Panduan Pertukaran Terdesentralisasi: Perbandingan DEX Popular

Panduan untuk pertukaran terdesentralisasi ini menjelaskan apa itu pertukaran terdesentralisasi dan menampilkan perbandingan DEX yang popular di pasaran cryptocurrency hari ini.

Setakat ini, sebahagian besar pertukaran cryptocurrency masih sangat berpusat. Pesanan, deposit, pengeluaran dan transaksi semuanya diarahkan dalam sistem terpusat atau tertutup. Pertukaran besar seperti Binance atau Okex menyimpan / menghantar semua pesanan dalam pelayan mereka sendiri – dan dengan itu mereka dikenali sebagai pertukaran terpusat. Walau bagaimanapun, banyak penganalisis cryptocurrency percaya bahawa DEX (pertukaran terdesentralisasi) akan menjadi bentuk pertukaran cryptocurrency utama apabila teknologi dan kemampuan mereka setanding dengan rakan sepusat mereka. Bagaimanapun, tarikan cryptocurrency adalah janji ‘desentralisasi’. Oleh itu, mempunyai DEX yang baik dengan kecairan yang baik adalah penting untuk masa depan cryptocurrency.

Apa itu Bursa Terdesentralisasi (DEX)?

Bursa terdesentralisasi adalah platform perdagangan sumber terbuka yang beroperasi di blockchain di mana tidak ada satu entiti yang mengawal aliran data. Ini adalah kebalikan dari pertukaran cryptocurrency terpusat seperti Coinbase, Kraken atau Binance yang dikendalikan oleh syarikat dan diuruskan oleh pelayan terpusat. DEX tidak bergantung pada mana-mana entiti untuk menyimpan dana pelanggan. Semua urus niaga perdagangan sepatutnya berlaku secara langsung antara pengguna dalam rangkaian Peer-to-Peer (P2P) melalui sistem ‘amanah’ automatik. DEXs menghilangkan risiko berikut yang jelas berlaku di bursa terpusat:

 • Waktu Henti Pelayan
 • Kemungkinan Tinggi Manipulasi Pasaran
 • Kehilangan Dana Pelanggan
 • Peretasan
 • Kebankrapan Pertukaran

Ramai di ruang cryptocurrency mengalami masalah di atas ketika berurusan dengan pertukaran terpusat. DEX dirancang untuk mengurangkan masalah ini dan diharapkan dapat memberikan alternatif yang sesuai untuk pertukaran terpusat. Berikut adalah perbezaannya:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

DEX yang paling biasa biasanya bergantung pada platform blockchain tunggal. Sebagai contoh, anda boleh memperdagangkan token ERC-20 (token yang dibina di blockchain Ethereum) terhadap Ether (ETH) pada DEX yang dibina di blockchain Ethereum, tetapi anda tidak akan dapat menukarnya dengan token NEP-5 (token yang dibina pada blockchain NEO). Terdapat penyelesaian untuk masalah ini, iaitu dengan membuat token proksi (aset digital yang mewakili cryptocurrency tertentu pada platform blockchain yang berbeza) atau dengan membuat sistem escrow pelbagai tandatangan yang terdesentralisasi. Terdapat juga penyelesaian rentas rantai lain yang sedang dikembangkan.

(Lihat lebih banyak: Menganalisis Risiko Cryptocurrency: Syiling Sedia Ada vs ICO)

Kelebihan DEX

Terdapat beberapa kelebihan DEX:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

Tidak percaya: Kelebihan terbesar DEX berbanding pertukaran terpusat adalah sifatnya yang ‘tidak boleh dipercayai’. Dalam sistem terpusat, kepercayaan diperlukan untuk sistem yang berfungsi sepenuhnya. Terdapat pelbagai risiko yang berkaitan dengan sistem terpusat yang boleh menjejaskan keseluruhan sistem. Bagi DEX, anda tidak diminta untuk ‘mempercayai’ syarikat di belakang DEX atau pengguna platform kerana semua transaksi berlaku dalam sistem yang telus dan automatik.

