Kraken Exchange: Kuasai Panduan Ulasan Pengguna Crypto

kraken-pertukaran-tinjauan

Cara Menggunakan, Berdagang dan Mendaftar ke Kraken Exchange

Kraken adalah salah satu pertukaran crypto terbesar dan terkenal di internet, yang menawarkan yuran rendah, aplikasi mudah alih yang hebat, dan alat untuk pedagang maju.

ciri-ciri

 • Perdagangan margin Bitcoin sehingga 5x
 • Audit bukti rizab
 • API Pembangun

Kaedah Deposit

 • SEPA untuk Penduduk EU
 • Deposit Wire USD / EUR / JPY
 • Deposit Kripto

Kelebihan

 • Bayaran pengeluaran dan deposit yang murah
 • Aplikasi mudah alih yang bagus
 • Alat perdagangan maju

Keburukan

 • Waktu henti berkala dalam tempoh lalu lintas tinggi
 • Proses pengesahan panjang
 • Tiada pilihan deposit kad kredit atau debit

Pengenalan

Kraken adalah pertukaran cryptocurrency yang berpusat di AS yang ditubuhkan sejak tahun 2011, menjadikannya salah satu pertukaran crypto tertua yang terus beroperasi yang ada sekarang. Selama bertahun-tahun, Kraken telah membangun reputasi untuk menawarkan pertukaran yang aman dan ramah pengguna sambil mematuhi semua peraturan yang berlaku.

Kraken diasaskan oleh usahawan teknologi Jesse Powell pada bulan Julai 2011, walaupun pertukaran itu tidak dibuka secara rasmi kepada orang ramai sehingga September 2013 setelah dua tahun pembangunan. Powell termotivasi untuk membina pertukaran setelah menonton Mt. Gox runtuh pada tahun 2011 setelah banyak pelanggaran keselamatan. Dia menyedari bahawa komuniti crypto memerlukan pilihan yang lebih baik – jadi dia membinanya.

Pertukaran yang berpangkalan di San Francisco menjadi pertukaran crypto terbesar di dunia untuk jumlah dagangan Euro pada tahun 2014. Kraken juga membuat bising kerana melancarkan sistem audit bukti kriptografi rizab pertama yang dapat disahkan, yang membolehkan sesiapa sahaja untuk mengesahkan rizab Kraken.

Pada tahun 2019, pendaftaran Kraken dibuka untuk penduduk Amerika Syarikat, Kanada, dan negara-negara Eropah tertentu. Pasangan perdagangan boleh didapati dalam pelbagai mata wang fiat, termasuk Dolar AS, Dolar Kanada, Euro, dan Pound Britain. Kraken pernah terkenal di kalangan pedagang kripto Jepun, walaupun pada bulan April 2018, Kraken mengumumkan tidak akan lagi berniaga di Jepun kerana kos pengawalseliaan yang tinggi.

Kraken juga terkenal dengan keselamatan dan kestabilannya. Sangat jarang untuk mencari pertukaran yang terus beroperasi sejak awal tahun 2010 tanpa pelanggaran keselamatan yang besar, tetapi itulah yang kami miliki dengan Kraken. Kraken telah bertahan melalui masa-masa awal crypto dengan reputasi keselamatannya yang utuh. Sebenarnya, selepas Mt. Gox mengajukan perlindungan kebankrapan, Kraken dipilih sebagai salah satu rakan pertukaran yang boleh dipercayai untuk memudahkan pembayaran kepada pemiutang.

Kraken terus berkembang ke ruang crypto institusi. Bursa ini mengendalikan kolam gelap, yang merupakan pertukaran swasta di mana pelabur institusi boleh berdagang sesama mereka tanpa melakukan perdagangan yang disiarkan ke bursa utama. Kraken juga menambah perdagangan niaga hadapan cryptocurrency pada Februari 2019.

Pada tahun 2019, Kraken mengumpulkan $ 100 juta sebagai tawaran langsung kepada pelanggan terbesarnya. Syarikat itu bernilai $ 4 bilion.

Mari luangkan masa dan kaji Kraken untuk melihat apakah ia harus berada di antara syarikat gergasi industri seperti Coinbase, Gemini, Binance, Bittrex dan lain-lain.

