot, 80% penggunanya menganggap bahawa ia menawarkan perkhidmatan “Cemerlang”.

Dompet ini juga berfungsi dengan asas yang berbeza dalam industri cryptocurrency. Menurut laman rasmi Guarda, Changpeng Zhao, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif pertukaran cryptocurrency Binance, mendakwa bahawa Guarda telah menjadi penyokong awal pertukaran.

Pada masa akan datang, banyak mata wang dan platform digital lain mungkin disokong oleh dompet crypto ini.

Dompet Atom

Dompet Atom

Atom adalah dompet berbilang mata wang yang terdesentralisasi yang menyokong lebih daripada 500 aset digital di antara cryptocurrency teratas seperti Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Monero, Cardano, dll., dan hiping projek DeFi seperti Chainlink, Compound, Synthetix, Uniswap, dan lain-lain, dalam satu antara muka mesra pengguna yang mudah. Ditubuhkan pada tahun 2018, Atomic Wallet telah menjadi salah satu pilihan paling popular di pasaran menurut 500,000 penggunanya. Ia tersedia di OS desktop utama, Android, dan iOS.

Sebagai dompet yang terdesentralisasi, Atomic menawarkan pengguna sepenuhnya privasi dan keselamatan data mereka. Kunci peribadi disulitkan pada peranti pemilik dompet, oleh itu, tidak ada seorang pun kecuali pengguna yang dapat mengawal dana mereka. Lebih-lebih lagi, pemegang kripto bukan sahaja dapat menguruskan portfolio mereka, tetapi membeli, mempertaruhkan dan menukar aset digital dengan mudah. Opsyen beli crypto tersedia untuk BTC, ETH, XRP, LTC, BNB dan 15+ cryptocurrency lain dengan kad bank 17 mata wang fiat tempatan (termasuk USD, EUR, KDNK) di seluruh dunia. Juga, pengguna ditawarkan untuk menukar 60+ pasangan kripto secara tanpa nama dan mendapatkan wang tunai untuk setiap pertukaran yang menyertai program kesetiaan Atomic Wallet. Di samping itu, anda boleh memperoleh pendapatan pasif sambil mempertaruhkan aset ATOM, XTZ, KMD, ZIL dan PoS lain yang popular dengan APR 5-23% yang menyokong desentralisasi rangkaian dan mendapatkan ganjaran terus dari pengesah.

Untuk mula menggunakan Atomic, anda tidak perlu membuat akaun atau lulus KYC dan pengesahan untuk fungsi dompet asas. Yang terakhir tetapi tidak kurang pentingnya, terdapat perkhidmatan pelanggan yang luar biasa yang siap memberikan tindak balas yang cekap dan cepat dalam masa sekitar 15-25 minit 24/7.

Sangat penting untuk meneliti dompet mana yang terbaik untuk cryptocurrency apa sebelum anda mula memperolehnya dan kami harap panduan ini telah menjadikan anda di jalan yang betul.

Dompet Trezor

Dompet cryptocurrency Trezor serupa dengan peranti Ledger. Ini juga dompet perkakasan dan direka untuk berfungsi dengan semua sistem operasi. Dompet cryptocurrency Trezor juga menyokong Bitcoin, Litecoin, DASH, Zcash, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, Expanse, UBIQ, NEM dan token ERC-20 yang lain.

Dompet Jaxx

Dompet Jaxx adalah salah satu dompet cryptocurrency terbaik yang menyokong pelbagai mata wang. Ia dibangunkan dan dikendalikan oleh Decentral, sebuah syarikat terkenal yang menawarkan perkhidmatan mata wang digital. Jaxx kini menyokong cryptocurrency Ether, Ether Classic, Dash, DAO, Litecoin, REP, dan Bitcoin. Dompet tersedia untuk dimuat turun untuk pengguna mudah alih dan desktop. Anda boleh memuat turun pelanjutan penyemak imbas Jaxx untuk Android, iPhone, Tablet, iPad, Windows, Mac, Linux dan Google Chrome.

Dompet Agama

The Dompet Agama masih dalam fasa pembangunan tetapi menawarkan ciri unik yang membolehkan pengguna menggunakan banyak cryptocurrency dan memilih keselamatan apa yang terbaik untuk mereka. Agama menyokong Bitcoin, Bitcoin Dark, BitMark, Carboncoin, DigiByte, Dogecoin, Franko, kredit Permainan, Komodo, Litecoin, Unocoin, Zcash, dan Zetacoin. Dompet Agama hanya tersedia untuk desktop pada masa ini.

Dompet Coinomi

Dompet Coinomi adalah dompet cryptocurrency berbilang mata wang mudah alih untuk OS Android (versi IOS akan datang). Ia menyokong pelbagai jenis aset cryptocurrency. Coinomi menyokong Bitcoin, Abncoin, Asiacoin, Auroracoin, Bata, Belacoin, Bitcoin Plus, Blackcoin, Britcoin, Canada eCoin, Cannacoin, Clams, ClubCoin, Compcoin, Dash, Defcoin, Denarius, Digibyte, Digitalcoin, Dogecoin, E-coin, EDRcoin, EGulden, Einsteinium, Ethereum, Ethereum Classic, Expanse, Feathercoin, Flashcoin, Kredit Permainan, GCRcoin, Gridcoin, Gulden, Hempcoin, Insane, Internet of People, IXCoin, Landcoin, LBRY Credits, Linx, Litecoin, Monacoin, Myriadcoin, Namecoin, Navcoin , Neoscion, Neuro, Novacoin, NuBits, NuShares, OKCash, ParkByte, Peercoin, Pesobit, Pinkcoin, PIVX, POSW, Potcoin, Putincoin, Reddcoin, Richcoin, Rubycoin, Shadowcash, Smileycoin, Solarcoin, Stratis, Syscoin, Ultimate Secure Cash, Unobtainium , Verge, Vertcoin, Vpncoin, Zcash, dan ZCoin cryptocurrency.

Sumber Gambar: Waktu Kripto

Baca lebih lanjut:

  • Ulasan KeepKey Wallet – Hebat & Dompet perkakasan cryptocurrency serba boleh
  • Sendbit.io – Penyelesaian dan Dompet Perbankan Crypto yang selamat dan pantas
  • Cara Menggunakan MyEtherWallet | Panduan Permulaan

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me