Bayaran Rendah: Bayaran perdagangan pada DEX jauh lebih rendah berbanding dengan pertukaran terpusat; beberapa DEX adalah percuma. Satu-satunya bayaran yang ditanggung oleh pengguna adalah kos menghantar urus niaga melalui blockchain (mis. Bayaran gas di Ethereum Blockchain) Namun, harus dinyatakan bahawa ada kalanya rangkaian sesak, dan bayaran akan meningkat sementara.

Selamat: Kelebihan besar lain dari DEX adalah hakikat bahawa node (komputer yang disambungkan ke rangkaian blockchain) diedarkan di seluruh dunia, dengan itu mengurangkan risiko downtime pelayan dan juga kemungkinan penggodaman. Tetapi tentu saja, DEX mesti popular sejak awal untuk mencapai tahap desentralisasi yang berkesan; semakin banyak nod terdapat rangkaian yang lebih terdesentralisasi dan bermanfaat.

Privasi: DEX menyediakan ciri privasi yang semakin jarang ditemui di bursa terpusat. Tidak seperti pertukaran terpusat yang memerlukan prosedur KYC yang rumit, perdagangan di DEX tidak memerlukan anda memberikan data atau maklumat peribadi anda. Memenuhi privasi dan tanpa nama tidak bermaksud anda penjenayah; itu hanya bermaksud bahawa anda menebus hak semula jadi anda untuk mempunyai kawalan mutlak terhadap privasi anda.

Tahan Kerajaan: Tidak ada pemerintah yang dapat menutup atau memberlakukan peraturan apa pun terhadap DEX, karena mereka bukan badan hukum yang beroperasi di bidang kuasa tertentu. DEX adalah kod sumber terbuka yang beroperasi di rangkaian yang terdesentralisasi, menjadikannya sangat sukar bagi mana-mana kerajaan untuk mencuba dan mengendalikannya.

(Baca juga: Panduan Pemula rypto: 5 Perkara Yang Harus Diketahui oleh Pemula Crypto)

Kekurangan DEX

Sebanyak DEX terdengar hebat, kita juga harus mengetahui beberapa masalah dan cabaran yang perlu ditangani sebelum DEX akhirnya dapat menggantikan pertukaran terpusat.

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

Pengalaman Pengguna yang lemah: Masalah terbesar dengan DEX adalah hakikat bahawa kebanyakan mereka tidak cukup mesra pengguna. Sebilangan besar peniaga cryptocurrency baru merasa sukar dan rumit untuk menggunakan DEX, lebih suka menggunakan pertukaran terpusat yang jauh lebih mudah untuk dilayari. Sukar bagi DEX untuk mendapatkan adopsi yang lebih luas apabila kebanyakan mereka tidak mesra dengan peniaga baru. Di samping itu, ada perkara sebelumnya yang perlu difahami sebelum berdagang di DEX, seperti mengendalikan dompet cryptocurrency peribadi seseorang yang sudah rumit untuk dipahami oleh rata-rata.

Perlahan: Kelemahan penting lain dari DEX adalah dapat memproses transaksi yang lebih perlahan daripada pertukaran terpusat. Pertukaran berpusat yang besar seperti Binance dapat menjalankan perdagangan dengan lebih cepat kerana mereka menggunakan pelayan terpusat. DEX memerlukan beribu-ribu komputer yang berbeza untuk diselaraskan antara satu sama lain dan ini menjadikannya tidak stabil dari segi kelajuan kerana pelayan terpusat dapat memproses dan melaksanakan pesanan dengan lebih cepat. Telah diketahui secara meluas bahawa rantaian blok jauh lebih tidak cekap dalam memproses transaksi kerana masalah skalabiliti.

Kekurangan Kecairan: Kecairan adalah masalah besar bagi DEX. Tahap kecairan yang tinggi sangat penting agar pertukaran atau pasaran dapat berfungsi dengan berkesan dan cekap. Malangnya, DEX menarik kecairan yang jauh lebih rendah berbanding dengan pertukaran terpusat kerana banyak yang merasa sukar untuk berdagang di DEX. Kecairan yang tinggi hanya akan datang dengan penggunaan platform yang lebih besar.