Ciri-ciri utama

kraken-pertukaran-perdagangan-pasaran

Ciri utama Kraken merangkumi:

Fungsi: Kraken adalah pertukaran yang sangat berfungsi dan mesra pengguna pada kedua-dua peranti desktop dan mudah alih. Aplikasi mudah alih iOS adalah salah satu aplikasi perdagangan kripto paling popular yang ada.

Keselamatan & Kestabilan: Sebilangan besar pertukaran mengalami satu atau lebih pelanggaran keselamatan selama bertahun-tahun. Kraken, walaupun dilancarkan sepanjang tahun 2013, tidak pernah mengalami pelanggaran keselamatan yang besar, dan bahkan insiden keselamatan kecil jarang terjadi.

Kecairan: Kraken adalah salah satu yang pertama melakukan debut dengan sistem audit yang dapat disahkan secara kriptografi, menjadikannya mudah untuk mengesahkan bahawa pertukaran mempunyai rizab yang mencukupi untuk menanggung liabiliti. Kraken menggunakan teknik penyimpanan sejuk untuk mendapatkan dana, serta penyulitan PGP / GPG. Pengguna juga menikmati ciri seperti pengesahan dua faktor, kunci induk, dan tetapan global.

Pilihan Dagangan: Kraken menawarkan perdagangan margin bitcoin sehingga 5x. Pedagang juga menikmati ciri canggih seperti pesanan berhenti-rugi, perdagangan automatik dan banyak lagi.

Terdapat di Pelbagai Negara: Kraken boleh didapati di Amerika Syarikat, Kanada, dan pelbagai negara Eropah. Pertukaran ini menawarkan 47 pasangan pasaran dengan 7 mata wang asas, termasuk USD, GBP, EUR, CAD, dan banyak lagi.

Mata Wang dan Pasangan Kraken yang popular

Pada bulan September 2019, kira-kira 60% daripada jumlah dagangan Kraken berlaku dalam pasangan BTC / EUR dan BTC / USD. Pasangan popular lain termasuk ETH / USD, ETH / EUR, XRP / USD, dan XRP / EUR, yang secara kolektif menyumbang kira-kira 25% daripada jumlah dagangan. Kraken juga mempunyai jumlah yang kuat dalam pasangan lain di luar mata wang utama, termasuk pasangan yang melibatkan LTC, BCH, XTZ, XLM, EOS, XMR, dan banyak lagi.

Kaedah Deposit dan Pengeluaran yang Disokong oleh Kraken

Kraken membolehkan pengguna membuat deposit dan pengeluaran menggunakan USD, EUR, GBP, dan CAD. Semua deposit dan pengeluaran mata wang fiat dilakukan melalui pindahan wang melalui bank. Penduduk di Kawasan Ekonomi Eropah juga boleh menggunakan SEPA.

Untuk membuat deposit di Kraken, pergi ke Menu > Pembiayaan, kemudian pilih kaedah deposit pilihan anda. Anda boleh membuat deposit menggunakan pindahan wang melalui bank, wire transfer, atau kripto.

Proses Pendaftaran dan Log Masuk Kraken

Mendaftar untuk akaun Kraken adalah mudah. Cukup masukkan nama, alamat e-mel, dan kata laluan anda untuk memulakan. Panjang semua kata laluan mestilah sekurang-kurangnya 8 aksara.

Kedua-dua akaun asas dan lanjutan tersedia. Akaun asas memerlukan nama penuh, tarikh lahir, alamat, dan nombor telefon anda. Akaun lanjutan memerlukan kaedah pengesahan berikut:

Muat naik ID: Untuk mengesahkan akaun lanjutan anda, anda perlu memuat naik borang pengenalan diri yang dikeluarkan oleh kerajaan dan bukti tempat tinggal. Penduduk AS juga diminta untuk memuat naik Nombor Jaminan Sosial.

Dokumentasi: Anda perlu memuat naik bukti alamat anda ke Kraken, termasuk foto mel dengan nama dan alamat anda tertera.

Pengguna juga mempunyai pilihan untuk menetapkan pengesahan dua faktor. Terdapat pelbagai kaedah 2FA untuk membantu melindungi akaun anda dengan lebih jauh.

Setelah akaun anda disahkan (yang boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari), anda akan dapat memasukkan dana ke dalam akaun anda. Pergi ke akaun anda, kemudian tambahkan maklumat akaun bank anda.

Walaupun akaun anda telah disahkan sebagai ‘Lanjutan’, anda harus melalui tiga peringkat pengesahan untuk membuang had dari akaun anda. Pengesahan tahap 1 dan tahap 2 dapat diproses dengan cepat (rata-rata memerlukan 3 hingga 5 hari kerja), walaupun pengesahan tahap 3 dapat memakan waktu berminggu-minggu. Kraken pada awalnya mempunyai sistem verifikasi empat peringkat, walaupun sejak itu mempermudah syarat pengesahannya menjadi Starter, Intermediate, dan Pro. kraken-pertukaran-akaun-jenis

Perdagangan Kraken

Setelah akaun anda dibiayai, anda boleh pergi ke Perdagangan > Pesanan Baru untuk memilih perdagangan yang anda ingin buat. Pilih mata wang yang anda ingin beli dan jual, kemudian pilih sama ada anda ingin membuat pasaran atau had pesanan. Akhirnya, klik pada butang pengesahan hijau untuk mengesahkan pembelian anda.

kraken-pertukaran-perdagangan-platform

Yuran Kraken

Kraken menawarkan yuran perdagangan yang kompetitif berbanding platform perdagangan fiat lain yang dikawal selia. Bayarannya tidak setara dengan beberapa syarikat gergasi pertukaran crypto-ke-crypto, tetapi harganya agak rendah berbanding dengan pertukaran sah yang lain, bahkan untuk mereka yang berdagang kurang dari $ 50,000 sebulan.

$ 0 hingga $ 50,000: Pembuat 0.16%, Pengambil 0.26%

$ 50,001 hingga $ 100,000: Pembuat 0.14%, Pengambil 0.24%

$ 100,001 hingga $ 250,000: Pembuat 0.12%, Pengambil 0.22%

$ 250,001 hingga $ 500,000: Pembuat 0.10%, Pengambil 0.20%

$ 500,001 hingga $ 1,000,000: Pembuat 0.08%, Pengambil 0.18%

$ 1,000,001 hingga $ 2,500,000: Pembuat 0.06%, Pengambil 0.16%

$ 2,500,001 hingga $ 5,000,000: Pembuat 0.04%, Pengambil 0.14%

$ 5,000,001 hingga $ 10,000,000: Pembuat 0.02%, Pengambil 0.12%

$ 10,000,000 +: 0,00% Pembuat, 0,10% Pengambil

Bayaran berasingan tersedia untuk perdagangan stablecoin, perdagangan kumpulan gelap, dan perdagangan margin. Bayaran marin berkisar antara 0.01% hingga 0.02% sebagai yuran pembukaan, dengan bayaran peralihan dari 0.01% hingga 0.02% setiap 4 jam.

Bayaran deposit Kraken berkisar dari percuma (untuk pemindahan SEPA dan pindahan kawat mata wang fiat tertentu) hingga bayaran tetap 10 GBP / USD / EUR untuk deposit GBP, USD, dan EUR.

Pemindahan kripto cenderung percuma untuk deposit, dengan sedikit bayaran untuk pengeluaran.

kraken-perdagangan-yuran-carta

Masalah Keselamatan dan Waktu Henti Kraken

Berbanding dengan pertukaran utama yang lain, Kraken mengalami sedikit pelanggaran keselamatan dan sedikit waktu henti. Namun, terdapat beberapa insiden yang patut diperhatikan.

2017: Kraken mengalami downtime secara rawak sepanjang tahun 2017 kerana serangan DDoS yang berterusan. Walau bagaimanapun, keselamatan dan privasi akaun tidak pernah terganggu walaupun terdapat serangan berterusan.

Januari 2018: Pada 10 Januari, Kraken menangguhkan perdagangan selama 48 jam penuh untuk memasang peningkatan yang pada mulanya hanya dijadualkan mengambil masa dua jam. Ini adalah gangguan perkhidmatan terpanjang sejak Kraken dilancarkan pada tahun 2013. Kraken kembali dalam talian dengan perdagangan percuma sehingga 31 Januari sebagai permintaan maaf kepada pengguna.