Kemudahan Perdagangan Tanpa Margin: Perdagangan margin telah mendapat populariti para pedagang untuk membuat spekulasi dan melindungi pelaburan mereka. Hanya pertukaran terpusat – seperti Bitfinex, Kraken, Poloniex dll – yang menawarkan kemudahan ini buat masa ini.

(Lihat juga: Panduan Mengenal Syiling Penipuan)

Analisis 7 DEX Utama

Mari kita lihat 7 pertukaran terdesentralisasi yang popular dan bandingkan atributnya berdasarkan sejumlah ciri:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

1. IDEX

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

IDEX adalah pertukaran terdesentralisasi berasaskan Ethereum untuk memperdagangkan token Ether (ETH) dan ERC-20. IDEX adalah DEX yang popular untuk token ICO yang baru diperdagangkan untuk diperdagangkan sebelum mereka mencapai pertukaran terpusat. IDEX agak pantas dan dianggap lebih mesra pengguna berbanding DEX lain. Sama seperti Etheredelta, IDEX menggunakan kontrak pintar untuk pengguna menguruskan kunci peribadi mereka sendiri ketika berdagang dalam rangkaian P2P yang selamat.

Ciri unik IDEX adalah bahawa pengguna akan melepaskan transaksi mereka menggunakan kunci sementara IDEX akan menyiarkan transaksi ke blockchain Ethereum (IDEX juga akan menjadi nod Ethereum). Ini memberikan kecekapan pertukaran terpusat tanpa menjejaskan keselamatan dan kawalan pengguna.

Dompet perkakasan (Nano Ledger) dan dompet perisian (Metamask, MEW) dapat disatukan dengan mudah dengan IDEX. Sebenarnya, anda boleh membuat dompet berasaskan ETH anda sendiri di IDEX. IDEX mempunyai token asalnya sendiri yang disebut AURA, yang menggunakan model Proof-of-Stake yang membolehkan para pemegang saham memperoleh bahagian dari yuran yang dihasilkan oleh IDEX dan produk Aurora masa depan. Aurora adalah syarikat di belakang IDEX.

Berikut adalah ringkasan atribut IDEX:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

(Baca lebih lanjut: Pulangan Bitcoin vs Alt Coins: Perbandingan Keuntungan Antara Bitcoin & Melabur Altcoins)

2. ForkDelta

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

EtherDelta pernah menjadi pertukaran terdesentralisasi yang paling popular tetapi kehilangan popularitinya setelah dijual kepada pemilik baru yang memperkenalkan dasar dan keputusan yang dipersoalkan. ForkDelta kemudian dilahirkan dari garpu EtherDelta. Walaupun jumlah dagangannya terhad, ia tetap menjadi salah satu DEX untuk perdagangan token ERC-20. Walaupun IDEX menggunakan model desentralisasi hibrid yang memerlukan simpulnya untuk menyiarkan transaksi, Forkdelta terdesentralisasi sepenuhnya kerana semua transaksi melalui blockchain. Projek tidak perlu mendapat persetujuan daripada pentadbir untuk meluluskan penyerahan penyenaraian token secara manual. Semua token ERC-20 dapat diperdagangkan secara automatik jika ada pembeli dan penjual.

Antara muka pengguna untuk ForkDelta boleh menjadi rumit dan menakutkan bagi pengguna biasa. Dari segi integrasi dompet, Metamask dan MEW adalah dompet termudah untuk disatukan ke dalam ForkDelta. Bagi integrasi dengan dompet lain seperti dompet perkakasan, sayangnya tidak begitu mesra pengguna seperti DEX yang lain.

Berikut adalah ringkasan atribut ForkDelta:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

3. Gelombang DEX

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

Waves DEX adalah lanjutan dari ekosistem Waves, yang mempunyai blockchain sendiri dan duit syiling asli yang disebut WAVES. Ia dianggap sebagai ‘DEX terpantas’ kerana dibina di platform Waves, yang mampu memproses lebih dari 440 Transaksi Per Detik (TPS). Keupayaan ini mengalahkan orang-orang seperti Ethereum blockchain (7 TPS) dan juga Bitcoin blockchain (15 TPS). Waves DEX menggunakan struktur desentralisasi hibrid kerana memanfaatkan perkhidmatan padanan pesanan berpusat.

Ciri unik Waves DEX ialah menyokong perdagangan syiling di luar blockchainnya (seperti BTC & ETH), tidak seperti DEX sebelumnya yang hanya menyokong duit syiling yang dibuat pada blockchain asli mereka sendiri. Ciri unik lain adalah bahawa transaksi di Waves Dex – seperti halnya dengan Waves blockchain – jauh lebih pantas daripada blockchain atau DEX awam lain. Sekiranya itu tidak mencukupi, anda boleh memperdagangkan aset cryptocurrency yang dibina di rangkaian untuk mewakili cryptocurrency lain (BTC, ETH, LTC, Zcash, Dash, BCH, dan Monero) atau bahkan fiat.

Waves DEX juga mempunyai aplikasi mudah alih dan dompet terbina dalam (kerana DEX dibina di blockchain asalnya) untuk memudahkan kemudahan bagi pengguna. Waves DEX adalah salah satu DEX yang mempunyai banyak fungsi dan ciri, dan akan menjadi satu yang perlu diperhatikan. Berikut adalah ringkasan atribut Waves DEX:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

(Lihat juga: Panduan Pemula Crypto: 5 Perkara Yang Harus Diketahui oleh Pemula Crypto)

4. OpenLedger

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

OpenLedger adalah platform perdagangan terdesentralisasi yang dibina berdasarkan teknologi graphene Bitshares, yang mampu mencapai kelajuan teori hingga 100,000 TPS. Ini membolehkan OpenLedger’s DEX membuat skala dengan lebih banyak transaksi. OpenLedger juga menampilkan beberapa stablecoin asli di platform yang disebut bitUSD dan bitCNY.

Ciri unik OpenLedger ialah DEX membenarkan perdagangan dana cryptocurrency dan fiat. Open Ledger mempunyai dompet bawaan di DEX mereka, yang memberi kemudahan kepada pengguna.

Dari segi integrasi dompet dengan dompet luaran, OpenLedger mendapat skor rendah kerana pengguna tidak dapat menyegerakkan dompet perisian mereka (seperti Metamask) ke OpenLedger. Pengguna mesti membuat akaun melalui OpenLedger dan memilih salah satu daripada dua pilihan: dengan bin-file atau dengan nama / kata laluan akaun biasa. Namun, prosesnya cepat tanpa memerlukan prosedur KYC.

Berikut adalah ringkasan atribut Open Ledger:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

5. CryptoBridge

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

CryptoBridge adalah pertukaran terdesentralisasi yang juga dibangun di rangkaian Bitshares dan memanfaatkan teknologi Graphene, yang memungkinkan hasil transaksi dan skalabilitas yang tinggi. Tidak seperti OpenLedger yang menggunakan model desentralisasi hibrid, CryptoBridge berjalan pada sistem gerbang diedarkan gabungan yang berjalan pada mekanisme konsensus Delegated-Proof-of-Stake .. Sistem ini dikuasakan oleh koin asli CryptoBridge yang disebut BridgeCoin (BCO), yang memberi insentif para peserta mempertaruhkan syiling mereka untuk mendapat bahagian dalam keuntungan yang dijana melalui DEX.

Aspek unik CryptoBridge ialah ia beroperasi menggunakan buku pesanan berasaskan blockchain. Ini bermaksud bahawa semua bentuk transaksi – deposit, pengeluaran, pemadanan pesanan – disimpan di blockchain. Ini memastikan bahawa CryptoBridge memperoleh semua kelebihan sistem yang benar-benar terdesentralisasi. Selain itu, CryptoBridge menawarkan salah satu pilihan pasangan perdagangan cryptocurrency paling komprehensif daripada semua DEX, dengan lebih daripada 166 pasangan perdagangan.

Dari segi integrasi dompet, ia serupa dengan OpenLedger di mana pengguna disyorkan untuk membuat dompet mereka sendiri melalui platform CryptoBridge. Tidak ada pilihan untuk menyegerakkan dompet perisian seperti Metamask atau MEW dengan DEX.