Untuk pertukaran yang beroperasi secara berterusan sejak 2013, Kraken mempunyai sedikit masalah keselamatan. Walaupun pertukaran lain telah meningkat dan jatuh selama ini, Kraken tetap merupakan pertukaran yang selamat dan lama.

Kemudahan penggunaan

Pengguna Kraken pada umumnya memuji pertukaran kerana kemudahan penggunaannya untuk pengguna desktop dan mudah alih. Antaramuka serupa dengan pertukaran utama yang lain. Walau bagaimanapun, seperti apa pun, UI boleh menjadi pilihan peribadi, dan sebilangan orang tidak menyukai susun atur Kraken berbanding, katakanlah, Coinbase, yang menyatakan bahawa ia rumit untuk digunakan dan tidak mudah dilihat.

Kepercayaan dan Privasi

Kraken mempunyai reputasi yang sangat baik untuk privasi dan keselamatan. Pertukaran tidak mengalami pelanggaran keselamatan utama yang diketahui walaupun beroperasi secara berterusan sejak tahun 2013. Maklumat pengguna tidak pernah didedahkan, dan pertukaran tersebut juga tidak mengalami kerugian besar atau kehilangan dana pengguna. Kraken juga mempunyai sistem audit bukti bukti kriptografi yang terkenal, yang memberi pengguna tahap kepercayaan tambahan mengetahui mereka dapat memeriksa cadangan Kraken kapan saja.

Khidmat Pelanggan

Kraken mempunyai tetingkap sembang Zendesk langsung di halaman utama yang memudahkan untuk mengajukan soalan cepat. Tidak seperti tingkap sembang dari bursa lain, sembang Kraken dikendalikan oleh manusia sejati – bukan robot. Pengguna juga dapat mengirimkan permintaan melalui formulir dalam talian, dengan respons datang dalam 3 hingga 5 hari kerja.

kraken-pelanggan-perkhidmatan-sokongan

Panduan Pengguna Kraken: Cara Menyiapkan dan Menggunakan Kraken

1. Daftar

sign-up-start-kraken-exchange-akaun

Pendaftaran bermula di laman utama Kraken. Masukkan alamat e-mel, nama pengguna, dan kata laluan anda.

sertai-kraken-pertukaran

Kod pengaktifan akan dihantar ke e-mel anda untuk mengesahkan akaun anda.

kraken-pendaftaran-e-mel

2. Pengesahan

Untuk menggunakan akaun Kraken anda untuk apa sahaja, anda perlu melalui sistem pengesahan berjenjang.

Dengan mengesahkan alamat e-mel anda membawa anda ke tahap 0, yang tidak membenarkan anda melakukan deposit, pengeluaran, atau perdagangan.

Klik pada tab Dapatkan Pengesahan untuk melihat status peringkat semasa anda dari 0 hingga 3.

kraken-pertukaran-akaun-jenis

Tatal ke bawah halaman untuk melihat tahap tahap, termasuk maklumat yang diperlukan untuk menyelesaikan setiap peringkat pengesahan. Sekiranya anda ingin meningkatkan had deposit, pengeluaran, atau perdagangan anda, maka anda perlu menyerahkan dokumentasi yang diperlukan.

3. Pengesahan

Pengesahan dua faktor (2FA) tidak diperlukan oleh Kraken, tetapi sangat disyorkan. Aktifkan 2FA dengan pergi ke menu keselamatan dan kemudian klik pada Pengesahan Dua Faktor di bawah submenu.

kraken-pertukaran-keselamatan-2fa

Tidak seperti pertukaran lain, anda boleh mengaktifkan 2FA di Kraken untuk tindakan tertentu. Anda boleh mendapatkan amaran 2FA setiap kali melakukan perdagangan, misalnya, atau setiap kali anda log masuk. Klik butang persediaan di sebelah setiap tindakan yang anda mahu aktifkan 2FA.

Pada halaman seterusnya, pilih kaedah 2FA yang ingin anda aktifkan untuk tindakan tersebut, termasuk memasukkan kata laluan atau Google Authenticator.