Berikut adalah ringkasan atribut CryptoBridge:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

6. Switcheo

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

Switcheo mungkin serupa dengan IDEX, tetapi dibina di blockchain NEO. Matlamat utama Switcheo adalah untuk memudahkan pertukaran token berasaskan Neo (NEP-5). Oleh kerana blockchain NEO mampu mempercepat hingga 1.000 TPS, Switcheo memanfaatkan kemampuan tersebut untuk menyediakan persekitaran perdagangan yang cekap dan berprestasi tinggi. Switcheo memanfaatkan kontrak pintar untuk memudahkan pelaksanaan perdagangan dalam rangkaian peer-to-peer (P2P).

Matlamat utama Switcheo adalah untuk menyokong keupayaan rantaian silang dengan rantai popular lain seperti Qtum (QRC20), ETH (ERC20) dan juga Stellar. Anda dapat menjumpai hampir setiap token NEP-5 yang diperdagangkan di Switcheo. Switcheo adalah DEX untuk perdagangan NEO atau GAS terhadap semua jenis token NEP-5

Dari segi integrasi dompet, agak mudah untuk menyegerakkan dompet NEO seseorang ke Switcheo.

Berikut adalah ringkasan atribut Switcheo:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

7. Stellar DEX (StellarTerm)

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

Stellar DEX adalah DEX sumber terbuka yang dibina di atas blockchain Stellar. StellarTerm membolehkan sesiapa sahaja mengeluarkan dan memindahkan aset yang dipegang oleh akaun pengguna, dengan dompet dalaman yang disatukan dengan DEX.

Ciri unik Stellar’s DEX adalah bahawa ia menyokong keupayaan pembayaran silang kedua-dua pasangan cryptocurrency dan fiat. Ini menawarkan pengguna pendekatan yang fleksibel untuk menukar mata wang dengan mudah pada skala global.

Dari segi integrasi dompet, pengguna hanya dapat membuat dompet asli melalui platform Stellar atau dengan dompet perkakasan (Ledger Nano).

Berikut adalah ringkasan atribut StellarTerm:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

(Anda mungkin juga berminat: Panduan Pemula untuk Pelaburan ICO: Cara Berpartisipasi dalam ICO)

Sumber Bermanfaat Untuk Memulakan Anda

Sekiranya anda memulakan perjalanan ke dunia cryptocurrency yang rumit, berikut adalah senarai sumber dan panduan berguna yang akan membawa anda ke arah anda:

pertukaran terdesentralisasi, pertukaran terdesentralisasi, dexs popular, DEX, DEX

Berniaga& Pertukaran

 • Panduan Crypto 101: Memilih Pertukaran Cryptocurrency Terbaik
 • Panduan untuk Bittrex Exchange: Cara Berdagang di Bittrex
 • Panduan Pertukaran Binance: Cara Membuka Akaun Binance dan Perkara Yang Harus Anda Ketahui
 • Panduan untuk Etherdelta Exchange: Cara Berdagang di Etherdelta
 • Panduan Asas Dagangan Cryptocurrency: Pengenalan Analisis Teknikal Crypto
 • Perdagangan Cryptocurrency: Memahami Pasangan Dagangan Cryptocurrency & Bagaimana ia berfungsi
 • Panduan Dagangan Crypto: 4 Kesalahan Umum Setiap Pengedar Crypto Akan Mengalami

Dompet

 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Mengapa Anda Memerlukan Dompet?
 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka Dompet Bitcoin
 • Panduan untuk Dompet Cryptocurrency: Membuka MyEtherWallet (MEW)

Baca juga: Panduan Perdagangan Crypto: 4 Kesalahan Umum Setiap Pedagang Crypto Akan Mengalami dan Panduan Mengenai Asas Perdagangan Cryptocurrency: Pengenalan Analisis Teknikal Crypto.

Daftar dalam Webinar Cryptocurrency Percuma kami sekarang untuk mengetahui semua yang perlu anda ketahui mengenai pelaburan crypto.

Dapatkan kami e-buku eksklusif yang akan membimbing anda dalam proses langkah demi langkah untuk memulakan menjana wang melalui pelaburan Cryptocurrency!

Anda juga boleh menyertai kumpulan Facebook kami di Kuasai Crypto: Pengetahuan Cryptocurrency Lanjutan untuk mengemukakan sebarang pertanyaan mengenai cryptos!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me