Berdasarkan kaedah yang anda pilih, anda perlu memasukkan pilihan 2FA tambahan.

Sekiranya anda menggunakan Google Authenticator, anda perlu mengimbas kod QR untuk menghubungkan akaun Kraken anda dengan Google Authenticator.

4. Kaedah Pembayaran

Untuk memasukkan dana ke Kraken, pergi ke halaman Akaun anda dan kemudian klik Deposit di bawah Pembiayaan. Bahagian kiri menyenaraikan mata wang yang ada yang boleh anda depositkan. Pilih mata wang yang ingin anda depositkan.

menggunakan-kraken-pembayaran-dana

Bergantung pada pilihan deposit yang anda pilih, anda perlu memasukkan maklumat khusus yang dihubungkan dengan kaedah tersebut. Anda juga perlu memasukkan jumlah yang ingin anda depositkan (ingat, anda mungkin terhad berdasarkan tahap anda).

5. Membeli Cryptocurrency

Untuk membuat perdagangan baru di Kraken, pilih Perdagangan > Pesanan Baru untuk melihat menu perdagangan yang mudah.

kraken-pertukaran-perdagangan-platform

Taipkan jumlah cryptocurrency yang ingin anda beli bersama dengan harga maksimum setiap duit syiling yang ingin anda belanjakan (untuk had pesanan). Atau, pilih pesanan pasaran untuk membeli cryptocurrency dengan kadar yang terbaik. Klik butang ‘Beli’ hijau untuk menyelesaikan perdagangan.

Lihat perdagangan sebelumnya dengan pergi ke Akaun > Perdagangan dan Pesanan. Kraken memaparkan status, jumlah, yuran, kos, dan maklumat pesanan lain.

kraken-perdagangan-pesanan-sejarah

6. Pengeluaran

Anda boleh mengeluarkan mata wang fiat atau cryptocurrency dari Kraken. Untuk menarik diri, arahkan ke Funding, kemudian pilih Withdraw dari sub-pilihan.

bagaimana-untuk-menarik-crypto-dari-kraken

Seterusnya, pilih fiat atau cryptocurrency yang ingin anda tarik keluar menggunakan pilihan di sebelah kiri halaman.

Setiap mata wang fiat atau cryptocurrency mempunyai arahan pengeluaran yang berbeza. Pengeluaran fiat juga hanya tersedia untuk akaun yang telah menyelesaikan pengesahan tahap 2, walaupun pengeluaran kripto tersedia untuk pelanggan tahap 1.

Sekiranya mengeluarkan cryptocurrency, anda perlu mengklik cryptocurrency yang anda inginkan, kemudian klik butang Tambah alamat berwarna biru.

Masukkan alamat yang sesuai untuk pengeluaran kripto, kemudian tulis keterangan untuk alamat tersebut. Alamat akan disimpan di akaun anda untuk memudahkan pengeluaran di masa hadapan.

Setelah langkah ini selesai, anda akan dibawa kembali ke halaman pengeluaran. Pilih alamat dompet yang baru anda tambahkan dan jumlah yang ingin anda keluarkan. Anda juga dapat melihat bayaran yang diperlukan untuk menyelesaikan pengeluaran.

Setelah melengkapkan maklumat ini, anda akan menerima e-mel yang mengesahkan permintaan penarikan anda. Anda tidak perlu mengambil tindakan dengan e-mel ini, walaupun jika anda menerima e-mel tersebut tanpa meminta penarikan, ini dapat berarti seseorang mempunyai akses ke akaun anda (atau seseorang berusaha menipu anda agar mengklik pautan pancingan data).

Kata Akhir

Kraken ditubuhkan sejak 2011. Pertukaran ini menghabiskan dua tahun pembangunan sebelum dilancarkan kepada umum pada tahun 2013. Jelas, masa pembangunan itu sangat berharga, kerana Kraken tidak pernah mengalami pelanggaran keselamatan besar.

Hari ini, Kraken kekal sebagai pertukaran yang terkenal – dan paling selamat – di dunia, menawarkan pendaftaran mudah, aplikasi mudah alih yang hebat, dan semua ciri perdagangan yang anda harapkan dari pertukaran cryptocurrency moden.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me